32003R1216

Komission asetus (EY) N:o 1216/2003, annettu 7 päivänä heinäkuuta 2003, työvoimakustannusindeksistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 450/2003 täytäntöönpanosta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Virallinen lehti nro L 169 , 08/07/2003 s. 0037 - 0043


Komission asetus (EY) N:o 1216/2003,

annettu 7 päivänä heinäkuuta 2003,

työvoimakustannusindeksistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 450/2003 täytäntöönpanosta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon työvoimakustannusindeksistä 27 päivänä helmikuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 450/2003(1) ja erityisesti sen 11 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Työvoimakustannusindeksin kausitasoitukset ja työpäiväkorjaukset ovat olennainen osa indeksin laadintaa. Kausitasoitettujen aikasarjojen avulla voidaan vertailla tuloksia ja tulkita indeksiä ymmärrettävällä tavalla.

(2) Ennakkoon määritetyt toimittamismuodot vähentävät tietojen toimittamisesta johtuvien ongelmien määrää ja yhdessä yhdenmukaisten laatuselvitysten kanssa parantavat työvoimakustannusindeksin tulkintaa ja nopeuttavat sen hyväksikäyttöä.

(3) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tilasto-ohjelmakomitean lausunnon mukaiset.

(4) Asetuksen (EY) N:o 450/2003 9 artiklan mukaisesti kyseiseen asetuksen voidaan myöntää tiettyjä poikkeuksia,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Toimittamis- ja korjausmenetelmät

1. Jäsenvaltioiden on toimitettava indeksit ja metatiedot sähköisessä muodossa komissiolle (Eurostatille). Toimittamisessa on käytettävä asianmukaisia tilasto-ohjelmakomitean hyväksymiä tiedonsiirtostandardeja. Eurostat antaa käyttöön hyväksyttyjä standardeja koskevan yksityiskohtaisen aineiston ja toimittaa ohjeiston niiden noudattamisesta.

2. Toimitettavat indeksit ja metatiedot on valmisteltava siten, että tulokset voidaan tulkita tarkasti ja komission (Eurostatin) Euroopan aggregaatteihin käyttämiä kausitasoitusmenetelmiä voidaan soveltaa tehokkaasti.

Indeksien aikasarjat on toimitettava seuraavissa muodoissa:

a) kausitasoittamattomina;

b) työpäiväkorjattuina; sekä

c) kausitasoitettuina ja työpäiväkorjattuina.

2 artikla

Laatu

1. Asetuksen (EY) N:o 450/2003 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut laatuvaatimukset ovat:

a) merkityksellisyys;

b) tarkkuus;

c) ajankohtaisuus ja täsmällisyys;

d) saatavuus ja selkeys;

e) verrattavuus;

f) johdonmukaisuus; ja

g) kokonaisuus.

Kansallisten viranomaisten on varmistettava, että tulokset kertovat toimialojen todellisesta tilanteesta riittävän edustavasti.

2. Asetuksen (EY) N:o 450/2003 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut laatuselvitykset on toimitettava komissiolle vuosittain viimeistään 31 päivänä elokuuta ja niissä on käsiteltävä edeltävän kalenterivuoden tietoja sen viimeisen neljänneksen tiedot mukaan lukien. Ensimmäinen laatuselvitys on toimitettava viimeistään 31 päivänä elokuuta 2004.

3. Työvoimakustannusindekseistä tehtyjen vuosittaisten laatuselvitysten on oltava sisällöltään tämän asetuksen liitteessä I esitetyn mukaisia.

3 artikla

Siirtymäkaudet

Asetuksen (EY) N:o 450/2003 9 artiklan 1 kohdassa säädettyjä siirtymäkausia koskevat yksityiskohdat määritellään tämän asetuksen liitteessä II.

4 artikla

Toteutettavuustutkimukset

Asetuksen (EY) N:o 450/2003 10 artiklassa säädettyjä toteutettavuustutkimuksia koskevat yksityiskohdat määritellään tämän asetuksen liitteessä III.

5 artikla

Indeksin ketjutus

Asetuksen (EY) N:o 450/2003 liitteessä säädetty Laspeyres'n ketjuindeksikaava, jota käytetään laskettaessa työvoimakustannusindeksi NACE Rev. 1:n pääluokkien yhdistelmille, määritellään tämän asetuksen liitteessä IV.

6 artikla

Poikkeukset

Asetuksen (EY) N:o 450/2003 9 artiklan 2 kohdan nojalla myönnetyt poikkeukset kyseisen asetuksen 1 artiklan 2 kohdan säännöksistä määritellään tämän asetuksen liitteessä V.

7 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 7 päivänä heinäkuuta 2003.

Komission puolesta

Pedro Solbes Mira

Komission jäsen

(1) EUVL L 69, 13.3.2003, s. 1.

LIITE I

Työvoimakustannusindeksin vuosittaisiin laatuselvityksiin sisältyy:

a) Näyttö merkityksellisyydestä käyttäjälle:

- yhteenveto, johon sisältyy kuvaus käyttäjistä, käyttäjien tarpeiden alkuperästä ja niiden tyydyttämisestä sekä tilastojen merkityksellisyydestä käyttäjille.

b) Näyttö tarkkuudesta (tieto eritelty NACE Rev. 1:n pääluokkien mukaan):

- tarkistustiedot: taulukko, jossa kausitasoittamattomien aikasarjojen avulla näytetään julkaistuihin kokonaistyövoimakustannusten vuosittaisiin kasvulukuihin tehdyt tarkistukset 12 viimeksikuluneen neljännesvuoden ajalta; yhteenveto näiden tarkistusten perusteista,

- kattavuus: taulukko, jossa annetaan otokseen/otoksiin tai rekisteriin/rekistereihin sisältyvien palkansaajien prosentuaalinen määrä, joka on laskettu EKT 95:n mukaisen palkansaajien lukumäärän perusteella; jos työvoimakustannuserät kootaan eri lähteistä, laaditaan taulukko, joka on jaoteltu työvoimakustannuseriin asetuksen (EY) N:o 450/2003 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti,

- toistuvuus: taulukko, jossa annetaan eri kustannuseriä koskevien tietojen keruuväli tai päivitysväli,

- estimointi: kuvaus menetelmistä, joita käytetään arvioitaessa/muodostettaessa puuttuvaa tietoa (puuttuvat palkansaajien, yritysten, toimialojen ja kustannuserien ryhmät); mahdollisimman tarkka numeerinen arvio kokonaan puuttuvien tietojen vaikutuksesta lopullisiin lukuihin (puuttuvat palkansaajien, yritysten, toimialojen ja kustannuserien ryhmät),

- tehdyt työtunnit: kuvaus tehtyjen työtuntien keräämiseen käytetyistä menetelmistä tai kuvaus tehdyt työtunnit korvaavasta muuttujasta ja mahdollisimman tarkka arvio korvaavan muuttujan vaikutuksesta lopullisiin lukuihin,

- hallinnolliset tiedot: hallinnollisia tietoja käytettäessä huomiot hallinnollisten käsitteiden ja teoreettisten tilastollisten käsitteiden välisistä vastaavuuksista ja eroavaisuuksista.

c) Ajankohtaisuus ja täsmällisyys:

- taulukko, jossa annetaan tietojen toimittamisessa tapahtuneet viiveet selvitykseen sisältyvien 12 viimeksikuluneen vuosineljänneksen ajalta sekä suunniteltujen ja todellisten toimituspäivien välinen vastaavuus.

d) Saatavuus ja selkeys:

- kuvaus tietojen ja metatietojen julkaisuvälineistä jäsenvaltioissa.

e) Verrattavuus:

- kuvaus kaikista käsitteiden ja menetelmien eroista kahden peräkkäisen vuosineljänneksen välillä vuoden 1996 ensimmäisestä neljänneksestä eteenpäin; lisäksi kuvaus eroista ja mahdollisimman tarkka numeerinen arvio muutoksien vaikutuksista estimaateissa; kaikki NACE Rev. 1:n pääluokkien väliseen vertailtavuuteen vaikuttavat erot on myös ilmoitettava.

f) Johdonmukaisuus:

- kaavio ja taulukko, joissa annetaan työvoiman kokonaiskustannusindeksin korjaamattomat vuosittaiset kasvuluvut (NACE Rev. 1:n pääluokat) ja EKT 95:n mukaiset palkansaajakorvaukset tehtyä työtuntia kohden (A6-jaottelu) sekä selvitykset 12 viimeksikuluneen vuosineljänneksen kasvulukujen eroista.

g) Kokonaisuus:

- seurantaraportti asetuksen (EY) N:o 450/2003 täytäntöönpanosta sekä yksityiskohtainen suunnitelma ja aikataulu täytäntöönpanon loppuun saattamisesta; yhteenveto lopuista EU:n käsitteistöstä poikkeavista käsitteistä.

Ensimmäinen laatuselvitys, joka on toimitettava viimeistään 31 päivänä elokuuta 2004, sisältää myös seuraavat takautuvia tietoja koskevat yksityiskohdat:

- kuvaus takautuvien tietojen hankintaan käytetyistä lähteistä ja menetelmistä,

- kuvaus takautuvien tietojen ja nykyisten tietojen kattavuuden välisestä vastaavuudesta (toimialat, palkansaajat, kuluerät),

- kuvaus takautuvien tietojen ja nykyisten tietojen verrattavuudesta.

LIITE II

Asetuksen täytäntöönpanoon liittyvät siirtymäkaudet

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE III

1. Toteutettavuustutkimus, jolla arvioidaan, miten neljännesvuosittaiset työvoimakustannusindeksit ovat tuotettavissa NACE:n pääluokkien L, M, N ja O osalta

Jäsenvaltion tekemään toteutettavuustutkimukseen tulee sisältyä erityisesti:

Tausta

Kunkin toimialan osuus kansantaloudesta työvoimakustannuksina tai vastaavalla sopivalla mittarilla ilmaistuna.

Kuvaus näiden toimialojen työvoimakustannusten rakenteiden ja kehityksen yhteneväisyyksistä ja eroavaisuuksista verrattuna NACE:n pääluokkien C-K kustannusrakenteisiin ja kehitykseen.

Vaihtoehdot

Niiden jäsenvaltioiden käytänteiden arviointi, joissa näitä NACE:n pääluokkia koskevat tiedot ovat jo saatavilla.

Eri vaihtoehtojen arviointi NACE:n pääluokkien L, M, N ja O työvoimakustannusindeksien tuottamiseksi, jolloin vuoden 2007 ensimmäistä neljännestä koskevien tietojen toimittaminen olisi mahdollista. Seuraavat mahdolliset tietolähteet olisi otettava huomioon:

a) aiemmin kerättyjen tietojen käyttö;

b) hallinnolliset lähteet;

c) tilastolliset estimointimenetelmät;

d) uudet tiedonkeruut.

Arviointiin on sisällytettävä jokaisesta vaihtoehdosta tietoja niiden teknisistä ja lainsäädännöllisistä kysymyksistä; kansallisille tilastokeskuksille aiheutuvat oletetut käynnistys- ja toimintakustannukset; kustannusarviot yrityksille koituvista lisärasitteista; tulosten oletettu tilastollinen laatu; riskit ja epävarmuudet sekä erityiset hyödyt tai haitat.

Suositus

Tehtyjen arviointien perusteella tehdään suositus sopivimmasta vaihtoehdosta.

Täytäntöönpano

Ehdotetun täytäntöönpanosuunnitelman yksityiskohdat, suositellun vaihtoehdon täytäntöönpanon alkamispäivä ja täytäntöönpanon eri vaiheiden päättymispäivät mukaan lukien.

Jäsenvaltiot, jotka tekevät toteutettavuustutkimuksen

Seuraavat jäsenvaltiot tekevät toteutettavuustutkimuksen arvioidakseen, miten ne voivat tuottaa asetuksen (EY) N:o 450/2003 4 artiklan 1 kohdassa määritellyt neljännesvuosittaiset työvoimakustannusindeksit NACE Rev. 1:n pääluokkien L, M, N ja O osalta:

- Tanska

- Saksa

- Kreikka

- Espanja

- Ranska

- Italia

- Itävalta

- Ruotsi.

2. Toteutettavuustutkimus, jolla arvioidaan, miten ilman lisäpalkkioita laskettava työvoiman kokonaiskustannusindeksi on tuotettavissa

Jäsenvaltion tekemään toteutettavuustutkimukseen tulee sisältyä erityisesti:

Tausta

Lisäpalkkioiden osuus kansallisista työvoiman kokonaiskustannuksista sekä kuvaus lisäpalkkiomaksujen ominaispiirteistä kansantaloudessa.

Vaihtoehdot

Arviointi niiden jäsenvaltioiden käytänteistä, joissa on jo saatavilla tiedot ilman lisäpalkkioita laskettavan työvoiman kokonaiskustannusindeksin tuottamiseksi.

Eri vaihtoehtojen arviointi ilman lisäpalkkioita laskettavan työvoiman kokonaiskustannusindeksin tuottamiseksi, jolloin vuoden 2007 ensimmäistä neljännestä koskevien tietojen toimittaminen olisi mahdollista. Seuraavat mahdolliset tietolähteet olisi otettava huomioon:

a) aiemmin kerättyjen tietojen käyttö;

b) hallinnolliset lähteet;

c) tilastolliset estimointimenetelmät;

d) uudet tiedonkeruut.

Arviointiin on sisällytettävä jokaisesta vaihtoehdosta tietoja niiden teknisistä ja lainsäädännöllisistä kysymyksistä; kansallisille tilastokeskuksille aiheutuvat oletetut käynnistys- ja toimintakustannukset; kustannusarviot yrityksille koituvista lisärasitteista; tulosten oletettu tilastollinen laatu; riskit ja epävarmuudet sekä erityiset hyödyt tai haitat.

Suositus

Tehtyjen arviointien perusteella tehdään suositus sopivimmasta vaihtoehdosta.

Täytäntöönpano

Ehdotetun täytäntöönpanosuunnitelman yksityiskohdat, suositellun vaihtoehdon täytäntöönpanon alkamispäivä ja täytäntöönpanon eri vaiheiden päättymispäivät mukaan lukien.

Jäsenvaltiot, jotka tekevät toteutettavuustutkimuksen

Seuraavat jäsenvaltiot tekevät toteutettavuustutkimuksen arvioidakseen, miten asetuksen (EY) N:o 450/2003 4 artiklan 2 kohdassa määritellyt neljännesvuosittaiset ilman lisäpalkkioita laskettavat työvoimakustannusindeksit ovat tuotettavissa.

- Saksa

- Kreikka

- Ranska

- Italia

- Itävalta

- Portugali

- Suomi

- Ruotsi.

LIITE IV

Laspeyres'n ketjuindeksikaava, jota käytetään NACE Rev. 1:n pääluokkien yhdistelmien työvoimakustannusindeksin (LCI) laskemiseen:

1) Määritelmät:

witj= työvoimakustannukset palkansaajan tekemää työtuntia kohti NACE Rev.1:n pääluokassa i vuosineljänneksenä t vuonna j

ωik= työvoimakustannukset palkansaajan tekemää työtuntia kohti NACE Rev.1:n pääluokassa i vuonna k

hik= palkansaajien tekemät työtunnit NACE Rev.1:n pääluokassa i vuonna k

Wik= ωik * hik = palkansaajien työvoimakustannukset NACE Rev.1:n pääluokassa i vuonna k.

2) Laspeyres'n peruskaava, jota käytetään laskettaessa työvoimakustannusindeksi neljännekselle t vuonna j perusvuoden ollessa k, määritellään seuraavasti:

>VIITTAUS KAAVIOON>

1 <= t <= 4.

3) Indeksin laskemisessa käytettävät painot määritellään seuraavasti:

>VIITTAUS KAAVIOON>

jossa Wik, i ja k on määritelty tämän liitteen 1 kohdassa.

4) Vuosilinkki vuodesta l vuoteen l+1, jossa 0 <= l < l+1 < j määritellään seuraavasti:

>VIITTAUS KAAVIOON>

5) Laspeyres'n ketjuindeksikaava neljännekselle t vuonna j viitevuoden ollessa k=0 ja m vuosipainotusten tekemiseen ja soveltamiseen tarvittava väli, jossa 1 <= m <= 2, määritellään seuraavasti:

LCItj(0) = 100. (L0,1). (L1,2) ..... (Lj-m-1,j-m ). LCItj(j-m).

6) Ensimmäinen viitevuosi on vuosi 2000, jolloin vuosittainen työvoimakustannusindeksi on 100.

LIITE V

Poikkeukset

Tanskan, Saksan, Ranskan ja Ruotsin on toimitettava indeksien aikasarjat ainoastaan b) työpäiväkorjattuina sekä c) kausitasoitettuina ja työpäiväkorjattuina. Työpäiväkorjaus- ja kausitasoitusmenetelmien on oltava hyvin dokumentoituja ja komission (Eurostatin) saatavilla.