20.9.2002   

FI

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti

L 252/37


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 19 päivänä syyskuuta 2002,

väliaikaisista kiireellisistä kasvinsuojelutoimenpiteistä Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov. -organismin yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi

(tiedoksiannettu numerolla K(2002) 3380)

(2002/757/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon kasvien tai kasvituotteiden haitallisten organismien yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseen liittyvistä toimenpiteistä 8 päivänä toukokuuta 2000 annetun neuvoston direktiivin 2000/29/EY (1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission direktiivillä 2002/36/EY (2), ja erityisesti sen 16 artiklan 3 kohdan kolmannen virkkeen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Jos jäsenvaltio katsoo, että direktiivin 2000/29/EY liitteeseen I tai II kuulumaton haitallinen organismi on vaarassa kulkeutua sen alueelle tai levitä siellä, se voi väliaikaisesti toteuttaa tarvittavia lisätoimenpiteitä vaaran torjumiseksi.

(2)

Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti 29 päivänä huhtikuuta 2002 muille jäsenvaltioille ja komissiolle Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov. -organismin (jäljempänä ”haitallinen organismi”) esiintymisestä alueellaan ja vahvisti 13 päivänä toukokuuta 2002 lisätoimenpiteitä kyseisen organismin yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi. Myös Alankomaat ja Saksa ilmoittivat 29 päivänä huhtikuuta 2002 kyseisen organismin esiintymisestä alueellaan.

(3)

Haitallista organismia ei ole lueteltu direktiivin 2000/29/EY liitteessä I eikä liitteessä II. Saatavilla olevaan tieteelliseen tietoon perustuva alustava tuhoojan riskiarvio on kuitenkin osoittanut, että kyseinen organismi ja sen aiheuttamat haitat saattavat aiheuttaa yhteisössä huomattavan ongelman kasvien terveydelle. Erityisesti ainoastaan Amerikan yhdysvalloissa esiintyvät Euroopan ulkopuoliset kannat saattavat aiheuttaa ongelmia yhteisön tammipuille ja eurooppalaiset kannat sellaisille koristekasveille kuin Rhododendron spp. ja Viburnum spp. Jäsenvaltioiden asianomaisia viranomaisia on pyydetty jatkamaan tieteellistä tutkimusta, joka koskee Euroopan ulkopuolisten kantojen yhteisön tammipuille aiheuttamaa riskiä, haitallisen organismin epidemiologiaa ja mahdollisia isäntäkasveja.

(4)

Tämän vuoksi on tarpeen toteuttaa väliaikaisia kiireellisiä kasvinsuojelutoimenpiteitä kyseisen haitallisen organismin yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi.

(5)

Kyseisiä toimenpiteitä olisi sovellettava haitallisen organismin kulkeutumiseen yhteisöön ja siellä leviämiseen, sen tunnettujen isäntäkasvien tuotantoon ja siirtoihin yhteisössä, haitallisen organismin torjuntaan sekä kyseisen organismin esiintymisen tai esiintymättömyyden yleiseen valvontaan jäsenvaltioissa. Näitä toimenpiteitä ei ole kuitenkaan tarpeen soveltaa lajin Rhododendron simsii Planch. kasveihin, hedelmiä ja siemeniä lukuun ottamatta, sillä käytettävissä olevista tiedoista käy ilmi, että haitallinen organismi ei vaikuta näihin kasveihin.

(6)

Edellä mainittujen toimenpiteiden tuloksia arvioidaan säännöllisesti vuosina 2002 ja 2003 erityisesti jäsenvaltioiden toimittamien tietojen perusteella. Mahdollisista muista toimenpiteistä päätetään kyseisen arvioinnin ja jäsenvaltioiden toimittamien tieteellisten lausuntojen perusteella.

(7)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvinsuojelukomitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

1.

”haitallisella organismilla”Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov. -organismia;

2.

”tartunnalle alttiilla kasveilla” seuraavien sukujen ja lajien kasveja: Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Arbutus menziesii Pursch., Arctostaphylos spp. Adans, Heteromeles arbutifolia (Lindley) M. Roemer, Lithocarpus densiflorus (H & A), Lonicera hispidula (Dougl.), Quercus spp. L., Rhamnus californica (Esch), Rhododendron spp. L., ei kuitenkaan Rhododendron simsii Planch., Umbellularia californica (Pursch.), Vaccinium ovatum (Hook & Arn) Nutt. ja Viburnum spp. L., hedelmiä ja siemeniä lukuun ottamatta;

3.

”tartunnalle alttiilla puulla”Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Lithocarpus densiflorus (H & A) ja Quercus L. -sukujen ja -lajien puuta;

4.

”tartunnalle alttiilla kuorella”Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Lithocarpus densiflorus (H & A) ja Quercus L. -sukujen ja -lajien irrallaan olevaa kuorta.

2 artikla

Kielletään haitallisen organismin Euroopan ulkopuolisten ja eurooppalaisten kantojen tuominen yhteisöön ja levittäminen siellä.

3 artikla

1.   Tartunnalle alttiita kasveja ja tartunnalle altista puuta saa tuoda yhteisön alueelle ainoastaan, jos ne ovat tämän päätöksen liitteessä olevassa 1A ja 2 kohdassa vahvistettujen kiireellisten kasvinsuojelutoimenpiteiden mukaisia ja jos ne on tarkastettu yhteisöön tuotaessa haitallisen organismin Euroopan ulkopuolisten kantojen esiintymisen varalta direktiivin 2000/29/EY 13 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti ja havaittu tässä tarkastuksessa haitallisesta organismista vapaiksi.

2.   Tämän päätöksen liitteessä olevan 1A ja 2 kohdan säännöksiä sovelletaan ainoastaan Amerikan yhdysvalloista peräisin oleviin, yhteisöön tuotavaksi tarkoitettuihin tartunnalle alttiisiin kasveihin ja tartunnalle alttiiseen puuhun, joka lähetetään Yhdysvalloista 1 päivänä marraskuuta 2002 tai sen jälkeen.

3.   Toimenpiteitä, joista säädetään liitteessä IV olevan A osan I jakson 3 kohdassa Amerikan yhdysvalloista peräisin olevan Quercus L. -suvun puun osalta, mukaan lukien puu, jossa ei ole jäljellä sen luonnollista pyöreää pintaa, ei sovelleta tartunnalle alttiiseen Quercus L. -suvun puuhun, joka täyttää tämän päätöksen liitteessä olevan 2 kohdan b alakohdan vaatimukset.

4.   Vuoden 2002 marraskuun 1 päivästä alkaen Rhododendron spp. -suvun, Rhododendron simsii Planch. -lajia lukuun ottamatta, ja Viburnum spp. -suvun kasveja, jotka ovat peräisin jostakin muusta kolmannesta maasta kuin Amerikan yhdysvalloista ja jotka tuodaan yhteisöön, hedelmiä ja siemeniä lukuun ottamatta, saa siirtää yhteisössä ainoastaan, jos niiden mukana on komission direktiivin 92/105/ETY (3) mukaisesti laadittu ja annettu kasvipassi.

4 artikla

Amerikan yhdysvalloista peräisin olevaa tartunnalle altista kuorta ei saa tuoda yhteisöön.

5 artikla

Yhteisöstä peräisin olevia Rhododendron spp. -suvun, Rhododendron simsii Planch. -lajia lukuun ottamatta, ja Viburnum spp. -suvun kasveja ei saa 1 päivästä marraskuuta 2002 alkaen siirtää, hedelmiä ja siemeniä lukuun ottamatta, niiden tuotantopaikasta, elleivät ne täytä tämän päätöksen liitteessä olevassa 3 kohdassa vahvistettuja edellytyksiä. Näiden kasvien tuottajien on rekisteröidyttävä neuvoston direktiivin 92/90/ETY (4) säännösten mukaisesti.

6 artikla

1.   Jäsenvaltioiden on tehtävä alueellaan virallisia tutkimuksia kyseisen haitallisen organismin varalta määritelläkseen, onko haitallisen organismin aiheuttamasta tartunnasta todisteita.

2.   Edellä 1 kohdassa säädettyjen tutkimusten tulokset on annettava tiedoksi komissiolle ja muille jäsenvaltioille 1 päivään marraskuuta 2003 mennessä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivin 2000/29/EY 16 artiklan 1 kohdan säännösten soveltamista.

7 artikla

Jäsenvaltioiden on mukautettava 31 päivään lokakuuta 2002 mennessä toimenpiteet, jotka ne ovat toteuttaneet tarkoituksenaan suojautua haitallisen organismin kulkeutumista ja leviämistä vastaan, tämän päätöksen mukaisiksi ja niiden on ilmoitettava mukautetuista toimenpiteistä viipymättä komissiolle.

8 artikla

Tätä päätöstä tarkastellaan uudelleen 31 päivään joulukuuta 2003 mennessä.

9 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 19 päivänä syyskuuta 2002.

Komission puolesta

David BYRNE

Komission jäsen


(1)  EYVL L 169, 10.7.2000, s. 1.

(2)  EYVL L 116, 3.5.2002, s. 16.

(3)  EYVL L 4, 8.1.1993, s. 22.

(4)  EYVL L 344, 26.11.1992, s. 38.


LIITE

1A.

Rajoittamatta direktiivin 2000/29/EY liitteessä III olevan A osan 2 kohdan ja liitteessä IV olevan A osan 1 jakson 11.1, 39 ja 40 kohdan soveltamista Amerikan yhdysvalloista peräisin olevien tartunnalle alttiiden kasvien mukana on oltava direktiivin 2000/29/EY 7 tai 8 artiklassa tarkoitettu todistus,

a)

jossa todetaan kasvien olevan peräisin alueilta, joiden osalta tiedetään, ettei niillä esiinny haitallisen organismin Euroopan ulkopuolisia kantoja. Alueen nimi on merkittävä todistuksen alkuperäaluetta koskevaan kohtaan; tai

b)

joka on myönnetty sen jälkeen, kun virallisesti on varmennettu, että tartunnalla alttiissa kasveissa ei ole havaittu tuotantopaikalla merkkejä haitallisen organismin Euroopan ulkopuolisista kannoista viimeisen täydellisen kasvukauden alun jälkeen tehdyissä virallisissa tarkastuksissa, epäilyttävien oireiden varalta tehdyt laboratoriotestit mukaan luettuina.

Todistus voidaan myöntää ainoastaan sen jälkeen, kun kasveista on otettu edustavia näytteitä ennen lähettämistä ja näytteet on tarkastettu ja todettu näissä tarkastuksissa vapaiksi haitallisen organismin Euroopan ulkopuolisista kannoista. Jälkimmäisestä seikasta on tehtävä kyseisen todistuksen kohtaan ”lisätietoja” seuraava maininta: ”todettu vapaaksi Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov. -organismin Euroopan ulkopuolisista kannoista.”

1B.

Edellä 1A kohdassa tarkoitetut yhteisöön tuodut tartunnalle alttiit kasvit saa siirtää yhteisössä ainoastaan, jos niiden mukana on direktiivin 92/105/ETY säännösten mukaisesti laadittu ja myönnetty, 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tarkastukset todistava kasvipassi.

2.

Amerikan yhdysvalloista peräisin olevaa tartunnalle altista puuta saa tuoda yhteisöön ainoastaan, jos sen mukana on direktiivin 2000/29/EY 7 tai 8 artiklassa tarkoitettu todistus,

a)

jossa todetaan puun olevan peräisin alueilta, joiden osalta tiedetään, ettei niillä esiinny haitallisen organismin Euroopan ulkopuolisia kantoja. Alueen nimi on merkittävä todistuksen alkuperäaluetta koskevaan kohtaan; tai

b)

joka on myönnetty sen jälkeen, kun virallisesti on varmennettu, että puusta on poistettu sen kuori ja:

i)

puu on särmätty siten, että sen pyöreä pinta on kokonaan poistettu; tai

ii)

puun vesipitoisuus prosentteina kuiva-aineesta ilmaistuna ei ylitä 20:tä prosenttia; tai

iii)

puu on desinfioitu tarkoituksenmukaisella kuumailma- tai kuumavesikäsittelyllä;

tai

c)

jos kyseessä on sahatavara, joka on kuoretonta tai jossa on kuoren jäännöksiä, puuhun tai sen pakkaukseen nykyisen kaupallisen käytännön mukaisesti kiinnitetyllä ”Kiln-dried”, ”KD” tai jollakin muulla kansainvälisesti hyväksytyllä merkillä on osoitettu, että sahatavara on uunikuivattu ja että valmistusvaiheessa sen kosteuspitoisuus prosentteina kuiva-aineesta ilmaistuna on sopivien aika- ja lämpötilavaatimusten mukaisen käsittelyn aikana laskettu alle 20 prosenttiin.

3.

Yhteisöstä peräisin olevat Rhododendron spp., -suvun, Rhododendron simsii Planch. -lajia lukuun ottamatta, ja Viburnum spp. -suvun kasvit, hedelmiä ja siemeniä lukuun ottamatta, voidaan siirtää tuotantopaikalta ainoastaan, jos niiden mukana on tämän liitteen 1 kohdassa tarkoitettu kasvipassi ja:

a)

kasvit ovat peräisin alueilta, joiden osalta tiedetään, ettei niillä esiinny haitallisen organismin eurooppalaisia kantoja; tai

b)

edellä mainituissa kasveissa ei ole tuotantopaikalla havaittu merkkejä haitallisen organismin eurooppalaisista kannoista viimeisen täydellisen kasvukauden alun jälkeen tehdyissä virallisissa tarkastuksissa, epäilyttävien oireiden varalta tehdyt laboratoriotestit mukaan luettuina, jotka on tehty vähintään kerran tarkoituksenmukaisina aikoina kasvien aktiivisessa kasvuvaiheessa; tai

c)

jos edellä mainituissa kasveissa on tuotantopaikalla havaittu merkkejä haitallisen organismin eurooppalaisista kannoista, haitallisen organismin hävittämiseksi on toteutettu tarkoituksenmukaiset menettelyt, jotka sisältävät ainakin tartunnan saaneiden kasvien ja niistä kahden metrin säteellä olevien kaikkien tartunnalle alttiiden kasvien tuhoamisen, ja

kaikki tartunnan saaneista kasveista 10 metrin säteellä olevat tartunnalle alttiit kasvit ja tartunnan saaneiden kasvien erästä mahdollisesti jäljellä olevat kasvit on säilytetty tuotantopaikalla ja lisätarkastuksia on tehty vähintään kahdesti kolmen kuukauden kuluessa löydöksestä kasvien aktiivisessa kasvuvaiheessa ja kasvit on näissä tarkastuksissa havaittu vapaiksi haitallisesta organismista,

kaikille muille tuotantopaikalla oleville tartunnalle alttiille kasveille on tehty tehokkaita uusintatarkastuksia löydöksen jälkeen ja kasvit on näissä tarkastuksissa havaittu vapaiksi haitallisesta organismista.