30.7.2002   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 200/38


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 29 päivänä heinäkuuta 2002,

sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja käsittelevän eurooppalaisen sääntelyviranomaisten ryhmän perustamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2002/627/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Sähköisen viestinnän verkoille ja palveluille on vahvistettu uusi sääntelyjärjestelmä seuraavilla 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetuilla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveillä: sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä annettu direktiivi 2002/21/EY (1) (puitedirektiivi), sähköisen viestinnän verkkojen ja niihin liittyvien toimintojen käyttöoikeuksista ja yhteenliittämisestä annettu direktiivi 2002/19/EY (2) (käyttöoikeusdirektiivi), sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja koskevista valtuutuksista annettu direktiivi 2002/20/EY (3) (valtuutusdirektiivi) sekä yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen alalla annettu direktiivi 2002/22/EY (4) (yleispalveludirektiivi).

(2)

Kaikissa jäsenvaltioissa on perustettu kansalliset sääntelyviranomaiset toteuttamaan direktiivissä säädetyt sääntelytehtävät, joista on ilmoitettava komissiolle puitedirektiivin 3 artiklan 6 kohdan mukaisesti. Puitedirektiivin mukaan jäsenvaltioiden on taattava kansallisten sääntelyviranomaisten riippumattomuus varmistamalla, että kansalliset sääntelyviranomaiset ovat oikeudellisesti erillisiä ja toiminnallisesti riippumattomia kaikista sähköisen viestinnän verkkoja, laitteita tai palveluja tarjoavista organisaatioista. Niiden jäsenvaltioiden, joilla on omistusosuuksia tai päätäntävaltaa sähköisen viestinnän verkkoja ja/tai palveluja tarjoavissa yrityksissä, on lisäksi varmistettava, että sääntelytoiminta ja omistajuuteen tai päätäntävaltaan liittyvä toiminta erotetaan käytännössä rakenteellisesti täysin toisistaan.

(3)

Kansallisten sääntelyviranomaisten tarkat vastuualueet ja tehtävät vaihtelevat jäsenvaltiosta toiseen, mutta kaikilla niistä on ainakin yksi kansallinen sääntelyviranomainen, jonka vastuulla on säännöstön soveltaminen sen jälkeen, kun se on siirretty osaksi kansallista lainsäädäntöä, erityisesti markkinoiden jokapäiväistä valvontaa koskevien sääntöjen soveltaminen.

(4)

Sääntöjen yhdenmukainen soveltaminen kaikissa jäsenvaltioissa on hyvin tärkeää sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen sisämarkkinoiden kehityksen onnistumisen kannalta. Uudessa sääntelyjärjestelmässä vahvistetaan saavutettavat tavoitteet ja luodaan puitteet kansallisten sääntelyviranomaisten toiminnalle, mutta samalla siinä annetaan niille joissain asioissa oikeus soveltaa sääntöjä joustavasti kansallisiin olosuhteisiin sopivalla tavalla.

(5)

Sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja käsittelevä eurooppalainen sääntelyviranomaisten ryhmä (jäljempänä ”ryhmä”) olisi perustettava toimimaan yhteystahona, joka neuvoo ja avustaa komissiota sähköisen viestinnän alalla.

(6)

Ryhmän olisi toimittava kansallisten sääntelyviranomaisten ja komission välisenä yhteystahona edistäen sisämarkkinoiden kehitystä. Sen olisi myös mahdollistettava jäsenvaltioiden ja komission välinen yhteistyö avoimesti varmistaen, että kaikki jäsenvaltiot soveltavat yhdenmukaisesti sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja koskevaa sääntelykehystä.

(7)

Ryhmän olisi toimittava elimenä, joka pohtii sähköisen viestinnän kysymyksiä, keskustelee niistä ja antaa komissiolle neuvontaa muun muassa merkityksellisistä tuote- ja palvelumarkkinoista annetun suosituksen täytäntöönpanoon ja tarkistamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä valtioiden välisiä markkinoita koskevan päätöksen laatimisessa.

(8)

Ryhmän ja puitedirektiivillä perustetun viestintäkomitean olisi tehtävä läheistä yhteistyötä. Ryhmän työskentely ei saisi olla päällekkäistä komitean työn kanssa.

(9)

Työn olisi tapahduttava koordinoidusti Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 tehdyllä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 676/2002/EY (5) (radiotaajuuspäätös) perustetun radiotaajuuskomitean, radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevän ryhmän perustamisesta 26 päivänä heinäkuuta 2002 tehdyllä komission päätöksellä 2002/622/EY (6) perustetun radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevän ryhmän sekä televisiotoimintaa koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta annetun neuvoston direktiivin 89/552/EY muuttamisesta 30 päivänä kesäkuuta 1997 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 97/36/EY (7) perustetun televisio ilman rajoja -yhteyskomitean kanssa,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asiasisältö

Perustetaan sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen alalle riippumattomien kansallisten sääntelyviranomaisten neuvoa-antava ryhmä, jonka nimi on ”sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja käsittelevä eurooppalainen sääntelyviranomaisten ryhmä” (jäljempänä ”ryhmä”).

2 artikla

Määritelmä

Tässä päätöksessä tarkoitetaan ”asiaa käsittelevällä kansallisella sääntelyviranomaisella” sitä puitedirektiivissä määriteltyä kunkin jäsenvaltion viranomaista, joka on perustettu valvomaan sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja koskevien direktiivien säännösten käytännön tulkintaa ja soveltamista.

3 artikla

Tavoitteet

Ryhmän tehtävänä on neuvoa ja avustaa komissiota sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen sisämarkkinoiden vahvistamisessa.

Ryhmä toimii kansallisten sääntelyviranomaisten ja komission välisenä yhteystahona edistäen sisämarkkinoiden kehitystä sekä jäsenvaltioiden yhdenmukaista sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja koskevan sääntelykehyksen soveltamista.

4 artikla

Jäsenet

Ryhmä muodostuu jokaisen jäsenvaltion asiaa käsittelevän kansallisen sääntelyviranomaisen johtajasta tai tämän edustajasta.

Ryhmässä on asianmukaisen tason edustaja komissiosta, ja komissio huolehtii ryhmän sihteeristön tehtävistä.

5 artikla

Toimintajärjestelyt

Ryhmä neuvoo ja avustaa komissiota oma-aloitteisesti tai komission pyynnöstä kaikissa sähköisen viestinnän verkkoihin ja palveluihin liittyvissä asioissa.

Ryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Tarvittaessa voidaan perustaa alaryhmiä ja asiantuntijoiden työryhmiä.

Puheenjohtaja kutsuu ryhmän koolle sovittuaan asiasta komission kanssa.

Ryhmä vahvistaa työjärjestyksensä yksimielisesti, tai jos yksimielisyyteen ei päästä, kahden kolmasosan enemmistöllä, jolloin kullakin jäsenvaltiolla on yksi ääni; työjärjestykselle on saatava komission hyväksyntä.

Komissio lähettää edustajansa kaikkiin ryhmän kokouksiin ja voi osallistua sen alaryhmien ja asiantuntijoiden työryhmien kokouksiin.

ETA-maiden ja Euroopan unionin jäsenehdokasmaiden asiantuntijat voivat osallistua ryhmään tarkkailijoina. Ryhmä voi kutsua kokouksiinsa myös muita asiantuntijoita ja tarkkailijoita.

6 artikla

Kuuleminen

Ryhmän on kuultava varhaisessa vaiheessa, laajasti ja avoimuutta noudattaen markkinatoimijoita, kuluttajia ja loppukäyttäjiä.

7 artikla

Luottamuksellisuus

Silloin kun komissio ilmoittaa ryhmän jäsenille ja tarkkailijoille tai muille henkilöille, että pyydetty neuvo tai käsiteltävä kysymys on luottamuksellinen, nämä henkilöt ovat velvollisia pitämään salassa, mitä heidän tietoonsa on tullut ryhmän sekä sen alaryhmien tai asiantuntijaryhmien työskentelyn yhteydessä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 287 artiklan määräysten soveltamista. Tällaisissa tapauksissa komissio voi päättää, että kokouksissa saavat olla läsnä vain ryhmän jäsenet.

8 artikla

Vuosikertomus

Ryhmän on esitettävä toiminnastaan vuosikertomus komissiolle. Komissio toimittaa kertomuksen edelleen Euroopan parlamentille ja neuvostolle tarvittaessa varustettuna huomautuksillaan.

9 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Ryhmä aloittaa toimintansa tämän päätöksen voimaantulopäivänä.

Tehty Brysselissä 29 päivänä heinäkuuta 2002.

Komission puolesta

Erkki LIIKANEN

Komission jäsen


(1)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33.

(2)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 7.

(3)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 21.

(4)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 51.

(5)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1.

(6)  EYVL L 198, 27.7.2002, s. 49.

(7)  EYVL L 202, 30.7.1997, s. 60.