32000R2508

Komission asetus (EY) N:o 2508/2000, annettu 15 päivänä marraskuuta 2000, neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä kalatalousalan toimintaohjelmien osalta

Virallinen lehti nro L 289 , 16/11/2000 s. 0008 - 0010


Komission asetus (EY) N:o 2508/2000,

annettu 15 päivänä marraskuuta 2000,

neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä kalatalousalan toimintaohjelmien osalta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon kalastus- ja vesiviljelytuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä 17 päivänä joulukuuta 1999 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000(1) ja erityisesti sen 9 artiklan 5 kohdan ja 10 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Asetuksessa (EY) N:o 104/2000 vaaditaan, että tuottajajärjestöjen on kunkin kalastusvuoden alussa toimitettava toimintaohjelma jäsentensä toimitusten suunnittelemiseksi ja tarjonnan säätelemiseksi etukäteen.

(2) Toimintaohjelman sisältö on tarpeen määritellä tuottajajärjestöjen osalta niiden velvoitteiden täyttämiseksi. Sen vuoksi on tarpeen säätää, mitä edellytetään niin luonnonvaraisten kuin viljeltyjenkin lajien kanssa tekemisissä olevien tuottajajärjestöjen kaupan pitämistä koskevassa strategiassa, pyyntisuunnitelmassa ja tuotantosuunnitelmassa.

(3) Tuottajajärjestöissä on tarpeen varmistaa sisäinen kuri toimintaohjelman toteuttamisen varmistamiseksi. Sovellettavien seuraamusten on kuitenkin oltava oikeassa suhteessa rikkomiseen ja niistä on ilmoitettava jäsenille ennakolta.

(4) Järjestelyjen tehokkaan toiminnan varmistamiseksi olisi vahvistettava aikataulu tuottajajärjestöjen laatimien toimintaohjelmien esittämiselle ja toimivaltaisten kansallisten viranomaisten niille antamalle hyväksynnälle.

(5) Tuottajajärjestöille olisi myönnettävä ennakkoa joidenkin toimintaohjelmien laatimisen yhteydessä aiheutuneiden rahoituskulujen kattamiseksi.

(6) On aiheellista säätää toimintaohjelman toteuttamista käsittelevän kertomuksen toimittamisesta kalastusvuoden lopussa, jotta tuottajajärjestöt pystyisivät arvioimaan ohjelmansa tehokkuutta ja kansalliset viranomaiset voisivat päättää, olisiko taloudellista korvausta myönnettävä.

(7) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat kalastustuotteiden hallintokomitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

Kalastusalan tuottajajärjestöjen kaupan pitämistä koskeva strategia ja pyyntisuunnitelma

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun kaupan pitämistä koskevan strategian on kyseisen asetuksen liitteissä I ja IV mainittujen lajien osalta sisällettävä seuraavat tiedot:

a) tuottajajärjestön rekisteröityjen jäsenten lukumäärä tämän asetuksen 9 artiklan 1 kohdassa määritellyn kalastusvuoden ensimmäisenä päivänä;

b) niiden kalastusalusten lukumäärä ja tyyppi, jotka ovat tuottajajärjestön jäseniä kalastusvuoden ensimmäisenä päivänä;

c) lajikohtainen tuotannon määrä ja lajikohtaiset interventiotoimet edellisenä kalastusvuonna;

d) tuottajajärjestön kokonaisliikevaihto edellisenä kalastusvuonna;

e) tuottajajärjestölle myönnetty lajikohtainen kiintiö;

f) edellisenä kalastusvuonna huutokaupalla tai muilla tavoin myytyjen kalojen prosenttiosuus;

g) strategia tuottajajärjestön tai sen jäsenten kautta myyntiin saatettavien tuotteiden laadun parantamiseksi tai ylläpitämiseksi;

h) vapaaehtoiset tuotteiden pakkausmerkinnät tai muut menekinedistämistoimet;

i) ehdotetut uudet myyntikanavat tai muut myyntimahdollisuudet.

2 artikla

1. Sellaisina lajeina, jotka muodostavat merkittävän osan tuottajajärjestön puretusta saaliista, pidetään lajeja, joiden osuus on

a) vähintään 5 prosenttia tuottajajärjestön saaliskiintiöiden, joista säädetään neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3760/92(2) 8 artiklan 4 kohdassa, alaisia lajeja koskevasta, määrän tai arvon perusteella ilmoitetusta edellisen kalastusvuoden kokonaistuotannosta; tai

b) vähintään 10 prosenttia a alakohdassa tarkoitettujen tuottajajärjestön saaliskiintiöiden ulkopuolella olevia lajeja koskevasta, määrän tai arvon perusteella ilmoitetusta edellisen kalastusvuoden kokonaistuotannosta.

2. Asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja, tämän artiklan 1 kohdassa esitetyt vaatimukset täyttäviä lajeja koskevan pyyntisuunnitelman on sisällettävä koko kalastusvuoden kattava alustava toimitusaikataulu, joka perustuu markkinoiden kausittaisiin suuntauksiin (hinta, tuotanto ja kysyntä).

3. Pyyntisuunnitelmaa voidaan yksinkertaistaa, jos markkinoilla ei ole vaikeuksia, erityisesti markkinoilta vetämisiä.

4. Jos jossain jäsenvaltiossa on tehty pyyntisuunnitelmia muulla kuin tuottajajärjestön tasolla, tuottajajärjestö voi viitata näihin suunnitelmiin.

Tällaisten suunnitelmien olemassaolo ei kuitenkaan vapauta tuottajajärjestöä vahvistamasta 5 artiklassa tarkoitettuja lisätoimenpiteitä jäsentensä tarjonnan säätelemiseksi.

II LUKU

Vesiviljelyalan tuottajajärjestöjen kaupan pitämistä koskeva strategia ja tuotantosuunnitelma

3 artikla

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun kaupan pitämistä koskevan strategian on kyseisen asetuksen liitteessä V tarkoitettujen lajien osalta sisällettävä seuraavat tiedot:

a) tuottajajärjestön rekisteröityjen jäsenten lukumäärä tämän asetuksen 9 artiklan 1 kohdassa määritellyn kalastusvuoden ensimmäisenä päivänä;

b) edellisenä kalastusvuonna pyydettyjen lajien määrä;

c) kyseisten lajien keskimääräinen myyntihinta edellisenä kalastusvuonna;

d) tuottajajärjestön kokonaisliikevaihto edellisenä kalastusvuonna;

e) käytetty kasvatusmenetelmä;

f) tuotannon ja myynnin huippukaudet;

g) strategia tuottajajärjestön tai sen jäsenten kautta myyntiin saatettavien tuotteiden laadun parantamiseksi tai ylläpitämiseksi;

h) vapaaehtoiset tuotteiden pakkausmerkinnät tai muut menekinedistämistoimet;

i) markkina-arvio mukaan lukien ehdotetut uudet myyntikanavat tai muut myyntimahdollisuudet.

4 artikla

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdan b alakohdan toisessa luetelmakohdassa tarkoitetun tuotantosuunnitelman on sisällettävä koko kalastusvuotta koskeva alustava toimitusaikataulu, joka perustuu kausittaisiin tuotantotekijöihin ja odotettavissa oleviin markkinasuuntauksiin.

III LUKU

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 liitteissä I, IV ja V tarkoitettuihin lajeihin sovellettavat toimenpiteet

5 artikla

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa toimintaohjelmassa on esitettävä syyt viime vuosina koettuihin tavanomaisiin markkinavaikeuksiin ja eriteltävä tarjonnan mukauttamiseksi toteutetut ennakoivat toimenpiteet.

6 artikla

1. Tuottajajärjestön on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet pyrkiäkseen korjaamaan tilanteen, jos markkinaolosuhteet muuttuvat siten, että

a) markkinoilta vetämiset, ilmoitettuina prosenttiosuutena minkä tahansa kuukauden aikana myyntiin saatetuista määristä, lisääntyvät 5 prosenttia kolmen edellisen kuukauden keskimääräiseen markkinoilta vetämisen prosenttiosuuteen verrattuna; tai

b) markkinat ovat muutoin vakavissa vaikeuksissa.

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 23 artiklassa ja 24 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuja siirtotuen vuoksi markkinoilta vedettyjä tuotteita ei oteta tämän kohdan soveltamiseksi huomioon markkinoilta vetämisinä.

2. Tuottajajärjestön on ilmoitettava jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille kaikista 1 kohdan mukaisesti toteutetuista toimista. Toimintaohjelman tarkistaminen ei ole tarpeen, elleivät jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset vaadi sitä.

7 artikla

Tuottajajärjestön on laadittava asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitettuja seuraamuksia koskeva luettelo, jonka on oltava sen kaikkien jäsenten saatavilla.

Seuraamusten on oltava oikeassa suhteessa rikkomisiin.

8 artikla

Asetuksen (EY) N:o 104/2000 9 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetut ennalta arvaamattomat olosuhteet ovat tuottajajärjestön toiminnasta riippumattomia ja vaikuttavat kulloinkin kyseessä olevien lajien markkinoihin.

IV LUKU

Menettelyyn liittyvät näkökohdat

9 artikla

1. Kalastusvuosi kestää 12 kuukautta ja alkaa tavallisesti 1 päivänä tammikuuta, jollei vaihtoehtoinen kausi tai aloituspäivämäärä ole perusteltu ja jollei siitä ole sovittu jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

2. Tuottajajärjestön on toimitettava toimintaohjelmansa seitsemän viikon kuluessa kalastusvuoden alkamisesta. Tuottajajärjestön on pantava ohjelma viipymättä täytäntöön.

3. Asianomaisten jäsenvaltioiden on hyväksyttävä toimintaohjelma 12 viikon kuluessa kalastusvuoden alkamisesta.

Hyväksymisaikaa voidaan jatkaa vielä kahdella viikolla, jos jäsenvaltio haluaa tehdä tuottajajärjestön osalta merkittäviä muutoksia ohjelmaan.

10 artikla

Asianomaisen jäsenvaltion hyväksyttyä toimintaohjelman se voi neljän kuukauden kuluessa kalastusvuoden alkamisesta myöntää ennakon, jonka suuruus on 50 prosenttia tuottajajärjestölle asetuksen (EY) N:o 104/2000 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti myönnetystä korvauksesta, edellyttäen että tuottajajärjestö on asettanut vakuuden, jonka suuruus on vähintään 105 prosenttia ennakon määrästä.

11 artikla

1. Asetuksen (EY) N:o 104/2000 10 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetun tuen laskemisessa käytettävien alusten lukumääränä pidetään tuottajajärjestön jäsenalusten kokonaismäärää kalastusvuoden ensimmäisenä päivänä.

2. Asetuksen (EY) N:o 104/2000 10 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun tuen laskemisessa käytettävä tuottajajärjestön edustavuus määritellään sitä kalastusvuotta, jonka osalta toimintaohjelma laaditaan, edeltävältä kalastusvuodelta saatujen tietojen perusteella.

3. Asetuksen (EY) N:o 104/2000 10 artiklan 1 kohdan toisessa ja kolmannessa alakohdassa ja liitteessä VII tarkoitetun viiden vuoden jakson on vastattava viittä tämän asetuksen 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua kalastusvuotta.

12 artikla

Tuottajajärjestön on laadittava toiminnastaan kertomus ja lähetettävä se jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille seitsemän viikon kuluessa kalastusvuoden päättymisestä. Kertomuksen on sisällettävä seuraavat tiedot:

a) toimintaohjelman kattamia lajeja koskeva markkinaselvitys, jossa on käsiteltävä vuoden aikana kaupan pitämisessä mahdollisesti koettuja vaikeuksia, niiden poistamiseksi toteutettuja, esimerkiksi 6 artiklassa vaadittujen kaltaisia toimenpiteitä, toteutetut seuraamukset mukaan lukien, ja tarvittaessa syitä, joiden vuoksi tuottajajärjestö ei ole pystynyt poistamaan näitä vaikeuksia;

b) jäljennös tuottajajärjestön säännöistä ohjelman toteuttamisen ensimmäisenä kalastusvuonna ja sen jälkeen kyseisiin sääntöihin tehdyt muutokset;

c) tuottajajärjestön 7 artiklan mukaisesti laatima seuraamuksia koskeva luettelo.

13 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2001.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 15 päivänä marraskuuta 2000.

Komission puolesta

Franz Fischler

Komission jäsen

(1) EYVL L 17, 21.1.2000, s. 22.

(2) EYVL L 389, 31.12.1992, s. 1.