32000D0253

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 253/2000/EY, tehty 24 päivänä tammikuuta 2000, yhteisön koulutusalan Sokrates-toimintaohjelman toisesta vaiheesta

Virallinen lehti nro L 028 , 03/02/2000 s. 0001 - 0015


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS N:o 253/2000/EY,

tehty 24 päivänä tammikuuta 2000,

yhteisön koulutusalan Sokrates-toimintaohjelman toisesta vaiheesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 149 ja 150 artiklan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen(1),

ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(2),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon(3),

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä(4),

ottaen huomioon sovittelukomitean 10 päivänä marraskuuta 1999 hyväksymän yhteisen tekstin,

sekä katsovat seuraavaa:

1) Euroopan yhteisön perustamissopimuksen mukaan yhteisö pyrkii muun muassa myötävaikuttamaan korkealaatuisen koulutuksen kehittämiseen. Tämän ohjelman mukaisilla toimenpiteillä olisi edistettävä koulutuksen eurooppalaista ulottuvuutta ja myötävaikutettava laadukkaan koulutuksen kehittämiseen elinikäisen oppimisen edistämiseksi.

2) Euroopan parlamentti ja neuvosto perustivat yhteisön Sokrates-toimintaohjelman päätöksellään (EY) N:o 819/95/EY(5).

3) Luxemburgissa 20 ja 21 päivänä marraskuuta 1997 järjestetyssä työllisyyttä käsitelleessä ylimääräisessä Eurooppa-neuvostossa tunnustettiin, että elinikäinen oppiminen voi merkittävästi myötävaikuttaa jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikkaan työllistyvyyden, sopeutumiskyvyn, yrittäjyyskulttuurin ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien edistämiseksi.

4) Komissio määritteli tiedonannossaan "Tietojen ja taitojen Eurooppaan" suuntaviivat sellaisen avoimen ja dynaamisen eurooppalaisen koulutusalueen kehittämiselle, jossa elinikäisen koulutuksen tavoite voitaisiin saavuttaa.

5) Valkoisessa kirjassaan "Opettaminen ja oppiminen: kohti oppivaa yhteiskuntaa" komissio toteaa, että oppivan yhteiskunnan aikaansaamiseksi on edistettävä uuden tiedon hankintaa ja tätä varten kannustettava ihmisiä käyttämään kaikki oppimistilaisuudet. Vihreässä kirjassaan "Koulutus - Ammattikoulutus - Tutkimus: Kansainvälisen liikkuvuuden esteet" komissio korostaa etuja, joita liikkuvuus tuo ihmisille ja Euroopan unionin kilpailukyvylle,

6) Komission tavoitteena on Euroopan parlamentin toivomuksen mukaisesti, että Comenius-toiminnan puitteissa saavutetaan koulujen osalta ja Erasmus-toiminnan puitteissa opiskelijoiden liikkuvuuden osalta 10 prosentin osallistumisaste.

7) On tarpeen edistää aktiivista kansalaisuutta ja voimistaa kaikenlaisen syrjäytymisen, myös rasismin ja muukalaisvihan, vastaisia toimia. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä tasa-arvon sekä naisten ja miesten yhtäläisten mahdollisuuksien edistämiseen. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä henkilöihin, joilla on erityistarpeita.

8) Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat nuorisoa koskevalla päätöksellään ja neuvosto ammatillista koulutusta koskevalla päätöksellään 1999/382/EY(6) perustaneet nuorisoasioita ja ammatillista koulutusta koskevat yhteisön toimintaohjelmat, jotka yhdessä Sokrates-ohjelman kanssa myötävaikuttavat tietojen ja taitojen Euroopan edistämiseen.

9) Yhteisön toimien lisäarvon kohottamiseksi on tarpeen, että komissio yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa varmistaisi kaikilla tasoilla tämän päätöksen puitteissa toteutettavien toimien ja yhteisön muiden asianomaisten politiikkojen, välineiden ja toimien välisen yhdenmukaisuuden ja niiden keskinäisen täydentävyyden.

10) On tarpeen säätää mahdollisuudesta toteuttaa yhteisiä toimia Sokrates-ohjelman ja muiden koulutukseen liittyvien yhteisön ohjelmien tai toimien kanssa, ja tällä tavoin edistää synergiaa ja lisätä yhteisön toiminnan lisäarvoa.

11) Euroopan talousalueesta tehdyssä sopimuksessa (ETA-sopimus) määrätään yhteistyön laajentamisesta koulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja nuorisoasioiden aloilla Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Euroopan talousalueeseen kuuluvien Euroopan vapaakauppaliiton valtioiden (EFTA-/ETA-valtioiden) välillä.

12) Olisi säädettävä assosioituneiden Keski- ja Itä-Euroopan maiden (KIE-maat) mahdollisuudesta osallistua tähän ohjelmaan Eurooppa-sopimuksissa, niiden lisäpöytäkirjoissa ja asianomaisten assosiaationeuvostojen päätöksissä vahvistettujen edellytysten mukaisesti, Kyproksen mahdollisuudesta osallistua ohjelmaan lisämäärärahojen perusteella kyseisen maan kanssa sovittavien menettelyjen mukaisesti, sekä Maltan ja Turkin mahdollisuudesta osallistua ohjelmaan perustamissopimuksen mukaisesti lisämäärärahojen perusteella.

13) Komission ja jäsenvaltioiden olisi yhteistyössä säännöllisesti seurattava ja arvioitava tämän ohjelman toteuttamista, jotta sitä voidaan tarvittaessa mukauttaa, erityisesti toimenpiteiden toteutuksen tärkeysjärjestystä muuttamalla; arvioinnin olisi käsitettävä myös riippumattomien ja puolueettomien arviointielinten suorittama ulkoinen arviointi.

14) Perustamissopimuksen 5 artiklassa määriteltyjen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti korkealaatuisen koulutuksen edistämistä koskevan ehdotetun toiminnan tavoitteet voidaan saavuttaa paremmin yhteisön tasolla yhteisön toimien ja toimenpiteiden valtioiden rajat ylittävän luonteen vuoksi, sillä jäsenvaltiot eivät voi saavuttaa niitä muun muassa toiminnan edellyttämien monenvälisten kumppanuuksien, monenvälisen liikkuvuuden ja yhteisön laajuisen tietojen vaihdon vuoksi. Tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

15) Eurooppalaisen opintosuoritusten ja arvosanojen siirtojärjestelmän (ECTS/EOAS) tehostaminen on lähtökohta sen varmistamiseksi, että saavutetaan kaikki liikkuvuuden tavoitteet. Ohjelmaan osallistuvia korkeakouluja on kannustettava käyttämään ECTS/EOAS järjestelmää mahdollisimman kattavasti.

16) Tässä päätöksessä vahvistetaan ohjelman koko keston ajaksi rahoituspuitteet, jotka talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja talousarviomenettelyn parantamisesta 6 päivänä toukokuuta 1999 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission toimielinten välisen sopimuksen(7) 33 kohdan mukaisesti muodostavat ensisijaisen ohjeen budjettivallan käyttäjälle vuosittaisessa talousarviomenettelyssä.

17) Tämän säädöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY(8) mukaisesti,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla

Ohjelman perustaminen

1. Tällä päätöksellä perustetaan yhteisön koulutusalan Sokrates-toimintaohjelman toinen vaihe, jäljempänä "tämä ohjelma".

2. Tämä ohjelma toteutetaan 1 päivänä tammikuuta 2000 alkavana ja 31 päivänä joulukuuta 2006 päättyvänä aikana.

3. Tällä ohjelmalla edistetään tietojen ja taitojen Euroopan luomista kehittämällä eurooppalaista ulottuvuutta koulutuksessa siten, että edistetään elinikäistä oppimista muodollisen koulutusjärjestelmän puitteissa ja sen ulkopuolella. Sillä tuetaan sellaisten tietojen, taitojen ja osaamisen hankkimista, jotka edistävät aktiivista kansalaisuutta ja työllistettävyyttä.

4. Tällä ohjelmalla tuetaan ja täydennetään jäsenvaltioiden omalla alueellaan toteuttamaa toimintaa pitäen täysin arvossa jäsenvaltioiden vastuuta opetuksen sisällöstä ja koulutusjärjestelmien järjestämisestä sekä niiden kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta.

2 artikla

Ohjelman tavoitteet

Myötävaikuttaakseen korkealaatuisen koulutuksen kehittämiseen ja edistääkseen elinikäistä oppimista ja pitäen samalla täysin arvossa jäsenvaltioiden vastuuta, ohjelmalla on seuraavat tavoitteet:

a) vahvistetaan eurooppalaista ulottuvuutta koulutuksen kaikilla tasoilla ja helpotetaan laajoja, valtioiden rajat ylittäviä mahdollisuuksia käyttää eurooppalaista koulutustarjontaa, samalla kun edistetään yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikilla koulutusaloilla;

b) edistetään Euroopan unionin kielten, erityisesti vähemmän käytettyjen ja vähemmän opetettujen kielten, määrällistä ja laadullista osaamista, jotta se johtaisi Euroopan unionin kansojen keskinäisen yhteisymmärryksen ja solidaarisuuden lisääntymiseen ja edistäisi koulutuksen kulttuurienvälistä ulottuvuutta;

c) edistetään yhteistyötä ja liikkuvuutta koulutusalalla, erityisesti:

- kannustamalla oppilaitosten välistä vaihtoa,

- edistämällä avointa opetusta ja etäopetusta,

- edistämällä tutkintojen ja opintojaksojen tunnustamisen kehittämistä,

- kehittämällä tietojenvaihtoa

ja edesautetaan edellä mainitun yhteistyön esteiden poistamista;

d) edistetään opetusmenetelmien ja -materiaalien kehittämiseen liittyvää innovaatiotoimintaa, mukaan lukien tarvittaessa uusien teknologioiden käyttö, sekä tutkitaan kysymyksiä, joilla on yhteistä koulutuspoliittista merkitystä.

3 artikla

Yhteisön toimet

1. Edellä 2 artiklassa tarkoitettuihin tavoitteisiin pyritään seuraavien toimintojen avulla, joiden sisältö ja soveltamismenettelyt esitetään liitteessä:

>TAULUKON PAIKKA>

2. Nämä toiminnat toteutetaan seuraavassa luetelluin, valtioiden rajat ylittävin toimenpitein, joita on mahdollisuus yhdistellä:

a) henkilöiden valtioiden rajat ylittävän liikkuvuuden tukeminen koulutusalalla Euroopassa;

b) tieto- ja viestintätekniikan käytön tukeminen koulutusalalla;

c) sellaisten valtioiden rajat ylittävien yhteistyöverkkojen kehittämisen tukeminen, jotka edistävät kokemusten ja hyvien toimintatapojen vaihtoa;

d) kielitaidon ja erilaisten kulttuurien tuntemuksen edistäminen;

e) sellaisten valtioiden rajat ylittäviin yhteistyökumppanuuksiin perustuvien pilottihankkeiden tukeminen, joilla kehitetään innovaatioita ja laatua koulutus- ja opetusalalla;

f) yhteisönlaajuisen viiteaineiston jatkuva kehittäminen tukemalla

- kansallisten koulutuspolitiikkojen seurantaa ja analyysiä,

- hyvien toimintatapojen sekä innovaatioiden seurantaa ja levitystä,

- laajaa tietojenvaihtoa.

4 artikla

Ohjelman kohderyhmät

1. Tämän päätöksen liitteessä yksilöityjen soveltamista koskevien ehtojen ja järjestelyjen mukaisesti ohjelman kohderyhmiä ovat:

a) oppilaat, opiskelijat ja muut oppijat;

b) varsinainen opetushenkilöstö;

c) kunkin jäsenvaltion määrittelemät kaikentyyppiset oppilaitokset;

d) koulutusjärjestelmistä ja -politiikasta jäsenvaltioiden paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla vastaavat henkilöt ja elimet.

2. Soveltuviin ohjelman toimiin voivat osallistua oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekevät julkiset tai yksityiset elimet, erityisesti:

- paikalliset ja alueelliset elimet ja järjestöt,

- koulutusalalla toimivat yhdistykset, mukaan lukien opiskelija-, oppilas-, opettaja- ja vanhempainyhdistykset,

- yritykset, yritysryhmittymät, toimialajärjestöt ja kauppa- ja teollisuuskamarit,

- työmarkkinaosapuolet ja niiden järjestöt kaikilla tasoilla,

- tutkimuskeskukset ja -laitokset.

5 artikla

Ohjelman toteuttaminen ja yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa

1. Komissio

- varmistaa tässä ohjelmassa tarkoitettujen yhteisön toimien toteuttamisen liitteen mukaisesti,

- kuulee Euroopan tasolla toimivia opetusalan työmarkkinaosapuolia ja asianomaisia järjestöjä ja antaa tiedon niiden kannanotoista 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle komitealle.

2. Jäsenvaltioiden on

- toteutettava tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen ohjelman tehokkaan toteuttamisen jäsenvaltioiden tasolla siten, että kaikki koulutusalaan liittyvät osapuolet osallistuvat ohjelmaan kussakin maassa vallitsevan käytännön mukaisesti,

- perustettava tarkoituksenmukainen rakenne, jotta ohjelman toimien toteutusta voidaan hallinnoida koordinoidusti kansallisella tasolla (Sokrates-ohjelman kansalliset toimistot),

- pyrittävä toteuttamaan toimenpiteitä, joita ne pitävät aiheellisina tähän ohjelmaan osallistumista vaikeuttavien oikeudellisten ja hallinnollisten esteiden poistamiseksi,

- toteutettava tarvittavat toimet sen varmistamiseksi, että mahdollinen yhteisvaikutus muiden yhteisön ohjelmien kanssa toteutuu jäsenvaltioiden tasolla.

3. Komissio varmistaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

- edellisen koulutusalan ohjelman (päätöksellä 819/95/EY perustettu Sokrates-ohjelma) puitteissa toteutettujen toimien ja tämän ohjelman mukaisesti toteutettavien toimien välisen yhteensovittamisen,

- koulutusalan Sokrates-ohjelman ensimmäisen vaiheen puitteissa toteutettujen toimien ja tämän ohjelman mukaisesti toteutettavien toimien tulosten levittämisen,

- ohjelmaan liittyvistä toimista tiedottamisen, niitä koskevan julkisuuden ja jatkotoimet tarkoituksenmukaisella tavalla.

6 artikla

Yhteistoimet

Osana tietojen ja taitojen Euroopan luomista voidaan tähän ohjelmaan sisältyvät toimenpiteet toteuttaa 8 artiklan 1 kohdassa säädettyjä menettelyjä noudattaen yhteistoimina siihen liittyvien yhteisön ohjelmien ja toimien, erityisesti Leonardo da Vinci- ja Nuoriso-ohjelman sekä tutkimusta ja kehitystoimintaa ja uusia tekniikoita koskevien yhteisön ohjelmien kanssa.

7 artikla

Täytäntöönpanotoimenpiteet

1. Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista, jäljempänä mainittuja seikkoja koskevista toimenpiteistä päätetään 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua hallintomenettelyä noudattaen:

a) vuotuinen työohjelma mukaan lukien ensisijaiset aiheet, yhteistoimien aiheet sekä valintaperusteet ja -menettelyt;

b) yhteisön myöntämä rahoitustuki (määrät, kesto ja saajat) ja yleiset suuntaviivat ohjelman toteutusta varten;

c) vuotuinen talousarvio ja varojen jakautuminen ohjelman eri toimintojen kesken;

d) hajautettuihin toimintoihin tarkoitettujen varojen jakautuminen jäsenvaltioiden kesken;

e) ohjelman seuranta- ja arviointimenettelyt sekä tulosten levittämiseen ja siirtämiseen liittyvät järjestelyt;

f) hankkeiden valintaa koskevat komission ehdotukset, mukaan lukien toimintaan 7 (yhteistoimet) sisältyvät hankkeet.

2. Muita tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavia seikkoja koskevista toimenpiteistä päätetään 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen.

8 artikla

Komitea

1. Komissiota avustaa komitea.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kahdeksi kuukaudeksi.

3. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 3 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

4. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

9 artikla

Yhteistyö muiden ohjelmakomiteoiden kanssa ja tiedottaminen muista yhteisön aloitteista

1. Komitea on säännöllisessä ja järjestelmällisessä yhteistyössä yhteisön ammatillista koulutusta koskevassa Leonardo da Vinci -toimintaohjelmassa asetetun komitean ja yhteisön Nuoriso-toimintaohjelmassa asetetun komitean kanssa.

2. Tämän ohjelman ja 11 artiklassa tarkoitettujen toimenpiteiden yhdenmukaisuuden varmistamiseksi komissio ilmoittaa komitealle säännöllisesti yhteisön aloitteista koulutuksen ja nuorisotoimen aloilla, kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö mukaan luettuna.

10 artikla

Rahoitus

1. Tämän ohjelman toteuttamiseen tarvittavat rahoituspuitteet 1 artiklassa tarkoitetulle kaudelle vahvistetaan 1850 miljoonaksi euroksi.

2. Budjettivallan käyttäjä myöntää vuotuiset määrärahat rahoitusnäkymien rajoissa.

11 artikla

Yhdenmukaisuus ja täydentävyys

1. Komissio varmistaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, että tämä ohjelma ja yhteisön muut asianomaiset politiikat, välineet ja toimet ovat yhdenmukaisia ja toisiaan täydentäviä. Ohjelmalla tuetaan tasa-arvoa, naisten ja miesten yhtäläisiä mahdollisuuksia ja sosiaalisen integraation edistämistä koskevien yhteisön politiikkojen tavoitteiden toteuttamista.

Komissio varmistaa, että tämän ohjelman ja kolmansien maiden ja toimivaltaisten kansainvälisten järjestöjen kanssa tehdyn yhteistyön puitteissa toteutettavien koulutusalan ohjelmien ja toimien välillä on tehokas yhteys.

2. Komissio ja jäsenvaltiot ottavat tämän ohjelman toimenpiteitä toteuttaessaan huomioon neuvoston hyväksymissä työllisyyden suuntaviivoissa määritellyt painopistealueet osana yhteensovitetun työllisyysstrategian toteutusta.

12 artikla

EFTA/ETA-valtioiden, assosioituneiden Keski- ja Itä-Euroopan maiden (KIE-maat), Kyproksen, Maltan ja Turkin osallistuminen

Tähän ohjelmaan voivat osallistua

- EFTA/ETA-valtiot ETA-sopimuksessa määrättyjen edellytysten mukaisesti,

- assosioituneet Keski- ja Itä-Euroopan maat (KIE-maat) niiden Eurooppa-sopimuksissa ja lisäpöytäkirjoissa sekä asianomaisten assosiaationeuvostojen päätöksissä vahvistettujen edellytysten mukaisesti;

- Kypros, lisämäärärahojen perusteella kyseisen maan kanssa sovittavien menettelyjen mukaisesti,

- Malta ja Turkki, lisämäärärahojen perusteella perustamissopimuksen mukaisesti.

13 artikla

Kansainvälinen yhteistyö

Tämän ohjelman puitteissa sekä 8 artiklan 2 kohdassa säädetyn menettelyn mukaisesti komissio voi tehdä yhteistyötä kolmansien maiden ja toimivaltaisten kansainvälisten järjestöjen, erityisesti Euroopan neuvoston kanssa.

14 artikla

Seuranta ja arviointi

1. Komissio seuraa tätä ohjelmaa säännöllisesti yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Seuranta- ja arviointiprosessin tuloksia olisi käytettävä ohjelman toteuttamisessa.

Seurantaan sisältyvät erityistoimet ja 3 kohdassa tarkoitetut selonteot.

2. Komissio arvioi tätä ohjelmaa säännöllisesti yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Arvioinnilla pyritään arvioimaan toteutettujen toimien tarkoituksenmukaisuutta, tehokkuutta ja vaikutuksia 2 artiklassa mainittuihin tavoitteisiin nähden. Siinä tarkastellaan myös ohjelman kokonaisvaikutusta.

Arvioinnissa tarkastellaan myös tämän ohjelman ja yhteisön muiden asianomaisten politiikkojen, välineiden ja toimien yhdenmukaisuutta ja täydentävyyttä.

Määräajoin suoritetaan tämän ohjelman riippumattomia ja ulkopuolisia arviointeja sellaisten perusteiden mukaan, joista päätetään 8 artiklan 2 kohdassa säädettyjä menettelyjä noudattaen.

3. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle tämän ohjelman toteuttamista koskevat selonteot viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2003 sekä ohjelman vaikutuksia koskevat selonteot viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2007.

4. Komissio toimittaa Euroopan parlamentille, neuvostolle, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle:

- uusien jäsenvaltioiden liittyessä jäseneksi, selonteon näiden liittymisten taloudellisista vaikutuksista ohjelmalle, sekä tarvittaessa talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja talousarviomenettelyn parantamisesta 6 päivänä toukokuuta 1999 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission toimielinten välisen sopimuksen sekä maaliskuussa 1999 pidetyn Berliinin Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaiset rahoitusehdotukset näiden liittymisten ohjelmalle aiheuttamien taloudellisten vaikutusten huomioon ottamiseksi. Euroopan parlamentti ja neuvosto tekevät päätöksensä näistä ehdotuksista mahdollisimman nopeasti,

- väliselonteon tämän ohjelman toteutuksella saavutetuista tuloksista ja toteutukseen liittyvistä laadullisista ja määrällisistä kysymyksistä viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2004,

- tiedonannon tämän ohjelman jatkumisesta viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2006,

- loppuselonteon tämän ohjelman toteutuksesta viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2007.

15 artikla

Voimaantuloa

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 24 päivänä tammikuuta 2000.

Euroopan parlamentin puolesta

N. FONTAINE

Puhemies

Neuvoston puolesta

J. GAMA

Puheenjohtaja

(1) EYVL C 314, 13.10.1998, s. 5.

(2) EYVL C 410, 30.12.1998, s. 2.

(3) EYVL C 51, 22.2.1999, s. 77.

(4) Euroopan parlamentin lausunto, annettu 5. marraskuuta 1998 (EYVL C 359, 23.11.1998, s. 60), neuvoston yhteinen kanta, vahvistettu 21. joulukuuta 1998 (EYVL C 49, 22.2.1999, s. 42), Euroopan parlamentin päätös, tehty 25. helmikuuta 1999 (EYVL C 153, 1.6.1999, s. 24), Euroopan parlamentin päätös, tehty 15. joulukuuta 1999 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä) sekä neuvoston päätös, tehty 17 päivänä joulukuuta 1999.

(5) EYVL L 87, 20.4.1995, s. 10, päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä N:o 576/98/EY (EYVL L 77, 14.3.1998, s. 1).

(6) EYVL L 146, 11.6.1999, s. 33.

(7) EYVL C 172, 18.6.1999, s. 1.

(8) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

LIITE

I JOHDANTO JA YLEISET SÄÄNNÖKSET

1. Päätöksen 2 artiklassa tarkoitetut tavoitteet toteutetaan tässä liitteessä esitettyjen toimien avulla 3 artiklassa selostettujen yhteisön toimenpiteiden perusteella.

2. Aikataulua, hakemusten esittämisedellytyksiä sekä tukikelpoisuus- ja valintaperusteita koskevat määräykset laaditaan päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti, ja komissio julkaisee ne säännöllisin väliajoin Sokrates-ohjelman hakuoppaassa. Lisäksi julkaistaan ehdotuspyyntöjä, joissa täsmennetään ehdotusten jättämiselle asetetut määräajat.

3. Henkilöiden liikkuvuutta koskevissa toimissa on varmistettava riittävä kielivalmennus, jotta osallistujilla on tarvittavat taidot vastaanottavan oppilaitoksen opetuskielessä tai -kielissä. Lähettävissä ja vastaanottavissa laitoksissa olisi tehtävä tarvittavat organisatoriset järjestelyt sen varmistamiseksi, että kyseisestä liikkuvuutta koskevasta toiminnasta saadaan mahdollisimman suuri hyöty.

4. Yliopistojen ja korkeakoulujen koordinoimat hankkeet, olivatpa ne minkä toiminnan alaisia tahansa, olisi sisällytettävä toiminnan 2 mukaisiin "korkeakoulukohtaisiin sopimuksiin".

5. Tukitoimenpiteitä voidaan toteuttaa erityisopetusta tarvitsevien henkilöiden mahdollisuuksien ja osallistumisen edistämiseksi. Tarvittaessa toteutetaan miesten ja naisten yhtäläisten mahdollisuuksien edistämiseen tähtääviä positiivisia toimia. Erityisesti edistetään hankkeita, joissa korostetaan kulttuurien välisiä näkökohtia tai edistetään vieraiden kielten, erityisesti yhteisön alueella vähemmän käytettyjen ja vähemmän opetettujen kielten taitoa. Ohjelman kaikissa toiminnoissa kannustetaan kaikentyyppisen avoimen ja etäopiskelun edistämistä sekä tieto- ja viestintätekniikoiden tarkoituksenmukaista käyttöä. Ohjelman kaikissa toiminnoissa kiinnitetään erityistä huomiota tulosten levittämiseen.

II YHTEISÖN TOIMINNAT

Tässä liitteessä esitellään kaksi toiminnan päätyyppiä:

- ensimmäinen päätyyppi, toiminnat 1-3, jotka koskevat elinikäisen koulutuksen kolmea pääjaksoa (koulu, yliopisto ja korkeakoulu ja muut),

- toinen päätyyppi, toiminnat 4-8, joihin kuuluu monialaisia toimenpiteitä sellaisilla aloilla kuten kielet, opetustarkoituksiin käytettävä tieto- ja viestintätekniikka, mukaan lukien erityisesti opetuksessa käytettävä multimedia ja tietojen vaihto, sekä monialaisia horisontaalisia näkökohtia, kuten innovaatiotoimintaa, tulosten levittämistä, yhteistoimia ja ohjelman arviointia.

>TAULUKON PAIKKA>

TOIMINTA 1: "COMENIUS": KOULUOPETUS

Comeniuksen tavoitteena on lisätä kouluopetuksen laatua ja vahvistaa sen eurooppalaista ulottuvuutta, erityisesti kannustamalla kouluja valtioiden rajat ylittävään yhteistyöhön, myötävaikuttamalla koulujen varsinaisen opetushenkilöstön ammatillisen kehityksen parantamiseen, ja edistää kielten oppimista ja kulttuurien välistä tietoisuutta.

Toiminta 1.1: Koulujen väliset kumppanuudet

1. Yhteisö kannustaa koulujen monenvälisten kumppanuuksien muodostamista. Tällaisiin kumppanuuksiin voivat osallistua myös muut asianomaiset elimet kuten opettajankoulutuslaitokset, paikalliset toimielimet ja viranomaiset, yritykset tai kulttuurilaitokset sekä vanhempainjärjestöt, oppilasjärjestöt tai muut vastaavat järjestöt.

2. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaville hankkeille:

a) hankkeet, joissa keskitytään osallistuvien koulujen yhteistä etua koskeviin aiheisiin ja joiden toimintaan kuuluu:

- oppilaiden osallistuminen hankkeiden valmisteluun ja toteuttamiseen, hankekohtainen liikkuvuus tarvittaessa mukaan lukien,

- opettajien liikkuvuus hankkeen valmistelua ja seurantaa tai toisessa jäsenvaltiossa opettamista varten, mukaan lukien harjoittelujaksot yrityksissä,

- oppimateriaalin laatiminen ja hyvien toimintatapojen vaihto;

b) hankkeet, joiden tavoitteena on yhteisön virallisten kielten sekä iirin (yksi niistä kielistä, joilla Euroopan yhteisöjen perustamissopimus on laadittu) ja letzeburgeschin (koko Luxemburgin alueella puhuttu kieli) kielen opetuksen ja opiskelun edistäminen mukaan lukien naapurina olevien muiden jäsenvaltioiden alueilla puhuttujen yhteisön virallisten kielten opetus jäsenvaltion raja-alueilla. Nämä hankkeet voivat olla kahdenvälisiä erityisesti silloin kun niiden kohteena on jokin näistä vähemmän käytetyistä tai vähemmän opetetuista kielistä, ja niihin olisi liityttävä a kohdassa mainittujen toimien lisäksi oppilasvaihtoa;

c) hankkeet, joiden tavoitteena on kulttuurien välisen tietoisuuden edistäminen ja erityisesti sellaiset hankkeet, joiden avulla voidaan torjua rasismia ja muukalaisvihaa tai jotka kohdistuvat siirtotyöläisten, romanien, liikkuvan väestön ja liikkuvien ammatinharjoittajien lasten erityistarpeisiin;

d) hankkeet, jotka kohdistuvat erityisopetusta tarvitseviin oppilaisiin ja joissa kiinnitetään erityistä huomiota tällaisten oppilaiden integroimiseen yleisen kouluopetuksen piiriin.

3. Koulujen, jotka haluavat osallistua tähän toimintaan, on toimitettava lyhyt yleiskatsaus niistä tämän ohjelman mukaisista toimista, jotka ne aikovat toteuttaa tulevana kouluvuonna (Comenius-suunnitelma). Comenius-suunnitelman tulee luoda mahdollisuudet Sokrates-ohjelman kansallisille toimistoille ottaen huomioon kunkin koulun eurooppalaisten toimien yleinen kehittyminen tämän toiminnan mukaisissa valinnoissa.

Toiminta 1.2: Koulujen opetushenkilöstön perus- ja täydennyskoulutus

1. Yhteisö tukee koulujen varsinaisen opetushenkilöstön perus- tai täydennyskoulutusta antavien laitosten ja elinten toteuttamia monenvälisiä hankkeita. Lisäksi kannustetaan kouluja ja päätöksen 4 artiklassa mainittuja muita opetusalan toimijoita sekä tarvittaessa alueellisia ja paikallisia valvontaelimiä osallistumaan toimintaan.

2. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaviin tarkoituksiin:

Liikkuvuutta koskevat toimet:

a) peruskoulutuksen hankkimiseksi toteutettu liikkuvuus, mukaan lukien harjoittelujaksot, avustavana kielten opettajana toimiminen sekä harjoittelujaksot yrityksissä;

b) koulujen koulutetun opetushenkilöstön täydennyskoulutuksen hankkimiseksi ja taitojen täydentämiseksi toteutettu liikkuvuus;

c) kieltenopettajien, kieltenopettajiksi kouluttautuvan henkilöstön, kieltenopettajiksi pian palaavien pätevien opettajien sekä muiden aineiden opettajien, joiden edellytetään opettavan tai jotka haluavat opettaa vieraalla kielellä, kestoltaan rajoitettu liikkuvuus, mukaan lukien kielikylvyt.

Monenväliset yhteistyöhankkeet seuraavilla aloilla:

d) opetussuunnitelmien, kurssien, moduulien tai oppimateriaalin laatimiseen myötävaikuttaminen kun kyseessä on kouluopetuksen eurooppalaisen ulottuvuuden lujittaminen;

e) koulujen hallintoa koskeva koulutustoiminta ja tiedonvaihto sekä siihen liittyvät palvelut, kuten ohjaus ja neuvonta;

f) koulutustoimet ja tietojenvaihto, joilla pyritään vahvistamaan kulttuurien välistä tietoisuutta kouluopetuksessa tai edistämään siirtotyöläisten, romanien ja liikkuvan väestön sekä liikkuvien ammatinharjoittajien lasten integroitumista ja oppisaavutusten parantamista;

g) erityisopetusta tarvitsevien oppilaiden parissa työskentelevän henkilöstön koulutus- ja kehittämistoimet.

Toiminta 1.3: Koulujen väliseen kumppanuuteen ja opetushenkilöstön koulutukseen liittyvät verkot

Yhteisö edistää toimien 1.1 ja 1.2 tukemien koulujen välisten kumppanuuksien ja opetushenkilöstön koulutushankkeiden verkottumista lisätäkseen yhteiseen etuun liittyviä aiheita koskevaa yhteistyötä, tulosten ja hyvien toimintatapojen levittämistä sekä keskustelua kouluopetuksen laadusta ja innovaatioista. Henkilöstön koulutusverkkoja on kehitettävä mahdollisuuksien mukaan tiiviissä yhteistyössä korkeakoulujen Erasmus-toimintaan kuuluvien temaattisten verkkojen kanssa.

TOIMINTA 2: "ERASMUS": KORKEA-ASTEEN KOULUTUS

Erasmuksella pyritään nostamaan korkea-asteen koulutuksen tasoa ja vahvistamaan sen eurooppalaista ulottuvuutta, kannustamaan yliopistojen ja korkeakoulujen välistä valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä, lisäämään liikkuvuutta Euroopassa korkea-asteen koulutuksen alalla ja edistämään avoimuutta sekä opintojen ja kelpoisuuksien nykyistä parempaa akateemista tunnustamista koko yhteisössä.

Toimintaan osallistuvat yliopistot ja korkeakoulut tekevät komission kanssa institutionaalisen sopimuksen, johon sisältyvät kaikki hyväksytyt Erasmus-toimet. Sopimukset tehdään yleensä kolmeksi vuodeksi, ja ne voidaan uusia.

Toiminta 2.1: Yliopistojen ja korkeakoulujen eurooppalainen yhteistyö

1. Yhteisö tukee eri jäsenvaltioissa toimivien yliopistojen ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä, johon kuuluu myös innovaatiohankkeiden kehittäminen ja johon osallistuu mahdollisuuksien mukaan myös muita päätöksen 4 artiklassa mainittuja koulutusalan toimijoita.

2. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaville:

a) opiskelijoiden sekä yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien vaihtojen järjestäminen;

b) opetussuunnitelmien, moduulien, intensiivikurssien tai muiden opetustoimien kehittäminen ja toteuttaminen yhteistyönä, mukaan lukien monialaiset toimet ja vieraskielinen opetus;

c) akateemisen tunnustamisen helpottamiseksi muissa jäsenvaltioissa tarkoitetun eurooppalaisen opintosuoritusten ja arvosanojen siirtojärjestelmän (ECTS/EOAS) vakiinnuttaminen, laajentaminen ja edelleen kehittäminen.

Toiminta 2.2: Opiskelijoiden sekä yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien liikkuvuus

1. Yhteisö tukee valtioiden rajat ylittäviä vaihtoja, jotka koskevat:

a) jäljempänä 2 kohdassa määriteltyjä opiskelijoita;

b) yliopistojen ja korkeakoulujen opettajia heidän toimiessaan opetustehtävissä, jotka omalta osaltaan vahvistavat opetuksen eurooppalaista ulottuvuutta tai laajentavat kyseisten yliopistojen ja korkeakoulujen kurssitarjontaa.

2. Opiskelijoita, jotka suoritettuaan opinnoistaan ainakin ensimmäisen vuoden, oleskelevat toisessa jäsenvaltiossa 3-12 kuukautta tämän toiminnan puitteissa, pidetään Erasmus-opiskelijoina riippumatta siitä, myönnetäänkö heille 3 kohdassa tarkoitettua taloudellista tukea. Tällaiset jaksot tunnustetaan täysin institutionaalisiin sopimuksiin sisältyvissä yliopistojen ja korkeakoulujen välisissä sopimuksissa, ja niihin voi tarvittaessa kuulua harjoittelujaksoja yrityksissä. Vastaanottavat yliopistot tai korkeakoulut eivät peri lukukausimaksuja Erasmus-opiskelijoilta. Erityisopetusta tarvitsevien opiskelijoiden tarpeisiin kiinnitetään erityistä huomiota.

3. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää:

- opiskelijoiden liikkuvuuteen. Jäsenvaltiot voivat yhteisön apurahoja myöntäessään ottaa aiheellisella tavalla huomioon hakijoiden taloudellisen tilanteen. Koska yhteisön rahoitusosuus kattaa vain osan opiskelijoiden liikkuvuudesta aiheutuvista kustannuksista, jäsenvaltioita kehotetaan auttamaan tarvittavien varojen hankinnassa. Lähettävässä jäsenvaltiossa opiskelijoille myönnettävien opintolainojen ja -rahojen maksatusta jatketaan vastaanottavassa jäsenvaltiossa suoritettavan opintojakson aikana,

- yliopistojen ja korkeakoulujen opettajille,

- valmisteleviin toimenpiteisiin IV B jakson 4 kohdan mukaisesti.

Toiminta 2.3: Temaattiset verkot

Yhteisö edistää sellaisten temaattisten verkkojen kehittämistä ja vahvistamista, joiden avulla suuri joukko yliopistoja ja korkeakouluja voi tehdä yhteen tai useampaan tieteenalaan tai muihin yhteistä etua koskeviin aiheisiin liittyvää yhteistyötä. Tavoitteena on levittää innovaatioita, helpottaa hyvien toimintatapojen leviämistä, rohkaista keskustelua korkea-asteen koulutuksen laatua ja innovaatioita koskevista näkökohdista, parantaa opetusmenetelmiä sekä edistää yhteisten koulutusohjelmien ja erikoiskurssien kehittämistä. Tieteellisiä seuroja, ammattialajärjestöjä sekä yhteiskunnan ja talouselämän toimijoita kannustetaan osallistumaan toimintaan. Erityistä huomiota kiinnitetään tulosten levittämiseen.

TOIMINTA 3: "GRUNDTVIG": AIKUISKOULUTUS JA MUUT KOULUTUSVÄYLÄT

1. Grundtvig-toiminnalla, joka täydentää toimintaa 1 (kouluopetus) ja toimintaa 2 (korkea-asteen koulutus), pyritään edistämään elinikäisen oppimisen eurooppalaista ulottuvuutta ja - tehostamalla valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä - lisäämään innovaatioita sekä vaihtoehtoisten koulutusväylien tarjoamista, saatavuutta ja laatua ja edistämään kielten opiskelua. Kohderyhmänä ovat näin ollen henkilöt, jotka elämänvaiheestaan riippumatta haluavat oppia uusia tietoja ja taitoja muodollisen koulutusjärjestelmän tai sen ulkopuolella annettavan koulutuksen puitteissa tai itseopiskelun avulla ja jotka lisäävät näin kulttuurien välistä tuntemustaan ja työllistyvyyttään ja parantavat mahdollisuuksiaan edetä koulutuksessa ja toimia yhteiskunnassa täysimääräisesti ja aktiivisesti.

2. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää valtioiden rajat ylittäville hankkeille ja aloitteille, joiden tavoitteena on:

a) edistää aikuiskoulutuksen kysyntää ja elinikäiseen oppimiseen osallistumista;

b) antaa peruskoulutusta tai muodollisia kelpoisuuksia vaille jääneille henkilöille tarvittavia valmiuksia sekä ajantasaistaa niitä;

c) kehittää, vaihtaa ja levittää innovatiivisia koulutusnäkemyksiä ja hyviä toimintatapoja, mukaan lukien moduulien ja aiheellisen oppimateriaalin kehittäminen ja levittäminen;

d) kehittää tieto- ja tukipalveluja aikuisopiskelijoille ja aikuiskoulutuksen tarjoajille, mukaan lukien ohjaukseen ja neuvontaan liittyvät palvelut;

e) aikuisopiskelijoiden hankkimien tietojen, taitojen ja valmiuksien, mukaan lukien kokeellisen tai itsenäisen opiskelun avulla tai muodollisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella hankittujen tietojen, taitojen ja valmiuksien, arvioinnissa, hyväksymisessä ja todentamisessa käytettävien välineiden ja menetelmien kehittäminen;

f) muiden yhteisön kielten parempi osaaminen tai kansainvälisen tietoisuuden vahvistaminen aikuisopiskelijoiden ja aikuiskoulutusta tarjoavien keskuudessa;

g) alalla toimivan opetushenkilöstön perus- tai täydennyskoulutuksen kehittäminen;

h) henkilövierailut ja -vaihdot, mukaan lukien aikuiskouluttajien ja heidän kouluttajiensa vierailut ja vaihdot;

i) sellaisille aikuisopiskelijoille suunnatut hankkeet, joilla on erityisiä koulutustarpeita.

3. Yhteisö edistää myös eurooppalaisten verkkojen muodostamista, jotta alalla toimivat osapuolet voivat tehdä yhteistyötä vakaammalla pohjalla niitä kiinnostavissa kysymyksissä ja lisätä tietoisuuttaan koulutuksen eurooppalaisesta ulottuvuudesta.

TOIMINTA 4: "LINGUA": KIELTEN OPETUS JA OPPIMINEN

1. Lingua-toiminnan tarkoituksena on tukea kieltenopetukseen liittyviä monialaisia toimenpiteitä, jotta helpotettaisiin yhteisön kielellisen monimuotoisuuden edistämistä ja ylläpitämistä, parannettaisiin kielten opetuksen ja oppimisen laatua sekä helpotettaisiin yksilöllisiä tarpeita varten suunniteltujen kielten elinikäisten opiskelumahdollisuuksien saatavuutta. Kieltenopettajien ja koko yhteisön kaikkien koulutusalojen kieltenopetuspolitiikasta vastaavien henkilöiden valtioiden rajat ylittävien yhteyksien vahvistamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Täten Lingualla sekä täydennetään että lisätään ohjelman muiden toimintojen, erityisesti toimintojen 1, 2 ja 3, mukaisia kielten opiskelun edistämistoimenpiteitä.

2. Vieraiden kielten opetuksella tarkoitetaan tässä yhteydessä yhteisön kaikkien virallisten kielten sekä iirin (yksi niistä kielistä, joilla Euroopan yhteisöjen perustamissopimus on laadittu) ja letzeburgeschin (koko Luxemburgin alueella puhuttu kieli) opettamista ja opiskelua vieraana kielenä. Koko ohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota vähemmän käytettyjen ja vähemmän opetettujen yhteisön virallisten kielten edistämiseen.

3. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaville valtioiden rajat ylittäville kielten opiskelun hankkeille ja toimille:

a) tietoisuutta lisäävät toimet, joilla kiinnitetään huomiota kielten opiskelun tärkeyteen ja kielten opiskelun mahdollisuuksiin;

b) innovaatioiden ja hyvien toimintatapojen, kuten vieraiden kielten oppiminen varhaisella iällä tai monien kielten ymmärtäminen, edistämis- ja/tai levittämistoiminta;

c) opetussuunnitelmien kehittäminen ja vaihto, uuden oppimateriaalin tuotanto sekä kielitaidon tunnustamiseen käytettävien välineiden ja menetelmien parantaminen;

d) tietojen vaihto sekä tiedotuskeskusten valtioiden rajat ylittävä verkottuminen;

e) toimenpiteiden kehittäminen erityistilanteissa ja -yhteyksissä vaadittavan vieraiden kielten taidon lisäämiseksi, sikäli kuin ne eivät liity erityisiin ammatteihin;

f) yhteisön laajentumisesta johtuvien, kielten opetusta ja oppimista koskevien kysymysten käsittely.

TOIMINTA 5: "MINERVA": AVOIN JA ETÄOPISKELU, TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAT KOULUTUKSEN ALALLA

1. Toiminnan tavoitteena on tukea avoimeen ja etäopiskeluun liittyviä monialaisia toimenpiteitä sekä tieto- ja viestintätekniikan, myös multimedian, käyttöä koulutuksessa. Toiminnalla täydennetään ja lisätään ohjelman muissa toiminnoissa säädettyjä vastaavia toimenpiteitä.

Näillä toimenpiteillä on kolme tavoitetta:

- parantaa avoimen ja etäopiskelun sekä erityisesti tieto- ja viestintätekniikan merkityksen ymmärtämistä koulutuksen kannalta opettajien, oppijoiden, opetusalan päättäjien ja suuren yleisön keskuudessa ja edistää tällaista tekniikkaa opetustarkoituksiin hyödyntävien välineiden ja menetelmien kriittistä ja vastuullista käyttöä;

- tukea tietoisuutta tarpeesta varmistaa pedagogisten tekijöiden asianmukainen painottaminen tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien opetustuotteiden, erityisesti multimedian, kehittämisessä, ja

- edistää kehittyneempien menetelmien ja koulutusresurssien sekä saavutettujen tuloksien hyödyntämistä erityisesti tietojen, kokemusten ja hyvien toimintatapojen valtioiden rajat ylittävän vaihdon avulla.

2. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaviin:

a) hankkeet ja tutkimukset, joiden tavoitteena on auttaa opetus- ja koulutusalalla toimivia ymmärtämään ja hyödyntämään käynnissä olevia innovaatioprosesseja, erityisesti tieto- ja viestintätekniikan käyttöä opetuksessa ja opiskelussa, innovatiivisten välineiden ja lähestymistapojen kehittämistä sekä tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien opetustuotteiden ja -palvelujen laatuarvioinnin perusteiden määritysmenetelmiä;

b) hankkeet, joilla kehitetään ja testataan uusia menetelmiä, moduuleja ja resursseja avointa ja etäopiskelua sekä tieto- ja viestintätekniikkaa varten;

c) hankkeet, joissa kehitetään ja liitetään yhteen palveluja ja verkkoja, jotka tarjoavat tietoa avointa ja etäopiskelua sekä tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävistä koulutusmenetelmistä ja resursseista opettajille, päättäjille ja muille koulutusalan toimijoille;

d) toiminnat, jotka tukevat avointa ja etäopiskelua sekä tieto- ja viestintätekniikan käyttöä koulutuksessa koskevien ajatusten ja kokemusten vaihtoa, erityisesti tiedotuskeskusten, opettajankoulutuslaitosten, asiantuntijoiden, päättäjien ja hankkeiden koordinaattorien verkottumista niiden yhteistä etua koskevissa kysymyksissä.

TOIMINTA 6: SEURANTA- JA INNOVAATIOTOIMINTA

Tällä toiminnalla myötävaikutetaan Euroopan koulutusjärjestelmien laadun ja avoimuuden parantamiseen ja koulutusalan innovaatioprosessin edistämiseen vaihtamalla tietoja ja kokemuksia, yksilöimällä hyviä toimintatapoja, tekemällä alan järjestelmien ja politiikkojen vertailevaa analyysiä sekä keskustelemalla niiden yhteistä etua koskevista koulutuspoliittisista kysymyksistä, jotka neuvosto vahvistaa, ja analysoimalla niitä.

Toiminta 6.1: Koulutusjärjestelmien ja -politiikkojen sekä innovaatiotoiminnan seuranta

1. Tämä toiminta, jossa käytetään mahdollisuuksien mukaan olemassa olevia rakenteita mahdollisimman tehokkaasti, muodostuu seuraavista:

a) kuvailevan ja tilastollisen tiedon kerääminen sekä jäsenvaltioiden koulutusjärjestelmien ja -politiikkojen vertaileva analyysi;

b) koulutuksen laadun arvioinnissa käytettävien menetelmien kehittäminen mukaan lukien asianmukaisten kriteerien ja indikaattorien kehittäminen;

c) innovatiivisia kokeiluja koskevien tietokantojen ja muiden tietolähteiden kehittäminen ja ajan tasalla pitäminen;

d) yhteisön ja jäsenvaltioiden tasolla tuetuista asianomaisista toimista saatujen kokemusten levittäminen;

e) tutkintotodistusten, muodollisten kelpoisuuksien ja opintojaksojen tunnustamisen helpottaminen muissa jäsenvaltioissa kaikilla koulutustasoilla.

2. Tätä tarkoitusta varten yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaville:

a) Euroopan koulutusalan tietoverkko Eurydice, johon kuuluu komission perustama eurooppalainen yksikkö ja jäsenvaltioiden perustamat kansalliset yksiköt, jotta tietoverkko voisi osallistua täysipainoisesti tämän toiminnan toteutukseen; tietoverkon tehtävänä on erityisesti kerätä ja vaihtaa tietoa koulutusjärjestelmistä ja -politiikoista, kehittää tietokantoja, tehdä vertailevaa tutkimusta ja laatia indikaattoreita; Eurydice pyytää tarvittaessa tukea ulkopuolisilta asiantuntijoilta;

b) jäsenvaltioita kiinnostavien tietojen ja kokemusten vaihdon helpottamiseen tähtäävien, monenvälisten Arion-opintokäyntien järjestäminen päättäjille ja oppilaitosten johtohenkilöstölle kaikilla koulutusaloilla ja niihin osallistuminen; komissio ja jäsenvaltiot varmistavat opintokäyntien tulosten asianmukaisen levittämisen ja edistävät vierailujen yhteyksiä ohjelman muihin toimintoihin;

c) koulutusjärjestelmien ja -politiikkojen arviointiin osallistuvien tutkimuslaitosten ja muiden asianmukaiset vaatimukset täyttävien elinten sekä koulutuksen laadun arviointia tekevien elinten verkottuminen;

d) opinnot, analyysit, pilottihankkeet, seminaarit, asiantuntijavaihdot ja muut aiheelliset toimet, jotka liittyvät yhteisesti kiinnostaviin koulutuspoliittisiin kysymyksiin ja joilla päätöksentekijät saatetaan yhteen käsittelemään neuvoston määrittämiä ensisijaisia aiheita. Komissio voi pyytää asiantuntijaryhmältä apua näiden toimien puitteissa tehtyjen analyysien luotettavuuden varmistamiseksi; työryhmän perustamiseksi tarvittavat järjestelyt määritellään päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

e) toimet, joiden tarkoituksena on edistää tutkintotodistusten, muodollisten kelpoisuuksien ja opintojaksojen, erityisesti tutkimusten, analyysien, pilottihankkeiden sekä tietojen ja kokemusten vaihdon, tunnustamista. Tutkintotodistusten akateemisen tunnustamisen kansallisten tiedotuskeskusten yhteisönlaajuinen verkko (Naric) osallistuu tähän täysipainoisesti. Sen tehtävänä on erityisesti kerätä ja levittää akateemista tunnustamista varten tarvittavia oikeaksi vahvistettuja tietoja, pitäen mielessä synergiaedut tutkintotodistusten ammatillisen tunnustamisen kanssa.

3. Toiminnan toteuttamisessa varmistetaan tiivis yhteistyö erityisesti Euroopan yhteisön tilastotoimiston (Eurostat), Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (Cedefop), Euroopan koulutussäätiön sekä asianmukaisten kansainvälisten järjestöjen, kuten Euroopan neuvoston, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) ja YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) kanssa.

Toiminta 6.2: Uusiin tarpeisiin vastaavat innovatiiviset aloitteet

Tämän ohjelman muiden toimintojen alaisten yhteistyötoimien lisäksi yhteisö voi tukea valtioiden rajat ylittäviä hankkeita ja tutkimuksia, joilla pyritään edistämään innovaatioiden kehittämistä yhdellä tai useammalla koulutuksen osa-alueella. Neuvosto määrittelee painopistealat ja niitä tarkistetaan säännöllisesti, jotta voidaan vastata ohjelman aikana ilmeneviin uusiin tarpeisiin.

TOIMINTA 7: YHTEISTOIMET

1. Päätöksen 6 artiklan mukaisesti yhteisön tukea voidaan myöntää tämän ohjelman puitteissa toteutettaville yhteistoimille yhteisön muiden sellaisten ohjelmien ja toimien kanssa, joilla edistetään tietojen ja taitojen Eurooppaa, ja erityisesti Leonardo da Vinci- ja Nuoriso-ohjelman kanssa.

2. Yhteistoimia voidaan toteuttaa julkaisemalla yhteisiä ehdotuspyyntöjä valituista yhteistä etua koskevista aihepiireistä, jotka eivät kuulu yksinomaisesti minkään asianomaisen yksittäisen ohjelman alaan, jotka määritellään päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti ja joista sovitaan muita asiaan liittyviä ohjelmia ja toimia käsittelevien komiteoiden kanssa.

3. Aiheellisilla toimenpiteillä edistetään alueellisia ja paikallisia yhteyksiä sekä yhteistoimintaa tähän ohjelmaan sekä Leonardo da Vinci- ja Nuoriso-ohjelmiin osallistuvien välillä.

TOIMINTA 8: TÄYDENTÄVÄT TOIMET

1. Yhteisön taloudellista tukea voidaan myöntää seuraaville aloitteille, joilla edistetään tämän ohjelman tavoitteiden toteutumista, edellyttäen että kyseiset aloitteet eivät voi saada tukea ohjelman muista toimista:

a) tietoisuutta lisäävät toimet koulutusalan yhteistyön edistämiseksi, mukaan lukien tuki kilpailuille ja muille tapahtumille, jotka ovat aiheellisia koulutuksen eurooppalaisen ulottuvuuden vahvistamiseksi;

b) koulutusalalla toimivien yhdistysten ja muiden valtiosta riippumattomien elinten sekä opinto-ohjauksesta ja -neuvonnasta huolehtivien elinten toteuttamat valtioiden rajat ylittävät toimet;

c) ohjelman kohdealojen innovaatioita koskevat konferenssit ja kokoukset;

d) koulutusalan eurooppalaisten yhteistyöhankkeiden hallintoon osallistuvien henkilöiden koulutukseen liittyvät toimet;

e) ohjelman tai sen edellisen vaiheen tuella toteutettujen hankkeiden ja toimien tulosten hyödyntäminen ja levittäminen;

f) toimet, joihin liittyy yhteistyötä yhteisön ulkopuolisten maiden ja toimivaltaisten kansainvälisten järjestöjen, erityisesti Euroopan neuvoston, kanssa päätöksen 13 artiklan mukaisesti.

2. Yhteisön taloudellista tukea myönnetään Sokrates-ohjelman kansallisille toimistoille, jotka jäsenvaltiot ovat perustaneet päätöksen 5 artiklan mukaisesti, näiden toimistojen toiminnan tukemiseksi sekä tämän ohjelman tehokkaan seurannan ja arvioinnin varmistamiseksi.

3. Komissio voi ohjelmaa toteuttaessaan käyttää asiantuntijoita ja teknisen avun organisaatioita, joiden käyttö voidaan rahoittaa ohjelman kokonaismäärärahoista. Komissio voi lisäksi järjestää asiantuntijoiden seminaareja, keskustelutilaisuuksia tai muita kokouksia, jotka ovat omiaan edistämään ohjelman toteuttamista, sekä toteuttaa asianmukaista tiedotus-, julkaisu- ja levitystoimintaa.

III VALINTAMENETTELYT

Tässä liitteessä tarkoitettujen toimintojen ehdottamista ja valintaa koskevat menettelyt ovat seuraavat:

1. Hajautetut toiminnat

Seuraavia toimintoja, joiden valintapäätökset tehdään jäsenvaltioissa, pidetään "hajautettuina":

a) - toiminta 1.1 (koulujen väliset kumppanuudet)

- toiminta 1.2, 2 kohdan a, b ja c alakohta (opetushenkilöstön koulutuskumppanuuksiin kuuluva liikkuvuus)

- toiminta 3, 2 kohdan h alakohta (aikuiskoulutuksen vierailut ja vaihdot)

- Toiminta 6.1, 2 kohdan b alakohta (Arion-opintokäynnit),

- valmistelevat vierailut kaikissa toiminnoissa.

Kyseisiä toimintoja koskevat tukihakemukset osoitetaan Sokrates-ohjelman kansallisille toimistoille, jotka jäsenvaltiot ovat nimenneet päätöksen 5 artiklan mukaisesti. Jäsenvaltiot suorittavat Sokrates-ohjelman kansallisten toimistojen avustamina valinnan ja myöntävät tukea päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti laadittavien yleisten suuntaviivojen mukaisesti valituille hakijoille.

b) Toiminta 2.2, 3 kohta (opiskelijoiden sekä yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien liikkuvuus)

Jäsenvaltiot tekevät päätöksen 5 artiklan mukaisesti nimettyjen Sokrates-ohjelman kansallisten toimistojen avustuksella ja päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti laadittavien yleisten ohjeiden mukaisesti ja ottaen huomioon kyseisten yliopistojen ja korkeakoulujen aikaisemmat suoritukset, tukipäätökset, jotka liittyvät opiskelijoiden sekä yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien liikkuvuuteen toiminnassa 2.1 tarkoitettujen institutionaalisten sopimusten puitteissa ja opiskelijoiden sekä yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien liikkuvuuden järjestämiseen.

2. Keskitetyt toiminnat

Seuraavia toimintoja, joita koskevat valintapäätökset komissio tekee, pidetään "keskitettyinä":

a) - toiminta 1.2, 2 kohdan d, e, f ja g alakohta (monenväliset yhteistyötoimet)

- toiminta 3, 2 kohdan a-g ja i alakohta (monenväliset yhteistyötoimet)

- toiminta 4 (Lingua)

- toiminta 5 (Minerva)

- toiminta 6.2 (innovatiiviset aloitteet).

Näiden toimintojen mukaisia hankkeita valittaessa on sovellettava seuraavaa menettelyä:

i) Hankkeiden koordinoijat jättävät ehdotuksen komissiolle, ja lähettävät siitä jäljennöksen vastaavan jäsenvaltion nimeämälle Sokrates-ohjelman kansalliselle toimistolle.

ii) Komissio arvioi hanke-ehdotukset riippumattomien asiantuntijoiden avustuksella. Kansalliset toimistot voivat antaa komissiolle arvionsa ehdotuksista.

iii) Tapauksissa, joissa komission arvio hankkeen laadusta tai tarkoituksenmukaisuudesta on erilainen kuin hanketta koordinoivan maan kansalliselta toimistolta saatu arvio, komissio kuulee jäsenvaltion pyynnöstä asianomaista jäsenvaltiota. Tämä kuulemismenettely saa kestää enintään kaksi viikkoa.

iv) Komissio toimittaa komitealle ehdotuksen lopullisista valinnoista (tuettavista hankkeista ja myönnettävistä määristä) päätöksen 8 artiklan 2 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen.

v) Saatuaan komitean lausunnon komissio laatii luettelon valituista hankkeista ja jakaa myönnettävät määrät.

Tietyissä tapauksissa voidaan noudattaa kaksivaiheista menettelyä erityisesti syistä, jotka johtuvat kyseisen toiminnan laajuudesta ja luonteesta. Tällöin edellä tarkoitettua menettelyä edeltää esiehdotusten esittämis- ja valintamenettely. Tätä koskeva päätös ja päätös esivalintamenettelyä koskevista järjestelyistä tehdään 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

b) - toiminta 1.3 (koulujen välisiin kumppanuuksiin ja opetushenkilöstön koulutukseen liittyvät verkot)

- toiminta 2.1 (eurooppalainen yliopistojen ja korkeakoulujen välinen yhteistyö)

- toiminta 2.3 (Erasmus-temaattiset verkot)

- toiminta 3.3 (aikuiskoulutuksen verkot)

- toiminta 6.1, 2 kohdan a, c, d ja e alakohta (seuranta)

- toiminta 8 (täydentävät toimet).

Näiden toimien mukaiset tukihakemukset osoitetaan komissiolle. Komissio arvioi toimintoja 1.3, 2.3 ja 3.3 koskevat ehdotukset riippumattomien asiantuntijoiden avustamana. Komissio tekee päätökset hanke-ehdotuksista saatuaan päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti komitean lausunnon.

Edellä III jakson 2 kohdan a alakohdan viimeisessä kappaleessa tarkoitettua kaksivaiheista menettelyä sovelletaan toimintoihin 1.3, 2.3 ja 3.3 kyseisessä kappaleessa vahvistettujen edellytysten mukaisesti.

3. Yhteistoimet

Toiminnan 7 (yhteistoimet) valintamenettelyt määritellään päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Tarvittaessa edellä esitettyjä menettelyjä voidaan mukauttaa kyseisten yhteistoimien erityisedellytyksiä vastaaviksi. Komissio tekee parhaansa varmistaakseen mahdollisimman hyvän koordinoinnin kyseisten menettelyjen ja yhteisön muiden ohjelmien tai toimintojen puitteissa hyväksyttyjen menettelyjen välillä, silloin kun kyseiset yhteistoimet toteutetaan yhdessä niiden kanssa.

4. Komissio pyrkii jäsenvaltioiden avustuksella varmistamaan, että valintapäätöksistä ilmoitetaan hakijoille viimeistään viiden kuukauden kuluttua kyseistä toimintaa koskevan hakuajan päättymisestä. Niiden hankkeiden osalta, jotka valitaan III jakson 2 kohdan a ja b alakohdassa säädettyä menettelyä noudattaen, tämä koskee vain valinnan toista vaihetta (varsinainen ehdotus).

5. Komissio ja hajautettujen toimien osalta jäsenvaltiot pyrkivät varmistamaan tämän ohjelman sekä ammatillista koulutusta ja nuorisotoimen alaa koskevien yhteisön ohjelmien tukihakemuksia ja valintaa koskevien menettelyjen ja määräaikojen mahdollisimman hyvän koordinoinnin.

IV RAHOITUSSÄÄNNÖKSET

A. Hajautetut toiminnat

1. Yhteisön rahoitus III jakson 1 kohdassa yksilöityihin hajautettuihin toimintoihin jaetaan jäsenvaltioiden kesken seuraavan kaavan mukaisesti:

a) jokaiselle jäsenvaltiolle osoitetaan vähimmäismäärä, joka määritetään kyseiseen toimintaan osoitettujen määrärahojen perusteella;

b) jäljelle jäävä osa jaetaan eri jäsenvaltioille seuraavin perustein:

i) lähettävän jäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion elinkustannusten välinen ero;

ii) lähettävän jäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion välimatka ja matkakustannukset, jotka lasketaan kyseisen matkan halvimman mahdollisen hinnan perusteella;

iii) seuraavien väestöryhmien kokonaismäärä kyseisessä maassa:

- oppilaat ja opettajat kouluopetuksessa, toiminta 1.1 (koulujen välinen kumppanuus ) ja toiminta 1.2, 2 kohdan a, b ja c alakohta (koulujen opetushenkilöstön koulutuskumppanuuksiin kuuluva liikkuvuus),

- korkea-asteen opiskelijat, toiminta 2.2, 3 kohta (opiskelijoiden liikkuvuus). Loppututkinnon suorittaneiden määrää olisi käytettävä ainoastaan toissijaisena ja täydentävänä tekijänä, joka määritetään päätöksen 8 artiklan 2 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen, korjaamaan tarvittaessa määrärahojen jakautumista jäsenvaltioiden kesken,

- yliopistojen ja korkeakoulujen opettajat, toiminta 2.2, 3 kohta (yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien liikkuvuus).

2. Jäsenvaltiot hallinnoivat näin myönnettyjä yhteisön varoja päätöksen 5 artiklan mukaisten Sokrates-ohjelman kansallisten toimistojen avustuksella.

3. Komissio toteuttaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa tarvittavat toimenpiteet edistääkseen tasapuolista osallistumista yhteisön tasolla, kansallisella tasolla ja tarvittaessa alueellisella tasolla sekä korkeakouluopetuksen osalta eri oppiaineiden kesken. Näihin toimenpiteisiin varattujen varojen määrä saa olla enintään 5 prosenttia kunkin toiminnan vuotuisesta talousarviosta.

4. Komissio päättää varojen jakamisesta kullekin jäsenvaltiolle toiminnan 3 2 kohdan h alakohdassa (aikuiskoulutuksen vierailut ja vaihdot) ja toiminnan 6.1 2 kohdan toisessa alakohdassa (Arion) säädettyjä liikkuvuustoimia varten, opiskelijoiden sekä yliopistojen ja korkeakoulujen opettajien liikkuvuuden organisoimista varten tämän liitteen III jakson 1 kohdan b alakohdan mukaisesti sekä IV jakson B kohdan 4 alakohdan mukaisia valmistelevia vierailuja ja valmistelevia toimenpiteitä varten saatuaan komitean lausunnon päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

B. Muut säännökset

1. Ottaen asianmukaisesti huomioon tukihakemusten laatu ja määrä, on varoja päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti jaettaessa otettava huomioon seuraavat seikat:

a) toimintaan 1 (Comenius) sidottavien varojen on oltava vähintään 27 prosenttia ohjelmaan käytettävissä olevista kokonaismäärärahoista;

b) toimintaan 2 (Erasmus) sidottavien varojen on oltava vähintään 51 prosenttia ohjelmaan käytettävissä olevista kokonaismäärärahoista;

c) toimintaan 3 (Grundtvig) sidottavien varojen on oltava vähintään 7 prosenttia ohjelmaan käytettävissä olevista kokonaismäärärahoista;

d) toiminnan 8.2 mukaisesti Sokrates-ohjelman kansallisille toimistoille annettavaan rahoitusapuun ja toiminnan 8.3 mukaisesti annettavaan tekniseen apuun sidottavat varat saavat olla enintään 4,5 prosenttia ohjelmaan käytettävissä olevista vuosittaisista kokonaismäärärahoista.

Edellä esitetyt prosenttiosuudet ovat suuntaa-antavia, ja niitä voidaan mukauttaa päätöksen 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

2. Yleisenä periaatteena on, että yhteisön tukea myönnetään tämän ohjelman mukaisiin hankkeisiin siten, että tuki kattaa osittain kyseisten toimien toteuttamisen kannalta välttämättömiksi arvioidut kustannukset enintään kolmen vuoden ajan ja edellyttäen, että saavutettua edistystä arvioidaan säännöllisin väliajoin. Yhteisön rahoitusosuus tietyn hankkeen kokonaiskustannuksista on yleensä korkeintaan 75 prosenttia, täydentäviä toimenpiteitä lukuun ottamatta. Tukea voidaan myöntää etukäteen asianomaiseen hankkeeseen liittyvien valmistelevien vierailujen mahdollistamiseksi.

Toiminnan 8.1 f alakohdan mukaiseen toimintaan ohjelman vuosibudjetista käytettävissä oleva määrä saa olla enintään 250000 euroa.

3. Erityisopetusta tarvitsevien henkilöiden erityistarpeisiin kiinnitetään huomiota päätettäessä yhteisön myöntämän taloudellisen tuen määrästä.

4. Yhteisön rahoitustukea voidaan myöntää henkilöiden liikkuvuutta koskeviin toimiin, jotta voitaisiin varmistaa toisessa jäsenvaltiossa vietettävän ajanjakson riittävä valmistelu. Tällaisiin valmisteleviin toimiin voi sisältyä erityisesti kielikursseja, tiedotusta vastaanottavan jäsenvaltion sosiaalisista ja kulttuuria koskevista näkökohdista jne.

V MÄÄRITELMÄT

Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

1. "yrityksellä" julkisen tai yksityisen sektorin yritystä, riippumatta yrityksen koosta, juridisesta asemasta tai toimialasta sekä kaikkea taloudellista toimintaa mukaan lukien osuus- ja yhteisötalouden ala,

2. "päättäjillä" kaikkia henkilöstöryhmiä, jotka toimivat koulutusalan johto-, arviointi-, koulutus-, ohjaus- tai tarkastustehtävissä sekä alan vastuuhenkilöitä paikallisella, alueellisella ja kansallisella tasolla sekä ministeriöissä,

3. "ohjauksella ja neuvonnalla" erilaista toimintaa, kuten tiedotusta, arviointia, valmennusta ja neuvojen antamista, jolla oppijaa autetaan tekemään koulutusohjelmia ja työllistymismahdollisuuksia koskevia valintoja,

4. "elinikäisellä oppimisella" koulutusmahdollisuuksia, joita yksilöille tarjotaan koko eliniän heidän tietojensa, taitojensa ja osaamisensa hankkimiseksi, ylläpitämiseksi ja mukauttamiseksi jatkuvasti,

5. "avoimella ja etäopiskelulla" kaikenlaista joustavaa koulutusta, jossa joko käytetään tai ei käytetä tieto- ja viestintätekniikkaa,

6. "hankkeella" virallisen tai epävirallisen organisaatioiden tai laitosten ryhmittymän yhdessä kehittämää valtioiden rajat ylittävää yhteistoimintaa,

7. "oppilaalla" henkilöä, joka on kirjoilla koulussa, joka määritellään tässä liitteessä,

8. "tiedotuskeskuksella" elintä, jonka tehtävänä on tämän ohjelman toiminta-alaa, kuten kieliin tai koulutukseen liittyvää tieto- ja viestintätekniikkaa, koskevan dokumentaation, aineistojen tai metodologian tuottaminen, keruu tai levittäminen,

9. "koululla" kaikentyyppisiä yleissivistäviä (esikoulu, peruskoulu ja lukio), ammatillista tai teknistä opetusta antavia oppilaitoksia sekä poikkeuksellisesti kielten opetuksen edistämiseen liittyvien toimenpiteiden osalta viralliseen koulujärjestelmään kuulumatonta, oppisopimuskoulutusta tarjoavaa laitosta,

10. "työmarkkinaosapuolilla" jäsenvaltion tasolla kansallisen lainsäädännön tai käytännön mukaisia työntekijä- ja työnantajajärjestöjä ja yhteisön tasolla työntekijä- ja työnantajajärjestöjä, jotka osallistuvat yhteisön tason yhteiskunnalliseen vuoropuheluun,

11. "opiskelijalla" yliopistossa tai korkeakoulussa kirjoilla olevaa henkilöä, joka suorittaa korkea-asteen opintoja saadakseen suoritetuksi yliopisto- tai korkeakoulututkinnon tai saadakseen tutkintotodistuksen, tohtoritaso mukaan lukien, opintoalasta riippumatta,

12. "opettajalla/opetushenkilöstöllä" henkilöitä, jotka ovat tehtäviensä kautta suoranaisesti osallisina jäsenvaltioiden opetusprosessissa asianomaisen koulutusjärjestelmän mukaisesti,

13. "yliopistolla tai korkeakoululla" korkea-asteen koulutusta tarjoavaa kansallisen lainsäädännön tai käytännön mukaista laitosta, jossa voi suorittaa yliopisto- tai korkeakoulututkinnon, riippumatta siitä mitä nimitystä oppilaitoksesta kyseisessä jäsenvaltiossa käytetään,

14. "yliopiston tai korkeakoulun opettajalla" mihin tahansa henkilöstöluokkaan kuuluvaa henkilöstön jäsentä, joka on tässä ominaisuudessa tässä liitteessä määritellyn yliopiston tai korkeakoulun palveluksessa.