31993L0088

Neuvoston direktiivi 93/88/ETY, annettu 12 päivänä lokakuuta 1993, työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät biologisille tekijöille altistumiseen työssä (seitsemäs direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) annetun neuvoston direktiivin 90/679/ETY muuttamisesta

Virallinen lehti nro L 268 , 29/10/1993 s. 0071 - 0082
Suomenk. erityispainos Alue 5 Nide 6 s. 0106
Ruotsink. erityispainos Alue 5 Nide 6 s. 0106


NEUVOSTON DIREKTIIVI 93/88/ETY,

annettu 12 päivänä lokakuuta 1993,

työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät biologisille tekijöille altistumiseen työssä (seitsemäs direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) annetun neuvoston direktiivin 90/679/ETY muuttamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 118 a artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen(1), jonka se on tehnyt kuultuaan työturvallisuuden, työhygienian ja työterveyshuollon neuvoa-antavaa komiteaa,

toimii yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa(2),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(3),

sekä katsoo, että

direktiivin 90/679/ETY(4) 18 artiklassa säädetään, että neuvoston on perustamissopimuksen 118 a artiklassa määrätyn menettelyn mukaisesti annettava ensimmäinen luettelo kyseisen direktiivin liitteessä III olevan ryhmän 2, ryhmän 3 ja ryhmän 4 biologisista tekijöistä,

biologisista tekijöistä annettava ensimmäinen luettelo on luokiteltava kyseisen direktiivin 2 artiklan d alakohdan 2, 3 ja 4 alakohdissa (ryhmät 2, 3 ja 4) esitettyjen määritelmien mukaisesti,

tämä luettelo ei sisällä geneettisesti muunnettuja biologisia tekijöitä,

tietyille biologisille tekijöille on suotavaa määrätä niiden luokitusta täydentäviä tietoja, ja

on suotavaa sisällyttää direktiiviin 90/679/ETY suositeltavat menettelyohjeet, joiden tarkoituksena on antaa ainoastaan suuntaviivat sellaisille biologisille tekijöille altistuvien työntekijöiden rokottamiseen, joita varten on olemassa tehokkaita rokotteita,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivi 90/679/ETY seuraavasti.

1) Lisätään 14 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan jälkeen seuraava alakohta:

"Kun työnantajat asettavat rokotteita saataville, heidän olisi otettava huomioon liitteessä VII esitetyt suositeltavat menettelyohjeet."

2) Korvataan liite III tämän direktiivin liitteessä I esitetyllä tekstillä.

3) Lisätään tämän direktiivin liitteessä II oleva liite VII.

2 artikla

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 30 päivänä huhtikuuta 1994. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

Kuitenkin Portugalin tasavallan osalta ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettu päivämäärä on 31 päivä joulukuuta 1995.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle ne kansalliset säädökset, jotka ne ovat antaneet tai antavat tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä.

3. Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin, tai niihin on liitettävä tällainen viittaus kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Luxemburgissa 12 päivänä lokakuuta 1993.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. SMET

(1) EYVL N:o C 217, 24.8.1992, s. 32

(2) EYVL N:o C 72, 19.3.1993, s. 74 ja

EYVL N:o C 255, 20.9.1993

(3) EYVL N:o C 19, 25.1.1993, s. 16

(4) EYVL N:o L 374, 31.12.1990, s. 1

LIITE I

"LIITE III

YHTEISÖN LUOKITUS

(18 artikla ja 2 artiklan d kohta)

Alustavia huomautuksia

1. Direktiivin soveltamisalan mukaisesti luokitukseen on sisällytettävä ainoastaan tekijät, joiden tiedetään aiheuttavan ihmisessä tartuntataudin.

Tarvittaessa lisätään merkintä tekijän mahdollisesta myrkyllisestä ja allergisesta vaikutuksesta.

Eläin- ja kasvipatogeenejä, joista tiedetään, että ne eivät vaikuta ihmiseen, ei ole otettu huomioon.

Ensimmäistä luetteloa luokitelluista biologisista tekijöistä laadittaessa ei ole otettu huomioon geneettisesti muunnettuja mikro-organismeja.

2. Biologisten tekijöiden luokitus perustuu vaikutukseen, joka näillä tekijöillä on terveisiin työntekijöihin.

Erityistä huomiota ei ole kiinnitetty sellaisiin työntekijöihin aiheutuviin erityisiin vaikutuksiin, joiden herkkyyteen voi vaikuttaa jokin muu syy, kuten jo olemassa oleva sairaus, lääkitys, immuunipuutos, raskaus tai imettäminen.

Direktiivissä vaaditun vaarojen arvioinnin olisi kohdistuttava myös vaaran lisään, jolle nämä työntekijät altistuvat.

Tietyissä teollisissa prosesseissa, tietyissä laboratoriotöissä tai tietyissä eläintiloissa tehtävissä töissä, joissa työntekijät altistuvat tai voivat altistua 3 tai 4 ryhmään kuuluville biologisille tekijöille, toteutettavien ehkäisevien teknisten toimenpiteiden on oltava direktiivin 16 artiklan mukaiset.

3. Biologisia tekijöitä, joita ei ole luokiteltu luettelossa oleviin ryhmiin 2-4, ei voida tulkita luokitellun ryhmään 1.

Tekijöistä, jotka käsittävät lukuisia ihmiselle tautia aiheuttaviksi tiedettyjä lajeja, luettelo sisältää ne lajit, jotka aiheuttavat useimmin sairauksia, ja yleisempi viittaus tarkoittaa, että muut samaan sukuun kuuluvat lajit voivat vaikuttaa terveyteen.

Kun biologisten tekijöiden luettelossa on mainittu koko suku, tautia aiheuttamattomiksi määriteltyjen lajien ja kantojen on katsottava jäävän luokituksen ulkopuolelle.

4. Kun kanta on heikennetty tai menettänyt tunnetut taudinaiheuttamiskykyiset geeninsä, luokituksessa vaadittua sukulaiskannan eristämistä ei tarvitse välttämättä noudattaa edellyttäen, että sen työpaikalle mahdollisesti aiheuttama vaara arvioidaan asianmukaisesti: esimerkiksi kun tätä kantaa on käytettävä sellaisena tuotteena tai tuotteen osana, jolla on ennaltaehkäisevä tai hoidollinen tarkoitus.

5. Tätä luokitusta laadittaessa apuna ollut nimikkeistö heijastaa ja noudattaa viimeisimpiä kansainvälisiä luokitusta koskevia sopimuksia ja luokituksen laatimishetkellä voimassa ollutta tekijöiden nimikkeistöä.

6. Luokiteltujen biologisten tekijöiden luettelo ilmentää sen laatimisajankohdan tietämystä.

Se saatetaan ajan tasalle heti, kun se ei enää heijasta viimeisintä tietämystä.

7. Jäsenvaltiot huolehtivat siitä, että ne virukset, jotka on jo eristetty ihmisestä ja joita ei ole arvioitu ja luokiteltu tässä liitteessä, luokitellaan vähintään ryhmään 2, paitsi jos jäsenvaltioilla on todisteita siitä, että ne eivät voi aiheuttaa ihmiselle tautia.

8. Tietyt ryhmään 3 luokitellut biologiset tekijät, jotka on luettelossa merkitty tähdellä, voivat muodostaa työntekijöille rajallisen tartuntavaaran, koska ne eivät tavallisesti tartu ilman välityksellä.

Jäsenvaltioiden on arvioitava näihin biologisiin tekijöihin sovellettavat eristämistoimenpiteet ottaen huomioon kyseessä olevien erityistoimien laatu ja kyseessä olevan biologisen tekijän määrä, jotta voitaisiin määrittää, voidaanko joistakin näistä toimenpiteistä luopua erityisissä olosuhteissa.

9. Loisten luokitusvaatimuksesta johtuvat eristämisvaatimukset koskevat ainoastaan niitä loisen lisääntymissyklin vaiheita, joissa se on ihmiselle tautia aiheuttava työpaikalla.

10. Luettelossa on myös erillisiä tietoja siitä, milloin biologiset tekijät saattavat aiheuttaa allergisia tai myrkyllisiä reaktioita, milloin on saatavilla tehokas rokote, tai milloin on aiheellista säilyttää luetteloa niille altistuneista työntekijöistä yli kymmenen vuotta.

Nämä tiedot ilmoitetaan kirjaimin seuraavasti:

A: Allergiset vaikutukset mahdollisia.

D: Luetteloa tälle biologiselle tekijälle altistuvista työntekijöistä on säilytettävä yli kymmenen vuotta viimeisen tiedetyn altistumisen päättymisestä.

T: Toksiinia tuottava.

V: Tehokas rokote saatavilla.

Ennaltaehkäisevä rokotus olisi suoritettava liitteessä VII olevien menettelyohjeiden mukaisesti.

BAKTEERIT ja niitä vastaavat organismit

Huom.! Tähän luetteloon merkittyjen biologisten tekijöiden osalta maininta `spp.` viittaa muihin lajeihin, joiden tiedetään olevan ihmisessä tautia aiheuttavia.

>TAULUKON PAIKKA>

VIRUKSET(1*)

>TAULUKON PAIKKA>

LOISET

>TAULUKON PAIKKA>

SIENET

>TAULUKON PAIKKA>

"

(1*) Katso alustava huomautus 8.

(2*) Katso alustava huomautus 7.

(3**) Katso alustava huomautus 8.

(4a) Tick-borne encephalitis

(5b) Hepatiitti D-virus aiheuttaa sairautta työntekijälle vain hepatiitti B-viruksen aiheuttaman samanaikaisen tai toissijaisen tartunnan yhteydessä.

Hepatiitti B-virusta vastaan otettu rokotus suojaa tämän vuoksi hepatiitti D-virukselta (Delta) työntekijöitä, joihin hepatiitti B-virus ei ole vaikuttanut.

(6c) Ainoastaan kun on kyse A-ja B-tyypistä.

(7d) Suositellaan työhön, jossa ollaan suorassa kosketuksessa näiden tekijöiden kanssa.

(8e) Tämäryhmäsisältääkaksi virusta: Buffalopox-viruslaji ja Vaccinia-virusmuunnos.

(9f) Cowpox-muunnos.

(10g) Vaccinia-muunnos.

(11h) Tähän mennessäei ole näyttöäsiitä, ettäapinan retrovirukset aiheuttaisivat ihmiselle sairautta. Varotoimenpiteenäon suositeltavaa eristäätasoon 3 työt, joissa altistutaan näille retroviruksille.

(12i) Ei ole näyttöäsiitä, ettäihmisilläolisi naudan spongiforme enkefaliitin aiheuttama tartunta. Siitähuolimatta suojatoimenpiteenäon suositeltavaa eristäälaboratoriotyöt vähintään tasoon 2.

LIITE II

"LIITE VII

SUOSITELTAVAT ROKOTUSMENETTELYOHJEET

(14 artiklan 3 kohta)

1. Jos 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu arviointi osoittaa vaaran työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle sen vuoksi, että he ovat altistuneet sellaisille biologisille tekijöille, joihin on olemassa tehokkaita rokotteita, työnantajan olisi tarjottava heille rokote.

2. Rokotus olisi suoritettava kansallisen lainsäädännön ja/tai kansallisten käytäntöjen mukaisesti.

Työntekijöille olisi annettava tietoa sekä rokottamisen että rokottamatta jättämisen eduista ja haitoista.

3. Työntekijöille annetusta rokotuksesta ei saa aiheutua heille taloudellista rasitusta.

4. Voidaan laatia rokotustodistus, joka annetaan kyseessä olevalle työntekijälle ja pyydettäessä toimivaltaisille viranomaisille."