31971L0316

Neuvoston direktiivi 71/316/ETY, annettu 26 päivänä heinäkuuta 1971, mittauslaitteita ja metrologisia tarkastusmenetelmiä koskeviin yleisiin säännöksiin liittyvän jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Virallinen lehti nro L 202 , 06/09/1971 s. 0001 - 0013
Suomenk. erityispainos Alue 13 Nide 2 s. 0003
Tanskank. erityispainos: Sarja I Alue 1971(II) s. 0635
Ruotsink. erityispainos Alue 13 Nide 2 s. 0003
Englannink. erityispainos: Sarja I Alue 1971(II) s. 0707
Kreikank. erityispainos: Luku 13 Nide 1 s. 0139
Espanjank. erityispainos: Luku 13 Nide 2 s. 0017
Portugalink. erityispainos: Luku 13 Nide 2 s. 0017


NEUVOSTON DIREKTIIVI,

annettu 26 päivänä heinäkuuta 1971,

mittauslaitteita ja metrologisia tarkastusmenetelmiä koskeviin yleisiin säännöksiin liittyvän jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (71/316/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon(1),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(2),

sekä katsoo, että

kunkin jäsenvaltion velvoittavissa säännöksissä säädetään mittauslaitteiden teknisistä ominaisuuksista ja metrologisista tarkastusmenetelmistä; nämä vaatimukset ovat erilaiset eri jäsenvaltioissa; erot estävät kaupankäyntiä ja saattavat saada aikaan eriarvoisia kilpailun edellytyksiä yhteisössä,

tarkastuksilla pyritään muun muassa antamaan asiakkaille varmuus siitä, että toimitetut määrät vastaavat maksettua hintaa; sen vuoksi tämän direktiivin tarkoituksena ei ole poistaa näitä tarkastuksia, vaan poistaa sääntöjen välisiä eroja siinä määrin kuin niistä aiheutuu kaupan esteitä,

näitä yhteismarkkinoiden toteuttamisen ja toiminnan esteitä voidaan vähentää, ja ne voidaan poistaa, jos samoja vaatimuksia voidaan soveltaa jäsenvaltioissa, aluksi siten, että voimassa olevia kansallisia säännöksiä täydennetään, ja myöhemmin, kun tarvittavat edellytykset ovat olemassa, korvataan kyseiset säännökset,

myös sinä aikana, jolloin ne ovat samanaikaisesti voimassa kansallisten säännösten kanssa, yhteisön vaatimukset tekevät yrityksille mahdolliseksi valmistaa tuotteita, joilla on yhdenmukaiset tekniset ominaisuudet ja joita siten voidaan pitää kaupan ja käyttää yhteisön alueella sen jälkeen, kun ne ovat läpäisseet ETY-tarkastukset,

suunnittelua ja toimintoja koskevien yhteisön teknisten vaatimusten tulisi varmistaa, että laitteilla voidaan jatkuvasti tehdä mittauksia, jotka ovat käyttötarkoitukseensa riittävän tarkkoja,

jäsenvaltiot varmistavat mittauslaitteiden teknisten vaatimusten mukaisuuden ennen kuin laitteita markkinoidaan tai käytetään ensimmäistä kertaa ja tarvittaessa myös käytön aikana, käyttäen nimenomaan tyyppihyväksyntä- ja vakausmenettelyjä; jotta näiden laitteiden vapaa liikkuvuus yhteisössä voidaan toteuttaa on myös tarpeen aikaansaada jäsenvaltioiden kesken tarkastusten vastavuoroinen tunnustaminen ja luoda tarkoitukseen sopivat ETY-tyyppihyväksyntämenettelyt ja ETY ensivakausmenettelyt sekä myös metrologisen ETY-tarkastuksen menetelmät tämän direktiivin ja asiaa koskevien erityisdirektiivien mukaisesti,

mittauslaitteessa tai tuotteessa olevat, tarkastusten läpäisyä osoittavat tunnukset tai merkit ilmaisevat, että nämä laitteet tai tuotteet täyttävät yhteisön asiaa koskevat tekniset vaatimukset, ja tämän vuoksi ei ole tarpeen toistaa näitä jo tehtyjä tarkastuksia, kun laite tai tuote tuodaan maahan tai otetaan käyttöön, ja

kansalliset metrologiset säännöt koskevat lukuisia mittauslaitteiden ja tuotteiden ryhmiä; tässä direktiivissä tulisi vahvistaa yleiset säännökset erityisesti ETY-tyyppihyväksyntämenettelyjen ja ETY-ensivakausmenettelyjen samoin kuin metrologisen ETY-tarkastuksen menetelmien osalta; eri laite- ja tuoteryhmiä koskevissa täytäntöönpanevissa direktiiveissä säädetään suunnittelun, toiminnan ja tarkkuuden sekä tarkastusmenettelyjen teknisistä vaatimuksista ja tarvittaessa edellytyksistä, joilla yhteisön tekniset vaatimukset korvaavat voimassa olevat kansalliset säännökset,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

I LUKU Perusperiaatteet

1 artikla

1. Jäsenvaltio ei saa estää, kieltää tai rajoittaa sellaisen mittalaitteen, jäljempänä "laitteen" tai lisälaitteen markkinoille saattamista tai ottamista käyttöön, jos kyseisessä laitteessa on 10 ja 11 artiklassa tarkoitettu ensivakausmerkki tai ETY-tyyppihyväksyntämerkintä.

2. Jäsenvaltioiden on annettava sama arvo ETY-tyyppihyväksynnälle ja ETY-ensivakaukselle kuin vastaaville kansallisille toimenpiteille.

3. Jäsenvaltiot voivat vaatia ETY-tyyppihyväksyntää tai ETY-ensivakausmerkkiä laiteluokalta ainoastaan, jos vastaavat tarkastukset on säädetty sellaiselle laiteluokalle, joka täyttää kansalliset vaatimukset, mutta jota ei ole hyväksytty yhteisön tasolla.

4. Kyseisien laiteluokkien osalta erityisdirektiiveissä säädetään mittausominaisuuksista ja niiden suunittelulle ja toiminalle asetetuista teknisistä vaatimuksista; lisäksi niissä voidaan eritellä

- tuleeko näille laitteille tehdä kaikissa jäsenvaltioissa ETY-tyyppitarkastus ja ETY-ensivakaus, vai ainoastaan jompi kumpi niistä;

- päivämäärä, josta alkaen asiaa koskeva erityisdirektiivi korvaa kokonaan ne kansalliset säännökset, joita aikaisemmin sovellettiin uusiin laitteisiin.

II LUKU ETY-tyyppihyväksyntä

2 artikla

1. ETY-tyyppihyväksyntä laitteille antaa niille pääsyn ETY-ensivakaukseen ja jos jälkimmäistä ei edellytetä, luvan saattaa ne markkinoille tai ottaa ne käyttöön. Jos tiettyä laiteryhmää koskevalla erityisdirektiivillä/erityisdirektiiveillä vapautetaan tämä ryhmä ETY-tyyppihyväksynnästä, on tämän ryhmän laitteet päästettävä suoraan ETY-ensivakaukseen.

2. Jäsenvaltioiden on käytettävissä olevan tarkastusvälineistönsä mukaisesti annettava ETY-tyyppihyväksyntä jokaiselle laitteelle, joka täyttää kyseistä laitetta koskevat, tässä direktiivissä ja erityisdirektiiveissä asetetut vaatimukset.

3. Samaa laitetta koskevan ETY-tyyppihyväksyntähakemuksen voi tehdä vain yhdessä jäsenvaltiossa.

4. Jäsenvaltion, joka on antanut ETY-tyyppihyväksynnän, on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että se saa tiedot kaikista hyväksytyn tyypin muutoksista tai lisäyksistä. Sen tulee ilmoittaa muille jäsenvaltioille näistä muutoksista.

Hyväksytyn tyypin muutoksiin tai lisäyksiin on saatava täydentävä tyyppihyväksyntä jäsenvaltiolta, joka antoi ETY-tyyppihyväksynnän, jos nämä muutokset vaikuttavat tai voivat vaikuttaa mittaustuloksiin tai säädettyihin laitteen käyttöedellytyksiin.

5. Jäsenvaltiot antavat ETY-tyyppihyväksynnän tämän luvun liitteen I 1 ja 2 kohdan sekä asiaa koskevien erityisdirektiivien mukaisesti.

3 artikla

Kun ETY-tyyppihyväksyntä annetaan lisälaitteelle, tällä hyväksynnällä eritellään:

- laitetyypit, joihin tämä lisälaite voidaan yhdistää tai liittää;

- niiden laitteiden toimintoja kokonaisuudessaan koskevat yleiset edellytykset, joihin lisälaite hyväksytään.

4 artikla

1. Kun laite on menestyksellisesti läpäissyt liitteen 2 kohdassa säädetyn tarkastuksen, tarkastuksen suorittaneen jäsenvaltion on laadittava ETY-tyyppihyväksyntätodistus ja toimitettava se hakijalle. Jäljempänä 11 artiklassa tai erityisdirektiivissä säädetyissä tapauksissa hakijan täytyy ja kaikissa muissa tapauksissa hän voi kiinnittää tai kiinnityttää jokaiseen hyväksytyn tyypin mukaiseen laitteeseen ETY-hyväksyntämerkin, joka esitetään tässä todistuksessa.2. Liitteessä I olevassa 3, 4, 5 ja 6 kohdassa esitetään todistukseen, hyväksyntämerkkiin, laitteen jättöön ja ETY-tyyppihyväksynnän ilmoittamiseen liittyvät määräykset.

5 artikla

1. ETY-tyyppihyväksyntä on voimassa 10 vuotta. Sitä voidaan jatkaa 10 vuoden perättäisissä jaksoissa; hyväksytyn tyypin mukaan valmistettavien laitteiden lukumäärälle ei saa asettaa rajoituksia.

Kun ETY-tyyppihyväksyntää ei jatketa, säilyy tämä hyväksyntä kuitenkin edelleen voimassa jo käytössä olevien ETY-laitteiden osalta.

2. Jos tavanomaista hyväksyntää tai jatkoa ei voida antaa tietyille laitteille, niille voidaan antaa rajoitettu hyväksyntä tai jatko, jos siitä ensin ilmoitetaan jäsenvaltioille ja jos niitä tarvittaessa ensin kuullaan. Kolmannessa luetelmakohdassa tarkoitetussa tapauksessa edellytetään ehdottomasti ennalta kuulemista, jos asennuspaikkana on muu kuin ETY-tyyppihyväksyntätodistuksen antanut jäsenvaltio. ETY-tyyppihyväksynnällä voi olla seuraavat rajoitukset:

- voimassaolon oltava alle 10 vuotta;

- hyväksyttävien laitteiden määrä;

- velvoite ilmoittaa jäsenvaltioille asennuspaikasta;

- käyttörajoitus.

3. Jos käytetään sellaista uutta tekniikkaa, josta ei ole säännöksiä erityisdirektiivissä, voidaan laitteelle antaa rajoitettu ETY-tyyppihyväksyntä sen jälkeen, kun on ensin kuultu muita jäsenvaltioita. Tähän rajoitettuun hyväksyntään voidaan soveltaa 2 kohdassa tarkoitettuja rajoituksia sekä käytettyyn tekniikkaan liittyviä erityisedellytyksiä.

Rajoitettu hyväksyntä voidaan antaa kuitenkin ainoastaan, jos:

- asiaa koskevaa laiteryhmää koskeva erityisdirektiivi on jo voimassa;

- jos erityisdirektiiveissä säädettyjä sallittuja enimmäisvirheitä ei ole ylitetty.

Edellä tarkoitettu rajoitettu hyväksyntä voi olla voimassa enintään kahden vuoden ajan. Sitä voidaan jatkaa edelleen kolmeksi vuodeksi.

4. Jos ETY-tyyppihyväksynnän antanut jäsenvaltio toteaa, että uusi tekniikka on osoittautunut hyväksi, se on haettava kyseisen direktiivin mukautusta tekniseen edistykseen 18 ja 19 artiklan mukaisesti.

6 artikla

Kun ETY-tyyppihyväksyntää ei vaadita laiteryhmälle, joka täyttää erityisdirektiivin vaatimukset, valmistaja voi omalla vastuullaan kiinnittää tämän ryhmän laitteisiin liitteessä I olevan 3 kohdan 3 alakohdassa tarkoitetun erityisen merkin.

7 artikla

1. Jäsenvaltio, joka on antanut ETY-tyyppihyväksynnän, voi peruuttaa sen,

a) jos laitteet, joille tämä hyväksyntä on annettu, eivät ole hyväksytyn tyypin tai asiaa koskevien erityisdirektiivien säännösten mukaisia;

b) jos hyväksyntätodistuksessa esitettyjä metrologisia vaatimuksia tai 5 artiklan 2 kohdan säännöksiä ei ole täytetty.2. Jäsenvaltion, joka on antanut ETY-tyyppihyväksynnän, on peruutettava se, jos hyväksytyn tyypin mukaisesti valmistetuissa laitteissa ilmenee käytössä yleinen vika, joka tekee ne sopimattomiksi käyttötarkoitukseensa.

3. Jos toinen jäsenvaltio ilmoittaa tälle jäsenvaltiolle jostakin 1 tai 2 kohdassa tarkoitetusta tapauksesta, sen on samoin toteutettava kyseisissä kohdissa säädetyt toimenpiteet kuultuaan toista jäsenvaltiota.

4. Jäsenvaltio, joka toteaa 2 kohdassa tarkoitetun vian, voi kieltää saattamasta kyseisiä laitteita markkinoille ja ottamasta niitä käyttöön, kunnes toisin ilmoitetaan. Jäsenvaltion on välittömästi ilmoitettava asiasta muille jäsenvaltioille ja komissiolle sekä perusteltava päätöksensä. Samaa menettelyä noudatetaan 1 kohdassa mainituissa tapauksissa sellaisiin laitteisiin, jotka on vapautettu ETY-ensivakauksesta, jos valmistaja asianmukaisen varoituksen jälkeen ei saata laitteita hyväksytyn tyypin tai asiaa koskevan erityisdirektiivin vaatimusten mukaisiksi.

5. Jos hyväksynnän antanut jäsenvaltio kiistää 2 kohdassa tarkoitetun vian olemassaolon tai sen, että 4 kohdan mukaisesti toteutetut toimenpiteet ovat perusteltuja, kyseisten jäsenvaltioiden on pyrittävä selvittämään erimielisyys.

Komissiolle on tiedotettava asiasta. Tarvittaessa komissio ryhtyy aiheellisiin neuvotteluihin ratkaisun aikaansaamiseksi.

III LUKU ETY-ensivakaus

8 artikla

1. ETY-ensivakaus käsittää uuden tai kunnostetun laitteen tarkastuksen ja/tai sen vahvistamisen, että laite on hyväksytyn tyypin tai asiaa koskevien erityisdirektiivien mukainen; se varmennetaan ETY-ensivakausmerkillä.

2. Jäsenvaltioiden on tehtävä ETY-ensivakaus sellaisille tarkastettaviksi jätetyille laitteille, joilla on tätä laiteryhmää koskevan erityisdirektiivin mukaiset mittausominaisuudet ja jotka täyttävät erityisdirektiivissä tälle laiteryhmälle säädetyt teknistä rakennetta ja toimintaa koskevat vaatimukset, jos jäsenvaltioilla on tarvittavat välineet.

3. ETY-ensivakausmerkillä varustettujen laitteiden osalta 1 artiklan 1 kohdassa jäsenvaltioille asetettu velvoite on voimassa ETY-ensivakausmerkin kiinnittämisvuotta seuraavan vuoden loppuun, ellei erityisdirektiiveissä säädetä pidemmästä ajasta.

9 artikla

Kun laitteelle haetaan ETY-ensivakausta, on jäsenvaltion, joka suorittaa tarkastuksen, määrättävä:

a) kuuluuko laite ETY-tyyppihyväksynnästä vapautettuun ryhmään ja jos kuuluu, täyttääkö se tätä laitetta koskevissa erityisdirektiiveissä vahvistetut tekniset rakenne- ja toimintavaatimukset;

b) onko laite saanut ETY-tyyppihyväksynnän ja jos asia on näin, onko laite hyväksytyn tyypin mukainen.

ETY-ensivakauksessa tehty tarkastus koskee erityisdirektiivien mukaisesti erityisesti:

- metrologisia ominaisuuksia;

- suurimpia sallittuja virheitä;

- rakennetta siltä osin kuin tällä taataan, että mittausominaisuudet eivät todennäköisesti olennaisesti huonone tavanomaisissa käyttöolosuhteissa;

- määräysten mukaisten merkintöjen ja leimalaattojen olemassa oloa tai ETY-vakausmerkintävaatimuksia.

10 artikla

1. Kun laite on läpäissyt menestyksellä ETY-ensivakauksen tämän direktiivin 9 artiklan ja liitteen II 1 ja 2 kohdan mukaisesti, kiinnitetään siihen jäsenvaltion toimesta liitteen 3 kohdan mukainen osittainen tai lopullinen ETY-vakausmerkki.

2. Liitteen II 3 kohdassa on ETY-vakausmerkin tiedot.

11 artikla

Jos ETY-ensivakausta ei vaadita laiteryhmälle, joka täyttää erityisdirektiivin vaatimukset, valmistajan on kiinnitettävä omalla vastuullaan tämän ryhmän laitteisiin liitteessä I olevassa 3.4 kohdassa tarkoitettu erityinen tunnusmerkki.

IV LUKU ETY-tyyppihyväksyntää ja ETY-ensivakausta koskevat säännökset

12 artikla

Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet estääkseen sellaisten merkkien tai merkintöjen käytön laitteissa, jotka voidaan sekoittaa ETY-merkintöihin tai merkkeihin.

13 artikla

Jokaisen jäsenvaltion on ilmoitettava muille jäsenvaltioille ja komissiolle ne tarkastuslaitokset, yksiköt ja laitokset, jotka on valtuutettu kiinnittämään ETY-ensivakausmerkkejä.

14 artikla

Jäsenvaltiot voivat vaatia, että säädetyt merkinnät tehdään niiden virallisella kielellä tai virallisilla kielillä.

V LUKU Laitteiden käytönaikainen tarkastus

15 artikla

1. Jos jäsenvaltiot tarkastavat käytössä olevia laitteita, joissa on ETY-merkkejä tai -merkintöjä ja jos erityisdirektiiveissä ei ole säännöksiä siitä, miten tarkastukset on suoritettava, ja käytössä sallituista suurimmista virheistä, tarkastusvaatimuksien ja erityisesti suurimpien sallittujen virheiden on oltava ennen laitteiden käyttöön ottamista samassa suhteessa niihin, joita sovelletaan laitteisiin, jotka täyttävät kansalliset vaatimukset, mutta joita ei ole yhdenmukaistettu yhteisön tasolla.

2. Sen estämättä, mitä 1 artiklan ensimmäisessä alakohdassa määrätään, käytössä oleva laite jossa on ETY-merkkejä tai -merkintöjä, mutta joka ei täytä sitä koskevan erityisdirektiivin vaatimuksia erityisesti suurimpien sallittujen virheiden osalta, voidaan poistaa käytöstä samoin edellytyksin kuin laite, jossa on kansallisia merkkejä.

VI LUKU ETY-menetelmät metrologiselle tarkastukselle

16 artikla

1. Mittausmenetelmien ja metrologisen tarkastuksen yhden mukaistamisesta sekä tarvittaessa niiden soveltamiseksi tarvittavista keinoista säädetään erityisdirektiiveissä.

2. Erityisdirektiiveissä säädetään myös tiettyjen tuotteiden markkinointia koskevien vaatimusten yhdenmukaistamisesta, erityisesti ennalta pakattujen määrien mittaamisen ja merkinnän osalta.

VII LUKU Direktiivien mukauttaminen tekniikan kehitykseen

17 artikla

Muutokset, jotka ovat tarpeen tämän direktiivin liitteiden I ja II sekä eri laiteryhmiä koskevien erityisdirektiivien teknisten liitteiden, mittayksiköiden ja metrologista tarkastusta koskevien ETY-menetelmien mukauttamiseksi tekniikan kehitykseen tehdään 19 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

18 artikla

1. Perustetaan komitea, jäljempänä "komitea", jonka tehtävänä on käsitellä mittalaitteiden kaupan teknisten esteitä koskevien direktiivien mukauttamista tekniikan kehitykseen ja jossa on jäsenvaltioiden edustajat ja puheenjohtajana komission edustaja.

2. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

19 artikla

1. Jos tässä artiklassa säädettyä menettelyä on noudatettava, saattaa asian komitean käsiteltäväksi sen puheenjohtaja omasta aloitteestaan tai jäsenvaltion edustajan pyynnöstä.

2. Komission edustaja tekee komitealle ehdotuksen tarvittavista toimenpiteistä. Komitea antaa ehdotuksensa määräajassa, jonka puheenjohtaja voi asettaa asian kiireellisyyden mukaan. Lausunto annetaan perustamissopimuksen 148 artiklan 2 kohdassa määrätyllä määräenemmistöllä. Puheenjohtaja ei osallistu äänestykseen.

3. a) Komissio päättää esitetyistä toimenpiteistä, jos ne ovat komitean lausunnon mukaiset.

b) Jos suunnitellut toimenpiteet eivät ole komitean lausunnon mukaisia tai lausuntoa ei ole annettu, komissio tekee viipymättä neuvostolle ehdotuksen tarvittavista toimenpiteistä. Neuvosto ratkaisee asian määräenemmistöllä.

c) Jos neuvosto ei ole toiminut kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asia tuli vireille neuvostossa, komissio tekee päätöksen ehdotetuista toimenpiteistä.

VIII LUKU Loppusäännökset

20 artikla

Kaikki tämän direktiivin tai kyseisiä laitteita koskevien erityisdirektiivien täytäntöön panemiseksi annettujen säännösten nojalla tehdyt päätökset, jotka koskevat ETY-tyyppihyväksynnän epäämistä, laajentamista tai peruuttamista taikka ETY-ensivakauksen suorittamista tai myynnin tai käytön kieltämistä, on perusteltava. Päätöksestä on ilmoitettava asianosaiselle, jolle on samanaikaisesti annettava tieto jäsenvaltion voimassa olevan lainsäädännön mukaan hänen käytettävissään olevista muutoksenhakukeinoista ja määräajoista muutoksenhaulle.

21 artikla

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan 18 kuukauden kuluessa tämän direktiivin tiedoksi antamisesta ja ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

2. Jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että niiden tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamat keskeiset kansalliset säännökset toimitetaan kirjallisina komissiolle.

22 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 26 päivänä heinäkuuta 1971.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. MORO

(1) EYVL N:o C 45, 10.5.1971, s. 26

(2) EYVL N:o C 36, 19.4.1971, s. 8

LIITE I

ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄ

1 ETY-hyväksynnän hakeminen

1.1 Hakemus ja siihen liittyvä kirjeenvaihto on laadittava virallisella kielellä sen valtion lainsäädännön mukaisesti, johon hakemus on tehty. Jäsenvaltiolla on oikeus vaatia, että myös liitteenä olevat asiakirjat kirjoitetaan kyseisellä virallisella kielellä.

Hakijan on lähetettävä jäljennös hakemuksestaan samanaikaisesti kaikille jäsenvaltioille.

1.2 Hakemuksessa on oltava seuraavat tiedot:

- valmistajan tai yrityksen tai sen edustajan tai hakijan nimi ja osoite,

- laiteryhmä,

- käyttötarkoitus,

- mittausominaisuudet,

- mahdollinen myyntinimitys tai tyyppi.

1.3 Hakemukseen on liitettävä arviointia varten tarvittavat asiakirjat kahtena kappaleena ja erityisesti:

1.3.1 Kuvaus seuraavista:

- laitteen rakenne ja toiminta,

- suojausjärjestelyt oikean toiminnan varmistamiseksi,

- säätely- ja sovitusvälineet;

- aiotut sijoituspaikat:

- vakausmerkeille

- sineteille (jos tarpeen).

1.3.2 Yleiset asennuspiirustukset ja jos tarpeen, tärkeiden osien yksityiskohtaiset piirustukset.

1.3.3 Kaaviopiirustus toimintaperiaatteesta ja jos tarpeen, valokuva.

1.4 Hakemukseen on liitettävä tarvittaessa asiaan vaikuttavat, annettuihin kansallisiin hyväksyntöihin liittyvät asiakirjat.

2 Tarkastus ETY-hyväksyntää varten

2.1 Tarkastus käsittää:

2.1.1 Asiakirjoihin perehtymisen, tyypin mittausominaisuuksien tarkastuksen metrologisen tarkastuslaitoksen laboratorioissa, hyväksytyissä laboratorioissa tai valmistajan tai toimittajan tiloissa taikka asennuspaikalla.

2.1.2 Jos tyypin mittausominaisuudet tunnetaan yksityiskohtaisesti, vain toimitettujen asiakirjojen tarkastuksen.

2.2 Tarkastus koskee laitteen koko toiminta-aluetta tavanomaisissa käyttöolosuhteissa. Näissä olosuhteissa laitteen on säilytettävä vaaditut mittausominaisuudet.

2.3 Edellä 2.1 kohdassa tarkoitetun tarkastuksen laatu ja laajuus voidaan yksilöidä erityisdirektiiveissä.

2.4 Metrologinen tarkastuslaitos voi vaatia hakijaa asettamaan metrologisen tarkastuslaitoksen käyttöön standardit sekä tarvittavat materiaalit ja avustavat henkilöt hyväksyntätestien suorittamista varten.

3 ETY-todistus ja -hyväksyntämerkki

3.1 Todistuksessa ilmoitetaan tyypin tarkastustulokset ja yksilöidään muut vaatimukset, jotka on täytettävä. Siihen on liitettävä tarpeelliset kuvaukset, piirustukset ja kaaviokuvat tyypin tunnistamiseksi ja sen toiminnan selvittämiseksi. Tämän direktiivin 4 artiklassa säädetty hyväksyntämerkki on tyylitelty kirjain å sisältäen:

- yläosassa hyväksynnän antanutta valtiota osoittavan ison kirjaimen (Belgia B, Saksan Liittotasavalta D, Ranska F, Italia I, Luxemburg L, Hollanti NL) sekä hyväksyntävuotta osoittavat viimeiset kaksi numeroa,

- alaosassa hyväksynnän antaneen metrologisen tarkastuslaitoksen tunnuksen (tunnusnumeron).

Esimerkki tästä hyväksyntämerkistä annetaan jäljempänä 6.1 kohdassa.

3.2 Jos kyse on rajoitetusta ETY-hyväksynnästä, å:n kanssa samankokoinen kirjain P sijoitetaan å- kirjaimen edelle.

Rajoitetun hyväksynnän merkin malli esitetään 6.2 kohdassa.

3.3 Tämän direktiivin 6 artiklassa tarkoitettu merkki on sama kuin ETY-hyväksyntämerkki, paitsi että E-kirjain on käännetty vertikaali-akseliin nähden symmetrisesti.

3.4 Tämän direktiivin 11 artiklassa tarkoitettu merkki on ETY-hyväksyntämerkki kuusikulmiossa.

Tämän merkin malli esitetään 6.4 kohdassa.

3.5 Edellisissä kohdissa tarkoitetut merkit, jotka valmistaja kiinnittää direktiivin säännösten mukaisesti, on kiinnitettävä kuhunkin vakausta varten jätettyyn laitteeseen ja lisälaitteeseen näkyvälle paikalle ja niiden on oltava luettavissa ja häviämättömiä. Jos niiden kiinnittämisessä on teknisiä vaikeuksia, poikkeuksia voidaan tehdä erityisdirektiiveissä, tai niitä voidaan hyväksyä jäsenvaltioiden metrologisten tarkastuslaitosten keskinäisen sopimuksen perusteella.

4 Näytelaitteen tallettaminen

Erityisdirektiiveissä säädetyissä tapauksissa hyväksynnän antanut laitos voi, katsoessaan sen tarpeelliseksi, vaatia, että se tyyppilaite, jolle hyväksyntä on annettu, talletetaan. Tämän tyyppilaitteen sijasta laitos voi hyväksyä laitteen osien, pienoismallien tai piirustusten tallettamisen, ja se voi mainita tämän ETY-tyyppihyväksyntätodistuksessa.

5 Hyväksynnästä ilmoittaminen

5.1 ETY-tyyppihyväksynnät ja rajoitetut ETY-tyyppihyväksynnät julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisen lehden erikoisliitteessä. Sama koskee ETYn lisätyyppihyväksyntöjä.

5.2 Samaan aikaan kun asianomaiselle annetaan asia tiedoksi, lähetetään ETY-hyväksyntätodistuksen jäljennökset komissiolle ja muille jäsenvaltioille; viimeksi mainitut voivat myös saada halutessaan jäljennökset metrologisista tarkastuskertomuksista.

5.3 ETY-tyyppihyväksynnän peruuttamiseen ja muihin ETY-tyyppihyväksynnän laajuutta ja pätevyyttä koskeviin tiedoksiantoihin sovelletaan 5.1 ja 5.2 kohdassa määrättyä ilmoitusmenettelyä.

5.4 Jäsenvaltion, joka epää ETY-tyyppihyväksynnän, on ilmoitettava päätöksestään muille jäsenvaltioille ja komissiolle.

6 ETY-tyyppihyväksyntään liittyvät merkit

6.1 ETY-tyyppihyväksyntämerkki

Esimerkki: >VIITTAUS KAAVIOON>

Saksan liittotasavallan metrologisen tarkastuslaitoksen vuonna 1971 antama ETY-tyyppihyväksyntä (ks. 3.1 kohdan ensimmäinen luetelmakohta)

ETY-tyyppihyväksynnän tunnusnumero (ks. 3.1 kohdan toinen luetelmakohta)

6.2 Rajoitetun ETY-tyyppihyväksynnän merkki (ks. 3.2 kohta)

Esimerkki: >VIITTAUS KAAVIOON>

Saksan liittotasavallan metrologisen tarkastuslaitoksen vuonna 1971 antama rajoitetun ETY-tyyppihyväksynnän merkki

Rajoitetun ETY-tyyppihyväksynnän tunnusnumero

6.3 ETY-tyyppihyväksynnästä vapauttamista osoittava merkki (ks. 3.3 kohta)

Esimerkki: >VIITTAUS KAAVIOON>

Saksassa 1971 valmistettu laite, jota ETY-tyyppihyväksyntä ei koske.

Sen tuoteryhmän, johon ETY-tyyppihyväksyntää ei sovelleta, viitenumero, jos se on mainittu erityisdirektiivissä.

6.4 ETY-tyyppihyväksyntäleima laitteille, jotka on vapautettu ensivakauksesta (ks. 3.4 kohta)

Esimerkki: >VIITTAUS KAAVIOON>

Saksan liittotasavallan metrologisen tarkastuslaitoksen vuonna 1971 antama ETY-tyyppihyväksyntä

ETY-tyyppihyväksynnän tunnusnumero>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>

VIITTAUS KAAVIOON>

LIITE II

ETY-ENSIVAKAUS

1 Yleistä

1.1 ETY-ensivakaus voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa vaiheessa (tavallisesti kahdessa).

1.2 Erityisdirektiiveissä säänneltäviä seikkoja:

1.2.1 ETY-ensivakaus suoritetaan yksivaiheisena laitteille, jotka muodostavat tehtaalta toimitettaessa kokonaisuuden, eli laitteille, jotka teoreettisesti voidaan siirtää asennuspaikalle ilman, että ne täytyy ensin purkaa.

1.2.2 ETY-ensivakaus tehdään kahdessa tai useammassa vaiheessa laitteille, joiden asianmukainen toiminta riippuu laitteiden asennus- tai käyttöolosuhteista.

1.2.3 Vakausmenettelyn ensimmäisessä toteutusvaiheessa on varmistettava erityisesti, että laite on hyväksytyn tyypin mukainen, tai että tyyppitarkastuksesta vapautetut laitteet täyttävät asiaa koskevat määräykset.

2 ETY-ensivakauksen paikka

2.1 Jos erityisdirektiiveissä ei määrätä vakauksen suorituspaikkaa, yhdessä vaiheessa vaa'attavat laitteet vaa'ataan asianomaisen metrologisen tarkastuslaitoksen valitsemassa paikassa.

2.2 Toimivaltaisen metrologisen tarkastuslaitoksen on alueellaan vaa'attava kahdessa tai useammassa vaiheessa vaa'attavat laitteet.

2.2.1 Vakauksen viimeinen vaihe on suoritettava asennuspaikalla.

2.2.2 Vakauksen muut vaiheet on suoritettava 2.1 kohdassa määrätyllä tavalla.

2.3 Erityisesti vakauksen tapahtuessa vakaustoimiston ulkopuolella vakauksen suorittava metrologinen tarkastuslaitos voi vaatia hakijaa:

- antamaan vakauksen suorittamiseksi tarvittavat standardit sekä materiaalit ja avustavat henkilöt,

- toimittamaan jäljennöksen ETY-hyväksyntätodistuksesta.

3 ETY-ensivakausmerkit

3.1 ETY-ensivakausmerkkien kuvaus

3.1.1 Jäljempänä 3.3 kohdan mukaisesti kiinnitettävät ETY-ensivakausmerkit, joita koskevat erityisdirektiivien säännökset, ovat seuraavat:

3.1.1.1 Lopullinen ETY-vakausmerkki koostuu kahdesta leimasta:

a) ensimmäinen muodostuu pienestä "e"-kirjaimesta, joka sisältää:

- ylemmässä puolikkaassa sen valtion ison tunnuskirjaimen, jossa ensivakaus on tehty (B Belgia, D Saksan liittotasavalta, F Ranska, I Italia, L Luxemburg, NL Alankomaat) sekä tarvittaessa yhden tai kaksi numeroa osoittamassa paikallista aluejakoa,

- alemmassa puolikkaassa vakaustoimiston tai vakauksen suorittajan tunnusnumeron;

b) toinen leima muodostuu vakausvuoden kahdesta viimeisestä numerosta kuusikulmion sisällä.

3.1.1.2 Osittainen ETY-vakausmerkki muodostuu pelkästään ensimmäisestä leimasta. Sitä käytetään myös sinettinä.

3.2 Merkkien muoto ja mitat

3.2.1 Liitteenä olevissa piirustuksissa määritetään 3.1 kohdassa määrättyjen ETY-ensivakausmerkkien kirjainten ja numeroiden muodot, mitat ja ääriviivat; ensimmäiset kaksi piirustusta esittävät leimojen eri osat, kolmas on esimerkki leimasta. Piirustuksissa annetut mitat ovat suhteellisia arvoja; ne riippuvat pienen "e"-kirjaimen ympärille piirretyn ympyrän halkaisijasta ja kuusikulmion kentästä. Merkkien ympärille kuvattujen ympyröiden varsinaiset halkaisijat ovat 1.6 mm, 3.2 mm, 6.3 mm, 12.5 mm.

3.2.2 Jäsenvaltioiden metrologiset tarkastuslaitokset toimittavat toisilleen ETY-ensivakausmerkkien alkuperäispiirustuksia, jotka ovat oheisten piirustusten mallien mukaisia.

3.3 Merkkien kiinnittäminen

3.3.1 Lopullinen ETY-vakausmerkki on kiinnitettävä laitteessa osoitettuun kohtaan, kun laite on kokonaan vaa'attu ja todettu ETY-vaatimusten mukaiseksi.

3.3.2 Osittainen ETY-vakausmerkki kiinnitetään:

3.3.2.1 Leimauspäiväyksen kiinnityspaikkaan tai muihin erillisissä liitteissä säädettyihin paikkoihin, kun laitteen tai laitteenosan vakaus tehdään useassa vaiheessa ja se täyttää toiminnoille asetetut vaatimukset, jotka eivät koske erityisdirektiiveissä täsmennettyjä asennuspaikkoja.

3.3.2.2 Kaikissa tapauksissa sinettinä erityisdirektiiveissä säädettyihin paikkoihin.

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>