02013D0034 — FI — 23.03.2020 — 006.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.

►B

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2013/34/YUTP,

annettu 17 päivänä tammikuuta 2013,

Malin asevoimien kouluttamiseen osallistumista koskevasta Euroopan unionin sotilasoperaatiosta, EUTM Mali

(EUVL L 014 18.1.2013, s. 19)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  N:o

sivu

päivämäärä

►M1

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2013/729/YUTP, annettu 9 päivänä joulukuuta 2013,

  L 332

18

11.12.2013

 M2

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2014/220/YUTP, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2014,

  L 113

27

16.4.2014

 M3

NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2016/446, annettu 23 päivänä maaliskuuta 2016,

  L 78

74

24.3.2016

►M4

NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2017/971, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2017,

  L 146

133

9.6.2017

►M5

NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2018/716, annettu 14 päivänä toukokuuta 2018,

  L 120

8

16.5.2018

►M6

NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2020/434, annettu 23 päivänä maaliskuuta 2020,

  L 89

1

24.3.2020


Oikaistu:

 C1

Oikaisu, EUVL L 116, 30.4.2016, s.  39 (2016/446,)




▼B

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2013/34/YUTP,

annettu 17 päivänä tammikuuta 2013,

Malin asevoimien kouluttamiseen osallistumista koskevasta Euroopan unionin sotilasoperaatiosta, EUTM Mali



▼M6

1 artikla

Operaatio

1.  Unioni toteuttaa sotilaskoulutusoperaation Malissa, jäljempänä 'EUTM Mali', jolla myötävaikutetaan Malin asevoimien sotilaallisten valmiuksien palauttamiseen niin, että ne voivat toteuttaa Malin alueellisen koskemattomuuden palauttamiseen ja terroristiryhmien aiheuttaman uhkan vähentämiseen tähtääviä sotilasoperaatioita, sekä tarjotaan sotilaallista apua G5 Sahel -ryhmän yhteisille joukoille ja kansallisille asevoimille G5 Sahel -maissa. EUTM Mali ei osallistu taisteluoperaatioihin.

2.  EUTM Malin strategisina tavoitteina on

a) 

edistää Malin asevoimien operatiivisten valmiuksien parantamista Malin laillisten siviiliviranomaisten valvonnassa;

b) 

tukea G5 Sahel -ryhmää siten, että saatetaan toimintavalmiuteen G5 Sahel ‐ryhmän yhteiset joukot ja kansalliset asevoimat G5 Sahel -maissa.

3.  Edellä 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetun tavoitteen saavuttamiseksi EUTM Mali tarjoaa Malin asevoimille sotilaallista neuvontaa, koulutusta, myös lähettämistä edeltävää koulutusta, ja mentorointia toteuttamalla sellaisia tukitoimia, jotka eivät sisällä suoraa täytäntöönpanoa, enintään taktiseen tasoon saakka, jotta EUTM Mali voi seurata Malin asevoimien toimintaa, suoriutumista ja käyttäytymistä, myös ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kunnioittamisen osalta.

4.  Edellä 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun tavoitteen saavuttamiseksi EUTM Mali tarjoaa G5 Sahel -ryhmän yhteisille joukoille ja kansallisille asevoimille sotilaallista neuvontaa, koulutusta ja mentorointia toteuttamalla sellaisia tukitoimia, jotka eivät sisällä suoraa täytäntöönpanoa, enintään taktiseen tasoon saakka.

5.  EUTM Mali noudattaa asteittaista ja modulaarista lähestymistapaa Malin ulkopuolella G5 Sahel -ryhmän tukemiseksi toteutettavissa toimissa.

6.  EUTM Malin toimet toteutetaan tiiviisti koordinoiden ja yhteistyössä jäsenvaltioiden ja unionin toimielinten ja elinten kesken EU:n yhdennetyn lähestymistavan mukaisesti sekä tiiviisti koordinoiden ja yhteistyössä muiden Malin asevoimia tukevien toimijoiden, erityisesti Yhdistyneiden kansakuntien (YK), Barkhane-operaation ja Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisön (ECOWAS), kanssa, jotta parannetaan toimien johdonmukaisuutta, vältetään yhteentörmäyksiä ja optimoidaan resurssit sopivalla tavalla parhaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, ottaen asianmukaisesti huomioon unionin institutionaalinen kehys. Näitä toimia tukee EUCAP Sahel Malin alueellinen neuvoa-antava koordinointiyksikkö (RACC).

▼B

2 artikla

EU:n operaation komentajan nimittäminen

▼M4

1.  Sotilaskriisinhallinnan suunnittelu- ja toteutusvoimavaran, jäljempänä ’MPCC’, johtaja toimii EUTM Malin operaation komentajana.

2.  Prikaatikenraali Peter Devogelaere nimitetään EU:n operaation joukkojen komentajaksi EUTM Mali -operaatioon.

▼B

3 artikla

Operaation esikunnan nimittäminen

▼M4

1.  MPCC toimii operaatioalueen ulkopuolella sijaitsevana sotilasstrategisen tason kiinteänä johtamisjärjestelyn rakenteena, joka vastaa EUTM Malin operatiivisesta suunnittelusta ja toteutuksesta.

2.  EUTM Malin operaation joukkojen esikunta sijaitsee Malissa ja toimii EU:n operaation joukkojen komentajan komennon alaisuudessa.

3.  MPCC:hen sisällytetään Brysselissä sijaitseva operaation joukkojen esikunnan tukiyksikkö, joka toimii siihen saakka, kunnes MPCC on päässyt täyteen operatiiviseen toimintavalmiuteensa.

▼M1

3 a artikla

Hankeyksikkö

1.  EUTM Mali -operaatiolla on hankeyksikkö hankkeiden kartoittamista ja toteuttamista varten. Operaation puitteissa sovitetaan yhteen, avustetaan ja ohjeistetaan tarvittaessa jäsenvaltioiden ja kolmansien valtioiden omalla vastuullaan toteuttamia hankkeita operaation toimeksiantoon liittyvillä aloilla ja sen tavoitteiden tukemiseksi.

2.  EU:n operaation komentaja valtuutetaan tämän artiklan 3 kohdassa tarkoitetuin edellytyksin hakemaan rahoitusta jäsenvaltioilta tai kolmansilta valtioilta sellaisten hankkeiden täytäntöönpanemiseksi, joiden katsotaan täydentävän johdonmukaisella tavalla EUTM Mali -operaation muita toimia. Tällöin EU:n operaation komentaja sopii näiden valtioiden kanssa järjestelyn, johon sisällytetään erityisesti kolmansien osapuolien valitusten käsittelemiseen sovellettavat nimenomaiset menettelyt tapauksissa, joissa valitus koskee EU:n operaation komentajan toimista tai laiminlyönneistä näiden valtioiden antamien varojen käytössä aiheutuneita vahinkoja.

Rahoitukseen osallistuvat valtiot eivät voi missään olosuhteissa katsoa unionin tai korkean edustajan olevan vastuussa EU:n operaation komentajan toimista tai laiminlyönneistä, jotka liittyvät näiden valtioiden varojen käyttöön.

3.  PKT sopii kolmansien valtioiden osallistumisesta hankeyksikön rahoittamiseen.

▼B

4 artikla

EUTM Malin suunnittelu ja aloittaminen

Neuvosto tekee päätöksen EUTM Malin aloittamisesta sen jälkeen, kun operaatiosuunnitelma ja voimankäyttösäännöt on hyväksytty.

5 artikla

Poliittinen valvonta ja strateginen ohjaus

1.  Poliittisten ja turvallisuusasioiden komitea, jäljempänä ’PTK’, huolehtii neuvoston ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, jäljempänä ’korkea edustaja’, alaisuudessa EUTM Malin poliittisesta valvonnasta ja strategisesta ohjauksesta. Neuvosto valtuuttaa PTK:n tekemään asiaankuuluvat päätökset Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 38 artiklan mukaisesti. Tähän sisältyvät valtuudet muuttaa suunnitteluasiakirjoja, muun muassa operaatiosuunnitelmaa ja johtamisjärjestelyä. Siihen sisältyvät myös valtuudet päättää seuraavien ►M4  EU:n operaation joukkojen komentajien ◄ nimittämisestä. EUTM Malin tavoitteita ja sen päättämistä koskeva päätösvalta säilyy neuvostolla.

2.  PTK raportoi neuvostolle säännöllisin väliajoin.

3.  Euroopan unionin sotilaskomitean (EUSK) puheenjohtaja raportoi PTK:lle säännöllisin väliajoin EUTM Malin toteuttamisesta. PTK voi kutsua EU:n operaation komentajan ►M4  ja EU:n operaation joukkojen komentajan ◄ tarvittaessa kokouksiinsa.

6 artikla

Sotilaallinen johto

1.  EUSK seuraa EUTM Malin asianmukaista täytäntöönpanoa, joka toteutetaan EU:n operaation komentajan vastuulla.

2.  EU:n operaation komentaja raportoi säännöllisin väliajoin EUSK:lle. EUSK voi kutsua EU:n operaation komentajan ►M4  ja EU:n operaation joukkojen komentajan ◄ tarvittaessa kokouksiinsa.

3.  EUSK:n puheenjohtaja on EU:n operaation komentajan ensisijainen yhteyshenkilö.

7 artikla

Unionin toimien johdonmukaisuus ja koordinointi

1.  Korkea edustaja varmistaa, että tämä päätös pannaan täytäntöön ja että se on johdonmukainen unionin koko ulkoisen toiminnan kanssa, unionin kehitysohjelmat mukaan luettuina.

▼M4

2.  Saheliin nimitetty Euroopan unionin erityisedustaja antaa yhteistyössä unionin Bamakossa olevan edustuston päällikön kanssa paikallisen tason poliittista ohjausta EU:n operaation joukkojen komentajalle, sanotun kuitenkaan vaikuttamatta johtamisjärjestelyyn.

▼B

3.  EUTM Malin toiminta koordinoidaan unionin Nigerissä toteutettavan yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan operaation (EUCAP Sahel Niger) kanssa mahdollisen synergian hyödyntämiseksi.

4.  EUTM Malin toiminnot koordinoidaan jäsenvaltioiden Malissa toteuttamien kahdenvälisten toimien sekä alueen muiden kansainvälisten toimijoiden, erityisesti YK:n, Afrikan unionin, ECOWASin ja kahdenvälisten toimijoiden, kuten Yhdysvaltojen ja Kanadan, sekä keskeisten alueellisten toimijoiden kanssa.

8 artikla

Kolmansien valtioiden osallistuminen

1.  Kolmansia valtioita voidaan Eurooppa-neuvoston asiaan liittyviä suuntaviivoja noudattaen kutsua osallistumaan EUTM Maliin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta unionin päätöksenteon riippumattomuutta ja yhteistä toimielinjärjestelmää.

2.  Neuvosto valtuuttaa PTK:n pyytämään kolmansilta valtioilta osallistumistarjouksia ja tekemään asiaankuuluvat päätökset osallistumisehdotusten hyväksymisestä EU:n operaation komentajan ►M4  , joka on kuullut EU:n operaation joukkojen komentajaa, ◄ ja Euroopan unionin sotilaskomitean suosituksesta.

3.  Kolmansien valtioiden osallistumista koskevat yksityiskohtaiset järjestelyt vahvistetaan sopimuksissa, jotka tehdään SEU 37 artiklan nojalla ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 218 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen. Jos unioni ja jokin kolmas valtio ovat tehneet sopimuksen kyseisen valtion osallistumista unionin kriisinhallintaoperaatioihin koskevista puitteista, tällaisen sopimuksen määräyksiä sovelletaan EUTM Malin yhteydessä.

4.  Kolmansilla valtioilla, jotka osallistuvat EUTM Maliin sotilaallisesti merkittävällä tavalla, on samat EUTM Malin päivittäiseen hallintoon liittyvät oikeudet ja velvollisuudet kuin EUTM Maliin osallistuvilla jäsenvaltioilla.

5.  Neuvosto valtuuttaa PTK:n tekemään asiaankuuluvat päätökset osallistujien komitean perustamisesta, jos kolmansien valtioiden osallistuminen on sotilaallisesti merkittävää.

9 artikla

EU-johtoisen henkilöstön asema

EU-johtoisten yksikköjen ja henkilöstön asemasta, mukaan lukien niiden tehtävän suorittamisen ja sujuvan kulun edellyttämistä erioikeuksista, vapauksista ja muista takeista, sovitaan SEU 37 artiklan nojalla ja SEUT 218 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen tehdyllä sopimuksella.

10 artikla

Rahoitusjärjestelyt

1.  EUTM Malin yhteisiä kustannuksia hallinnoidaan päätöksen 2011/871/YUTP mukaisesti.

▼M5

2.  Rahoitusohje EUTM Malin yhteisiä kustannuksia varten kaudelle, joka alkaa 19 päivänä toukokuuta 2018 ja päättyy 18 päivänä toukokuuta 2020, on 59 743 047,00  euroa. Neuvoston päätöksen (YUTP) 2015/528 ( 1 ) 25 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu rahoitusohjeen prosenttiosuus on 0 prosenttia ja mainitun päätöksen 34 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu rahoitusohjeen prosenttiosuus on 30 prosenttia.

▼M6

3.  Rahoitusohje EUTM Malin yhteisiä kustannuksia varten kaudelle, joka alkaa 19 päivänä toukokuuta 2020 ja päättyy 18 päivänä toukokuuta 2024, on 133 711 059 euroa. Päätöksen (YUTP) 2015/528 25 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu rahoitusohjeen prosenttiosuus on 15 prosenttia maksusitoumusmäärärahoina ja 0 prosenttia maksumäärärahoina.

▼B

11 artikla

Tietojen luovuttaminen

1.  Korkealla edustajalla on valtuudet luovuttaa tarvittaessa ja EUTM Malin tarpeiden mukaisesti tähän päätökseen osallistuville kolmansille valtioille EUTM Malia varten tuotettuja EU:n turvallisuusluokiteltuja tietoja turvallisuussäännöistä EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamiseksi 31 päivänä maaliskuuta 2011 tehdyn neuvoston päätöksen 2011/292/EU ( 2 ) mukaisesti:

a) 

enintään sille tasolle saakka, josta määrätään sovellettavassa unionin ja asianomaisen kolmannen valtion välillä tehdyssä tietoturvallisuussopimuksessa; tai

b) 

enintään ”CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL” -tasolle saakka muissa tapauksissa.

2.  Korkealla edustajalla on myös valtuudet luovuttaa EUTM Malin operatiivisten tarpeiden mukaisesti YK:lle ja ECOWASille EUTM Malia varten tuotettuja EU:n turvallisuusluokiteltuja tietoja ”RESTREINT UE/EU RESTRICTED” -tasolle saakka päätöksen 2011/292/EU mukaisesti. Tätä varten vahvistetaan korkean edustajan sekä YK:n ja ECOWASin toimivaltaisten viranomaisten väliset järjestelyt.

3.  Jos kyseessä on tarkasti määritelty ja välitön operatiivinen tarve, korkealla edustajalla on lisäksi valtuudet luovuttaa isäntävaltiolle EUTM Malia varten laadittuja EU:n turvallisuusluokiteltuja tietoja ja asiakirjoja ”RESTREINT UE/EU RESTRICTED” -tasolle saakka päätöstä 2011/292/EU noudattaen. Tätä varten vahvistetaan korkean edustajan ja isäntävaltion toimivaltaisten viranomaisten väliset järjestelyt.

4.  Korkealla edustajalla on valtuudet luovuttaa tähän päätökseen osallistuville kolmansille valtioille sellaisia EUTM Malia koskeviin neuvoston keskusteluihin liittyviä EU:n turvallisuusluokittelemattomia asiakirjoja, joita koskee neuvoston työjärjestyksen ( 3 ) 6 artiklan 1 kohdan mukainen salassapitovelvollisuus.

5.  Korkea edustaja voi siirtää 1–4 kohdassa mainitut valtuudet sekä oikeuden sopia 2 ja 3 kohdassa mainituista järjestelyistä Euroopan ulkosuhdehallinnon henkilöstölle ja/tai EU:n operaation komentajalle ►M4  ja/tai EU:n operaation joukkojen komentajalle ◄ .

12 artikla

Voimaantulo ja päättyminen

1.  Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

▼M6

2.  EUTM Malin toimeksianto päättyy 18 päivänä toukokuuta 2024.

▼B

3.  Tämä päätös kumotaan siitä päivästä alkaen, jona EU:n esikunta suljetaan, EUTM Malin päättämistä koskevien hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti ja rajoittamatta päätöksessä 2011/871/YUTP säädettyjen EUTM Malin tilintarkastuksen ja tilinpäätöksen esittämistä koskevien menettelyjen noudattamista.



( 1 ) Neuvoston päätös (YUTP) 2015/528, annettu 27 päivänä maaliskuuta 2015, Euroopan unionin sellaisten operaatioiden yhteisten kustannusten rahoituksen hallinnointijärjestelmän perustamisesta, joilla on sotilaallista merkitystä tai merkitystä puolustuksen alalla (Athene) ja päätöksen 2011/871/YUTP kumoamisesta (EUVL L 84, 28.3.2015, s. 39).

( 2 ) EUVL L 141, 27.5.2011, s. 17.

( 3 ) Neuvoston päätös 2009/937/EU, tehty 1 päivänä joulukuuta 2009, neuvoston työjärjestyksen hyväksymisestä (EUVL L 325, 11.12.2009, s. 35).