2007R1445 — FI — 05.08.2015 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

►B

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1445/2007,

annettu 11 päivänä joulukuuta 2007,

yhteisten sääntöjen antamisesta ostovoimapariteetteja koskevan perusaineiston hankkimisesta, laskennasta ja levittämisestä

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(EUVL L 336 20.12.2007, s. 1)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  No

page

date

►M1

KOMISSION ASETUS (EU) 2015/1163, annettu 15 päivänä heinäkuuta 2015,

  L 188

6

16.7.2015




▼B

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1445/2007,

annettu 11 päivänä joulukuuta 2007,

yhteisten sääntöjen antamisesta ostovoimapariteetteja koskevan perusaineiston hankkimisesta, laskennasta ja levittämisestä

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)



EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon ( 1 ),

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä ( 2 ),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Yhteisöllä on oltava jäsenvaltioiden ostovoimapariteetit (OVP), joilla poistetaan jäsenvaltioiden väliset hintatasoerot, jotta suoria volyymivertailuja eri jäsenvaltioiden bruttokansantuotteiden (BKT) kesken voitaisiin tehdä.

(2)

Yhteisön ostovoimapariteetit on tuotettava Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä yhteisössä 25 päivänä kesäkuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2223/96 ( 3 ), jossa säädetään kansallista tilinpitoa jäsenvaltioissa koskevat puitteet, mukaisia yhdenmukaistettuja menetelmiä noudattaen.

(3)

Jäsenvaltioita kannustetaan tuottamaan tietoja alueellisista ostovoimapariteeteista.

(4)

Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa ja koheesiorahastoa koskevista yleisistä säännöksistä 11 päivänä heinäkuuta 2006 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1083/2006 ( 4 ) säädetään, että rakennerahastorahoitusta lähentymistavoitteen perusteella saavien alueiden on oltava 26 päivänä toukokuuta 2003 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 ( 5 ) tarkoitetun yhteisön tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistön 2-tason mukaisia. Niiden BKT:n asukasta kohden on ostovoimapariteettina mitattuna ja kautta 2000–2002 koskevien yhteisön lukujen perusteella oltava alle 75 prosenttia saman viitekauden EU-25:n BKT:n keskiarvosta. Alueellisten ostovoimapariteettien puuttuessa luettelo alueista, jotka voivat saada varoja rakennerahastoista, voidaan laatia kansallisten ostovoimapariteettien perusteella. Kansallisia ostovoimapariteetteja voidaan käyttää myös kullekin alueelle myönnettävien varojen määrän vahvistamiseksi.

(5)

Asetuksessa (EY) N:o 1083/2006 säädetään, että koheesiorahastorahoitusta saavien jäsenvaltioiden bruttokansantulon (BKTL) asukasta kohden on ostovoimapariteettina mitattuna ja kautta 2001–2003 koskevien yhteisön lukujen perusteella oltava alle 90 prosenttia EU-25:n BKTL:n keskiarvosta ja niillä on oltava ohjelma perustamissopimuksen 104 artiklassa tarkoitettujen taloudellisten lähentymisvaatimusten täyttämiseksi.

(6)

Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen, jotka on vahvistettu asetuksella (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68 ( 6 ), jäljempänä ”henkilöstösäännöt”, liitteessä XI olevassa 1 artiklassa säädetään, että henkilöstösääntöjen 65 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua tarkistusta varten komissio (Eurostat) laatii vuosittain ennen lokakuun loppua kertomuksen elinkustannusten kehityksestä Brysselissä, Brysselin ja eräiden jäsenvaltioissa sijaitsevien asemapaikkojen välisistä hintapariteeteista sekä keskushallinnon palveluksessa olevien kansallisten virkamiesten palkkojen ostovoiman kehityksestä.

(7)

Komissio (Eurostat) kerää jo nykyisin jäsenvaltioilta joka vuosi vapaaehtoisuuteen perustuvia perustietoja ostovoimapariteeteista. Tästä toiminnasta on tullut vakiintunut käytäntö jäsenvaltioissa. Oikeudellinen kehys on kuitenkin tarpeen, jotta varmistetaan kestävä ostovoimapariteettien kehittäminen, tuottaminen ja levittäminen.

(8)

Nykyisen käytännön mukaista säännöllistä ennakkotietojen hankkimista olisi jatkettava, jotta saatavilla pidetään viimeisimpiä mahdollisia tietoja.

(9)

Tämän asetuksen täytäntöön panemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY ( 7 ) mukaisesti.

(10)

Komissiolle olisi erityisesti siirrettävä toimivalta mukauttaa määritelmiä ja liitteessä II esitettyjä perusnimikkeitä sekä määritellä laatukriteereitä. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia tai täydentää tätä asetusta lisäämällä siihen uusia muita kuin keskeisiä osia, niistä on päätettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(11)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla toteuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on yhteisten sääntöjen antaminen ostovoimapariteetteja koskevan perusaineiston hankkimisesta, laskennasta ja levittämisestä, vaan se voidaan saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

(12)

Neuvoston päätöksellä 89/382/ETY, Euratom ( 8 ) perustettua tilasto-ohjelmakomiteaa on kuultu mainitun päätöksen 3 artiklan mukaisesti,

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:



1 artikla

Tavoite

Tämän asetuksen tavoitteena on antaa yhteisön säännöt ostovoimapariteetteja (OVP) koskevan perusaineiston hankkimisesta, laskennasta ja levittämisestä.

2 artikla

Soveltamisala

1.  Tuotettavalla perusaineistolla tarkoitetaan ostovoimapariteettien laskemiseksi ja laadun varmistamiseksi tarvittavia tietoja.

Tämä perusaineisto sisältää hinnat, BKT:n loppukäyttöpainot ja muut liitteessä I luetellut tiedot.

Tietoja kerätään liitteessä I ilmoitetun vähimmäisaikavälin mukaisesti. Tietojenkeruu on tehtävä useammin vain perustelluissa poikkeusolosuhteissa.

2.  Ostovoimapariteetit lasketaan tavaroiden ja palvelujen kansallisten keskihintojen perusteella käyttämällä jäsenvaltioiden talousalueeseen liittyvää perusaineistoa Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmässä yhteisössä, jäljempänä ”EKT 95” vahvistetulla tavalla.

3.  Ostovoimapariteetit lasketaan liitteen II perusnimikkeiden mukaisesti, jotka ovat yhdenmukaisia asetuksessa (EY) N:o 2223/96 määritettyjen BKT-luokitusten kanssa.

3 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa noudatetaan seuraavia määritelmiä:

a) ”Ostovoimapariteetilla” (”OVP”) tarkoitetaan alueellisia deflaattoreita ja valuuttamuuntimia, joita käytetään eri maiden keskinäisten hintatasoerojen vaikutusten poistamiseksi, mikä mahdollistaa BKT:n komponenttien volyymivertailut ja hintatasovertailut.

b) ”Ostovoimastandardilla” (”OVS”) tarkoitetaan valuutan yhteistä keinotekoista viiteyksikköä, jota käytetään Euroopan unionissa ilmaisemaan taloudellisten aggregaattien volyymiä tehtäessä alueellisia vertailuja siten, että maidenväliset hintatasoerot on poistettu.

c) ”Hinnoilla” tarkoitetaan lopullisten kuluttajien maksamia ostajan hintoja.

d) ”Loppukäyttöpainoilla” tarkoitetaan käypähintaisen BKT:n menoerien osuuksia.

e) ”Perusnimikkeellä” tarkoitetaan sen BKT-erittelyn hyödykkeiden alinta aggregoitua tasoa, josta pariteetit lasketaan.

f) ”Hyödykkeillä” tarkoitetaan tarkasti määriteltyjä hintahavainnoinnissa käytettäviä tavaroita tai palveluja.

g) ”Todellisilla ja laskennallisilla vuokrilla” tarkoitetaan samaa kuin komission asetuksessa (EY) N:o 1722/2005 ( 9 ).

h) ”Palkansaajakorvauksilla” tarkoitetaan samaa kuin asetuksessa (EY) N:o 2223/96.

i) ”Ajallisilla korjauskertoimilla” tarkoitetaan kertoimia, joilla tutkimusaikana saadut keskihinnat mukautetaan vuosittaisiksi keskihinnoiksi.

j) ”Alueellisilla korjauskertoimilla” tarkoitetaan kertoimia, joilla yhdestä tai useammasta jäsenvaltion talousalueella sijaitsevasta paikasta saadut keskihinnat mukautetaan kansallisiksi keskihinnoiksi.

k) ”Edustavilla hyödykkeillä” tarkoitetaan hyödykkeitä, jotka kuuluvat tai joiden katsotaan kuuluvaan perusnimikkeen suhteellisten kokonaiskustannusten mukaan tärkeimpien kansallisilla markkinoilla ostettavien hyödykkeiden joukkoon.

l) ”Edustavuuden osoittimilla” tarkoitetaan ilmaisimia tai muita indikaattoreita, joilla edustaviksi hyödykkeiksi eri jäsenvaltioissa valitut hyödykkeet osoitetaan.

m) ”Tasa-edustavuudella” tarkoitetaan ominaisuutta, joka tarvitaan hyödykeluettelon laatimiseksi perusnimikettä kohden siten, että kukin jäsenvaltio voi hinnoitella sellaisen määrän edustavia tuotteita, joka on perusnimikkeen kattamien tuotteiden heterogeenisuuden ja hintatasojen sekä menojen mukainen.

n) ”Transitiivisuudella” tarkoitetaan ominaisuutta, jossa minkä tahansa kahden jäsenvaltion suorassa vertailussa saadaan sama tulos kuin vertaamalla epäsuorasti minkä tahansa muun jäsenvaltion kautta.

o) ”Virheellä” tarkoitetaan virheellisen perustiedon käyttöä tai laskentamenettelyn virheellistä soveltamista.

p) ”Viitevuodella” tarkoitetaan kalenterivuotta, johon tietyt vuosittaiset tulokset liittyvät.

q) ”Kiinnityksellä” tarkoitetaan alkuperäisen jäsenvaltioryhmän välisten ostovoimapariteettien voimassa pitämistä tilanteessa, jossa tulokset on alun perin laskettu tietylle jäsenvaltioryhmälle, vaikka ne myöhemmin laskettaisiin alkuperäistä suuremmalle joukolle jäsenvaltioita.

4 artikla

Tehtävät ja vastuualueet

1.  Komission (Eurostat) tehtäviin kuuluu:

a) koordinoida perustiedon hankintaa;

b) laskea ja julkaista ostovoimapariteetit;

c) varmistaa ostovoimapariteettien laatu 7 artiklan mukaisesti;

d) kehittää menetelmiä jäsenvaltioita kuultuaan ja tiedottaa niistä;

e) varmistaa, että jäsenvaltioilla on mahdollisuus antaa huomautuksensa OVP-tuloksista ennen niiden julkaisemista ja että kaikki tällaiset huomautukset otetaan asianmukaisesti huomioon; ja

f) liitteessä I olevassa 1.1 kohdassa tarkoitetun menetelmäoppaan laatiminen ja sen levittäminen.

2.  Jäsenvaltiot noudattavat liitteessä I määrättyjä menettelyjä perusaineistoa tuottaessaan.

Jäsenvaltiot antavat kirjallisen hyväksynnän niiden vastuulla oleville tutkimustuloksille sen jälkeen kun tietojen validointiprosessi on saatettu loppuun, liitteessä I olevan 5.2 kohdan mukaisesti enintään yhden kuukauden kuluessa.

Jäsenvaltiot hyväksyvät tietojenkeruumenetelmät ja tarkistavat tietojen uskottavuuden myös tapauksissa, joissa perusaineiston hyödykkeitä koskevat tiedot on tuottanut komissio (Eurostat).

5 artikla

Perusaineiston toimittaminen

1.  Jäsenvaltiot toimittavat liitteessä I luetellun perusaineiston komissiolle (Eurostat) niiden voimassa olevien yhteisön säännösten mukaisesti, jotka koskevat tietojen toimittamista.

2.  Liitteessä I lueteltu perusaineisto toimitetaan mainitussa liitteessä säädetyssä teknisessä muodossa ja siinä määriteltyjen määräaikojen kuluessa.

3.  Jos perusaineiston hyödykkeitä koskevat tiedot toimittaa jäsenvaltioille komissio (Eurostat), se toimittaa selostuksen käytetyistä menetelmistä, jotta jäsenvaltiot voivat tarkistaa uskottavuuden.

6 artikla

Tilastoyksiköt

1.  Liitteessä I lueteltu perusaineisto saadaan neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 696/93 ( 10 ) määritellyistä tilastoyksiköistä tai muista lähteistä, jotka tuottavat liitteessä I olevassa 5.1 kohdassa säädetyt laatuvaatimukset täyttävää tietoa. Kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle tilastoyksikön tyyppi tai lähde tietojen välittämisen yhteydessä.

2.  Jäsenvaltioiden on käytettävä tietojen toimittamiseen tai tiedonkeruuta koskevaan yhteistyöhön sellaisia tilastoyksiköitä, joiden avulla on mahdollista seurata tosiasiallisesti veloitettuja hintoja ja saada todenmukaista ja kattavaa tietoa pyydettäessä.

7 artikla

Laatukriteerit ja laadunvalvonta

1.  Komissio (Eurostat) ja jäsenvaltiot perustavat liitteessä I olevassa 5.3 kohdassa tarkoitettuihin kertomuksiin ja arviointeihin perustuvan laadunvalvontajärjestelmän.

2.  Jäsenvaltiot toimittavat komissiolle (Eurostat) sen pyynnöstä kaikki ne tiedot, joita tarvitaan liitteessä I luetellun perusaineiston laadun arvioimiseksi.

Jäsenvaltiot toimittavat komissiolle (Eurostat) yksityiskohtaiset tiedot kaikista käytettyihin menetelmiin myöhemmin tehtävistä muutoksista ja niiden syistä tai liitteessä I tarkoitetusta menetelmäoppaasta tehdyistä poikkeuksista.

3.  Jäsenvaltiot toimittavat komissiolle (Eurostat) laatukertomukset niistä tutkimuksista, joista ne ovat vastuussa, liitteessä I olevan 5 kohdan mukaisesti.

4.  Laadunvalvonnan perustana toimivat yhteiset kriteerit ja liitteessä I olevassa 5.3 kohdassa tarkoitettujen laatukertomusten rakenne vahvistetaan 11 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

8 artikla

Jakso

Komissio (Eurostat) laskee OVP:t jokaiselle kalenterivuodelle.

9 artikla

Levittäminen

1.  Komissio (Eurostat) julkaisee lopulliset vuosittaiset tulokset viimeistään 36 kuukauden kuluttua viitevuoden päättymisestä.

Julkaisu perustuu komission (Eurostat) käytettävissä viimeistään kolme kuukautta ennen julkaisupäivää oleviin tietoihin.

Tämän kohdan säännökset eivät vaikuta komission (Eurostat) oikeuteen julkaista ennakkotietoja ennen kuin viitevuoden päättymisestä on kulunut 36 kuukautta, ja komission (Eurostat) on annettava ne yleisön käyttöön myös verkkosivuillaan.

2.  Komission (Eurostat) on julkaistava kustakin jäsenvaltiosta aggregoidulla tasolla vähintään seuraavat tiedot:

a) OVP:t BKT:n tasolla,

b) OVP:t kotitalouksien yksilöllisistä kulutusmenoista ja todellisesta yksilöllisestä kulutuksesta,

c) hintatasoindeksit suhteessa yhteisön keskiarvoon, ja

d) BKT, kotitalouksien yksilölliset kulutusmenot ja todellinen yksilöllinen kulutus sekä vastaavat luvut asukasta kohden OVS:nä ilmaistuna.

3.  Jos tulokset lasketaan suuremmalle maaryhmälle, jäsenvaltioiden OVP:t säilytetään siitä huolimatta kiinnitysperiaatteen mukaisesti.

4.  Lopullisia julkaistuja OVP:itä ei yleensä tarkisteta.

Liitteessä I olevan 10 kohdan soveltamisalaan kuuluvista virheistä julkaistaan kuitenkin korjatut tulokset kyseisessä kohdassa määrätyn menettelyn mukaisesti.

Poikkeuksellisia yleisiä tarkistuksia voidaan tehdä, jos EKT 95:n peruskäsitteisiin on tehty sellaisia muutoksia, että ne vaikuttavat OVP-tuloksiin ja sen myötä jonkin jäsenvaltion BKT:n volyymi-indeksiin enemmän kuin yhden prosenttiyksikön verran.

10 artikla

Korjauskertoimet

Jäsenvaltioita ei vaadita suorittamaan tutkimuksia ainoastaan niiden korjauskertoimien laatimiseksi, joita käytetään Euroopan yhteisöjen virkamiesten ja muun henkilöstön palkkojen ja eläkkeiden laskentaan henkilöstösääntöjen mukaisesti.

11 artikla

Komiteamenettely

1.  Komissiota avustaa tilasto-ohjelmakomitea.

2.  Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kolmeksi kuukaudeksi.

3.  Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

12 artikla

Täytäntöönpanotoimenpiteet

1.  Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet, taloudellisten ja teknisten muutosten huomioon ottamiseksi tarkoitetut toimenpiteet mukaan luettuina, hyväksytään 2 ja 3 kohdan säännösten mukaisesti, sikäli kuin se ei lisää suhteettomasti jäsenvaltioille koituvia kustannuksia.

2.  Seuraavat tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet hyväksytään 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen:

a) liitteessä I olevassa 5.1 ja 5.2 kohdassa tarkoitettujen vähimmäisstandardien määritteleminen, jotka mahdollistavat tietojen olennaisen vertailukelpoisuuden ja edustavuuden;

b) liitteessä I tarkoitettujen käytettäviä menetelmiä koskevien yksityiskohtaisten vaatimusten määritteleminen; ja

c) perusnimikkeiden sisältöä koskevan yksityiskohtaisen kuvauksen laatiminen ja mukauttaminen edellyttäen, että ne pysyvät EKT 95-järjestelmän tai muun sitä seuraavan järjestelmän mukaisina.

3.  Seuraavat toimenpiteet, joilla muutetaan tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia, myös täydentämällä niitä, hyväksytään 11 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen:

a) määritelmien mukauttaminen;

b) (liitteessä II tarkoitetun) perusnimikeluettelon mukauttaminen; ja

c) edellä 7 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen laatukriteerien ja laatukertomusten rakenteen määritteleminen.

13 artikla

Rahoitus

1.  Jäsenvaltiot saavat komissiolta komission tukisääntöjen mukaisista tukikelpoisista kustannuksista enintään 70 prosenttia rahoitustukea.

2.  Tällaisen rahoitustuen määrä vahvistetaan osana Euroopan unionin vuotuisia talousarviomenettelyjä. Budjettivallan käyttäjä vahvistaa käytettävissä olevat määrärahat vuosittain.

14 artikla

Tarkistaminen ja kertomus

Tämän asetuksen säännöksiä tarkastellaan uudelleen viiden vuoden kuluttua sen voimaantulosta. Asetusta tarkistetaan tarvittaessa Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitettavan komission kertomuksen ja ehdotuksen perusteella.

15 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.




LIITE I

MENETELMÄT

1.   MENETELMÄOPAS JA TYÖOHJELMA

1.1

Komissio (Eurostat) laatii jäsenvaltioita kuultuaan menetelmäoppaan, jossa esitetään ostovoimapariteettien laadinnan eri vaiheessa käytettävät menetelmät, puuttuvan perusaineiston ja puuttuvien pariteettien estimoinnissa käytettävät menetelmät mukaan luettuina. Menetelmäopasta tarkistetaan aina, kun menetelmiin tehdään tärkeitä muutoksia. Siihen voidaan sisällyttää uusia menetelmiä, joilla parannetaan tietojen laatua ja vähennetään kustannuksia tai tietojen toimittajien työtaakkaa.

1.2

Komissio (Eurostat) laatii jäsenvaltioita kuultuaan joka vuosi 30 päivään marraskuuta mennessä seuraavaa kalenterivuotta koskevan vuosittaisen työohjelman, jossa annetaan kyseisenä vuotena tarvittavan perusaineiston toimittamista ja sitä koskevien määrittelyjen laatimista koskeva aikataulu.

1.3

Vuosittaisessa työohjelmassa määritellään, missä muodossa jäsenvaltioiden on toimitettava tiedot, sekä muut ostovoimapariteettien laskennassa ja julkaisemisessa mahdollisesti tarvittavat toimet.

1.4

Edellä 1.2 kohdan mukaisesti toimitettua perusaineistoa voidaan tarkistaa, mutta viitevuotta koskevat tulokset lasketaan saatavilla olevista tiedoista 9 artiklassa säädetyn aikataulun mukaisesti. Jos tiedot ovat puutteelliset tai niitä ei ole saatavana edellä tarkoitettuun päivämäärään mennessä, komissio (Eurostat) estimoi puuttuvan perusaineiston.

1.5

Jos jäsenvaltio ei toimita aukottomia perustietoja, sen on eriteltävä, miksi tiedot ovat puutteellisia, milloin se toimittaa aukottomat tiedot tai, tarpeen vaatiessa, miksi aukottomia tietoja ei voida antaa.

2.   PERUSAINEISTO

2.1   Perusaineistoon kuuluvat hyödykkeet

Tässä asetuksessa 2 ja 4 artiklan mukainen perusaineisto ja uusien tietojen toimittamisen aikaväli on vähintään seuraava:



Perusaineisto

Tietojen toimittamisen vähimmäistiheys

BKT:n loppukäyttöpainot (1)

Vuosittain

Todelliset ja laskennalliset vuokrat (2)

Vuosittain

Palkansaajakorvaukset

Vuosittain

Ajalliset korjauskertoimet

Vuosittain

Kulutustavaroiden ja palvelujen hinnat ja niihin liittyvät edustavuuden indikaattorit

3 vuotta (3)

Pääomahyödykkeiden hinnat

3 vuotta

Rakennushankkeiden hinnat

3 vuotta

Alueelliset korjauskertoimet

6 vuotta

(1)   Näiden painojen on oltava yhtäpitäviä kansallisissa tilinpitojärjestelmissä käytettävissä olevien aggregaattien alimpien tasojen kanssa. Ellei vaadittavia yksityiskohtia ole käytettävissä, jäsenvaltiot voivat toimittaa parhaat arviot puuttuvasta aineistosta.

(2)   Menetelmäoppaassa kuvattua asuntokannan määrään perustuvaa lähestymistapaa voidaan käyttää hintaan perustuvan lähestymistavan sijasta tapauksissa, joissa tiedot todellisista vuokrista puuttuvat tai ne eivät ole tilastollisesti luotettavia asetuksen (EY) N:o 1722/2005 mukaan.

(3)   Tietojen toimittamisen aikavälillä tarkoitetaan tiettyä tuoteryhmää koskevien tietojen toimittamista tutkimusten kiertojärjestelmän mukaisesti.

2.2   Perusaineiston hankkimismenettely

Komissio (Eurostat) päättää jäsenvaltioiden mielipiteet huomioon ottaen edellä lueteltuun perusaineistoon kuuluvia hyödykkeitä koskevien tietojen keruussa käytettävistä tietolähteistä ja tietojen toimittajista. Jos komissio (Eurostat) hankkii perusaineiston muulta tietojen toimittajalta kuin jäsenvaltiolta, jäsenvaltio vapautetaan 5.1.4–5.1.13 kohdassa tarkoitetuista velvoitteista.

3.   KANSALLISET KESKIHINNAT

3.1

Tietojen keruu voidaan rajoittaa yhdelle tai useammalle tietyllä talousalueella sijaitsevalle paikalle, sanotun rajoittamatta 2 artiklan 2 kohdan säännöksiä. Saatuja tietoja voidaan käyttää OVP:ien laskentaan, jos tarvittavat alueelliset korjauskertoimet toimitetaan niiden mukana. Näitä alueellisia korjauskertoimia käytetään kyseisillä paikoilla kerätyn tutkimustiedon mukauttamiseksi kansalliseksi keskiarvoksi.

3.2

Alueelliset korjauskertoimet toimitetaan perusnimiketasolla. Ne saavat tutkimuksen viiteaikana olla enintään kuusi vuotta vanhoja.

4.   VUOSITTAISET KESKIHINNAT

Tietojen keruu voidaan rajoittaa tietylle ajanjaksolle, sanotun rajoittamatta 2 artiklan 2 kohdan säännöksiä. Saatuja tietoja voidaan käyttää OVP:ien laskentaan, jos tarvittavat ajalliset korjauskertoimet toimitetaan niiden mukana. Näitä alueellisia korjauskertoimia käytetään kyseisenä ajanjaksona kerätyn tutkimustiedon mukauttamiseksi vuosittaiseksi keskiarvoksi.

5.   LAATU

5.1   Perusaineistoa koskevat vähimmäisvaatimukset

5.1.1

Hinnoiteltavien hyödykkeiden luettelo laaditaan siten, että siihen otetaan tuotekuvauksiltaan sellaiset hyödykkeet, jotka takaavat vertailukelpoisuuden eri maiden välillä.

5.1.2

Hinnoiteltavien hyödykkeiden luettelo laaditaan siten, että kunkin perusnimikkeen osalta kukin jäsenvaltio pystyy nimeämään vähintään yhden edustavan hyödykkeen, joka voidaan hinnoitella ainakin yhdessä muussa maassa.

5.1.3

Hyödykeluettelo laaditaan siten, että saadaan suurin mahdollinen tasa-edustavuus, joka minimissään tarkoittaa, että kunkin maan on hinnoiteltava vähintään yksi edustava hyödyke kutakin perusnimikettä kohden ja tämä edustava hyödyke on hinnoiteltava vähintään yhdessä muussa maassa.

5.1.4

Kukin jäsenvaltio ilmoittaa hinnan hyödykeluettelossa olevien tuotekuvausten mukaisesti.

5.1.5

Kukin jäsenvaltio hinnoittelee riittävän usean kuhunkin perusnimikkeeseen kuuluvan markkinoillaan olevan hyödykkeen, vaikka niitä ei pidettäisikään kyseisen perusnimikkeen edustavana hyödykkeenä.

5.1.6

Kukin jäsenvaltio toimittaa hinnat vähintään yhdestä jokaista perusnimikettä edustavasta hyödykkeestä. Edustavat hyödykkeet merkitään edustavuuden osoittimella.

5.1.7

Kukin jäsenvaltio kerää markkinarakenteensa huomioon ottaen jokaisesta tietojenkeruun kohteena olevasta hyödykkeestä riittävän määrän hintatietoja, millä varmistetaan hyödykekohtaisen keskihinnan luotettavuus.

5.1.8

Myymälätyypit valitaan siten, että ne riittävästi vastaavat kyseisen hyödykkeen kotimaista kulutusmallia kyseisessä jäsenvaltiossa.

5.1.9

Tietojenkeruussa käytettävät myymälät valitaan tietojenkeruupaikassa siten, että ne vastaavat riittävästi kyseisen paikan asukkaiden kulutusmallia ja hyödykkeiden saatavuutta.

5.1.10

Kukin jäsenvaltio toimittaa komissiolle (Eurostat) palkansaajakorvauksia koskevat tiedot valituille ammateille Julkisyhteisöt-sektorissa (S 13) siten kuin se on EKT 95:ssä määritelty.

5.1.11

Kukin jäsenvaltio toimittaa komissiolle (Eurostat) ajalliset korjauskertoimet, jotka mahdollistavat ostovoimapariteettien laskennan tiettynä aikana kerätyistä hinnoista ja jotka riittävästi kuvaavat keskimääräistä vuosittaista hintatasoa.

5.1.12

Kukin jäsenvaltio toimittaa komissiolle (Eurostat) alueelliset korjauskertoimet, jotka mahdollistavat ostovoimapariteettien laskennan tietyistä paikoista kerätyistä hinnoista ja jotka riittävästi kuvaavat kansallista keskihintatasoa.

5.1.13

Kukin jäsenvaltio toimittaa komissiolle (Eurostat) jokaista liitteessä II määriteltyä perusnimikettä koskevat painot, jotka vastaavat jäsenvaltion kyseisen vuoden loppukäyttömallia.

5.2   Hintakeruun tulosten validointia koskevat vähimmäisvaatimukset

5.2.1

Ennen tietojen toimittamista komissiolle (Eurostat) kukin jäsenvaltio tarkistaa tietojensa validiteetin seuraaviin tietoihin perustuen:

 enimmäis- ja vähimmäishinnat

 keskihinta ja variaatiokerroin

 hinnoiteltujen hyödykkeiden määrä perusnimikettä kohden

 hinnoiteltujen edustavien hyödykkeiden määrä perusnimikettä kohden

 havainnoitujen hintojen määrä hyödykettä kohden.

5.2.2

Komissio (Eurostat) toimittaa 5.2.1 kohdassa vaaditut algoritmit sisältävän sähköisen välineen jäsenvaltioille.

5.2.3

Komissio (Eurostat) suorittaa ennen hintakeruusta saatujen tulosten viimeistelyä yhdessä jäsenvaltioiden kanssa ainakin seuraaviin indikaattoreihin perustuvia validiteettitarkistuksia:

Jokaiselle perusnimikkeelle:

 hinnoiteltujen hyödykkeiden määrä maittain;

 niiden hyödykkeiden määrä maittain, jotka on merkitty edustavuuden indikaattorilla;

 hintatasoindeksi;

 edellisen samaa perusnimikettä koskevan keruun tulokset;

 OVP:na ilmaistut hintatasoindeksit maittain.

Jokaiselle hyödykkeelle:

 hintahavaintojen määrä maittain; ja

 variaatiokertoimet seuraavista:

 

i) keskihinnat kansallisina valuuttoina,

ii) OVP:na ilmaistut hintatasoindeksit,

iii) OVP:na ilmaistut hintatasoindeksit maittain.

5.2.4

Komissio (Eurostat) suorittaa ennen OVP-tulosten viimeistelemistä aggregaattitasolla ainakin seuraaviin indikaattoreihin perustuvia validiteettitarkastuksia:

Kokonaisbruttokansantuotteen ja sen pääaggregaattien tasolla:

 BKT:n loppukäyttöpainojen ja väestöestimaattien yhdenmukaisuus julkaistujen tietojen kanssa;

 asukasta kohden laskettujen volyymi-indeksien vertailu nykyisten ja aikaisempien laskelmien välillä; ja

 hintatasoindeksien vertailu nykyisten ja aikaisempien laskelmien välillä.

Kunkin perusnimikkeen tasolla:

 BKT:n painorakenteen vertaaminen nykyisten ja aikaisempien laskelmien välillä; ja

 puuttuvia tietoja koskevat estimaatit silloin, kun sillä on merkitystä.

5.3   Kertomukset ja arviointi

5.3.1

Jokainen jäsenvaltio ylläpitää asiakirja-aineistoa, joka kuvaa yksityiskohtaisesti tämän asetuksen täytäntöönpanoa. Asiakirjojen on oltava komission (Eurostat) ja jäsenvaltioiden saatavana.

5.3.2

Komissio (Eurostat) arvioi jokaisen jäsenvaltion ostovoimapariteettien laadintaprosessin vähintään kerran kuudessa vuodessa. Arvioinneissa, jotka suunnitellaan vuosittain ja sisällytetään vuosittaiseen työohjelmaan, tarkastellaan tämän asetuksen noudattamista. Komissio (Eurostat) laatii arvioinnin perusteella kertomuksen ja antaa sen yleisön käyttöön myös verkkosivuillaan.

5.3.3

Jäsenvaltio toimittaa jokaisen kuluttajahintatutkimuksen jälkeen viipymättä 7 artiklan 3 kohdan mukaisesti komissiolle (Eurostat) kertomuksen siitä, miten tutkimus on suoritettu. Komissio (Eurostat) toimittaa kertomuksista yhteenvedon jokaiselle jäsenvaltiolle.

6.   KULUTTAJAHINTATUTKIMUSTA KOSKEVA MENETTELY

6.1

Jäsenvaltiot suorittavat tietojenkeruut työohjelman mukaisesti.

6.2

Komissio (Eurostat) valmistelee jokaista tietojenkeruuta varten luettelon tietojenkeruun kohteena olevista hyödykkeistä niiden ehdotusten pohjalta, jotka jokainen jäsenvaltio tekee kustakin perusnimikkeestä.

6.3

Komissio (Eurostat) toimittaa yhdessä hyödykeluettelon kanssa käännöksen kunkin tutkimukseen kuuluvan hyödykeluettelon sisältämistä tuotekuvauksista kaikilla Euroopan unionin virallisilla kielillä.

7.   LASKENTAMENETTELY

7.1   Kahdenvälisten pariteettien laskenta perusnimiketasolla

a) Monenvälisten Èltetò-Köves-Szulc-pariteettien, jäljempänä ”EKS-pariteetit” laskenta perusnimiketasolla perustuu kunkin tutkimukseen osallistuvan maaparin kahdenvälisiä pariteetteja koskevaan matriisiin.

b) Kahdenväliset pariteetit lasketaan kyseessä olevista hyödykkeistä tehtyjen hintahavaintojen sekä niille annettujen edustavuuden osoittimien perusteella.

c) Keskimääräinen tutkimushinta kullekin hyödykkeelle saadaan kyseisestä hyödykkeestä tehtyjen hintahavaintojen painottamattomana aritmeettisena keskiarvona.

d) Kansallinen vuosikeskihinta estimoidaan tarvittaessa keskimääräisen tutkimushinnan perusteella käyttämällä sopivia alueellisia ja ajallisia korjauskertoimia.

e) Mukautettujen keskihintojen suhde ja niiden käänteisluku lasketaan sen jälkeen, jos mahdollista, hyödykkeille ja tutkimukseen osallistuville maapareille.

f) OVP:t lasketaan sen jälkeen, jos mahdollista, kaikille tutkimukseen osallistuville maapareille perusnimikkeen osalta. Kullekin osallistuvalle maaparille OVP:t lasketaan painotettuna geometrisena keskiarvona

 molempien maiden osalta edustaviksi osoitettujen hyödykkeiden hintasuhteiden geometrisesta keskiarvosta;

 ensimmäisen muttei toisen maan osalta edustaviksi osoitettujen hyödykkeiden hintasuhteiden geometrisesta keskiarvosta;

 toisen muttei ensimmäisen maan osalta edustaviksi osoitettujen hyödykkeiden hintasuhteiden geometrisesta keskiarvosta,

käyttämällä painoja, jotka kuvaavat molempien maiden hinnoittelemien kaikkien hyödykkeiden suhteellista edustavuutta.

7.2   Puuttuvien kahdenvälisten pariteettien estimointi

Jos kahdenvälisiä pariteetteja ei pystytä laskemaan jollekin perusnimikkeelle, puuttuvat kahdenväliset pariteetit estimoidaan, jos mahdollista, kolmansien maiden kautta saatujen epäsuorien pariteettien geometrisen keskiarvon laskentaa koskevan standardimenettelyn avulla. Jos kahdenvälisiä pariteetteja koskeva matriisi perusnimikkeen osalta sisältää vielä tämän estimointimenettelyn jälkeen puuttuvia arvoja, monenvälisiä EKS-pariteetteja ei voida laskea niille maille, joilta kahdenväliset pariteetit puuttuvat. Tällaisten puuttuvien EKS-pariteettien estimoinnin suorittaa tällöin komissio (Eurostat), joka käyttää estimoinnissaan vastaavista perusnimikkeistä otettuja viitepariteetteja tai muita sopivia estimointimenetelmiä.

7.3   Kahdenvälisten pariteettien laskenta aggregaattitasolla

a) Kahdenvälisten pariteettien laskenta tietyllä kansantalouden tilinpidon aggregaattitasolla suoritetaan käyttämällä kyseessä olevien perusnimikkeiden osalta EKS-pariteetteja (ks. 7.4 kohta) sekä BKT:n loppukäyttöpainoja.

b) Laspeyres-tyypin pariteetti lasketaan sen jälkeen valitulle aggregaattitasolle kyseessä olevien perusnimikkeiden pariteettien aritmeettisena keskiarvona, painotettuna kunkin tutkimukseen osallistuvan maaparin toisen maan suhteellisilla prosenttiarvoilla (tai nimellisarvoilla).

c) Paasche-tyypin pariteetti lasketaan sen jälkeen valitulle aggregaattitasolle kyseessä olevien perusnimikkeiden pariteettien harmonisena keskiarvona, painotettuna kunkin tutkimukseen osallistuvan maaparin ensimmäisen maan suhteellisilla prosenttiarvoilla (tai nimellisarvoilla).

d) Fisher-tyypin pariteetti lasketaan sen jälkeen valitulle aggregaattitasolle kunkin tutkimukseen osallistuvan maaparin välillä laskettujen Laspeyres-tyypin ja Paasche-tyypin pariteetin geometrisenä keskiarvona.

7.4   Monenvälisten transitiivisten ostovoimapariteettien laskenta

Monenväliset transitiiviset pariteetit lasketaan joko perusnimiketasolla tai millä tahansa aggregaattitasolla käyttämällä EKS-menettelyä, joka perustuu kunkin tutkimukseen osallistuvan maaparin välisten Fisher-tyypin pariteettien täydelliseen matriisin seuraavasti:

image

jossa tEKSs tarkoittaa EKS-pariteettia maan s ja maan t välillä;

tFs tarkoittaa Fisher-tyypin pariteettia maan s ja maan t välillä;

z tarkoittaa osallistuvien maiden lukumäärää.

8.   LÄHETTÄMINEN

8.1

Komissio (Eurostat) toimittaa jäsenvaltioille OVP:ien laskennassa tarvittavan perusaineiston sähköiseen siirtämiseen tarkoitetut mallit.

8.2

Jäsenvaltiot toimittavat komissiolle (Eurostat) perusaineiston edellä tarkoitettujen mallien mukaisesti.

9.   JULKAISU

Sen lisäksi mitä 9 artiklan 2 kohdassa säädetään, komissio (Eurostat) voi jäsenvaltioita kuultuaan julkaista myös yksityiskohtaisempia tutkimustuloksia.

10.   KORJAUKSET

10.1

Jos jäsenvaltio toteaa virheen, se toimittaa viipymättä ja omasta aloitteestaan komissiolle (Eurostat) oikean perusaineiston. Lisäksi jäsenvaltio ilmoittaa komissiolle (Eurostat) kaikista laskentamenettelyn virheellistä soveltamisesta koskevista epäilyistä.

10.2

Saatuaan tietoonsa joko jäsenvaltion tai komission (Eurostat) tekemän virheen, komissio (Eurostat) ilmoittaa siitä jäsenvaltioille ja laskee yhden kuukauden kuluessa OVP:t uudestaan.

10.3

Jos löydetty virhe johtaa missä tahansa jäsenvaltiossa vähintään 0,5 prosenttiyksikön muutokseen asukasta kohden lasketun BKT:n tasossa OVS:na ilmaistuna, komissio (Eurostat) julkaisee siitä viipymättä korjauksen, paitsi jos tällainen virhe havaitaan vasta kun yli kolme kuukautta on kulunut tulosten julkaisemisesta.

10.4

Jos virhe on tapahtunut, asiasta vastaava elin ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta estettäisiin vastaavien virheiden esiintyminen tulevaisuudessa.

10.5

BKT:n loppukäyttöpainojen tai väestöestimaattien tarkistukset, jotka tehdään 33 kuukauden kuluttua viitevuoden päättymisestä, eivät edellytä korjausten tekemistä OVP-tuloksiin.




LIITE II

▼M1

3 artiklan e alakohdassa tarkoitetut perusnimikkeet



PN numero

Kuvaus

COICOP (1)

COPNI (2)

COFOG (2)

CPA 2008 (3)

KOTITALOUKSIEN YKSILÖLLISET KULUTUSMENOT

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat

Elintarvikkeet

Viljatuotteet ja leipä

1

Riisi

01.1.1.1

 

 

 

2

Jauhot ja muu vilja

01.1.1.2

 

 

 

3

Leipä

01.1.1.3

 

 

 

4

Muut leipomatuotteet

01.1.1.4

 

 

 

5

Pizzat, piirakat ja piiraat

01.1.1.5

 

 

 

6

Pastatuotteet ja kuskus

01.1.1.6

 

 

 

7

Aamiaisviljatuotteet

01.1.1.7

 

 

 

8

Muut viljatuotteet

01.1.1.8

 

 

 

Liha

9

Naudan- ja vasikanliha

01.1.2.1

 

 

 

10

Sianliha

01.1.2.2

 

 

 

11

Lampaan- ja vuohenliha

01.1.2.3

 

 

 

12

Siipikarjan liha

01.1.2.4

 

 

 

13

Muu liha

01.1.2.5

 

 

 

14

Muut syötävät osat

01.1.2.6

 

 

 

15

Kuivattu, suolattu tai savustettu liha

01.1.2.7

 

 

 

16

Muut lihavalmisteet

01.1.2.8

 

 

 

Kala sekä äyriäiset ja nilviäiset

17

Tuore tai jäähdytetty kala

01.1.3.1

 

 

 

18

Jäädytetty kala

01.1.3.2

 

 

 

19

Tuoreet tai jäähdytetyt äyriäiset ja nilviäiset

01.1.3.3

 

 

 

20

Jäädytetyt äyriäiset ja nilviäiset

01.1.3.4

 

 

 

21

Kuivattu, savustettu tai suolattu kala sekä äyriäiset ja nilviäiset

01.1.3.5

 

 

 

22

Muu säilötty tai käsitelty kala ja äyriäiset ja nilviäiset sekä kala-, äyriäis- ja nilviäisvalmisteet

01.1.3.6

 

 

 

Maitotuotteet, juusto ja kananmunat

23

Tuore täysmaito

01.1.4.1

 

 

 

24

Tuore vähärasvainen maito

01.1.4.2

 

 

 

25

Säilykemaito

01.1.4.3

 

 

 

26

Jogurtti

01.1.4.4

 

 

 

27

Juusto ja juustoaine

01.1.4.5

 

 

 

28

Muut maitotuotteet

01.1.4.6

 

 

 

29

Kananmunat

01.1.4.7

 

 

 

Öljyt ja rasvat

30

Voi

01.1.5.1

 

 

 

31

Margariini ja muut kasvisrasvat

01.1.5.2

 

 

 

32

Oliiviöljy

01.1.5.3

 

 

 

33

Muut syötävät öljyt

01.1.5.4

 

 

 

34

Muut syötävät eläinrasvat

01.1.5.5

 

 

 

Hedelmät

35

Tuoreet tai jäähdytetyt hedelmät

01.1.6.1

 

 

 

36

Jäädytetyt hedelmät

01.1.6.2

 

 

 

37

Kuivatut hedelmät ja pähkinät

01.1.6.3

 

 

 

38

Säilötyt hedelmät ja hedelmäpohjaiset tuotteet

01.1.6.4

 

 

 

Vihannekset

39

Tuoreet tai jäähdytetyt vihannekset, muut kuin perunat ja muut mukulakasvit

01.1.7.1

 

 

 

40

Jäädytetyt vihannekset, muut kuin perunat ja muut mukulakasvit

01.1.7.2

 

 

 

41

Kuivatut vihannekset, muut säilötyt tai käsitellyt vihannekset

01.1.7.3

 

 

 

42

Perunat

01.1.7.4

 

 

 

43

Perunalastut

01.1.7.5

 

 

 

44

Muut mukulakasvit ja mukulakasvivalmisteet

01.1.7.6

 

 

 

Sokeri, hillot, hunaja, suklaa ja makeiset

45

Sokeri

01.1.8.1

 

 

 

46

Hillot, marmeladit ja hunaja

01.1.8.2

 

 

 

47

Suklaa

01.1.8.3

 

 

 

48

Makeistuotteet

01.1.8.4

 

 

 

49

Mehujäät ja jäätelöt

01.1.8.5

 

 

 

50

Keinotekoiset makeutusaineet

01.1.8.6

 

 

 

Ruokavalmisteet, muualle luokittelemattomat

51

Kastikkeet ja mausteet

01.1.9.1

 

 

 

52

Suola, mausteet ja mausteyrtit

01.1.9.2

 

 

 

53

Vauvanruoat

01.1.9.3

 

 

 

54

Valmisruoat

01.1.9.4

 

 

 

55

Muut elintarvikkeet, muualle luokittelemattomat

01.1.9.9

 

 

 

Alkoholittomat juomat

Kahvi, tee ja kaakao

56

Kahvi

01.2.1.1

 

 

 

57

Tee

01.2.1.2

 

 

 

58

Kaakao ja kaakaojauhe

01.2.1.3

 

 

 

Kivennäisvedet, virvoitusjuomat, hedelmä- ja vihannesmehut

59

Kivennäis- tai lähdevedet

01.2.2.1

 

 

 

60

Virvoitusjuomat

01.2.2.2

 

 

 

61

Hedelmä- ja vihannesmehut

01.2.2.3

 

 

 

Alkoholijuomat, tupakka ja narkoottiset aineet

Alkoholijuomat

Väkevät alkoholijuomat

62

Väkevät alkoholijuomat

02.1.1.0

 

 

 

Viini

63

Viini

02.1.2.0

 

 

 

Olut

64

Olut

02.1.3.0

 

 

 

Tupakka

Tupakka

65

Tupakka

02.2.0.0

 

 

 

Narkoottiset aineet

Narkoottiset aineet

66

Narkoottiset aineet

02.3.0.0

 

 

 

Vaatetus ja jalkineet

Vaatetus

Vaatteiden valmistusaineet

67

Vaatteiden valmistusaineet

03.1.1.0

 

 

 

Vaatteet

68

Miesten vaatteet

03.1.2.1

 

 

 

69

Naisten vaatteet

03.1.2.2

 

 

 

70

Vauvojen (0–2-vuotiaat) ja lasten (3–13-vuotiaat) vaatteet

03.1.2.3

 

 

 

Asusteet ja pukineet

71

Asusteet ja pukineet

03.1.3.0

 

 

 

Vaatteiden pesu, korjaus ja vuokraus

72

Vaatteiden pesu, korjaus ja vuokraus

03.1.4.0

 

 

 

Jalkineet

Kengät ja muut jalkineet

73

Miesten jalkineet

03.2.1.1

 

 

 

74

Naisten jalkineet

03.2.1.2

 

 

 

75

Vauvojen ja lasten jalkineet

03.2.1.3

 

 

 

Jalkineiden korjaus ja vuokraus

76

Jalkineiden korjaus ja vuokraus

03.2.2.0

 

 

 

Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet

Todelliset asumisvuokrat

Todelliset asumisvuokrat

77

Todelliset asumisvuokrat

04.1.0.0

 

 

 

Laskennalliset asumisvuokrat

Laskennalliset asumisvuokrat

78

Laskennalliset asumisvuokrat

04.2.0.0

 

 

 

Asunnon huolto ja korjaus

Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät materiaalit

79

Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät materiaalit

04.3.1.0

 

 

 

Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät palvelut

80

Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvät palvelut

04.3.2.0

 

 

 

Vesihuolto ja sekalaiset asumiseen liittyvät palvelut

Vesihuolto

81

Vesihuolto

04.4.1.0

 

 

 

Jätteiden keruu

82

Jätteiden keruu

04.4.2.0

 

 

 

Jätevesi

83

Jätevesi

04.4.3.0

 

 

 

Muut asumiseen liittyvät palvelut, muualle luokittelemattomat

84

Muut asumiseen liittyvät palvelut, muualle luokittelemattomat

04.4.4.0

 

 

 

Sähkö, kaasu ja muut polttoaineet

Sähkö

85

Sähkö

04.5.1.0

 

 

 

Kaasu

86

Maakaasu ja kaupunkikaasu

04.5.2.1

 

 

 

87

Nestemäiset hiilivedyt (butaani, propaani yms.)

04.5.2.2

 

 

 

Nestemäiset polttoaineet

88

Nestemäiset polttoaineet

04.5.3.0

 

 

 

Kiinteät polttoaineet

89

Kiinteät polttoaineet

04.5.4.0

 

 

 

Lämpöenergia

90

Lämpöenergia

04.5.5.0

 

 

 

Kalusteet, kotitalouskoneet ja yleinen kodinhoito

Huonekalut ja kalusteet, matot ja muut lattianpäällysteet

Huonekalut ja kalusteet

91

Kodin kalusteet

05.1.1.1

 

 

 

92

Puutarhakalusteet

05.1.1.2

 

 

 

93

Valaisinlaitteet

05.1.1.3

 

 

 

94

Muut huonekalut ja kalusteet

05.1.1.9

 

 

 

Matot ja muut lattianpäällysteet

95

Matot ja muut lattianpäällysteet

05.1.2.0

 

 

 

Huonekalujen, kalusteiden ja lattianpäällysteiden korjaus

96

Huonekalujen, kalusteiden ja lattianpäällysteiden korjaus

05.1.3.0

 

 

 

Kodintekstiilit

Kodintekstiilit

97

Verhoilukankaat ja verhot

05.2.0.1

 

 

 

98

Vuodevaatteet

05.2.0.2

 

 

 

99

Pöytäliinat, lautasliinat ja kylpyhuonetekstiilit

05.2.0.3

 

 

 

100

Kodintekstiilien korjaus

05.2.0.4

 

 

 

101

Muut kodintekstiilit

05.2.0.9

 

 

 

Kodinkoneet

Sähkökäyttöiset ja muut kuin sähkökäyttöiset suuret kodinkoneet

102

Jääkaapit, pakastimet ja jääkaappipakastimet

05.3.1.1

 

 

 

103

Pesukoneet, kuivausrummut ja astianpesukoneet

05.3.1.2

 

 

 

104

Liedet

05.3.1.3

 

 

 

105

Lämmittimet, ilmastointilaitteet

05.3.1.4

 

 

 

106

Puhdistuslaitteet

05.3.1.5

 

 

 

107

Muut suuret kodinkoneet

05.3.1.9

 

 

 

Pienet sähkökäyttöiset kodinkoneet

108

Pienet sähkökäyttöiset kodinkoneet

05.3.2.0

 

 

 

Kodinkoneiden korjaus

109

Kodinkoneiden korjaus

05.3.3.0

 

 

 

Lasitavarat, astiat ja taloustavarat

Lasitavarat, astiat ja taloustavarat

110

Lasi-, kristalli-, keramiikka- ja posliinitavarat

05.4.0.1

 

 

 

111

Aterimet ja hopeaesineet

05.4.0.2

 

 

 

112

Muut kuin sähkökäyttöiset keittiötarvikkeet

05.4.0.3

 

 

 

113

Lasitavaroiden, astioiden ja taloustavaroiden korjaus

05.4.0.4

 

 

 

Kodin ja puutarhan työkalut ja laitteet

Suuret työkalut ja laitteet

114

Suuret työkalut ja laitteet

05.5.1.0

 

 

 

Pienet työkalut ja erilaiset lisävarusteet

115

Pienet työkalut ja erilaiset lisävarusteet

05.5.2.0

 

 

 

Kodinhoitotarvikkeet ja -palvelut

Kodin kulutustavarat

116

Puhdistus- ja siivousaineet

05.6.1.1

 

 

 

117

Muut pienet kodin kulutustavarat

05.6.1.2

 

 

 

Kotitalouspalvelut

118

Palkattujen henkilöiden palvelut

05.6.2.1

 

 

 

119

Puhtaanapitopalvelut

05.6.2.2

 

 

 

120

Huonekalujen ja kalusteiden vuokraus

05.6.2.3

 

 

 

121

Muut kotitalouspalvelut

05.6.2.9

 

 

 

Terveydenhuolto – kotitaloudet

Lääkevalmisteet, hoitolaitteet ja -tarvikkeet

Farmaseuttiset tuotteet

122

Farmaseuttiset tuotteet

06.1.1.0

 

 

 

Muut lääkevalmisteet

123

Muut lääkevalmisteet

06.1.2.0

 

 

 

Hoitolaitteet ja -tarvikkeet

124

Hoitolaitteet ja -tarvikkeet

06.1.3.0

 

 

 

Avohoitopalvelut

Sairaanhoitopalvelut

125

Sairaanhoitopalvelut

06.2.1.0

 

 

 

Hammashoitopalvelut

126

Hammashoitopalvelut

06.2.2.0

 

 

 

Avustavan hoitohenkilöstön palvelut

127

Avustavan hoitohenkilöstön palvelut

06.2.3.0

 

 

 

Sairaalapalvelut

Sairaalapalvelut

128

Yleissairaalat

06.3.0.1

 

 

 

129

Psykiatriset ja päihdeongelmaisille tarkoitetut sairaalat

06.3.0.2

 

 

 

130

Erikoissairaalat

06.3.0.3

 

 

 

131

Hoito- ja palvelukodit

06.3.0.4

 

 

 

Liikenne

Ajoneuvojen hankinta

Autot

132

Uudet autot

07.1.1.1

 

 

 

133

Käytetyt autot

07.1.1.2

 

 

 

Moottoripyörät

134

Moottoripyörät

07.1.2.0

 

 

 

Polkupyörät

135

Polkupyörät

07.1.3.0

 

 

 

Eläinvetoiset ajoneuvot

136

Eläinvetoiset ajoneuvot

07.1.4.0

 

 

 

Yksityisajoneuvojen käyttö

Yksityisajoneuvojen varaosat ja lisävarusteet

137

Renkaat

07.2.1.1

 

 

 

138

Yksityisajoneuvojen varaosat

07.2.1.2

 

 

 

139

Yksityisajoneuvojen lisävarusteet

07.2.1.3

 

 

 

Yksityisajoneuvojen polttoaineet ja voiteluöljyt

140

Dieselöljy

07.2.2.1

 

 

 

141

Bensiini

07.2.2.2

 

 

 

142

Muut yksityisajoneuvojen polttoaineet

07.2.2.3

 

 

 

143

Voiteluöljyt

07.2.2.4

 

 

 

Yksityisajoneuvojen huolto ja korjaus

144

Yksityisajoneuvojen huolto ja korjaus

07.2.3.0

 

 

 

Muut yksityisajoneuvoihin liittyvät palvelut

145

Muut yksityisajoneuvoihin liittyvät palvelut

07.2.4.0

 

 

 

Liikennepalvelut

Matkustajien kuljetus rautatieliikenteessä

146

Matkustajien kuljetus junalla

07.3.1.1

 

 

 

147

Matkustajien kuljetus maanalaisella ja raitiovaunulla

07.3.1.2

 

 

 

Matkustajien kuljetus tieliikenteessä

148

Matkustajien kuljetus linja-autolla

07.3.2.1

 

 

 

149

Matkustajien kuljetus taksilla ja kuljettajalla varustetulla vuokra-autolla

07.3.2.2

 

 

 

Matkustajien kuljetus lentoliikenteessä

150

Matkustajien kuljetus lentoliikenteessä

07.3.3.0

 

 

 

Matkustajien kuljetus meri- ja vesitieliikenteessä

151

Matkustajien kuljetus meri- ja vesitieliikenteessä

07.3.4.0

 

 

 

Yhdistetty matkustajaliikenne

152

Yhdistetty matkustajaliikenne

07.3.5.0

 

 

 

Muut kuljetuspalvelut

153

Muut kuljetuspalvelut

07.3.6.0

 

 

 

Tietoliikenne

Postipalvelut

Postipalvelut

154

Postipalvelut

08.1.0.0

 

 

 

Puhelin- ja faksilaitteet

Puhelin- ja faksilaitteet

155

Puhelin- ja faksilaitteet

08.2.0.0

 

 

 

Puhelin- ja faksipalvelut

Puhelin- ja faksipalvelut

156

Kiinteän puhelinverkon palvelut

08.3.0.1

 

 

 

157

Langattoman puhelinverkon palvelut

08.3.0.2

 

 

 

158

Internet-yhteyksien tarjontaan liittyvät palvelut

08.3.0.3

 

 

 

159

Yhdistetyt telepalvelut

08.3.0.4

 

 

 

160

Muut tiedonsiirtopalvelut

08.3.0.5

 

 

 

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – kotitaloudet

Audiovisuaaliset laitteet, valokuvauslaitteet ja tietojenkäsittelylaitteet

Äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käyttävät laitteet

161

Äänen vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käyttävät laitteet

09.1.1.1

 

 

 

162

Äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käyttävät laitteet

09.1.1.2

 

 

 

163

Kannettavat äänen ja kuvan toistolaitteet

09.1.1.3

 

 

 

164

Muut äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon käyttävät laitteet

09.1.1.9

 

 

 

Valokuvaus- ja elokuvalaitteet ja optiset laitteet

165

Valokuvaus- ja elokuvalaitteet ja optiset laitteet

09.1.2.0

 

 

 

Tietojenkäsittelylaitteet

166

Tietokoneet

09.1.3.1

 

 

 

167

Tietojenkäsittelylaitteiden lisävarusteet

09.1.3.2

 

 

 

168

Ohjelmistot

09.1.3.3

 

 

 

169

Laskimet ja muut tietojenkäsittelylaitteet

09.1.3.4

 

 

 

Tallennusvälineet

170

Valmiiksi tallennetut tallennusvälineet

09.1.4.1

 

 

 

171

Tallentamattomat tallennusvälineet

09.1.4.2

 

 

 

172

Muut tallennusvälineet

09.1.4.9

 

 

 

Audiovisuaalisten laitteiden, valokuvauslaitteiden ja tietojenkäsittelylaitteiden korjaus

173

Audiovisuaalisten laitteiden, valokuvauslaitteiden ja tietojenkäsittelylaitteiden korjaus

09.1.5.0

 

 

 

Muut kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvät suuret kestokulutustavarat

Suuret ulkokäyttöön tarkoitetut kestokulutustavarat

174

Suuret ulkokäyttöön tarkoitetut kestokulutustavarat

09.2.1.0

 

 

 

Soittimet ja muut sisäkäyttöön tarkoitetut vapaa-ajan kestokulutustavarat

175

Soittimet ja muut sisäkäyttöön tarkoitetut vapaa-ajan kestokulutustavarat

09.2.2.0

 

 

 

Kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvien muiden kestokulutustavaroiden huolto ja korjaus

176

Kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvien muiden kestokulutustavaroiden huolto ja korjaus

09.2.3.0

 

 

 

Muut virkistys- ja harrastusvälineet, puutarhanhoito ja lemmikkieläimet

Pelit, lelut ja harrastusvälineet

177

Pelit ja harrastusvälineet

09.3.1.1

 

 

 

178

Lelut ja juhliin liittyvät tavarat

09.3.1.2

 

 

 

Urheilu-, retkeily- ja ulkoiluvälineet

179

Urheilu-, retkeily- ja ulkoiluvälineet

09.3.2.0

 

 

 

Puutarhat, kasvit ja kukat

180

Puutarhatuotteet

09.3.3.1

 

 

 

181

Kasvit ja kukat

09.3.3.2

 

 

 

Lemmikkieläimet ja niihin liittyvät tuotteet

182

Lemmikkieläimet ja niihin liittyvät tuotteet

09.3.4.0

 

 

 

Lemmikkieläinten lääkintä- ja muut palvelut

183

Lemmikkieläinten lääkintä- ja muut palvelut

09.3.5.0

 

 

 

Kulttuuri- ja virkistyspalvelut

Virkistys- ja urheilupalvelut

184

Virkistys- ja urheilupalvelut

09.4.1.0

 

 

 

Kulttuuripalvelut

185

Elokuvateatterit, teatterit, konsertit

09.4.2.1

 

 

 

186

Museot, kirjastot, eläintarhat

09.4.2.2

 

 

 

187

Televisio- ja radiolupamaksut, maksulliset lähetykset

09.4.2.3

 

 

 

188

Kulttuuriin liittyvien laitteiden ja varusteiden vuokraus

09.4.2.4

 

 

 

189

Valokuvauspalvelut

09.4.2.5

 

 

 

190

Muut kulttuuripalvelut

09.4.2.9

 

 

 

Rahapelit

191

Rahapelit

09.4.3.0

 

 

 

Sanomalehdet, kirjat ja paperitavarat

Kirjat

192

Kirjat

09.5.1.0

 

 

 

Sanomalehdet ja aikakauslehdet

193

Sanomalehdet

09.5.2.1

 

 

 

194

Aikakauslehdet

09.5.2.2

 

 

 

Sekalaiset painotuotteet

195

Sekalaiset painotuotteet

09.5.3.0

 

 

 

Paperitavarat ja piirustustarvikkeet

196

Paperitavarat ja piirustustarvikkeet

09.5.4.0

 

 

 

Valmismatkat

Valmismatkat

197

Valmismatkat

09.6.0.0

 

 

 

Koulutus – kotitaloudet

Koulutus – kotitaloudet

Koulutus – kotitaloudet

198

Koulutus – kotitaloudet

10.0.0.0

 

 

 

Ravintolat ja hotellit

Ateriapalvelut

Ravintolat, kahvilat ja muut vastaavat

199

Ravintolat, kahvilat ja tanssipaikat

11.1.1.1

 

 

 

200

Pikaruokapalvelut ja noutoruokapalvelut

11.1.1.2

 

 

 

Ruokalat

201

Ruokalat

11.1.2.0

 

 

 

Majoituspalvelut

Majoituspalvelut

202

Hotellit, motellit, majatalot ja vastaavat majoituspalvelut

11.2.0.1

 

 

 

203

Lomakylät, leirintäalueet, nuorisomajat ja vastaavat majoituspalvelut

11.2.0.2

 

 

 

204

Muut majoituspalvelut

11.2.0.3

 

 

 

Muut tavarat ja palvelut

Henkilökohtainen hygienia ja kauneudenhoito

Kampaamot, parturit ja kauneushoitolat

205

Miesten ja lasten parturi- ja kampaamopalvelut

12.1.1.1

 

 

 

206

Naisten kampaamopalvelut

12.1.1.2

 

 

 

207

Kauneudenhoitopalvelut

12.1.1.3

 

 

 

Henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut sähkökäyttöiset laitteet

208

Henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut sähkökäyttöiset laitteet

12.1.2.0

 

 

 

Muut henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut laitteet ja tuotteet

209

Muut kuin sähkökäyttöiset laitteet

12.1.3.1

 

 

 

210

Henkilökohtaisen hygienian hoitoon ja hyvinvointiin tarkoitetut tavarat, kauneudenhoito- ja kosmetiikkatuotteet

12.1.3.2

 

 

 

Prostituutio

Prostituutio

211

Prostituutio

12.2.0.0

 

 

 

Henkilökohtaiset esineet, muualle luokittelemattomat

Korut, kellot ja rannekellot

212

Korut

12.3.1.1

 

 

 

213

Kellot ja rannekellot

12.3.1.2

 

 

 

214

Korujen, kellojen ja rannekellojen korjaus

12.3.1.3

 

 

 

Muut henkilökohtaiset esineet

215

Muut henkilökohtaiset esineet

12.3.2.0

 

 

 

Sosiaaliturva

Sosiaaliturva

216

Sosiaaliturva

12.4.0.0

 

 

 

Vakuutukset

Henkivakuutukset

217

Henkivakuutukset

12.5.1.0

 

 

 

Asumiseen liittyvät vakuutukset

218

Asumiseen liittyvät vakuutukset

12.5.2.0

 

 

 

Terveyteen liittyvät vakuutukset

219

Terveyteen liittyvät vakuutukset

12.5.3.0

 

 

 

Liikenteeseen liittyvät vakuutukset

220

Liikenteeseen liittyvät vakuutukset

12.5.4.0

 

 

 

Muut vakuutukset

221

Muut vakuutukset

12.5.5.0

 

 

 

Rahoituspalvelut, muualle luokittelemattomat

Välilliset rahoituspalvelut (FISIM)

222

Välilliset rahoituspalvelut (FISIM)

12.6.1.0

 

 

 

Muut rahoituspalvelut, muualle luokittelemattomat

223

Muut rahoituspalvelut, muualle luokittelemattomat

12.6.2.0

 

 

 

Muut palvelut, muualle luokittelemattomat

Muut palvelut, muualle luokittelemattomat

224

Muut palvelut, muualle luokittelemattomat

12.7.0.0

 

 

 

Nettomääräiset ostot ulkomailta

Nettomääräiset ostot ulkomailta

Nettomääräiset ostot ulkomailta

225

Nettomääräiset ostot ulkomailta

 

 

 

 

KOTITALOUKSIA PALVELEVIEN VOITTOA TAVOITTELEMATTOMIEN YHTEISÖJEN YKSILÖLLISET KULUTUSMENOT

Asuminen – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Asuminen – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Asuminen – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

226

Asuminen – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

 

01

 

 

Terveydenhuolto – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Terveydenhuolto – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Terveydenhuolto – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

227

Terveydenhuolto – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

 

02

 

 

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

228

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

 

03

 

 

Koulutus – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Koulutus – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Koulutus – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

229

Koulutus – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

 

04

 

 

Sosiaaliturva – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Sosiaaliturva – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Sosiaaliturva – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

230

Sosiaaliturva – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

 

05

 

 

Muut palvelut – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Muut palvelut – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Muut palvelut – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

231

Muut palvelut – kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

 

06–09

 

 

JULKISYHTEISÖJEN YKSILÖLLISET KULUTUSMENOT

Asuminen – julkisyhteisöt

Asuminen – julkisyhteisöt

Asuminen – julkisyhteisöt

232

Asuminen – julkisyhteisöt

 

 

10.6.0

 

Terveydenhuolto – julkisyhteisöt

Terveydenhuolto – julkisyhteisöt

Terveydenhuolto – julkisyhteisöt

233

Terveydenhuolto – julkisyhteisöt

 

 

07

 

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – julkisyhteisöt

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – julkisyhteisöt

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – julkisyhteisöt

234

Virkistys- ja kulttuuritoiminta – julkisyhteisöt

 

 

08

 

Koulutus – julkisyhteisöt

Koulutus – julkisyhteisöt

Koulutus – julkisyhteisöt

235

Koulutus – julkisyhteisöt

 

 

09

 

Sosiaaliturva – julkisyhteisöt

Sosiaaliturva – julkisyhteisöt

Sosiaaliturva – julkisyhteisöt

236

Sosiaaliturva – julkisyhteisöt

 

 

10, ei kuitenkaan 10.6

 

JULKISYHTEISÖJEN KOLLEKTIIVISET KULUTUSMENOT

Julkisyhteisöjen kollektiiviset kulutusmenot

Julkisyhteisöjen kollektiiviset kulutusmenot

Julkisyhteisöjen kollektiiviset kulutusmenot

237

Palkansaajakorvaukset (kollektiiviset palvelut)

 

 

 

 

238

Välituotekäyttö

 

 

 

 

239

Bruttotoimintaylijäämä

 

 

 

 

240

Tuotantoverot, netto

 

 

 

 

241

Myyntitulot

 

 

 

 

PÄÄOMAN BRUTTOMUODOSTUS

Kiinteän pääoman bruttomuodostus

Koneet ja laitteet

Metallituotteet ja -laitteet

242

Metallituotteet, ei kuitenkaan koneet ja laitteet (CPA 25, ei kuitenkaan 25.4)

 

 

 

25, ei kuitenkaan 25.4

243

Tieto- ja viestintätekniset laitteet (CPA 26.1, 26.2 ja 26.3)

 

 

 

26.1–26.3

244

Muut elektroniset ja optiset tuotteet (CPA 26.4–26.8)

 

 

 

26.4–26.8

245

Sähkölaitteet (CPA 27)

 

 

 

27

246

Yleiskäyttöön tarkoitetut koneet (CPA 28.1 ja 28.2)

 

 

 

28.1 ja 28.2

247

Erikoiskoneet (CPA 28.3–28.9)

 

 

 

28.3–28.9

Kulkuneuvot

248

Moottoriajoneuvot, perävaunut ja puoliperävaunut (CPA 29)

 

 

 

29

249

Muut kulkuneuvot (CPA 30)

 

 

 

30

Rakentaminen

Asuinrakennukset

250

Asuinrakennukset (CPA 41)

 

 

 

41

Muut kuin asuinrakennukset

251

Muut kuin asuinrakennukset (CPA 41)

 

 

 

41

Maa- ja vesirakennustyöt

252

Maa- ja vesirakennustyöt (CPA 42)

 

 

 

42

Muut tuotteet

Muut tuotteet

253

Huonekalut ja muut tehdasvalmisteet (CPA 31 ja 32)

 

 

 

31 ja 32

254

Tietokoneohjelmistot (CPA 58.2 ja 62.01)

 

 

 

58.2 ja 62.01

255

Muut tuotteet, muualla luokittelemattomat

 

 

 

muut

Varastojen muutokset

Varastojen muutokset

Varastojen muutokset

256

Varastojen muutokset

 

 

 

 

Arvoesineiden hankinnat miinus vähennykset

Arvoesineiden hankinnat miinus vähennykset

Arvoesineiden hankinnat miinus vähennykset

257

Arvoesineiden hankinnat miinus vähennykset

 

 

 

 

VIENNIN JA TUONNIN TASE

Viennin ja tuonnin tase

Viennin ja tuonnin tase

Viennin ja tuonnin tase

258

Viennin ja tuonnin tase

 

 

 

 

(1)   COICOPin lisäjaottelu asetuksen (EU) N:o 549/2013 liitteessä A olevan 23 luvun mukaisesti.

(2)   Asetuksen (EU) N:o 549/2013 liitteessä A olevan 23 luvun mukaisesti.

(3)   Komission asetuksen (EU) N:o 1209/2014 mukaisesti.



( 1 ) EUVL C 318, 23.12.2006, s. 45.

( 2 ) Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 26. huhtikuuta 2007 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 13. marraskuuta 2007.

( 3 ) EYVL L 310, 30.11.1996, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1267/2003 (EUVL L 180, 18.7.2003, s. 1).

( 4 ) EUVL L 210, 31.7.2006, s. 25, asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1989/2006 (EUVL L 411, 30.12.2006, s. 6).

( 5 ) EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1, asetus sellaisena kuin on viimeksi muutettuna komission asetuksella (EY) N:o 105/2007 (EUVL L 39, 10.2.2007, s. 1).

( 6 ) EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY, Euratom) N:o 1895/2006 (EUVL L 397, 30.12.2006, s. 6).

( 7 ) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23, päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2006/512/EY (EUVL L 200, 22.7.2006, s. 11).

( 8 ) EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.

( 9 ) Komission asetus, annettu 20 päivänä lokakuuta 2005, asuntopalvelujen arvioimista koskevista periaatteista markkinahintaisen bruttokansantulon yhdenmukaistamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1287/2003 soveltamiseksi (EUVL L 276, 21.10.2005, s. 5).

( 10 ) Neuvoston asetus (ETY) N: 696/93, annettu 15 päivänä maaliskuuta 1993, tilastoyksiköistä yhteisön tuotantojärjestelmän havainnointia ja analyysia varten (EYVL L 76, 30.3.1993, s. 1), asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).