17.12.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 454/4


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA/36/2018

Erasmus+-ohjelma, avaintoimi 3 – Toimintalinjojen uudistamisen tuki

innovatiivisiin toimintalinjoihin kannustavat aloitteet

Eurooppalaiset ennakoivat yhteistyöhankkeet koulutusalalla

(2018/C 454/05)

1.   Kuvaus, tavoitteet ja painopisteet

Ennakoivat yhteistyöhankkeet (FLCP) ovat laajamittaisia hankkeita, joiden tarkoituksena on löytää, testata, kehittää tai arvioida innovatiivisia lähestymistapoja, joita voitaisiin mahdollisesti valtavirtaistaa ja joilla voitaisiin parantaa koulutusjärjestelmiä.

Niiden olisi tarjottava perusteellista tietoa kohderyhmistä sekä oppimisen, opetuksen ja koulutuksen tilanteista ja tehokkaista toimintalinjojen kehittämisen menetelmistä ja välineistä. Lisäksi niistä olisi saatava päätelmiä, joilla on merkitystä koulutusalan toimintalinjojen laatijoille kaikilla tasoilla.

Ennakoivia yhteistyöhankkeita olisi siksi johdettava ja toteutettava sellaisten korkean tason sidosryhmien edustajien toimesta, joilla on todistetusti asiantuntemusta ja uusinta tietämystä, kyky innovoida tai tuottaa systeemisiä vaikutuksia toiminnallaan sekä mahdollisuuksia edistää koulutuspoliittista ohjelmaa.

Ehdotuspyynnön yleisenä tavoitteena on

edistää innovointia koulutuksen alalla eurooppalaisen yhteistyön avulla sekä toimintalinjojen että käytännön tasolla ja

parantaa keskeisten sidosryhmien mahdollisuuksia kehittää ja valtavirtaistaa innovatiivisia toimintalinjoja.

Ehdotuspyynnön erityisenä tavoitteena on

panna alkuun pitkän aikavälin muutoksia ja testata kentällä sellaisia innovatiivisia ratkaisuja koulutusalan haasteisiin, joita voidaan mahdollisesti valtavirtaistaa ja joilla on potentiaalia tuottaa kestävää ja systeemistä vaikutusta koulutusjärjestelmiin

tukea tärkeimpien sidosryhmien kansalliset rajat ylittävää yhteistyötä ja keskinäistä oppimista ennakoivissa kysymyksissä sekä

edistää näytön keräämistä ja analysointia innovatiivisten toimintalinjojen ja käytäntöjen tueksi.

Tämän ehdotuspyynnön perusteella toimitetuissa ehdotuksissa on käsiteltävä yhtä kuudesta alla esitetystä ensisijaisesta aiheesta:

1.

perustaitojen hankkiminen vähäisen ammattitaidon omaaville aikuisille

2.

täydennyskoulutuksen suunnittelu ja sen tehokkuuden arviointi nykyisten ja tulevien taitotarpeiden täyttämiseksi

3.

innovatiivisen tekniikan edistäminen uraohjauksessa

4.

STE(A)M-opetusta koskevien innovatiivisten ja monitieteisten lähestymistapojen edistäminen koulutuksessa

5.

itsearviointityökalujen käytön edistäminen innovoinnin ja systeemisen muutoksen tukemiseksi oppilaitoksissa

6.

korkea-asteen koulutuksen osalta digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelman tavoitteiden (muun muassa avoin tiede) saavuttaminen ja oppimistulosten arviointi korkeakoulujen vertailua varten.

Hakemusta ei oteta huomioon, jos siinä ei käsitellä jotakin näistä kuudesta aiheesta.

2.   Tukikelpoiset hakijat

Tukikelpoisia hakijoita ovat koulutuksen ja nuorten parissa tai muilla sosioekonomisilla aloilla aktiivisesti toimivat julkiset ja yksityiset organisaatiot tai monialaista toimintaa harjoittavat organisaatiot (esimerkiksi tutkintojen tunnustamisesta vastaavat keskukset, kauppakamarit, kauppajärjestöt, kansalaisyhteiskunnan järjestöt ja kulttuurijärjestöt, sidosryhmäverkostot, kansalaisjärjestöt, opetusministeriöt, koulutuksen tarjoajat jne.).

Hakemuksia voivat jättää vain oikeushenkilöt, jotka ovat sijoittautuneet johonkin seuraavista ohjelmamaista:

Euroopan unionin 28 jäsenvaltiota

EFTA-/ETA-maat: Islanti, Liechtenstein ja Norja

EU:n ehdokasvaltiot: entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Turkki ja Serbia (1).

Hakijat Yhdistyneestä kuningaskunnasta: On syytä huomata, että kaikki tukikelpoisuusvaatimukset on täytettävä hankkeen koko keston ajan. Jos Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta hankkeen aikana tekemättä EU:n kanssa sopimusta, jolla nimenomaan varmistetaan, että hakijat Yhdistyneestä kuningaskunnasta ovat edelleen tukikelpoisia, hakija ei saa enää EU:n rahoitusta (vaikka osallistuminen mahdollisuuksien mukaan jatkuisikin), tai hakijan on jätettävä hanke avustussopimuksen II artiklan 16.3.1 kohdan a alakohdan nojalla.

Tässä ehdotuspyynnössä on vaatimuksena, että kumppanuuteen kuuluu vähintään kolme organisaatiota, jotka edustavat vähintään kolmea ohjelmamaata.

3.   Tukikelpoiset toimet ja hankkeen kesto

Vain ohjelmamaissa (katso kohta 2) toteutetut toimet katsotaan tukikelpoisiksi. Tukea ei voi saada kustannuksiin, jotka liittyvät kumppanimaissa (2) toteutettuihin toimiin tai sellaisten organisaatioiden toimiin, jotka eivät ole rekisteröityneet ohjelmamaissa, paitsi jos kyseiset toimet ovat tarpeen hankkeen valmiiksi saamiseksi ja ne selitetään ja perustellaan asianmukaisesti hakulomakkeessa. Mahdolliset muutokset kumppanimaita koskeviin toimiin edellyttävät ennalta hankittua toimeenpanoviraston erityislupaa.

Toimien täytyy alkaa joko 1. marraskuuta 2019, 1. joulukuuta 2019 tai 1. tammikuuta 2020.

Hankkeen keston on oltava 24–36 kuukautta.

4.   Odotettavat tulokset

Tämän ehdotuspyynnön perusteella ehdotetuista hankkeista olisi saatava konkreettisia tuloksia vähintään yhdellä seuraavista aloista:

i)

innovatiivisten toimenpiteiden kehittäminen ja/tai parantaminen koulutuksen alalla ehdotuspyynnön painopisteiden (ks. kohta 1) mukaisesti

ii)

lisääntynyt tietämys kohderyhmästä (kohderyhmistä), oppimis- ja opetustilanteista sekä tehokkaista menetelmistä ja välineistä, jotka voivat kannustaa innovointiin ja edistää sitä järjestelmän tasolla

iii)

näyttö hankkeissa kehitettyjen edistyneiden ja innovatiivisten lähestymistapojen valtavirtaistamisen avulla mahdollisesti aikaansaaduista pitkäaikaisista vaikutuksista koulutusjärjestelmiin

iv)

eurooppalainen lisäarvo rajat ylittävän yhteistyön vahvistamisen ja tärkeimpien sidosryhmien keskinäisen oppimisen kautta.

5.   Talousarvio

Hankkeiden osarahoitukseen on käytettävissä tässä ehdotuspyynnössä kaikkiaan 12 000 000 euroa.

EU:n myöntämä rahoitus voi olla enintään 75 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.

Yhdelle hankkeelle voidaan myöntää avustusta enintään 500 000 euroa.

Virasto pidättää oikeuden olla jakamatta kaikkia ehdotuspyynnön perusteella käytettävissä olevia varoja.

6.   Myöntämisperusteet

Tukikelpoiset ehdotukset arvioidaan seuraavin perustein:

1.

Hankkeen asiaankuuluvuus (30 %)

2.

Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen laatu (30 %)

3.

Kumppanuus- ja yhteistyöjärjestelyjen laatu (20 %)

4.

Vaikutukset toimintalinjojen kehittämiseen ja levittäminen (20 %)

Ehdotuksen on saatava laadusta pisteitä vähintään seuraavasti:

vähintään 50 prosenttia jokaisen neljän yksittäisen myöntämisperusteen osalta jaettavista pisteistä (eli vähintään 15 pistettä ”Hankkeen asiaankuuluvuudesta” ja ”Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen laadusta” sekä vähintään 10 pistettä ”Kumppanuus- ja yhteistyöjärjestelyjen laadusta” sekä ”Vaikutuksista toimintalinjojen kehittämiseen ja levittämisestä”

vähintään 70 prosenttia kokonaispisteistä (eli neljän myöntämisperusteen yhteen lasketuista pisteistä),

jotta sille voitaisiin myöntää EU:n rahoitusta. Vähemmän pisteitä saavat hakemukset hylätään.

7.   Hakemusmenettely ja sen määräaika

Hakemus on jätettävä viimeistään 19. maaliskuuta 2019 kello 12.00 CET (Brysselin aikaa).

Hakijoita pyydetään lukemaan huolellisesti kaikki ehdotuspyyntöä EACEA/36/2018 ja hakumenettelyä koskevat tiedot ja käyttämään hakemuspakettiin kuuluvia asiakirjoja, jotka ovat saatavana osoitteessa https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/forward-looking-cooperationprojects-2019_en

Hakemus ja sen pakolliset liitteet on toimitettava verkossa käyttämällä siihen tarkoitettua sähköistä lomaketta, joka on saatavana osoitteessa https://eacea.ec.europa.eu/PPMT/

8.   Lisätietoja

Lisätietoja on hakuohjeissa.

Hakuohjeet ja hakemuspaketti ovat saatavana seuraavalla verkkosivustolla:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/forward-looking-cooperationprojects-2019_en

Yhteydenotto sähköpostitse: EACEA-Policy-Support@ec.europa.eu


(1)  Serbia: Talousarvioon tehtäviä muutoksia, jotka johtuvat Serbian liittymisestä Erasmus+-ohjelman ohjelmamaaksi, sovelletaan 1. tammikuuta 2019 alkaen sillä ehdolla, että komission päätös hyväksyä sopimus (sopimuksen muutos) Euroopan unionin ja Serbian tasavallan välillä Serbian osallistumisesta unionin ”Erasmus+”-koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelmaan 1. tammikuuta 2019 alkaen hyväksytään

(2)  Kumppanimaat ovat maita, jotka eivät osallistu täysimääräisesti Erasmus+-ohjelmaan eivätkä sen vuoksi ole ohjelmamaita.