28.7.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 244/5


EHDOTUSPYYNTÖ

GR/001/17

Tuki tietoisuutta lisäävälle toiminnalle, joka liittyy immateriaalioikeuksien arvoon sekä väärennösten ja piratismin aiheuttamiin vahinkoihin

(2017/C 244/04)

1.   Tavoitteet ja kuvaus

Ehdotuspyynnön yleisenä tavoitteena on tietoisuuden lisääminen immateriaalioikeuksien arvosta ja hyödyistä sekä vahingoista, joita immateriaalioikeuksien loukkaaminen aiheuttaa.

Se pyrkii lisäämään tietoa ja sitouttamaan ensisijaiset kohderyhmät immateriaalioikeuksien kunnioittamisen kehittämiseen. Perimmäisenä tarkoituksena on muuttaa ihmisten käyttäytymistä niin, että he ostavat entistä vähemmän väärennöksiä ja käyttävät vähemmän laittomista lähteistä peräisin olevaa digitaalista sisältöä.

Pyynnön erityiset tavoitteet:

1.

Lisätä tietoa immateriaalioikeuksien arvosta luovuutta, innovaatioita ja yrittäjyyttä suojaavana välineenä tarjoamalla konkreettista ja puolueetonta tietoa immateriaalioikeuksista tässä yhteydessä ja lisäämällä tietoa immateriaalioikeuksien rikkomisen aiheuttamista vahingoista.

2.

Sitouttaa ensisijaiset kohderyhmät näiden ongelmien ratkaisemiseen ottaen huomioon asiaankuuluvat vipuvaikutusmahdollisuudet ja erityisesti sen, miten kohderyhmät olettavat tulevansa puhutelluiksi näissä kysymyksissä (ei-alentuvasti, puolueettomasti ja neutraalisti). Tarkoituksena on muuttaa käyttäytymistä, vähentää väärennösten ja piratismin houkuttelevuutta ja/tai vähentää väärennöksiin ja piraattituotteisiin liittyviä mahdollisuuksia.

Odotetut tulokset:

Saavuttaa EU-kansalaiset ja erityisesti ensisijaiset kohderyhmät, kuten koululaiset, nuori sukupolvi ja nuoret kansalaiset (15–30 vuotta) sekä päätöksentekijät ja mielipidejohtajat, asioissa, jotka koskevat immateriaalioikeuksia ja niihin liittyviä ongelmia.

Sitouttaa asiaankuuluvat vaikuttajat tai kerrannaisvaikutuksien tarjoajat, jotka pystyvät tavoittamaan kohdeyleisöt selvästi määritellyllä menetelmällä.

Varmistaa hankkeen tulosten kestävyys ja laajennettavuus. Perimmäisenä tarkoituksena on muuttaa käyttäytymistä.

2.   Hakukelpoiset hakijat

Tämän pyynnön hakukelpoisten hakijoiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

oltava julkinen tai yksityinen oikeussubjekti, esimerkiksi

yleishyödyllinen organisaatio, kansalaisjärjestö;

paikallisen, alueellisen tai kansallisen tason julkinen elin;

yliopistosäätiö;

yksityinen yritys;

oltava rekisteröitynä yhdessä 28 jäsenvaltiosta ja annettava rekisteröintimaastaan todistus, jonka mukaan hakija on perustettu asianmukaisesti ja ollut rekisteröityneenä yli 2 vuoden ajan.

Hakukelpoisia eivät ole julkiset tahot, jotka saavat varoja tai tukea EUIPO:lta muilla taloudellisilla menetelmillä, kuten yhteistyöohjelmilla, joiden pyrkimyksenä on saavuttaa samat tavoitteet kuin tällä pyynnöllä (tällaisia tahoja ovat esim. immateriaalioikeuksia käsittelevät kansalliset ja alueelliset virastot tai kansainväliset organisaatiot).

Jos hakija toimii yhdessä ehdotukseen osallistuvien kumppanien kanssa riippumatta heidän tehtävästään hankkeessa, kunkin kumppanin on täytettävä kelpoisuusehdot siten kuin olisi itse hakemuksen hakija ja allekirjoitettava aiesopimus.

Vain yksi hakija, hakijana toimivan organisaation oikeudellinen edustaja, voi koordinoida ja lähettää hakemuksen – kaikkien osallistujien puolesta.

Luonnolliset henkilöt eivät voi hakea avustusta.

3.   Tukikelpoiset toimet

Enimmäiskesto (tukikelpoisuusaika) on 12 kuukautta avustussopimuksen allekirjoituspäivämäärästä lukien. Aikaa voidaan pidentää enintään kuudella kuukaudella.

Erityiset sektorit tai teemat, joihin toiminnan tulee liittyä, ovat immateriaalioikeus ja ongelmat, jotka liittyvät väärennöksiin ja immateriaalioikeuksia koskevaan piratismiin.

Toiminnan on tapahduttava yhdessä tai useammassa EU:n jäsenvaltiossa.

Vain jäljempänä mainittujen kolmen luokan mukaiset toimet otetaan huomioon, huomioiden määritettyjen toimien erityistyypit. Taho voi hakea eri luokissa, ja vastaavasti oletuksena sille voidaan myöntää avustus eri luokissa:

 

1. luokka: lasten tavoittaminen koulujen opetustoiminnan kautta

 

2. luokka: nuoren sukupolven ja nuorten kansalaisten tavoittaminen

 

3. luokka: päätöksentekijöiden ja mielipidejohtajien tavoittaminen konferenssien ja foorumeiden kautta

Edunsaajan on sisällytettävä tulosten kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen mittausarvio toiminnan alussa suunniteltujen tavoitteiden tehokkuuden varmistamiseksi. Todellinen luku annetaan lopuksi.

Seuraavat toiminnan tyypit eivät ole tukikelpoisia:

hankkeet, jotka koskevat ainoastaan tai suurimmaksi osaksi yksittäisten henkilöiden osallistumisten tai puheiden rahoitusta työpajoissa, seminaareissa, konferensseissa ja kongresseissa tai muissa tapahtumissa

hankkeet, jotka koskevat ainoastaan tai suurimmaksi osaksi yksittäisten henkilöiden opiskelujen tai koulutuskurssien apurahoja.

Tämän pyynnön mukaisesti rahoitettavia toimia ovat esimerkiksi seuraavat (ei tyhjentävä luettelo):

1. ja 2. luokka:

median ja sosiaalisen median toiminta

audiovisuaalisten aineistojen, julkaisujen tai sähköisen viestinnän tuotanto ja jakelu

tapahtumien, messujen, näyttelyiden tai koulutustoiminnan järjestäminen

tietoviihde (väittelyt, nuoriso-ohjelmat, visat, videopelit tai musiikkiohjelmat)

verkkopohjaiset välineet, toiminnot, ratkaisut.

3. luokka:

kansainväliset konferenssit EU-yhteyksissä

foorumit

väittelyt.

Katso lisätietoja Ehdotusten tekemistä koskevien ohjeiden (Guidelines for applicants) osiosta 6.

4.   Poissulkemisperusteet

Hakijat eivät saa olla tilanteessa, joka estää niiden osallistumisen ja/tai avustuksen saamisen siten kuin on määritelty varainhoitoasetuksessa, joka koskee unionin yleistä talousarviota ja sen soveltamissääntöjä.

5.   Valintaperusteet

Hakijoiden on toimitettava täytetty ja allekirjoitettu valaehtoinen vakuutus, joka todistaa, että ne ovat oikeushenkilöitä ja että niillä on taloudelliset ja toiminnalliset mahdollisuudet suorittaa ehdotettu toiminta.

Katso lisätietoja Ehdotusten tekemistä koskevien ohjeiden (Guidelines for applicants) osiosta 10.

6.   Myöntämisperusteet

Ehdotuksen arvioinnissa myöntämisperusteiden pisteiden kokonaismäärä on 100, ja niitä annetaan seuraavan painotuksen perusteella:

 

Alaraja

Enimmäispistemäärä

1-

Merkityksellisyys ja hankkeen yleinen kiinnostavuus

25

35

2-

Tavoittavuus ja vaikutus

25

35

3-

Kestävyys ja menetelmät

14

20

4-

Kustannustehokkuus

6

10

Yhteensä

70

100

Rahoitusta voidaan harkita, jos ehdotus saa

kaiken kaikkiaan vähintään 70 pistettä

ja

vähintään vähimmäispisteet kustakin alaperusteesta.

Katso lisätietoja Ehdotusten tekemistä koskevien ohjeiden (Guidelines for applicants) osiosta 11.

7.   Määräraha

Kokonaismääräraha, joka on käytettävissä pyynnön hankkeiden osarahoittamiseen, on 1 000 000 euroa.

Ehdotuspyynnön mukaisen rahoituksen myöntäminen edellyttää, että varat ovat käytettävissä sen jälkeen, kun EUIPO:n budjettivallan käyttäjä on hyväksynyt vuoden 2018 talousarvion.

EUIPO:n taloudellinen osuus voi olla korkeintaan 80 prosenttia hakijan toimittamista tukikelpoisista kokonaiskustannuksista, ja sen on oltava seuraavien vähimmäis- ja enimmäismäärien väillä käytettävissä olevien kolmen eri luokan mukainen:

1. luokka: lasten tavoittaminen koulujen opetustoiminnan kautta (käytettävissä oleva määräraha 400 000 euroa)

Vähimmäismäärä: 20 000 euroa

Enimmäismäärä: 60 000 euroa

2. luokka: nuoren sukupolven tavoittaminen vaikuttajien ja kerrannaisvaikutusten tarjoajien kautta (käytettävissä oleva määräraha 400 000 euroa)

Vähimmäismäärä: 20 000 euroa

Enimmäismäärä: 60 000 euroa

3. luokka: päätöksentekijöiden / poliittisten päättäjien ja mielipidejohtajien tavoittaminen konferenssien ja foorumien kautta (käytettävissä oleva määräraha 200 000 euroa)

Vähimmäismäärä: 15 000 euroa

Enimmäismäärä: 40 000 euroa

EUIPO varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

8.   Hakemusten toimittamisen määräaika

Hakemuspaketti on saatavana Internetissä seuraavassa osoitteessa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

Hakemukset on lähetettävä EUIPO:lle verkkohakemuslomaketta (e-Form) käyttäen viimeistään 25. syyskuuta 2017 klo 13.00 (paikallista aikaa).

Muita hakemuksen toimittamismenetelmiä ei hyväksytä.

Hakijoiden on varmistettava, että kaikki e-Form-lomakkeessa pyydetyt ja mainitut asiakirjat toimitetaan.

Hakemuksia, joiden mukana ei ole kaikkia vaadittuja liitteitä ja joita ei toimiteta ennen määräaikaa, ei oteta huomioon.

Katso lisätietoja Ehdotusten tekemistä koskevien ohjeiden (Guidelines for applicants) osiosta 16.

9.   Täydelliset tiedot

Hakemuksia koskevat täydelliset ohjeet ovat saatavana seuraavassa internetosoitteessa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

Hakemusten on noudatettava kaikkia ohjeiden ehtoja, ja ne on toimitettava niitä varten tarkoitetuilla lomakkeilla.

10.   Yhteydenotto

Lisätietoja voi pyytää seuraavasta sähköpostiosoitteesta: grants@euipo.europa.eu