21.9.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 285/11


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA/30/12

Jean Monnet -ohjelma, avaintoimi 3 – tuki euroopan yhdentymisen ja koulutuksen alalla Euroopan tasolla aktiivisille eurooppalaisille järjestöille

toiminta-avustukset vuodelle 2013

2012/C 285/08

1.   Tavoitteet ja kuvaus

Ehdotuspyynnön tavoitteena on valita organisaatiot vuosittaisen toiminta-avustussopimuksen tekemiseksi varainhoitovuodeksi 2013. Se ei koske järjestöjä, jotka ovat tehneet kumppanuuspuitesopimuksen koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston (jäljempänä virasto) kanssa vuosiksi 2011–2013.

Ehdotuspyynnön tarkoituksena on tukea koulutuksen alalla toimivia eurooppalaisia järjestöjä, joiden toiminta:

liittyy Euroopan yhdentymisen aihepiiriin, ja/tai

pyrkii eurooppalaisen koulutuspolitiikan mukaisiin tavoitteisiin.

Oikeusperustana on ”Elinikäisen oppimisen toimintaohjelma” (1) ja etenkin sen Jean Monnet -alaohjelma.

Jean Monnet -ohjelman avaintoimen 3 toteuttamiseksi tämän ehdotuspyynnön erityistavoitteet ovat seuraavat:

tukea korkeatasoisia eurooppalaisia järjestöjä, jotka edistävät tiedon lisäämistä eurooppalaisesta yhdentymisestä koulutuksen avulla;

tukea vähintään yhden eurooppalaisen koulutusyhteistyön strategisten puitteiden (”Koulutus 2020”) (2) strategisen tavoitteen toteuttamista edistäviä korkeatasoisia eurooppalaisia järjestöjä.

Ehdotuspyynnön hallinnoinnista vastaa virasto, joka toimii Euroopan komission (jäljempänä komissio) myöntämien valtuutuksien nojalla.

2.   Tukikelpoiset hakijat

Tukikelpoisia hakijoita ovat eurooppalaiset järjestöt, jotka toimivat koulutuksen alalla ja ovat aktiivisia:

eurooppalaiseen integraatioon liittyvissä aiheissa, ja/tai

eurooppalaisen koulutuspolitiikan tavoitteisiin pyrkimisessä.

Eurooppalaisten järjestöjen tulee:

olla voittoa tavoittelematomia ja yksityisiä organisaatioita,

sijaita yhdessä tai useammassa (3) Elinikäisen oppimisen toimintaohjelman tukikelpoisessa maassa (27 EU:n jäsenvaltiota, Islanti, Liechtenstein, Norja, Turkki, Kroatia, Sveitsi, Serbia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia), jossa niillä on ollut oikeushenkilöllisyys ja toimipaikka vähintään kahden vuoden ajan (ennen ehdotuspyynnön määräaikaa);

toimia enimmiltä osin Euroopan unionin jäsenvaltioissa ja/tai muissa Elinikäisen oppimisen toimintaohjelman tukikelpoisissa maissa;

olla yhteisöjä, joiden tarkoituksena on edistää Euroopan unionin yleisen edun mukaista tavoitetta komission asetuksessa (EY, Euratom) N:o 2342/2002 annetun varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen 162 artiklan mukaisesti (4) sellaisena kuin se on sittemmin muutettuna.

Lisäksi, ollakseen tukikelpoinen tämän ehdotuspyynnön osalta, eurooppalaisen järjestön jäsenrakenteelta vaaditaan toista seuraavista:

Joko eurooppalaisen järjestön on muodostuttava yksinomaan jäsenperusteisista järjestöistä (toisin sanoen jäsenten on oltava kansainvälisen, kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason keskusjärjestöjä). Yksinomaan jäsenperusteisista järjestöistä koostuvalla eurooppalaisella järjestöllä on oltava jäseniä vähintään kuudessa EU:n jäsenvaltiossa (5).

Järjestön jäsenjärjestöjen on oltava täysjäseniä (liitännäisjäseniä ja tarkkailijoita ei lasketa täysjäseniksi). Jäsenjärjestöillä on oltava oikeushenkilöllisyys, niiden on oltava voittoa tuottamattomia sekä aktiivisia koulutuksen alalla. Yksityishenkilöiden, voittoa tuottavien järjestöjen tai jäsenvaltioiden hallintorakenteeseen kuuluvien julkisten elinten ja laitosten ei katsota olevan tukikelpoisia jäsenjärjestöjä.

Tai vaihtoehtoisesti eurooppalainen järjestö voi muodostua jäsenistä, jotka eivät kaikki ole jäsenperusteisia. Tällöin eurooppalainen järjestö voi käsittää (osittain tai pelkästään) koulutuksen alalla aktiivisesti toimivia laitoksia tai järjestöjä, jotka eivät ole jäsenperusteisia (kuten ala- ja yläasteen koulut ja korkeakoulut). Muita kuin jäsenperusteisia jäseniä omaavalla eurooppalaisella järjestöllä on oltava jäseniä vähintään yhdeksässä EU:n eri jäsenvaltiossa.

Järjestön jäseninä olevien ei-jäsenperusteisten laitosten ja järjestöjen on oltava täysjäseniä (liitännäisjäseniä ja tarkkailijoita ei lasketa täysjäseniksi). Jäsenjärjestöjen on oltava voittoa tuottamattomia sekä aktiivisia koulutuksen alalla edellä mainittujen sääntöjen mukaisesti. Yksityishenkilöiden ei katsota olevan tukikelpoisia jäsenjärjestöjä.

3.   Tukikelpoiset toimet

Ehdotuspyynnön mukainen Euroopan unionilta saatava rahoitus annetaan toiminta-avustuksina. Nämä avustukset kattavat osan tuensaajien sovitun työohjelman Euroopan laajuisiin toimiin liittyvistä kustannuksista.

Ehdotetun työohjelman toimien on edistettävä:

tietoisuuden lisäämistä eurooppalaisesta yhdentymisestä koulutuksen avulla, ja/tai

vähintään yhden seuraavista koulutusyhteistyön (”Koulutus 2020”) strategisen tavoitteen toteuttamista:

1.

tehdään elinikäisestä oppimisesta ja liikkuvuudesta totta

2.

parannetaan koulutuksen laatua ja tehokkuutta

3.

edistetään tasapuolisuutta, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja aktiivista kansalaisuutta

4.

edistetään luovuutta, innovointia ja yrittäjyyttä kaikilla koulutusasteilla.

4.   Myöntämisperusteet

Yksityiskohtaisen, 12 kuukauden työohjelman laadun arvioinnissa sovelletaan seuraavaa kolmea myöntämisperustetta:

1.

lyhyen aikavälin tavoitteiden (12 kuukautta) merkitys, selkeys ja johdonmukaisuus;

2.

työohjelman hallinnan laatu (tavoitteiden saavuttamiseksi ehdotettujen toimien ja talousarvion selkeys ja johdonmukaisuus, aikataulu);

3.

toimien odotetut vaikutukset koulutukseen Euroopan tasolla.

Jokaisella kolmella myöntämisperusteella on sama painotus, ja yksityiskohtaisempi kuvaus hakijoilta vaadittavista, kunkin myöntämisperusteen mukaisista tiedoista on hakuoppaan liitteessä 1.

5.   Määrärahat

Yhteisön ohjeellisessa talousarviossa on varattu eurooppalaisille järjestöille yhteensä 748 400 EUR tämän ehdotuspyynnön yhteisrahoitukseen.

Yhdelle järjestölle annettava vuoden toiminta-avustus (vastaa ensimmäistä varainhoitovuotta 2013) kumppanuuspuitesopimuksen osalta on enintään 100 000 EUR.

Euroopan unionin taloudellinen tuki ei saa ylittää 75:tä prosenttia järjestön työohjelman toteuttamiseen budjetoiduista tukikelpoisista kustannuksista.

6.   Hakemusten jättäminen ja määräaika

Sähköisen hakemuksen (eForm) jättämisen määräaika on

15. marraskuuta 2012 klo 12.00 Brysselin aikaa

Hakemukset on tehtävä sähköisellä hakulomakkeella (eForm). Tätä sähköistä hakemusta pidetään alkuperäisenä hakemuksena.

Virallinen sähköinen hakulomake (eForm) on saatavilla englannin, ranskan ja saksan kielillä seuraavasta osoitteesta:

http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2013/call_jm_ka3_structural_support_2012_en.php ja se on täytettävä jollakin Euroopan unionin virallisista kielistä.

Vaadittujen lisätietojen antamiseksi hakuasiakirjat (sähköinen hakulomake sekä lisäasiakirjat - ks. hakuohjeiden kohta 13) on lähetettävä virastolle sähköpostitse määräaikaan mennessä (15. marraskuuta 2012 klo 12.00) seuraavaan osoitteeseen:

EACEA-P2-ASSOC-EUR@EC.EUROPA.EU

7.   Lisätiedot

Hakuohjeet sekä sähköisen hakulomakkeen ja liitteet saa osoitteesta

http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2013/call_jm_ka3_structural_support_2012_en.php


(1)  Ks. Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1720/2006/EY, tehty 15 päivänä marraskuuta 2006, elinikäisen oppimisen toimintaohjelman perustamisesta (EUVL L 327, 24.11.2006, s. 45).

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:327:0045:0068:FI:PDF

(2)  http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc1120_en.htm

(3)  Albanian, Bosnian ja Hertsegovinan sekä Montenegron osallistuminen tähän ehdotuspyyntöön edellyttää, että komissio ja kunkin edellä mainitun maan toimivaltainen viranomainen allekirjoittavat yhteisymmärryspöytäkirjan. Jos yhteisymmärryspöytäkirjaa ei ole allekirjoitettu sen kuukauden ensimmäiseen päivään mennessä, jona avustuksen myöntämispäätös tehdään, kyseisen maan osallistujat eivät saa rahoitusta, eikä heitä oteta huomioon yhteenliittymän/kumppanuuksien minimikoon osalta.

(4)  Määritelmän mukaan Euroopan unionin yleisen edun mukaista tavoitetta edistävä yhteisö voi olla:

eurooppalainen yhteisö, joka toimii Euroopan unionin politiikkoja koskevan koulutuksen, tiedotuksen tai tutkimuksen alalla, tai eurooppalainen standardointiyhteisö, tai

eurooppalainen verkosto, joka edustaa jäsenvaltioissa tai unionin jäsenyyttä hakeneissa maissa toimivia voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä ja edistää perustamissopimusten tavoitteiden mukaisia periaatteita ja politiikkoja.

(5)  Lisäksi eurooppalaiseen järjestöön voi kuulua jäsenjärjestöjä muista EU:n jäsenvaltioista ja muista valtioista.