4.11.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 321/11


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA/25/11

Tempus IV – korkeakoulutuksen uudistaminen korkeakoulujen kansainvälisellä yhteistyöllä

2011/C 321/09

1.   Tavoitteet ja kuvaus

Tempus-ohjelman neljäs vaihe kattaa vuodet 2007–2013.

Ohjelman yleisenä tavoitteena on tukea Euroopan Unionia ympäröivien maiden korkeakoulutuksen nykyaikaistamista. Tempus-ohjelma edesauttaa oppilaitosten välistä yhteistyötä ja keskittyy kumppanuusmaiden korkeakoulutuksen uudistukseen ja nykyaikaistamiseen. Ohjelma edistää osaltaan korkeakoulutuksen yhteistyöaluetta, joka kattaa Euroopan Unionin ja sen läheisyydessä olevat kumppanimaat. Ohjelmalla edistetään erityisesti kumppanuusmaiden vapaaehtoista lähentymistä EU:n korkeakoulutuksen kehityslinjoihin, jotka pohjautuvat Eurooppa 2020-strategiaan, Eurooppalaisen koulutusyhteistyön strategisiin puitteisiin (ET 2020) ja Bolognan prosessiin.

Tämän ehdotuspyynnön tarkoituksena on edistää monenvälistä yhteistyötä EU:n jäsenvaltioiden ja kumppanuusmaiden korkeakoulujen, viranomaisten ja organisaatioiden välillä keskittyen korkeakoulutuksen uudistukseen ja nykyaikaistamiseen.

Euroopan komission (jäljempänä komissio) myöntämin valtuuksin toimiva koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto (jäljempänä virasto) vastaa tämän ehdotuspyynnön hallinnoinnista.

2.   Tukikelpoiset hakijat

Avustuksen saannin edellytyksenä on, että hakija on oikeushenkilö, joka on ollut laillisesti sijoittautuneena yli viiden vuoden ajan EU:n jäsenvaltiossa tai Tempus-ohjelman kumppanuusmaassa.

Yhteishankkeisiin osallistuvien hakijoiden on oltava valtion tunnustamia julkisia tai yksityisiä korkeakouluja tai yhdistyksiä, organisaatioita tai korkeakouluverkostoja, joiden tehtävänä on korkeakoulutuksen edistäminen, parantaminen ja uudistaminen.

Rakennehankkeisiin osallistuvien hakijoiden on oltava oikeushenkilöitä, kuten edellä on määrätty yhteishankkeiden yhteydessä, tai kansallisia tai kansainvälisiä rehtoreiden tai opettajien järjestöjä tai opiskelijajärjestöjä.

Tempus-ohjelmaan voivat yhteistyökumppanien/yhteisedunsaajien ominaisuudessa osallistua korkeakoulujen lisäksi myös muut kuin akateemiset laitokset ja järjestöt, kuten esimerkiksi kansalaisjärjestöt, liike- ja teollisuusyritykset sekä eri viranomaiset.

Näiden laitosten ja organisaatioiden on sijaittava jossakin seuraavista neljästä tukikelpoisten maiden ryhmästä:

Euroopan unionin 27 jäsenvaltiota,

Neljä Länsi-Balkanin alueen maata: Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro ja Serbia, sekä Kosovo (1);

17 Euroopan unionin idän- ja etelänpuoleista naapurimaata: Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, Palestiinan miehitetty alue, Syyria, Tunisia, Armenia, Azerbaidžan, Valko-Venäjä, Georgia, Moldova, Venäjän federaatio ja Ukraina,

Viisi Keski-Aasian tasavaltaa: Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan.

3.   Tukikelpoiset toimet

Kaksi tärkeintä yhteistyömuotoa tässä Tempus-ohjelman ehdotuspyynnössä ovat seuraavat:

Yhteishankkeet ovat ”alhaalta ylöspäin” suuntautuvia hankkeita, joilla pyritään korkeakoulujen nykyaikaistamiseen ja uudistamiseen. Yhteishankkeiden tavoitteena on tietojen ja taitojen siirto EU:n ja kumppanuusmaiden korkeakoulujen, organisaatioiden ja laitosten välillä sekä mahdollisesti kumppanuusmaiden laitosten välillä.

Rakennehankkeet ovat hankkeita, joilla pyritään kehittämään ja uudistamaan korkea-asteen koulutusjärjestelmiä kumppanuusmaissa, parantamaan niiden laatua ja tarkoituksenmukaisuutta sekä edistämään niiden vapaaehtoista lähentymistä EU:ssa tapahtuvaan kehitykseen. Rakennehankkeet ovat erityistoimia, joilla tuetaan korkea-asteen koulutusjärjestelmien rakenneuudistusta ja strategisen toimintakehyksen kehittämistä kansallisesti.

Tässä ehdotuspyynnössä kansalliset ja monikansalliset hankkeet voidaan rahoittaa seuraavin ehdoin:

Kansallisissa hankkeissa on noudatettava kansallisia prioriteetteja, jotka vahvistetaan EU-edustustojen ja kumppanuusmaiden toimivaltaisten viranomaisten tiiviissä yhteistyössä.

Kansallisissa hankkeissa hakemusten jättämisestä vastaavat korkeakoulujen ryhmittymät, joissa on oltava mukana:

vähintään kolme korkeakoulua kumppanuusmaasta (Montenegron ja Kosovon osalta riittää yksi korkeakoulu, johtuen näiden maiden korkeakoulusektorin pienuudesta).

vähintään kolme korkeakoulua kolmesta EU:n eri jäsenvaltiosta.

Monikansallisissa hankkeissa on noudatettava joko alueellisia prioriteetteja, jotka perustuvat EU:n ja sen kumppanuusmaiden alueiden väliseen yhteistyöpolitiikkaan, sellaisena kuin se määritellään EU:n naapurimaita (2), EU:hun liittymistä valmistelevia maita (3) sekä Keski-Aasian maita (4) koskevissa komission strategia-asiakirjoissa, ja ovat yhteisiä kaikille saman alueen kumppanuusmaille, tai kaikille hankkeisiin osallistuville kumppanuusmaille yhteisiä kansallisia prioriteetteja.

Monikansallisissa hankkeissa hakemusten jättämisestä vastaavat korkeakoulujen ryhmittymät, joissa on oltava mukana:

vähintään kaksi korkeakoulua kustakin hakemukseen osallistuvasta kumppanuusmaasta (joita on oltava vähintään kaksi) (Kosovon ja Montenegron osalta riittää yksi korkeakoulu kummastakin).

vähintään kolme korkeakoulua kolmesta EU:n eri jäsenvaltiosta.

Rakennehankkeisiin liittyy yksi lisäehto: kumppanuusmaassa/maissa toimivien korkea-asteen koulutuksesta vastaavan/vastaavien ministeriön/ministeriöiden on osallistuttava hankkeisiin yhteistyökumppaneina.

Hankkeiden enimmäiskesto on 24 tai 36 kuukautta. Kustannusten tukikelpoisuusaika alkaa 15 päivänä lokakuuta 2012.

4.   Myöntämisperusteet

Ulkoiset ja riippumattomat asiantuntijat arvioivat yhteishankkeita ja rakennehankkeita koskevat, vaatimukset täyttävät hakemukset seuraavien perusteiden mukaisesti:

Hankkeen tavoitteiden selkeys ja yhdenmukaisuus; tavoitteiden merkityksellisyys kumppanuusmaiden korkeakoulutuksen uudistusstrategioiden kannalta ja niiden vaikutus kumppanuusmaiden korkeakoulutuksen uudistuksiin, oppilaitoksiin ja koulutusjärjestelmiin; yhtäpitävyys kohdemaan/alueen kansallisten ja alueellisten temaattisten prioriteettien kanssa (25 % kokonaispistemäärästä),

Kumppanuuden laatu: työohjelmien kaikkien osa-alueiden toteuttamisessa tarvittava osaaminen, tunnustettu asiantuntemus ja pätevyys, asianmukainen tehtävien jako, tehokas viestintä ja yhteistyö (20 % kokonaispistemäärästä),

Projektin sisällön ja sovellettavien menetelmien laatu, sisältäen muun muassa seuraavaa: hankkeiden tulosten ja niihin liittyvien toimien tarkoituksenmukaisuus suhteessa hankkeiden päämääriin ja erityistavoitteisiin, osoitettu johdonmukainen ja kestävä suunnittelukapasiteetti (”Logical framework matrix” sekä työsuunnitelma), ennakoitu laadunvalvonta, hankkeiden seuranta ja hallinnointi (indikaattorit ja vertailuarvot) (25 % kokonaispistemäärästä),

Hankkeen kestävyys tai sen vaikutus koulutuslaitoksiin, kohderyhmiin ja/tai korkea-asteen koulutusjärjestelmiin, mukaan lukien toimenpiteiden ja hankkeen tulosten levittäminen ja hyödyntäminen (15 % kokonaispistemäärästä),

Talousarvio ja kustannustehokkuus, mukaan lukien henkilöstösuunnittelu, jossa noudatetaan päiväkohtaisia palkkaviitearvoja, tarkoituksenmukaiset välinehankinnat, liikkuvuusjaksojen tehokas hyödyntäminen, kustannusarvion oikeudenmukainen jakautuminen sekä hankkeen toteuttamiskelpoisuus määritellyllä kustannusarviolla (15 % kokonaispistemäärästä).

5.   Talousarvio

Tähän ehdotuspyyntöön liittyvien hankkeiden tukemiseen varatun talousarvion suuruus on 78,1 miljoonaa EUR (sekä lisäksi 12,5 miljoonaa EUR eteläiselle ja itäiselle naapuruusalueelle, edellyttäen että Euroopan komissio tekee asiaankuuluvan rahoituspäätöksen viimeaikaisen Euroopan naapuruuspolitiikan (ENP) uudelleentarkastelun seurauksena).

Euroopan Unionin rahoitusosuus voi olla enintään 90 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista. Siten tarvitaan omarahoitusta, jonka suuruus on vähintään 10 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.

Yhteishankkeisiin ja rakennehankkeisiin myönnettävien avustusten vähimmäismäärä on 500 000 EUR ja enimmäismäärä 1 500 000 EUR. Kosovon ja Montenegron osalta kansallisiin hankkeisiin (kumpikin hanketyyppi) myönnettävien avustusten vähimmäismäärä on 300 000 EUR.

Toimeenpanovirasto pidättää itsellään oikeuden olla jakamatta kaikkia käytössä olevia varoja.

6.   Hakuaika ehdotusten jättämiseksi

Yhteishankkeita ja rakennehankkeita koskevat hakemukset on toimitettava toimeenpanovirastoon (EACEA) viimeistään 23 päivänä helmikuuta 2012, klo 12.00 (Brysselin aikaa).

Hyväksyä voidaan ainoastaan sähköisessä muodossa toimitetut hakemukset, jotka on laadittu englanniksi, ranskaksi tai saksaksi käyttäen virallista hakulomaketta, jotka on allekirjoittanut henkilö, jolla on oikeus laillisesti sitoutua oppilaitoksensa puolesta ja jotka sisältävät kaikki ne tiedot ja liitteet jotka ehdotuspyynnössä mainitaan.

Sähköistä hakemusta pidetään alkuperäisenä hakemuksena. Lisäasiakirjat (katso hakuohjeet) on lähetettävä virastolle postitse viimeistään 23 päivänä helmikuuta 2012 (postileiman päiväys) seuraavaan osoitteeseen:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Tempus & Bilateral Cooperation with Industrialised Countries

Call for proposals — EACEA/25/11

Office: BOUR 2/17

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Faksilla tai sähköpostilla lähetettyjä hakemuksia ei hyväksytä.

7.   Hakuohjeet

Hakuohjeet samoin kuin hakulomakkeet ovat saatavilla Internetissä seuraavasta osoitteesta:

http://eacea.ec.europa.eu/tempus

Hakemusten tulee noudattaa kaikkia hakuohjeiden ehtoja ja ne tulee laatia asiaankuuluvalle lomakeelle.


(1)  YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/99 mukaisesti.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1638/2006, annettu 24 päivänä lokakuuta 2006, eurooppalaista naapuruuden ja kumppanuuden välinettä koskevista yleisistä määräyksistä http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/oj_l310_fi.pdf

(3)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1085/2006, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2006, liittymistä valmistelevasta tukivälineestä (IPA) http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2006/l_210/l_21020060731en00820093.pdf

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1905/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kehitysyhteistyön rahoitusvälineen perustamisesta; http://eur-lex.europa.eu/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:378:0041:0071:EN:PDF