15.12.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 340/21


Ehdotuspyyntö 2010 – Aktiivisten kansalaisten Eurooppa -ohjelma (2007–2013)

Ohjelmatoimien toteutus: Aktiivisten kansalaisten Eurooppa, Aktiivinen eurooppalainen kansalaisyhteiskunta ja Euroopan aktiivinen muistiperintö

2010/C 340/14

JOHDANTO

Tämä ehdotuspyyntö perustuu aktiivisen Euroopan kansalaisuuden edistämiseksi vuosina 2007–2013 toteutettavasta Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta 12. joulukuuta 2006 tehtyyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseen N:o 1904/2006/EY (1). Ehdotuspyynnön yksityiskohtaiset ehdot löytyvät Europa-verkkosivustolla julkaistavasta Kansalaisten Eurooppa -ohjelman ohjelmaoppaasta (ks. kohta VII). Ohjelmaopas kuuluu kiinteänä osana tähän ehdotuspyyntöön.

I   Tavoitteet

Kansalaisten Eurooppa -ohjelmalla on seuraavat erityistavoitteet:

saatetaan yhteen eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien paikallisyhteisöjen jäseniä jakamaan ja vaihtamaan kokemuksia, näkemyksiä ja arvoja, jotta voidaan oppia menneestä ja rakentaa tulevaa varten;

edistetään Euroopan kansalaisuuteen ja demokratiaan, yhteisiin arvoihin sekä yhteiseen historiaan ja kulttuuriin liittyvää toimintaa, keskustelua ja pohdintaa Euroopan tasolla toteutettavalla kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä;

tuodaan Eurooppa lähemmäksi kansalaisia edistämällä eurooppalaisia arvoja ja saavutuksia vaalien samalla Euroopan menneisyyden muistoa;

kannustetaan kaikkien osallistujamaiden kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä vuorovaikutukseen ja edistetään näin kulttuurien välistä vuoropuhelua ja korostetaan Euroopan monimuotoisuutta ja yhtenäisyyttä, jolloin erityistä huomiota kiinnitetään toimiin, joilla pyritään kehittämään tiiviimmät yhteydet Euroopan unioniin 30. huhtikuuta 2004 kuuluneiden jäsenvaltioiden ja siihen mainitusta päivästä lukien liittyneiden jäsenvaltioiden kansalaisten välille.

II   Tukikelpoiset hakijat

Ohjelma on avoinna kaikille hakijoille, jotka ovat sijoittautunet johonkin ohjelmaan osallistuvista maista. Lisäksi hakijan on oltava:

julkisyhteisö tai

voittoa tavoittelematon yhteisö, jolla on oikeudellinen asema (oikeushenkilöllisyys).

Kukin ohjelman toimista on kuitenkin kohdennettu tarkemmin määritellylle organisaatiojoukolle. Tämän vuoksi hakijaorganisaatioiden tukikelpoisuus on määritelty ohjelmaoppaassa kunkin toimen/alatoimen osalta erikseen.

Ohjelmaan voivat osallistua seuraavat maat:

EU:n jäsenvaltiot (2)

Kroatia

Albania

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia (FYROM).

III   Tukikelpoiset toimet

Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta tuetaan aktiivista Euroopan kansalaisuutta edistäviä hankkeita.

Ehdotuspyyntö kattaa seuraavat Kansalaisten Eurooppa -ohjelman toimet, joille myönnetään kahdentyyppisiä tukia: hanke- ja toiminta-avustuksia.

Toimi 1:   Aktiivisten kansalaisten Eurooppa

Toimenpide 1:   Ystävyyskuntatoiminta

Toimenpiteen kohteena on toiminta, johon liittyy tai jolla edistetään Euroopan kansalaisten välistä suoraa vaihtoa ystävyyskuntatoiminnan puitteissa.

Toimenpide 1.1:   Ystävyyskuntatoiminnan puitteissa järjestettävät kansalaisten tapaamiset (hanke-avustus)

Toimenpiteen kohteena on toiminta, johon liittyy tai jolla edistetään Euroopan kansalaisten välistä suoraa vaihtoa ystävyyskuntatoiminnan puitteissa. Hankkeessa on oltava mukana kuntia vähintään kahdesta ohjelmaan osallistuvasta maasta, joista vähintään toinen on EU:n jäsenvaltio. Hankkeessa on oltava mukana vähintään 25 kansainvälistä osallistujaa kustakin kutsutusta kunnasta. Tapaamisten enimmäiskesto on 21 päivää. Suurin myönnettävä tukisumma on 25 000 EUR hanketta kohti. Tuen vähimmäismäärä on 5 000 EUR.

Ystävyyskuntatoiminnan puitteissa järjestettäville kansalaisten tapaamisille myönnettävät avustukset on tarkoitettu isäntäkaupungille aiheutuvien järjestelykustannusten sekä kutsuttujen osallistujien matkakustannusten yhteisrahoitukseen. Avustukset lasketaan kiinteiden määrien perusteella.

Toimenpide 1.2:   Ystävyyskuntien verkostot (hanke-avustus)

Tällä toimenpiteellä tuetaan ystävyyskuntasiteiden muodostamien verkostojen kehittymistä, mikä on tärkeää, mikäli halutaan taata järjestelmällinen, tiivis ja monipuolinen yhteistyö kuntien kesken ja saada siten ohjelmasta mahdollisimman suuri hyöty. Hankkeeseen on sisällyttävä vähintään kolme tapahtumaa. Siinä on oltava mukana kuntia vähintään neljästä ohjelmaan osallistuvasta maasta, joista vähintään yksi on EU:n jäsenvaltio. Hankkeessa on oltava vähintään 30 kansainvälistä osallistujaa kutsutuista kunnista. Hankkeen enimmäiskesto on kaksi vuotta; yksittäisen tapahtuman enimmäiskesto on 21 päivää.

Tässä toimenpiteessä hankekohtainen enimmäisavustus on 150 000 EUR. Pienin hakukelpoinen avustus on 10 000 EUR. Avustukset lasketaan kiinteiden määrien perusteella.

Toimenpide 2:   Kansalaishankkeet ja tukitoimenpiteet

Toimenpide 2.1:   Kansalaishankkeet (hanke-avustus)

Tällä toimenpiteellä pyritään vastaamaan yhteen Euroopan unionin tämän hetken suurimmista haasteista: kuinka kuroa umpeen kansalaisten ja Euroopan unionin välinen kuilu. Siinä pyritään löytämään omaperäisiä ja innovatiivisia menetelmiä, joiden avulla voitaisiin rohkaista kansalaisia osallistumaan ja pystyttäisiin edistämään Euroopan kansalaisten ja Euroopan unionin toimielinten välistä vuoropuhelua.

Hankkeessa on oltava mukana vähintään viisi osallistujamaata, joista vähintään yksi on EU:n jäsenvaltio. Hankkeessa on oltava vähintään 200 osallistujaa. Hankkeen enimmäiskesto on yksi vuosi.

Avustuksen määrä lasketaan euroina yksityiskohtaisen kustannusarvion perusteella. Haettu avustus voi olla enintään 60 prosenttia kyseisen hankkeen tukikelpoisista kustannuksista. Pienin myönnettävä avustus on 100 000 EUR. Hankekohtainen enimmäisavustus on 250 000 EUR.

Toimenpide 2.2:   Tukitoimenpiteet (hanke-avustus)

Tällä toimenpiteellä tuetaan hankkeita, jotka voivat johtaa sellaisten pitkäaikaisten kumppanuuksien ja verkostojen syntymiseen, joilla tavoitetaan merkittävä määrä erilaisia aktiivista unionin kansalaisuutta edistäviä sidosryhmiä. Tavoitteena on saada toiminta vastaamaan paremmin ohjelman tavoitteisiin ja maksimoida ohjelman yleinen vaikutus ja tuloksekkuus.

Hankkeessa on oltava mukana vähintään kaksi osallistujamaata, joista vähintään toinen on EU:n jäsenvaltio. Enimmäiskesto on yksi vuosi. Suunnitteilla täytyy olla vähintään kaksi tapahtumaa hanketta kohti.

Avustuksen määrä lasketaan euroina tasapainotetun, yksityiskohtaisen talousarvioennusteen perusteella. Avustus voi olla enintään 80 prosenttia kyseisen hankkeen tukikelpoisista kustannuksista. Pienin hakukelpoinen avustus on 30 000 EUR. Hankekohtainen enimmäisavustus on 100 000 EUR.

Toimi 2:   Aktiivinen eurooppalainen kansalaisyhteiskunta

Toimenpiteet 1 ja 2:   Rakennetuki EU-politiikan tutkimusorganisaatioille ja Euroopan tason kansalaisjärjestöille (toiminta-avustukset (3))

Toimenpide 1– Rakennetuki EU-politiikan tutkimusorganisaatioille (ajatushautomoille): toimenpiteen tavoitteena on tukea sellaisia EU-politiikan tutkimusorganisaatioita (ajatushautomoita), jotka voivat esittää uusia ajatuksia ja virikkeitä keskusteluun EU-asioista, aktiivisesta Euroopan unionin kansalaisuudesta ja eurooppalaisista arvoista.

Toimenpide 2– Rakennetuki Euroopan tason kansalaisjärjestöille: tämän toimenpiteen tavoitteena on antaa Euroopan tason kansalaisjärjestöille valmiudet ja vakaat edellytykset kehittää toimintaansa Euroopan tasolla. Tarkoituksena on edistää jäsentyneen, yhtenäisen ja aktiivisen kansalaisyhteiskunnan kehitystä Euroopassa.

Tukikelpoisuusajan on vastattava hakijan varainhoitovuotta, joka ilmenee organisaation tarkastetusta tilinpäätöksestä. Jos varainhoitovuosi on kalenterivuosi, tukikelpoisuusaika alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta. Hakijoiden, joiden varainhoitovuosi on muu kuin kalenterivuosi, tukikelpoisuusaika on 12 kuukautta varainhoitovuoden alkamisesta lähtien.

Avustuksen määrä voidaan laskea kahdella eri tavalla:

a)

kiinteämääräisinä rahoitusosuuksina;

b)

todellisiin kustannuksiin perustuvina avustuksina. Avustuksen määrä lasketaan euroina yksityiskohtaisen kustannusarvion perusteella. Avustus voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen tukikelpoisista kustannuksista.

Avustuksen enimmäismäärä on 100 000 EUR.

Toimenpide 3:   Avustukset kansalaisjärjestöjen käynnistämille hankkeille (hanke-avustus)

Tämän toimenpiteen tavoitteena on tukea eri osallistujamaiden kansalaisjärjestöjen käynnistämiä konkreettisia hankkeita. Näiden hankkeiden olisi lisättävä tietoisuutta Eurooppaa koskevista aiheista ja vahvistettava eri kulttuurien välistä ymmärtämystä sekä helpotettava yhteisten arvojen tunnistamista Euroopan tason yhteistyön kautta.

Hankkeessa on oltava mukana vähintään kaksi osallistujamaata, joista vähintään toinen on EU:n jäsenvaltio. Hankkeiden enimmäiskesto on 18 kuukautta.

Avustuksen määrä voidaan laskea kahdella eri tavalla hankkeessa noudatettavan lähestymistavan ja kyseisessä tapauksessa sovellettavien erityissääntöjen mukaan:

a)

kiinteämääräisinä rahoitusosuuksina maksettavina avustuksina tapahtumahankkeille

b)

todellisiin kustannuksiin perustuvina avustuksina tuotanto- ja toteutushankkeille. Tässä tapauksessa haettu avustus voi olla enintään 70 prosenttia kyseisen hankkeen tukikelpoisista kustannuksista.

Avustuksen enimmäismäärä on 150 000 EUR. Pienin hakukelpoinen avustus on 10 000 EUR.

Toimi 4:   Euroopan aktiivinen muistiperintö (hanke-avustus)

Tästä toimesta tuettavien hankkeiden tavoitteena on natsivallan ja stalinismin uhrien muiston vaaliminen sekä nykyisten ja tulevien sukupolvien tietämyksen ja ymmärtämyksen parantaminen keskitysleirien ja muiden joukkotuhopaikkojen tapahtumista ja niiden syistä.

Hankkeen enimmäiskesto on yksi vuosi.

Avustuksen määrä voidaan laskea kahdella eri tavalla:

a)

kiinteämääräisinä rahoitusosuuksina ja kertakorvauksina maksettavina avustuksina tapahtumahankkeille

b)

todellisiin kustannuksiin perustuvina avustuksina tuotanto- ja toteutushankkeille. Tässä tapauksessa haettu avustus voi olla enintään 60 prosenttia kyseisen hankkeen tukikelpoisista kustannuksista.

Avustuksen enimmäismäärä on 55 000 EUR. Pienin hakukelpoinen avustus on 10 000 EUR.

IV   Myöntämisperusteet

 

Hanke-avustukset:

 

Laadulliset perusteet (80 % annettavista pisteistä):

hankkeen merkitys Kansalaisen Eurooppa -ohjelman tavoitteiden ja painopisteaiheiden kannalta (25 %)

hankkeen ja ehdotettujen menetelmien laatu (25 %)

vaikutus (15 %)

näkyvyys ja seuranta (15 %).

 

Määrälliset perusteet (20 % annettavista pisteistä):

maantieteellinen vaikutus (10 %)

kohderyhmä (10 %).

 

Toiminta-avustukset:

 

Laadulliset perusteet (80 % annettavista pisteistä):

hankkeen merkitys Kansalaisten Eurooppa -ohjelman tavoitteiden ja painopisteaiheiden kannalta (30 %)

työohjelman tarkoituksenmukaisuus, johdonmukaisuus ja täydellisyys (20 %)

työohjelman vaikutus (10 %)

lisäarvo Euroopan unionille (10 %)

toimien näkyvyys, tulosten levittäminen Euroopan unionin kansalaisille ja sidosryhmille sekä tulosten hyödyntäminen näiden hyväksi (10 %).

 

Määrälliset perusteet (20 % annettavista pisteistä):

maantieteellinen vaikutus (10 %).

kohderyhmä (10 %).

V   Budjetti

Seuraavien toimien kustannusarvio vuodeksi 2011

Toimi 1 Toimenpide 1.1

Ystävyyskuntatoiminnan puitteissa järjestettävät kansalaisten tapaamiset

7 043 000 EUR

Toimi 1 Toimenpide 1.2

Ystävyyskuntien aihekohtainen verkottuminen

4 528 000 EUR

Toimi 1 Toimenpide 2.1

Kansalaishankkeet

1 308 000 EUR

Toimi 1 Toimenpide 2.2

Tukitoimenpiteet

1 207 000 EUR

Toimi 2 Toimenpide 3

Avustukset kansalaisjärjestöjen käynnistämille hankkeille

2 807 000 EUR

Toimi 4

Euroopan aktiivinen muistiperintö

1 781 000 EUR

Ehdotuspyynnön toteuttaminen edellyttää, että budjettivallan käyttäjä hyväksyy Euroopan unionin talousarvion vuodeksi 2011.

VI   Hakemusten määräajat – Toimet

Toimet

Hakemusten jättämisen määräaika

Toimi 1 Toimenpide 1.1

Ystävyyskuntatoiminnan puitteissa järjestettävät kansalaisten tapaamiset

1. helmikuuta

1. kesäkuuta

1. syyskuuta

Toimi 1 Toimenpide 1.2

Ystävyyskuntien aihekohtainen verkottuminen

1. helmikuuta

1. syyskuuta

Toimi 1 Toimenpide 2.1

Kansalaishankkeet

1. kesäkuuta

Toimi 1 Toimenpide 2.2

Tukitoimenpiteet

1. kesäkuuta

Toimi 2 Toimenpiteet 1 ja 2

Rakennetuki EU-politiikan tutkimusorganisaatioille (ajatushautomot) ja Euroopan tason kansalaisjärjestöille

15. lokakuuta

Toimi 2 Toimenpide 3

Avustukset kansalaisjärjestöjen käynnistämille hankkeille

1. helmikuuta

Toimi 4

Euroopan aktiivinen muistiperintö

1. kesäkuuta

Hakemukset on jätettävä määräpäivään mennessä viimeistään klo 12.00 (Brysselin aikaa). Jos määräpäivä osuu viikonloppuun, hakemusten jättämisen määräajaksi katsotaan sitä seuraava ensimmäinen arkipäivä.

Hakemukset lähetetään seuraavaan osoitteeseen:

EACEA

Unit P7 Citizenship

Applications — ‘Measure XXX’

Avenue du Bourget 1 (BOUR 01/17)

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Käsiteltäväksi otetaan ainoastaan hakemukset, jotka on laadittu viralliselle sähköiselle hakulomakkeelle (eForm) asianmukaisesti täytettynä ja sen henkilön allekirjoittamana, jolla on valtuudet tehdä oikeudellisia sitoumuksia hakijan puolesta.

Postitse, faksilla tai sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia ei käsitellä.

VII   Lisätiedot

Hanke-ehdotusten jättämisen tarkemmat ehdot sekä hakulomakkeet ovat Kansalaisten Eurooppa -ohjelman ohjelmaoppaassa, joka on saatavilla päivitettynä seuraavilla verkkosivustoilla:

http://ec.europa.eu/citizenship/index_en.html

Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto:

http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm


(1)  EUVL L 378, 27.12.2006, s. 32.

(2)  EU:n 27 jäsenvaltiota: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta.

(3)  Tämä ehdotuspyyntö koskee vuotuisia toiminta-avustuksia varainhoitovuodeksi 2012.