24.4.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 95/14


Ulkopuolisia asiantuntijoita koskeva kiinnostuksenilmaisupyyntö tieteellisistä asiantuntijoista muodostettavan euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen työryhmän perustamiseksi (Parma, Italy)

2009/C 95/06

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on tärkeä tekijä Euroopan unionin (EU) elintarvikkeiden ja rehun turvallisuutta koskevassa riskinarvioinnissa. EFSA toimii läheisessä yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa ja kuulee avoimesti sidosryhmiään. Se tarjoaa riippumattomia tieteellisiä lausuntoja sekä tietoa nykyisistä ja kehittymässä olevista riskeistä.

Viranomainen on käynnistänyt valintamenettelyn, jonka tarkoituksena on laatia seuraavia asiantuntijoita koskeva varallaololuettelo:

ULKOPUOLISET ASIANTUNTIJAT, JOTKA OVAT KIINNOSTUNEITA TOIMIMAAN TIETEELLISTEN ASIANTUNTIJOIDEN TYÖRYHMÄN JÄSENINÄ JA LAATIMAAN ULKOPUOLISIA ARVIOITA EUROOPAN ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRANOMAISEN TIETEELLISTEN LAUSUNTOJEN LAADUSTA

Viite: EFSA/E/2009/001

Viranomaisen tavoitteena on perustaa tieteellinen työryhmä, joka arvioi EFSA:n tieteellisen osaston sekä tiedekomitean ja neuvoa-antavan ryhmän yksikön aloihin kuuluvista aiheista annettujen tieteellisten lausuntojen (1) laatua.

Ulkopuolisia tieteellisiä asiantuntijoita pyydetään toimittamaan hakemuksensa, jos he ovat kiinnostuneita toimimaan edellä mainitun työryhmän jäsenenä.

EUROOPAN ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRANOMAINEN

EFSA on tärkeä tekijä EU:n elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuutta koskevassa riskinarviointijärjestelmässä. Nykyisiä ja uusia riskejä koskevilla tieteellisillä lausunnoillaan se tukee EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden riskinhallinnasta vastaavien päättäjien toimintalinjoja ja päätöksiä. Viranomaisen tärkeimpänä tehtävänä on antaa avointa ja riippumatonta tieteellistä neuvontaa ja selkeää tietoa, joka perustuu uusimpiin tieteellisiin menetelmiin ja saatavilla oleviin tietoihin.

EFSA saattaa yhteen Euroopan parhaat elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuutta koskevan riskinarvioinnin asiantuntijat. He toimivat itsenäisesti EFSA:n palveluksessa, joka itsessään on riippumaton, itsehallinnollinen organisaatio, jonka tehtävänä on tarjota Euroopan toimielimille ja jäsenvaltioille mahdollisimman laadukasta tieteellistä neuvontaa.

Viranomainen on sitoutunut tieteellistä huippuosaamista, avoimuutta, riippumattomuutta ja reagointikykyä koskeviin perusnormeihin. Riippumattoman ja avoimen työskentelynsä avulla EFSA voi tarjota parasta mahdollista tieteellistä neuvontaa ja vahvistaa näin osaltaan Euroopan elintarvike- ja rehuturvallisuusjärjestelmää.

Tarkempia lisätietoja EFSA:n tiedelautakunnista sekä tieteellisten lausuntojen käsittelytavoista on EFSA:n Internet-sivuilla.

Tiedelautakunnat: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_ScientificPanels.htm

Tieteellisten lausuntojen käsittely: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/HowWeWork/efsa_locale-1178620753812_WorkflowForScientificOpinions.htm

Lisätietoa EFSA:n sisäisesti käytössä olevista säännöistä: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_managementdocuments.htm

Ulkopuolisia arvioita EFSA:n tieteellisistä lausunnoista laativien henkilöiden tehtävät

Tiedekomitean ehdotuksen mukaan EFSA:n tuottaman tieteellisen aineiston laatua tulisi arvioida kolmivaiheisen järjestelmän avulla (2). Tämän seurauksena EFSA:ssa on vuoden 2008 alkupuolella otettu käyttöön järjestelmän kaksi ensimmäistä vaihetta, itsearviointi ja sisäinen arviointi. Tällä hetkellä EFSA:ssa ollaan ottamassa käyttöön kolmatta osaa eli ulkopuolista arviointia.

Ulkopuolisessa arvioinnissa tarkastellaan osaa EFSA:n jo hyväksytystä ja julkaistusta tieteellisestä aineistosta (3) seuraavien seikkojen arvioimiseksi:

Aineistoa tuotettaessa on noudatettu parhaita arviointikäytäntöjä tieteellisen tiedon keräämisessä, kuvaamisessa, arvioinnissa ja tulkinnassa.

Johtopäätökset ja suositukset saavat tukea tieteellisen tiedon tulkinnassa käytettyjen perusteiden riittävästä kuvaamisesta, ja oletuksiin ja epävarmuustekijöihin on kiinnitetty riittävästi huomiota.

Toimeksiantoon viitataan johtopäätöksissä riittävällä tavalla.

Edellä mainittujen seikkojen varmistamiseksi ulkopuolisesta arvioinnista vastaaville henkilöille lähetään arvioinnin aikana täytettäväksi kyselylomake, joka vastaa sisäisessä arvioinnissa käytettyä kyselylomaketta ja jossa mainitaan seuraavat seikat:

toimeksiantoon viittaaminen

tavoitteiden määrittely

riskinarvioinnin ja riskinhallinnan rajapinta

sovelletut tilastolliset menetelmät ja muut analyysimenetelmät

merkittävimpien ja muiden havaintojen välinen tasapaino

tieto siitä, millaista jatkotutkimusta tai lisätietoa aiheesta mahdollisesti tarvitaan

lausunnon tai kertomuksen johtopäätösten ja pääsisällön yhteneväisyys

vähemmistöön jääneiden näkemysten ilmaiseminen ja niistä kertominen

yhteenvedon, tarkastelun kohteena olleen kysymyksen viitekehyksen ja lausunnon sisällön yhteneväisyys

riskinhallinnasta vastaaville tahoille tarkoitetun yhteenvedon selkeys.

Työryhmä perustaa kutakin seitsemää toiminta-aluettaan (4) kohti yhden kolmesta asiantuntijasta eli puheenjohtajasta sekä kahdesta esittelijästä koostuvan ulkopuolisen arvioinnin alaryhmän (ERS).

Kaikkien 24 ERS-asiantuntijan on tarkoitus tavata EFSA:n tiloissa pidettävässä täysistunnossa. Tämän jälkeen ERS-ryhmät arvioivat tieteellisen aineiston kukin tahollaan ja kokoontuvat sen jälkeen uudelleen EFSA:n tiloihin 2–3 päivän ajaksi luonnostelemaan arviointiaan ja sopimaan sen muodosta sekä antamaan palautetta prosessista ja sen kuluessa tehdystä työstä. Tiedekomitean ja neuvoa-antavan ryhmän yksikkö antaa asiantuntijoille apuaan.

Kaikkien toiminta-alueiden ulkopuolisen arvioinnin odotetaan valmistuvan lokakuun 2009 loppuun mennessä.

Korvaukset

Ulkopuoliset asiantuntijat saavat 300 euron suuruisen korvauksen kutakin täyttä kokoukseen osallistumispäiväänsä kohti niitä muita kuluja varten, joita heidän osallistumisestaan ulkopuolisen arvioinnin alaryhmään ja sen työhön koituu. Kokouksia varten tehdystä valmistelevasta työstä koituneista kustannuksista kunkin ulkopuolisen arvioinnin alaryhmän puheenjohtaja saa yhden ylimääräisen päiväkorvauksen kokousta kohti. Kaikki esittelijät saavat 600 euron korvauksen niitä kuluja varten, jotka liittyvät arviointiraportin luonnoksen valmistelutyöhön osallistumiseen.

Sellaiset ulkopuolisten asiantuntijoiden maksettaviksi koituneet matka- ja elinkustannukset, jotka liittyvät ulkopuolisen arvioinnin alaryhmän kokouksiin, voidaan korvata samoin ehdoin kuin sellaiset jäsenten tai ulkopuolisten asiantuntijoiden maksettaviksi koituneet matka- ja elinkustannukset, jotka liittyvät tiedekomitean tai -lautakunnan kokouksiin.

Hakeminen

EFSA:n tieteellisten lausuntojen laatua arvioivan työryhmän jäsenyydestä kiinnostuneita asiantuntijoita pyydetään täyttämään sähköinen hakemuslomake, jossa he asettavat etusijalle seitsemästä toiminta-alasta enintään kolme. Näihin toiminta-aloihin kuuluvat seuraavat:

kemikaaleihin liittyvien riskien arviointi sekä muut tähän aiheeseen liittyvät alat (5)

ravitsemus ja uuselintarvikkeet

biologisten riskien arviointi ja zoonooseihin liittyvän tiedon kerääminen

eläinten terveys ja hyvinvointi

kasvien terveys

muuntogeeniset organismit

riskinarviointimenetelmät ja kehittymässä olevat riskit.

Vaatimukset

Hakijalta, joka on kiinnostunut EFSA:n tieteellisten lausuntojen laatua arvioivan työryhmän jäsenyydestä, vaaditaan seuraavanlaista kelpoisuutta ja ammatillista kokemusta (6):

A.

Kelpoisuusvaatimukset

i)

Jatkotutkinto korkeakoulusta jollakin seuraavista aloista: toksikologia, ekotoksikologia, ympäristötieteet, kemia, biokemia, elintarviketeknologia, farmakologia, eläinlääketiede, lääketiede, farmasia, biologia, luonnontieteet, agronomia/maanviljelytiede, elintarvikemikrobiologia, epidemiologia, työ—terveys, kansanterveys tai kansanterveyteen liittyvät alat.

ii)

Vähintään kymmenen (10) vuoden työkokemus hakijan valitsemaan toiminta-alaan liittyvältä alalta ja edellä määritettyjä vaatimuksia vastaavalta tasolta.

iii)

Hyvä englannin kielen taito.

iv)

Hakijoiden on noudatettava EFSA:n etunäkökohdista ilmoittamista koskevaa toimintalinjaa ja täytettävä hakemukseen sisältyvä ilmoitus etunäkökohdista siten, että se on kattava, totuudenmukainen ja täydellinen. On huomattava, että puutteet lomakkeen tässä osassa johtavat hakemuksen hylkäämiseen.

Lisätietoa etunäkökohtien ilmoittamisesta on saatavilla osoitteessa http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_DeclarationsInterest.htm

v)

Hakijan on oltava Euroopan yhteisöjen jäsenvaltion, Euroopan vapaakauppajärjestön (EFTA) jäsenvaltion tai EU:n ehdokasmaan kansalainen. Hakija voi olla myös Euroopan ulkopuolelta, mutta tällöin hakemus otetaan huomioon vain, jos eurooppalaisten hakijoiden joukosta ei löydy riittävää asiantuntemuksen tasoa.

vi)

Hakijana ei voi olla henkilö, joka on vaikuttanut aktiivisesti EFSA:n tieteellisiin lausuntoihin kuluneen kahden vuoden aikana eli 15. kesäkuuta 2007 jälkeen.

B.

Valintaperusteet

Kokemus tieteellisestä riskinarvioinnista ja/tai tieteellisen neuvonnan antamisesta elintarvike- ja rehuturvallisuuteen liittyviltä aloilta yleensä sekä erityisesti joltakin tiedekomitean tai -lautakunnan alalta.

Näyttöä tieteellisestä asiantuntemuksesta yhdeltä tai mielellään usealta tiedekomitean tai -lautakuntien alalta.

Kokemusta tieteellisten töiden ja julkaisujen vertaisarvioinnista, mielellään tiedekomitean tai -lautakuntien aloilta.

Työkokemusta tieteellisen työn laadun ja riskinarviointikäytäntöjen asianmukaisuuden tarkastamisesta.

Riippumattomuus sekä ilmoitus sitoutumisesta ja etunäkökohdista

Ulkopuolisten asiantuntijoiden nimityksen perustana ovat henkilön ominaisuudet. Hakijoiden on annettava vakuutus sitoutumisestaan toimia ulkopuolisten tekijöiden vaikutuksesta riippumatta sekä ilmoitus sellaisista etunäkökohdista, joiden voidaan katsoa haittaavan heidän riippumattomuuttaan.

Yhtäläiset mahdollisuudet

EFSA kiinnittää valintamenettelyissään erityistä huomiota yhtäläisen kohtelun periaatteisiin.

EFSA:n ulkopuolisten asiantuntijoiden tietokanta

Hakeutuminen ulkopuolisten asiantuntijoiden tietokantaan tapahtuu erillisen hakumenettelyn kautta

(ks. http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_1178712806106.htm)

Henkilöt, jotka tällä hetkellä kuuluvat ulkopuolisten asiantuntijoiden tietokantaan, voivat vastata tähän kiinnostuksenilmaisupyyntöön, jos he eivät ole vaikuttaneet aktiivisesti EFSA:n tieteellisiin lausuntoihin kuluneen kahden vuoden aikana.

Henkilötietojen käsittely kiinnostuksenilmaisupyynnön yhteydessä

EFSA:n käsitellessä hakijoiden henkilötietoja noudatetaan yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001.

Tähän kiinnostuksenilmaisupyyntöön perustuvan valintamenettelyn yhteydessä henkilö-tietojen käsittelystä vastaava rekisterinpitäjä on EFSA:n toiminnanjohtaja.

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus on järjestää menettely EFSA:n ulkopuolisesta arvioinnista vastaavien henkilöiden valitsemiseksi, ja kaikkia henkilötietoja käsitellään ainoastaan tätä tarkoitusta varten.

Hakijoilla on oikeus tarkastella itseään koskevia tietoja ja päivittää tai korjata omia tunnistetietojaan. Hakijan kelpoisuusvaatimusten ja valintaperusteiden täyttämistä osoittavia tietoja ei kuitenkaan voi päivittää tai korjata tämän kiinnostuksenilmaisupyynnön viimeisen voimassaolopäivän jälkeen.

Hakijat voivat milloin hyvänsä kääntyä Euroopan tietosuojavaltuutetun puoleen.

Hakemusten toimittaminen

Hakijoita pyydetään toimittamaan hakemuksensa sekä ilmoituksensa etunäkökohdista sähköisesti ja valintamenettelyn helpottamiseksi täyttämään hakemuslomakkeensa englanniksi.

Kaikille tähän kiinnostuksenilmaisupyyntöön osallistuville ilmoitetaan postitse valintamenettelyn tuloksesta.

Hakemukset on jätettävä viimeistään 15. kesäkuuta 2009 klo 24.00 (paikallista aikaa, GMT + 1). Kirjattuna kirjeenä lähetetyissä kirjeissä näytöksi katsotaan postileiman päivämäärä.


(1)  EFSA:n antamat tieteelliset lausunnot voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: 1) tiedelautakunnan tai tiedekomitean antamat tieteelliset lausunnot eli tiedekomitean tai tiedelautakunnan lausunto, ilmoitus tai ohje sekä 2) muu EFSA:n tuottama tieteellinen aineisto, eli EFSA:n ilmoitus, EFSA:n ohje, päätelmät torjunta-aineiden arvioinnin vertaistarkastelusta, perusteltu lausunto tai tieteellis-tekninen kertomus.

(2)  http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178628825410.htm (3. elokuuta 2007).

(3)  Kutakin yksikköä kohti valitaan kaksi aineistonäytettä, joista toiselle on tehty sisäinen arviointi, sekä kaikki arkaluonteinen aineisto, jos tällaista on.

(4)  Kemikaaleihin liittyvien riskien arviointi sekä kertomusten laatiminen tähän liittyviltä aloilta (jaetaan kahteen arviointiryhmään). Ryhmä 1: ravitsemus ja uuselintarvikkeet, biologisten riskien arviointi sekä zoonooseja koskevan tiedon kerääminen. Ryhmä 2: eläinten terveys ja hyvinvointi, kasvien terveys, muuntogeeniset organismit sekä riskinarviointimenetelmät ja kehittymässä olevat riskit.

(5)  Tähän toiminta-alaan kuuluvat lautakunnat ovat ANS, CEF, CONTAM, DATEX, FEEDAP, PRAPER ja PPR.

(6)  EFSA varaa itselleen oikeuden kuulla kolmansia osapuolia hakijoiden työkokemuksesta.