7.8.2007 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
C 184/5 |
KULTTUURI (2007–2013)
EHDOTUSPYYNTÖ — EACEA/23/07
Kulttuuritoimien tukeminen: monivuotiset yhteistyöhankkeet (toimintalohko 1.1), yhteistyötoimet (toimintalohko 1.2.1)
(2007/C 184/04)
1. Oikeusperusta
Ehdotuspyyntö perustuu Kulttuuri-ohjelman (2007–2013) (jäljempänä ’ohjelma’) perustamisesta 12. joulukuuta 2006 tehtyyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseen N:o 1855/2006/EY (1).
2. Tavoitteet ja kuvaus
Ohjelma on osa Euroopan unionin jatkuvaa pyrkimystä edistää eurooppalaisille yhteistä ja yhteiseen kulttuuriperintöön perustuvaa kulttuurialuetta kehittämällä ohjelmaan osallistuvien valtioiden luovien taiteilijoiden, kulttuurialan toimijoiden ja kulttuurilaitosten välistä kulttuuriyhteistyötä tarkoituksena edistää Euroopan kansalaisuuden kehittymistä.
Ohjelma käsittää kulttuurialan kokonaisuudessaan. Se pyrkii lisäämään synergiaa, joka johtaa kestävään kulttuuriyhteistyöhön Euroopan tasolla edistämällä kulttuurisektorilla työskentelevien ihmisten, taideteosten ja taide- ja kulttuurituotteiden kansalliset rajat ylittävää liikkuvuutta sekä kulttuurien välistä vuoropuhelua.
3. Ehdotuspyynnön aihe
Ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi tämän ehdotuspyynnön tarkoituksena on kohdistaa valintamenettelyn perusteella yhteisön tukia kahdelle seuraavalle toiminnan tyypille miltä tahansa taiteen ja kulttuurin alalta:
— |
monivuotiset yhteistyöhankkeet (toimintalohko 1.1) |
— |
yhteistyötoimet (toimintalohko 1.2.1). (2) |
Koulutus-, audiovisuaali- ja kulttuurialan toimeenpanovirasto (jäljempänä ’toimeenpanovirasto’) on vastuussa ehdotuspyynnön toteutuksesta.
MONIVUOTISET YHTEISTYÖHANKKEET (TOIMINTALOHKO 1.1)
Yhteisön tukea myönnetään erilaisista monivuotisista kulttuuritoimista koostuviin hankkeisiin, jotka pyrkivät kestävään ja järjestäytyneeseen yhteistyöhön kulttuuritoimijoiden välillä. Hankkeet voivat olla alakohtaisia tai monialaisia, mutta niillä on oltava yhteinen tavoite, joka perustuu yhteistyösopimukseen. (3)
Hankkeissa on oltava mukana vähintään kuusi kulttuurialan toimijaa vähintään kuudesta ohjelman piiriin kuuluvasta maasta.
YHTEISTYÖTOIMET (TOIMINTALOHKO 1.2.1)
Yhteisön tukea myönnetään lyhyisiin ja pienimuotoisiin kulttuurialan toimiin, jotka voivat olla alakohtaisia tai monialaisia ja joiden tarkoituksena on tutkia tapoja kulttuurialan toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi pitkäjänteisesti.
Toimissa on oltava mukana vähintään kolme kulttuurialan toimijaa vähintään kolmesta ohjelman piiriin kuuluvasta maasta.
3. Talousarvio ja hankkeen kesto
4.1 Talousarvio
Tässä ehdotuspyynnössä monivuotisiin yhteistyöhankkeisiin (toimintalohko 1.1) on myönnetty noin 17,5 miljoonaa EUR ja yhteistyötoimille (toimintalohko 1.2.1) noin 10 miljoonaa EUR.
Yhteisön tuki saa olla enintään 50 prosenttia ehdotetun toimen tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.
Monivuotisiin yhteistyöhankkeisiin (toimintalohko 1.1) myönnettävä yhteisön rahoitusosuus on 200 000–500 000 EUR vuodessa.
Yhteistyötoimien (toimintalohko 1.2.1) osalta yhteisön rahoitusosuus on 50 000–200 000 EUR.
Toimeenpanovirasto varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.
4.2 Hankkeen kesto
Monivuotisten yhteistyöhankkeiden (toimintalohko 1.1) on kestettävä kolmesta viiteen vuotta.
Yhteistyötoimet (toimintalohko 1.2.1) voivat kestää enintään 24 kuukautta.
4. Tukikelpoiset hakijat ja valintaperusteet
Hakijoiden on oltava oikeushenkilön asemassa toimivia julkisia tai yksityisiä organisaatioita, jotka toimivat pääasiallisesti kulttuurin alalla.
Luonnolliset henkilöt eivät voi hakea tukea.
Hakijoilla on oltava rekisteröity toimipaikka jossakin ohjelmaan osallistuvista valtioista (4).
Hakijalla on oltava ammattitaito ja tutkinnot, joita vaaditaan ehdotetun toimen toteuttamiseen, ja sen on osallistuttava toimen suunnitteluun ja täytäntöönpanoon. Hakijan on oltava vakavarainen, ja sillä tulee olla riittävät taloudelliset edellytykset osallistua hankkeeseen merkittävällä panoksella niin, että se rahoittaa itse vähintään 50 prosenttia ehdotetun toimen kokonaisbudjetista.
Tukea voidaan myöntää yhteisön kulttuuritoimia koskevien periaatteiden (5) mukaisille toimille, joissa on otettu huomioon kohdassa 2 esitetyt tavoitteet ja kohdassa 3 määritellyt ehdot.
Monivuotisissa yhteistyöhankkeissa (toimintalohko 1.1) tukikelpoisuuskauden on alettava ennen 1. joulukuuta 2008 ja päätyttävä viimeistään 30. marraskuuta 2013.
Yhteistyötoimissa (toimintalohko 1.2.1) tukikelpoisuuskauden on alettava ennen 1. joulukuuta 2008 ja päätyttävä viimeistään 30. marraskuuta 2010.
5. Myöntämiskriteerit
Avustusta ei myönnetä vain kelpoisuuden, poissulkemisen ja valintakriteerien tarkastelun perusteella. Päätöksen perusteena ovat myöntämisperusteet.
Myöntämisperusteet ovat seuraavat:
1) |
mahdollisuudet luoda todellista eurooppalaista lisäarvoa hankkeen avulla; |
2) |
toimien merkitys ohjelman erityistavoitteiden kannalta; |
3) |
ehdotettujen toimien suunnitteluun ja toteutukseen sisältyvät mahdollisuudet menestyä korkeaa asiantuntemuksen tasoa osoittaen; |
4) |
koordinoijan ja järjestäjien välisen kumppanuuden laatu; |
5) |
mahdollisuudet saada toimien avulla aikaan sellaisia tuloksia, jotka edistävät ohjelman tavoitteita; |
6) |
ehdotettuja toimia koskevien tulosten asianmukainen ja laaja tiedottaminen ja esille tuominen; |
7) |
mahdollisuudet saavuttaa toimien avulla riittävä jatkuvuus. |
6. Määräaika hakemusten jättämiselle
31. lokakuuta 2007 (jättämispäiväksi katsotaan postileiman päiväys tai lähettipalvelun kuitin päiväys).
7. Lisätietoja
Ehdotuspyyntöön EACEA/23/07 liittyvä eritelmä on erottamaton osa ehdotuspyyntöä. Hakemuksissa on noudatettava eritelmässä asetettuja ehtoja, ja ne on laadittava tähän tarkoitukseen varatuille lomakkeille.
Eritelmä, hakemusasiakirjat ja hakulomakkeet ovat saatavilla Koulutus-, audiovisuaali- ja kulttuurialan toimeenpanoviraston verkkosivustolta osoitteesta:
http://eacea.ec.europa.eu/
(1) EUVL L 372, 27.12.2006, s. 1.
(2) Kirjallisuuden kääntämistä koskevista toimista on esitetty erillinen ehdotuspyyntö EACEA/25/07.
(3) Yhteinen asiakirja, jolla on oikeudellinen muoto jossakin ohjelmaan osallistuvista maista ja jonka kaikki hankkeeseen osallistuvat toimijat allekirjoittavat.
(4) Euroopan unionin 27 jäsenvaltiota; ETA-maat (Islanti, Lichtenstein, Norja); ehdokasmaat (Kroatia ja Turkki; entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia edellyttäen, että tämän maan osallistumista Kulttuuri-ohjelmaan koskeva yhteisymmärryspöytäkirja (”Memorandum of Understanding”) allekirjoitetaan; Länsi-Balkanin maat (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro ja Serbia mukaan lukien Kosovo (Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman n:o 1244 nojalla), edellyttäen, että kunkin maan osallistumista Kulttuuri-ohjelmaan koskeva yhteisymmärryspöytäkirja (”Memorandum of Understanding”) allekirjoitetaan.
(5) Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksen 151 artikla.