17.7.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 163/7


EHDOTUSPYYNTÖ — EAC/17/07

Kulttuuri-ohjelma

Kirjallisuuden alan vuosittaisen eurooppalaisen kilpailun järjestäminen ja toteuttaminen

(2007/C 163/04)

1.   Johdanto

Kulttuuri-ohjelma (1) on kaikille kulttuurialoille (audiovisuaalialaa lukuun ottamatta) ja kaikenlaisille kulttuuritoimijoille avoin monivuotinen yhtenäinen ohjelma yhteisön kulttuuritoimia varten.

Ohjelma perustuu EY:n perustamissopimuksen 151 artiklaan, jonka mukaan yhteisö myötävaikuttaa siihen, että jäsenvaltioiden kulttuurit kehittyvät kukoistaviksi pitäen arvossa niiden kansallista ja alueellista monimuotoisuutta ja korostaen samalla niiden yhteistä kulttuuriperintöä.

Tämä ehdotuspyyntö liittyy Kulttuuri-ohjelman toimintalohkoon 1.3 ”erityistoimet”, ja sen tarkoituksena on valita taho, joka vastaa nykykirjallisuuden eurooppalaisen kilpailun järjestämisestä vuosittain.

2.   Tavoitteet ja kuvaus

Kirjalla ja kirjallisuudella on ensisijainen asema kulttuurissa ja maailmankuvan avartamisessa. Teosten kääntäjille myönnettävän tuen lisäksi Euroopan tasolla on kuitenkin vain vähän sellaisia aloitteita, joilla edistetään kirjallisuuden alaa. Kilpailun tavoitteena on luoda paljon näkyvyyttä monivivahteiselle eurooppalaiselle nykykirjallisuudelle (kaunokirjallisuudelle).

Tämä ehdotuspyynnön tarkoituksena on valita taho, joka vastaa kirjallisuuden alan EU-kilpailun järjestämisestä vuonna 2008. Sama hakija voi myös järjestää seuraavat kilpailut (2009–2013), mutta vain Euroopan komission nimenomaisella suostumuksella joka vuosi erikseen.

Valitun järjestäjän on toteutettava seuraavat vaiheet:

a)

Valitaan uusia lahjakkaita eurooppalaisia kirjailijoita nykykirjallisuuden (kaunokirjallisuuden) alalta kaikista Kulttuuri-ohjelmaan osallistuvista maista ja lisätään heidän tunnettuuttaan heidän kotimaidensa ulkopuolisissa osallistujamaissa.

b)

Nimetään arvostettu eurooppalaisen kirjallisuuden edustaja kilpailun suojelijaksi. Hänen tehtävänään on opastaa ja tuoda esiin a alakohdassa tarkoitettuja uusia kirjailijalahjakkuuksia.

c)

Järjestetään palkintojenjakotilaisuus, jonka avulla tämä aloite ja sen eurooppalainen mittakaava saavat näkyvyyttä.

3.   Aikataulu ja avustuskelpoisuusaika

Vuoden 2008 kilpailun järjestämistä koskevien hakemusten on oltava perillä komissiossa viimeistään 12. lokakuuta 2007.

Vuoden 2008 kilpailun järjestämiseen tarkoitetun osarahoitettavan toiminnan on käynnistyttävä viimeistään 15. maaliskuuta 2008. Ennen 1. tammikuuta 2008 toteutuneita kustannuksia ei oteta miltään osin huomioon.

Jokaisen EU-avustussopimuksen avustuskelpoisuusaika on enintään 12 kuukautta.

Valintamenettelyn tulokset on tarkoitus julkistaa vuoden 2007 neljännellä vuosineljänneksellä.

Avustussopimus on määrä allekirjoittaa vuoden 2008 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

4.   Käytettävissä oleva talousarvio

Toimintaan on varattu enintään 200 000 EUR:n määräraha, joka on tarkoitettu kunkin vuosittaisen kilpailun järjestämisen ja toteuttamisen kokonaiskustannuksiin (palkintoihin ja erityismainintaan kuuluvat rahasummat mukaan luettuina). Kyseinen rahoitusosuus voi olla enintään 60 prosenttia kunkin kilpailun yhteenlasketuista avustuskelpoisista järjestämis- ja toteuttamiskustannuksista, jotka sisältyvät valittavan hakijaorganisaation tekemään ehdotukseen (2).

Yhteisön tuki myönnetään sillä edellytyksellä, että hallinnolliset ja rahoitusmenettelyt saatetaan asianmukaisesti päätökseen.

Tässä asiakirjassa mainitut summat ovat riippuvaisia siitä, missä määrin budjettivallan käyttäjä asettaa käyttöön tarvittavia talousarviomäärärahoja.

Euroopan komissio varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

5.   Hakukelpoisuus

Hakijaorganisaatioiden on oltava kirjallisuuden alalla toimivia julkis- tai yksityisoikeudellisia organisaatioita. Niillä on oltava vähintään kahden vuoden kokemus alan toimintojen järjestämisestä EU:n laajuisesti.

Hakemuksia voivat esittää seuraaviin valtioihin sijoittautuneet organisaatiot, joilla on oikeushenkilöys:

Euroopan unionin 27 jäsenvaltiota (1.1.2007) (Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta),

kolme ETA-maata (Islanti, Liechtenstein ja Norja) (3),

EU:n ehdokasmaat (Turkki, Kroatia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia) (4),

Länsi-Balkanin maat (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro sekä Serbia, Kosovo mukaan luettuna (YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 mukaisesti)) (5).

6.   Myöntämisperusteet

Avustuskelpoiset hankkeet arvioidaan seuraavin perustein:

A.

Vastaavuus verrattuna ehdotuspyynnön tavoitteisiin (0–5 pistettä)

valtakunnallisesti palkittavien kirjojen valinnassa sovellettavien kumppanuuksien ja järjestelmien luonne ja tarkoituksenmukaisuus

tuotannostaan palkittavan eurooppalaisen henkilön nimeämisperusteiden ja -järjestelmien luonne ja tarkoituksenmukaisuus

palkintojenjakotilaisuuden toteuttamismallin tarkoituksenmukaisuus

B.

Euroopan laajuinen kokemus ja kyky saada tukijoita liikkeelle kirjallisuuden alalla (0–5 pistettä)

kokemus vastaavien aloitteiden järjestämisestä nykykirjallisuuden alalla Euroopan laajuisesti

kyky saada kirjallisuuden alan toimijoita (kirjailijoita, kääntäjiä, julkaisijoita, kirjakauppiaita, kirjastonhoitajia ja lukijoita) tukemaan hanketta Euroopan laajuisesti niin, että hankkeen vaikutukset ovat mahdollisimman laajat

C.

Hankkeen hallinnointi (0–5 pistettä)

kyky järjestää, koordinoida ja toteuttaa palkinto-ohjelmia, ja varsinkin valtakunnallisia valintamenettelyjä, tämän ehdotuspyynnön tavoitteiden mukaisesti

työsuunnitelman ja suunnittelun laatu, päätöksentekorakenteet ja mahdollisten kumppanuuksien järjestäminen mukaan luettuina

talousarvion asianmukaisuus suunniteltuihin toimintoihin verrattuna

D.

Viestintä ja näkyvyys (0–5 pistettä)

Suunniteltujen toimintojen näkyvyyttä, levittämistä ja hyödyntämistä arvioidaan seuraavin perustein:

suunniteltujen toimintojen saama huomio erilaisissa viestimissä (verkkosivusto, aikakauslehdet, esite, sanomalehdet, radio, televisio jne.), joita käytetään tiedotettaessa toiminnoista Euroopan kansalaisille

Euroopan komission näkyvyys toimintoja esiin tuovissa välineissä ja palkintojenjakotilaisuudessa

viestintäsuunnitelman tarkoituksenmukaisuus ja laatu verrattuna suunniteltuihin toimintoihin ja kohderyhmään

suunniteltujen toimintojen avulla (suoraan tai välillisesti) saavutettujen henkilöiden määrä (kohteena oleva yleisö/edunsaajaryhmä, kävijämäärä, lukijoiden ja osallistujien määrä jne.).

Euroopan komission sisäinen arviointikomitea arvioi hankkeet. Hankkeet, jotka saavat vähintään 4 pistettä perusteen A osalta ja yhteensä vähintään 14 pistettä, asetetaan pistemäärän mukaiseen järjestykseen. Tämän luettelon perusteella komissio päättää avustuksen myöntämisestä.

7.   Lisätietoja

Ehdotuspyynnön lyhentämätön versio ja hakulomakkeet ovat saatavissa seuraavalla verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/culture/eac/index_en.html.

Hakemuksissa on noudatettava lyhentämättömän ehdotuspyynnön ohjeita, ja hakemus on laadittava sitä varten tarkoitetulle lomakkeelle.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1855/2006/EY, tehty 12. joulukuuta 2006 (EUVL L 372, 27.12.2006, s. 1).

(2)  Varainhoitoasetuksen 113 artikla; soveltamissääntöjen 167 ja 172 artikla.

(3)  Sillä edellytyksellä, että asiaan liittyvä ETA:n sekakomitean päätös näiden maiden osallistumisesta Kulttuuri 2007 -ohjelmaan on voimassa.

(4)  Sillä edellytyksellä, että näiden maiden osallistumista Kulttuuri 2007 -ohjelmaan koskeva yhteisymmärryspöytäkirja on tehty.

(5)  Sillä edellytyksellä, että näiden maiden osallistumista Kulttuuri 2007 -ohjelmaan koskeva yhteisymmärryspöytäkirja on tehty.