4.12.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 300/34


Euroopan yhteisöjen komission 7.10.2004 Edith Cressonia vastaan nostama kanne

(Asia C-432/04)

(2004/C 300/64)

Euroopan yhteisöjen komissio on nostanut 7.10.2004 Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa kanteen Edith Cressonia vastaan. Kantajan asiamiehet ovat Hans Peter Hartvig ja Julian Currall ja prosessiosoite Luxemburgissa.

Euroopan yhteisöjen komissio vaatii, että yhteisöjen tuomioistuin

1.

toteaa, että Edith Cresson on laiminlyönyt EY:n perustamissopimuksen 213 artiklan mukaisia velvollisuuksiaan;

2.

Julistaa tämän vuoksi, että Cressonin oikeus eläkkeeseen ja/tai kaikkiin muihin etuihin, jotka liittyvät näihin oikeuksiin tai vastaavat niitä, lakkaa. Komissio jättää yhteisöjen tuomioistuimen harkintaan tämän lakkaamisen laajuuden ja keston.

3.

Velvoittaa Cressonin korvaamaan tässä oikeusasteessa aiheutuneet oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Komissaarin toimikautensa aikana Cresson suosi kahta henkilökohtaisesta ystäväänsä toimilla, jotka olivat vastoin yleistä etua ja niitä velvollisuuksia, jotka hänelle kuuluvat EY:n perustamissopimuksen 213 artiklan nojalla. Toinen heistä otettiin palvelukseen, vaikka hänen profiilinsa ei vastannutkaan niitä eri tehtäviä, joihin hänet palkattiin. Cressonin antama suojelu ilmeni sitten useissa yhteyksissä, vaikka kyseisen henkilön työsuoritukset olivat laadultaan, määrältään ja asianmukaisuudeltaan ilmeisen riittämättömiä. Samoin eräälle toiselle Cressonin ystävälle tarjottiin sopimuksia, aina Cressonin aloitteesta, ilman, että ne olisivat vastanneet komission yksiköiden vaatimuksia tai tarpeita. Cressonin käytös ei perustunut toimielimen etuun, vaan sen syynä oli pääasiallisesti se, että hän halusi suosia näitä kahta henkilöä. Cresson ei missään vaiheessa ainakaan tarkistanut suoritettujen menettelyjen ja tehtyjen päätösten sääntöjenmukaisuutta, vaikka hänen olisi tullut suorittaa tällaista valvontaa, kun kysymys oli henkilöistä, joihin hän oli ystävyyssuhteessa. Nämä toimet ovat näin ollen suosimista tai ainakin ilmeistä laiminlyöntiä.