8.4.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 88/199


(2004/C 88 E/0205)

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0660/04

esittäjä(t): Roger Helmer (PPE-DE) komissiolle

(9. maaliskuuta 2004)

Aihe:   Kansalaisjärjestöjen rahoittaminen

Voiko komissio kertoa;

kokonaissumman, jolla EU rahoittaa hallituksista riippumattomia järjestöjä, kansalaisyhteiskunnan ryhmiä ja poliittisia tai tiedotukseen keskittyviä liikkeitä kertarahoituksella tai jatkuvasti,

mitkä hallituksista riippumattomat järjestöt saavat avustuksia, rahoitusta tai kulukorvauksia EU:lta, kuinka paljon ja kuinka usein,

millä perusteilla hallituksista riippumattomat järjestöt katsotaan kelpoisiksi saamaan avustuksia, rahoitusta ja/tai kulukorvauksia EU:lta?

Michaele Schreyerin komission puolesta antama vastaus

(28. huhtikuuta 2004)

Varainhoitoasetukseen ja sen soveltamissääntöihin ei sisälly valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevia erityismääräyksiä eikä niiden käsittely sen vuoksi poikkea muista luonnollisista tai oikeushenkilöistä. Niihin sovelletaan siten kaikkia tuensaajia koskevia yleisiä hylkäämis- ja valintaperusteita. Varainhoitoasetuksen toisen osan IV osastoon sisältyy kuitenkin ulkoisia toimia koskevia erityissäännöksiä. Lisäksi toimintaohjelmissa ja eri toimiin liittyvissä ehdotuspyynnöissä voidaan asettaa erityisiä tukikelpoisuusehtoja.

Valtiosta riippumattomat järjestöt toimivat komission kanssa yhteistyössä lukuisten toimien täytäntöönpanemiseksi sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. Koska niitä ei tavallisesti käsitellä erikseen muista järjestöistä, tahoista tai yrityksistä, komission kirjanpidossa ei määritellä valtiosta riippumattomien järjestöjen saaman rahoituksen määrää. Monissa tapauksissa nämä järjestöt ovat ohjelmien täytäntöönpanosta vastaavia kumppaneita, eivätkä yhteisön toimien lopullisia edunsaajia. Tämän vuoksi komissio ei voi antaa vastausta arvoisan parlamentin jäsenen kahteen ensimmäiseen kysymykseen.

Yhteistyöstä valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa on kuitenkin saatavissa paljon lisätietoa Europa-palvelimella. Esimerkkeinä ovat EU:ssa toteutettavat koulutus- ja kulttuuritoimet (http://europa.eu.int/comm/dgs/educationculture/civilsociety/fr.htm) sekä kansainväliset kehitysyhteistyötoimet (http://europa.eu.int/comm/europeaid/projects/ong_cd/index_fr.htm).