13.3.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 65/260


(2004/C 65 E/274)

KIRJALLINEN KYSYMYS P-3033/03

esittäjä(t): Marianne Thyssen (PPE-DE) komissiolle

(8. lokakuuta 2003)

Aihe:   Rakennerahastot — tavoitteen 2 kohdealue — Limburgin maakunta (Belgia)

Fordin autotehdas aikoo järjestää uudelleen Euroopan tuotantoverkostoaan yrityksen Euroopan tuotantolaitosten johdon 1. lokakuuta 2003 antamien tietojen mukaan. Genkissä (Belgiassa, Limburgin maakunnassa) toimivan Fordin autotehtaan tuotantokapasiteettia rajoitetaan pian huomattavasti, minkä seuraukset tuntuvat dramaattisella tavalla yhteiskunnassa. Fordin työntekijöistä 3 000 menettää työpaikkansa. Myös alihankkijayrityksissä arvellaan menetettävän useita tuhansia työpaikkoja. Isku osuu raskaasti Limburgin maakunnan taloudelliseen ja sosiaaliseen perustaan.

Komissio tunnusti Limburgin aiemmin tavoitteen 2 kohdealueeksi (käsittäen kolme ensisijaista tavoitetta ja yhdeksän toimenpidettä) ja hyväksyi maakunnan kehitysohjelman (kausi 2000—2006) ja sen rahoituksen 240 miljoonalla eurolla. Toimet ja hankkeet toteutetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksen avulla.

Voisiko komissio kertoa, mitä mahdollisuuksia on ottaa käyttöön täydentäviä rahoitusvälineitä, jotta voitaisiin pian ratkaista Limburgin maakunnan rakenteelliset, taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat? Onko komissio jo saanut asiaa koskevan pyynnön Flanderin hallitukselta? Aikooko komissio itse tehdä asiasta aloitteen?

Michel Barnier'n komission puolesta antama vastaus

(3. marraskuuta 2003)

Komissio hyväksyi 28. kesäkuuta 2001 Limburgin maakuntaa koskevan tavoitteen 2 mukaisen yhtenäisen ohjelma-asiakirjan, jonka kokonaiskustannukset ovat 240 482 000 euroa. Genkin kunta kuuluu ohjelman piiriin.

EU:n rakennerahastojen tukiosuus on 92 696 000 euroa eli 38 prosenttia ohjelman kokonaiskustannuksista.

Esimerkiksi ohjelman ensimmäisen painopistealueen (”Talouden ja työllisyyden edistämishankkeet”) osuus on yli 50 prosenttia kokonaiskustannuksista. Näyttää siltä, että tämän painopistealueen avulla alueen rakennemuutosongelmiin voidaan paneutua jo nyt. Toissijaisuusperiaatteen mukaisesti ohjelman hallintoviranomainen (joka tässä tapauksessa on Flanderin alueen ministeriö) valitsee hyväksyttävät ohjelmat ottamalla huomioon toimenpiteiden muodon ja käytettävissä olevat varat.

Lisäksi on todettava, että alue voi hyödyntää osittain myös Flanderin aluetta koskevasta tavoite 3 -ohjelmasta myönnettyjä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) määrärahoja. Tämän ohjelman kohteena ovat erityisesti sekä työnhakijoiden että työssä olevien henkilöiden uudelleentyöllistämis- ja -koulutustoimet. ESR tukiosuus on 376,2 miljoonaa euroa, ja ohjelman kokonaismääräraha kaudelle 2000—2006 on 894 miljoonaa euroa.

EU:n täydentävien rahoitusvälineiden käyttöönoton osalta on huomattava, että maksusitoumusmäärärahojen ohjeellisessa kansallisessa jaossa 4 prosenttia määrärahoista jätetään niin sanottuun suoritusvaraukseen. Varaus kohdennetaan ohjelmille arvioimalla niiden suoritustasoa ja vaikutuksia alueella tehokkuutta, hallintoa ja rahoituksen toteutumista koskevien indikaattoreiden avulla.