20.3.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 70/169


(2004/C 70 E/177)

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2933/03

esittäjä(t): Cristiana Muscardini (UEN) komissiolle

(6. lokakuuta 2003)

Aihe:   DDT:n kokopitoisuuksien rajoittaminen kaloissa

Komissio on varmaankin tietoinen, että Lago Maggiore -järvellä vuoden 1996 kesäkuun lopulla sattunut DDT-katastrofi tyrehdytti ammattimaisen kalastuksen lähes täysin. Tästä aiheutui vakavaa haittaa kalastajille ja alueen matkailuelinkeinolle. Vaikka torjunta-aineita valmistavia tehtaita on suljettu ja niiden toimintaa on siirretty muualle vuoden 1996 loppupuolella, ongelma on edelleen ratkaisematta, sillä kalastus on edelleen kiellettyä järven Italian puoleisella alueella. Tiettyjen kalalajien — joilla on muun muassa huomattavaa taloudellista merkitystä — DDT:n kokonaispitoisuudet ylittävät Italian lainsäädännössä säädetyt enimmäispitoisuudet. Sitä vastoin järven Sveitsin puoleisella alueella kyseisiä kalalajeja saa kuitenkin pyytää ja niitä saa myydä, vaikka alhaisimmat pitoisuudet ovat Italiassa säädettyjä pitoisuuksia 10—20 kertaa korkeammat. Pitoisuuserot ovat samat kaikissa EU:n jäsenvaltioissa, joissa DDT:n kokonaispitoisuudet on asetettu. Tästä on seurauksena se, että kalaa, jota saa pyytää ja syödä Saksassa, Itävallassa ja Hollannissa, ei saa käyttää Italiassa.

Edellä mainitun perusteella tiedustelisin komissiolta seuraavaa:

1.

Eikö tässä komission mielestä ole kyse varsin laajan maantieteellisen alueen elintarvikkeiden kaupan ja valmistuksen vääristymisestä?

2.

Eikö olisi asianmukaista esittää EU:n jäsenvaltioille DDT:n enimmäispitoisuuksien yhdenmukaistamista kalojen osalta siten, että viitearvona mahdollisesti olisivat ihmisravintoa koskevat Maailman terveysjärjestön asettamat pitoisuudet (Sveitsi noudatti tätä menettelyä asettaessaan pitoisuusrajat vuonna 1995)?

3.

Onko Italian hallitus esittänyt asiaa koskevan pyynnön?

4.

Jos on, missä vaiheessa menettelyt ovat?

5.

Jos ei ole, onko komissio valmis tekemään asiaa koskevia ehdotuksia?

David Byrnen komission puolesta antama vastaus

(17. marraskuuta 2003)

Komissiolla ei ole mitään näyttöä sen tueksi, että arvoisan parlamentin jäsenen kuvailema Lago Maggiorella vallitseva tilanne vääristäisi yhteisön sisäistä kauppaa.

Komissionkin mielestä olisi suotavaa, että jäsenvaltiot käyttäisivät samoja menetelmiä asettaessaan kansallisella tasolla rajat kaloissa esiintyvien haitallisten aineiden jäämille. Lähtökohtana voisivat olla Maailman terveysjärjestön (WHO) kuvailemat menetelmät.

Komission tiedossa ei ole mitään tähän liittyvää Italian hallituksen pyyntöä.

Komissiolla ei tällä haavaa suunnittele ehdotusten tekemistä.

Lisäksi komissio haluaisi viitata Umberto Bossin kirjalliseen kysymykseen E-1460/98 (1) antamaansa vastaukseen.


(1)  EYVL C 13, 20.1.1999.