27.3.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 78/430


(2004/C 78 E/0450)

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2792/03

esittäjä(t): Eija-Riitta Korhola (PPE-DE) komissiolle

(19. syyskuuta 2003)

Aihe:   Aggressiivisen spekulaation mahdollisuudet päästökaupassa

Kansallista AAU (BSA) -määrää tarkistetaan vuodesta 2008 lähtien rajat ylittävien päästöoikeuksien siirtojen osalta niin, että myyjämaan AAU (BSA) vähenee ja ostajamaan kasvaa siirretyllä määrällä.

Jos kuitenkin 2008 alkavalla kaudella rajatylittävä päästöoikeuden siirto on seurausta siitä, että kyseiset päästöoikeudet oli alun perin vain talletettu (banked) kyseisessä maassa, saa päästöoikeuksien alkuperämaa talletettujen päästöoikeuksien määrän kaksinkertaisena. Suuressa mittakaavassa, etenkään hallitusten toimesta on vaikea uskoa jäsenmaiden ryhtyvän tällaisiin spekulatiivisiin siirtoihin, mutta jokin EU:n ulkopuolinen Annex I -maa (joka liittyy Kioton sopimukseen ja EU:n päästökauppajärjestelmään ennen vuotta 2007) tai sen yritys voisi näin tehdäkin saadakseen kaksinkertaisen myytävän oikeuden. Lisäksi syntyy mahdollisuus eräänlaisen markkinavoiman (market power) käyttämiseen, jos talletus on tehty kilpailevaan päästöoikeuksia myyvään maahan (esimerkiksi Ukrainasta Saksan liittotasavaltaan). Näin kilpailevan myyjän markkina-asema heikkenee samalla kun itse saa kaksinkertaisen hyödyn.

Toisen tyyppinen aggressiivinen spekulaatio on mahdollinen, jos joitakin vuosia sitten valuuttamarkkinoilla tapahtuneen kaltainen keinottelu siirtyy päästökauppamarkkinoille. Näin EU:n ulkopuolinen toimija voisi teoriassa myös häiritä EU:n sisällä (ja päästökaupan piirissä) toimivaa kilpailijaa.

Onko komissio varautunut tällaiseen aggressiiviseen spekulaatioon päästökaupassa? Jos on, miten?

Pitääkö komissio edelleen tarpeettomana ajatusta markkina-interventioiden käyttämisestä (esimerkiksi EU:n keskusrekisterin toimesta) päästökauppamarkkinoiden häiriöiden vakaannuttamiseksi?