92003E1262

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1262/03 esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) neuvostolle. Kansainväliseen yleissopimukseen siviilioikeudellisesta vastuusta perustuvan kansainvälisen korvaus- ja vastuujärjestelmän muuttaminen.

Virallinen lehti nro 280 E , 21/11/2003 s. 0122 - 0123


KIRJALLINEN KYSYMYS E-1262/03

esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) neuvostolle

(3. huhtikuuta 2003)

Aihe: Kansainväliseen yleissopimukseen siviilioikeudellisesta vastuusta perustuvan kansainvälisen korvaus- ja vastuujärjestelmän muuttaminen

Eurooppa-neuvostolle 5. maaliskuuta 2003 antamassaan kertomuksessa(1) Prestigen onnettomuuden seurausten vuoksi toteutettavista toimenpiteistä komissio ehdotti kansainväliseen yleissopimukseen siviilioikeudellisesta vastuusta perustuvan kansainvälisen korvaus- ja vastuujärjestelmän muuttamista siten, että pilaantumisen aiheuttajat vastaavat taloudellisesti aiheuttamistaan vahingoista.

Miten tämä aloite on edennyt? Mihin tätä asiaa koskeviin toimiin jäsenvaltiot ovat ryhtyneet?

(1) KOM(2003) 105 lopullinen.

Vastaus

(22. heinäkuuta 2003)

Siviilioikeudellisesta vastuusta vuonna 1992 tehdyssä yleissopimuksessa (CLC-yleissopimuksessa) määrätään varustamojen korvausvastuusta öljyvahinkojen yhteydessä, ja neuvosto on viime vuosina useaan otteeseen ilmaissut kannattavansa sen mahdollista tarkistamista. Neuvosto vaati jo joulukuussa 2000 meriturvallisuudesta antamissaan päätelmissä jäsenvaltioita harkitsemaan sovellettavien sääntöjen muuttamista siten, että vastuuseen joutuisivat myös muut vastuulliset osapuolet kuin alusten omistajat, sekä alusten omistajien asettamista rajattomaan korvausvastuuseen, jos he ovat syyllistyneet turvallisuusvelvoitteidensa törkeään tai tahalliseen laiminlyöntiin. Vastaavalla tavalla yhteisessä lähestymistavassa, jonka neuvosto omaksui kesäkuussa 2001 öljyn aiheuttamien pilaantumisvahinkojen kansainvälisen korvausrahaston (FIPOL) puitteissa käytäviä neuvotteluja varten, jotka koskevat öljyn aiheuttaman pilaantumisen uhrien hyväksi perustettavaa lisäkorvausrahastoa, neuvosto totesi, että vastuuseen ja asianomaisten osapuolten maksamiin korvauksiin liittyviä kysymyksiä öljyvahinkojen korvaamiseksi on tarkasteltava laaja-alaisesti, ja totesi, että jäsenvaltioiden olisi tuettava vuoden 1992 järjestelmän tarkistamista ja osallistuttava siihen aktiivisesti.

Brysselin Eurooppa-neuvostossa 21. maaliskuuta 2003 vaadittiin erityisesti meriliikenteen harjoittajien korvausvastuun lisäämistä muuttamalla siviilioikeudellisesta vastuusta tehdyn yleissopimuksen asiaa koskevia määräyksiä. Lopuksi neuvostossa (liikenne, televiestintä ja energia) korostettiin 27. maaliskuuta 2003 saastuttaja maksaa -periaatteen merkitystä tässä yhteydessä.

Tätä taustaa vasten jäsenvaltiot osallistuvat aktiivisesti nykyisen korvaus- ja korvausvastuukäytännön tarkistamiseen erityisesti työryhmässä, joka perustettiin tätä varten FIPOL:n yleiskokouksessa huhtikuussa 2000. Mahdollisten muutosten tekemiselle ei kuitenkaan ole asetettu määräaikaa.

Työryhmän helmikuussa 2003 pidetyssä kokouksessa kaksi jäsenvaltiota ja Euroopan komissio jättivät ehdotuksen nykyisen korvausvastuukäytännön muuttamiseksi siten, että otettaisiin käyttöön kynnys, jonka ylitettyään laivanomistaja voi menettää oikeutensa rajoittaa korvausvastuutaan niissä tapauksissa, joissa omistajan on todettu syyllistyneen tosiasialliseen rikkomukseen, tai siirtää korvausvastuunsa muille tahoille. Toisessa asiakirjassa eräs jäsenvaltio suositteli CLC-sopimuksen tarkistamista kaksitahoisen mallin pohjalta, johon kuuluu muiden kuin laivan rekisteröidyn omistajan korvausvastuun

selkeä määrittely, sekä omistajan velvollisuuksien lisääminen ehdotetun täydentävän öljyvahinkojen korvausrahaston rahoituksessa. Kyseiset ehdotukset kuuluvat jatkossa työryhmässä käsiteltäviin aiheisiin. Työryhmän seuraava kokous on tarkoitus järjestää lokakuussa 2003.