92002E2718

KIRJALLINEN KYSYMYS P-2718/02 esittäjä(t): Rolf Linkohr (PSE) komissiolle. Kozloduin atomivoimalan yksiköiden 1—4 arviointi.

Virallinen lehti nro 268 E , 07/11/2003 s. 0013 - 0014


KIRJALLINEN KYSYMYS P-2718/02

esittäjä(t): Rolf Linkohr (PSE) komissiolle

(20. syyskuuta 2002)

Aihe: Kozloduin atomivoimalan yksiköiden 14 arviointi

Euroopan komission arvio Kozloduin atomivoimalasta oli hyvin kriittinen.

Miksi komissio ei pitäydy Kozloduin atomivoimalan yksiköiden 14 arvioinnissa kansainvälisen atomienergiajärjestön tekemiin johtopäätöksiin?

Onko komissio käyttänyt arvioinnissaan muita kriteerejä kuin IAEA? Miksi? Jos on, mitä kriteerejä. Kenen laatimia ne ovat? Kuka on tehnyt päätöksen muiden kuin IAEA:n kriteerien käyttämisestä ja milloin?

Onko komissio tehnyt päätöksensä asiantuntijoiden kertomuksen perusteella? Jos on, keitä nämä asiantuntijat ovat.

Günter Verheugenin komission puolesta antamayhteinen vastauskirjallisiin kysymyksiin E-2527/02 ja P-2718/02

(29. lokakuuta 2002)

Vastauksena arvoisan parlamentin jäsenen esittämään kysymykseen komissio muistuttaa, että ydinturvallisuuden G-7-työryhmä määritteli tietyt reaktorityypit mm. RBMK:n ja VVER 440/230:n reaktoreiksi, joiden suunnittelussa turvallisuustekijöitä ei ole otettu riittävästi huomioon, mikä on johtanut puutteisiin, jotka eivät ole kokonaan korjattavissa jälkitoimenpitein.

Komissio palauttaa mieliin, että Bulgaria on sitoutunut vuonna 1999 allekirjoittamassaan yhteisymmärrysasiakirjassa sulkemaan Kozloduyn ydinvoimalan 1 ja 2 yksikön vuoden 2002 loppuun mennessä sekä 3 ja 4 yksikön niiden alkuperäistä aikataulua (2008 ja 2010) edellä. Komissio on todennut ymmärtäneensä, että tämä tarkoittaa viimeistään vuonna 2006. Vaatimus siitä, että Bulgaria pitää kiinni sitoumuksestaan sulkea Kozloduyn ydinvoimalan 14 yksiköt alkuperäisiä suunnitelmia aiemmin, on nyt osa EU:n yhteistä, energiaa koskevan luvun neuvottelukantaa, jonka jäsenvaltiot neuvottelupuolina vahvistivat liittymistä käsittelevässä konferenssissa. Bulgarian hallitus ilmoitti hiljattain aikovansa sulkea 3 ja 4 yksikön EU:n yhteisen kannan mukaisesti vuonna 2006 ja pyysi, että kyseisille yksiköille tehtäisiin vertaisarviointi.

Kansainvälisen atominenergiajärjestön (IAEA) hiljattain julkaisema raportti Kozloduyn 3 ja 4 yksiköstä on tulosta tarkastuskäynnistä, jonka IAEA:n asiantuntijat tekivät 24.28. kesäkuuta 2002. Tarkastuskäynti oli jatkoa kolmelle aiemmalle IAEA:n tarkastusmatkalle, joissa keskityttiin voimaloiden suunnitteluun ja toimintaan ja joiden tarkoituksena oli arvioida kaikkia aiemmin tehtyjä, Kozloduyn ydinvoimalan 3 ja 4 yksikköä koskevia suosituksia ja ehdotuksia mm. suunnitteluun, maanjäristyksiin ja toimintaan liittyvistä turvallisuusnäkökohdista. Valtaosassa toimintaan liittyvistä näkökohdista arviointiryhmä havaitsi hyödyllisiä parannuksia, mikä on osoitus Kozloduyn johdon ja henkilöstön jatkuvasta pyrkimyksestä parantaa toiminnan turvallisuutta. Sekä arviointiryhmä että Kozloduyn voimalan väki tunnustavat, että monien kysymysten osalta parannuksissa on kyse jatkuvasta prosessista ja että nyt vallitsevaa suhtautumista turvallisuuden uudenaikaistamiseen on ylläpidettävä jatkoa ajatellen. Raportissa ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, missä määrin alkuperäisiä suunnittelun puutteita on voitu riittävässä määrin paikata uudenaikaistamisohjelmalla.

Komissio muistuttaa myös siitä, että neuvoston johdolla laadittiin kesäkuussa 2001 ydinturvallisuutta laajentumisen yhteydessä käsittelevä raportti(1), jota seurasi vertaisarvioinnin Status Report kesäkuussa 2002. Raportissa otettiin huomioon yksityiskohtaisia tietoja Kozloduyn ydinvoimalassa viime vuosina toteutetusta uudenaikaistamisohjelmasta ja todettiin, että nykyinen 3 ja 4 yksikön turvallisuuden parannusohjelma auttaa rajaamaan alkuperäisiä puutteita ja varmistamaan yksiköiden toiminnan niiden sulkemiseen asti. Molemmissa tapauksissa ehdokasmaiden ydinturvallisuuden tilaa ja kehitystä tarkasteli ydinturvallisuutta käsittelevä neuvoston työryhmä (WPNS). Ydinturvallisuutta laajentumisen yhteydessä käsittelevässä neuvoston raportissa jäsenvaltiot ilmaisivat kantansa, jonka mukaan

arviointiin ei liittynyt minkäänlaista toimivaltuuksien siirtämistä jäsenvaltioilta yhteisölle. Raportissa jäsenvaltioiden asiantuntijat vahvistivat, että olemassa olevat poikkeamat EU:ssa yleisesti sovelletuista turvallisuusvaatimuksista ja -käytännöistä huomioon ottaen määrätietoisille sulkemissitoumuksille on tarvetta.

(1) http://register.consilium.eu.int/pdf/en/01/st09/09181-a1en1.pdf.