92002E1182

KIRJALLINEN KYSYMYS P-1182/02 esittäjä(t): Marco Cappato (NI) komissiolle. Madagaskarin vakava poliittinen tilanne.

Virallinen lehti nro 028 E , 06/02/2003 s. 0079 - 0080


KIRJALLINEN KYSYMYS P-1182/02

esittäjä(t): Marco Cappato (NI) komissiolle

(22. huhtikuuta 2002)

Aihe: Madagaskarin vakava poliittinen tilanne

Vuodesta 1975 lähtien vallassa olleen Madagaskarin presidentin amiraali Didier Ratsirakan järjestämissä, 16. joulukuuta 2001 pidetyissä presidentinvaaleissa on saatettu turvautua vaalivilppiin ja väärentää äänestyspaikkojen vaalipöytäkirjoja.

Oppositiopuolue on muodollisesti pyytänyt Madagaskarin korkeinta oikeutta tarkastamaan vaalipöytäkirjat, ja myös Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU on pyytänyt niiden tarkastamista. Ratsirakan puolueen AREMA:n edustajat ovat kieltäytyneet tarkastamasta vaalipöytäkirjoja vedoten menettelyjen hitauteen.

Madagaskarin asukkaat julistivat 22. helmikuuta 2002 tasavallan uudeksi presidentiksi Marc Ravalomananan, minkä jälkeen amiraali Didier Ratsiraka piiritti pääkaupunki Antananariven ja sulki kaikki sinne johtavat tiet.

Mihin poliittisiin ja diplomaattisiin toimiin Euroopan unioni on ryhtynyt edesauttaakseen ratkaisun löytämistä Madagaskarin vakavaan poliittiseen tilanteeseen?

Aikooko komissio lähettää Madagaskarille Euroopan unionin tarkkailijavaltuuskunnan, joka voisi perustaa yhteistyössä OAU:n virkamiesten kanssa kolmikantaisen valtuuskunnan Euroopan unioni, OAU, Madagaskarin poliittiset voimat tarkistamaan viime joulukuun vaalitulokset, jotta demokratia voidaan palauttaa Madagaskarille?

Poul Nielsonin komission puolesta antama vastaus

(28. toukokuuta 2002)

Komissio seuraa tarkkaan tilannetta Madagaskarissa. Se pitää valitettavana joulukuun 2001 presidentinvaalien jälkeen puhjenneita väkivaltaisuuksia ja on tukenut Afrikan yhtenäisyysjärjestön sekä Yhdistyneiden kansakuntien välitysyrityksiä osapuolten saamiseksi käymään demokraattista vuoropuhelua ja toimimaan maltillisesti.

Unioni ilmaisi 22. huhtikuuta 2002 antamassaan julkilausumassa pitävänsä tervetulleena sopimusta, jonka molemmat ehdokkaat allekirjoittivat Dakarissa 18. huhtikuuta 2002.

Molemmat ehdokkaat sopivat siirtymävaiheen sovintohallituksen muodostamisesta ja kansanäänestyksen järjestämisestä kuuden kuukauden kuluessa Yhdistyneiden kansakuntien, Afrikan yhtenäisyysjärjestön, Euroopan unionin ja muun kansainvälisen yhteisön avustuksella, jos joulukuun 2001 presidentinvaalien äänten uusintalaskennassa ei saada selvää voittajaa.

Komissio pitää valitettavana, että Dakarin sopimuksesta huolimatta vastakkainasettelu jatkuu. Maan korkein perustuslakituomioistuin julisti 29. huhtikuuta 2002 Marc Ravalomananan kiisteltyjen joulukuisten vaalien voittajaksi uusintalaskennan jälkeen, ja hän astui virkaan 6. toukokuuta 2002, mutta aiempi presidentti ei hyväksynyt korkeimman perustuslakituomioistuimen päätöstä.

Unioni ilmoitti 8. toukokuuta 2002 olevansa vakuuttunut, että ainoastaan osapuolten välinen sopimus ja kansallinen sovinto auttavat ratkaisemaan nykyisen kriisin ja että Dakarin sopimus muodostaa edelleen asianmukaisen kehyksen ratkaisun löytämiseksi.

Unioni on valmis tarjoamaan poliittista ja teknistä tukea Dakarin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, jotta maahan voidaan palauttaa rauha ja demokratia ja jotta kriisiin löydetään poliittinen ratkaisu. Tältä osin unioni pitää hyvänä presidentti Waden aloitetta järjestää uusi kahden johtajan välinen kokous.

Kriisin ratkaiseminen antaisi unionille mahdollisuuden jatkaa tuki- ja yhteistyöohjelmiensa toteutusta.