92002E0063

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0063/02 esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) neuvostolle. Espanjan puheenjohtajakausi ja Euroopan unionin työkielet.

Virallinen lehti nro 205 E , 29/08/2002 s. 0064 - 0065


KIRJALLINEN KYSYMYS E-0063/02

esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) neuvostolle

(25. tammikuuta 2002)

Aihe: Espanjan puheenjohtajakausi ja Euroopan unionin työkielet

Euroopan unionin uusien jäsenvaltioiden viralliset kielet tulevat saamaan samanlaisen tunnustetun aseman kuin nykyiset 15 jäsenvaltion unionin viralliset kielet. Uusien jäsenvaltioiden liittyminen Euroopan unioniin voi vahvistaa suuntausta, jolle on ominaista, että osa kielistä, kuten tällä hetkellä englanti ja ranska, saa tosiasiassa ensisijaisten työkielten aseman huolimatta siitä, että kaikkien jäsenvaltioiden kielet ovat tunnustettuja.

Eräät jäsenvaltiot vaativat omille kielilleen samaa asemaa kuin englannilla ja ranskalla ja perustelevat tätä kielten puhujien lukumäärällä EU:ssa. Unionissa on kieliä, kuten espanja ja portugali (sekä samaan lingvistiseen järjestelmään kuuluva galego, joka on yksi Espanjan valtion kielistä), joita puhuvat sadat miljoonat ihmiset neljällä mantereella ja jotka ovat luonteeltaan universaaleja, mikä on otettava huomioon asiasta keskusteltaessa.

Olisi absurdia, jos Euroopan unioni, jolla on tärkeä rooli maailmanlaajuisena poliittisena ja taloudellisena toimijana, väheksyisi näitä kahta kieltä ensisijaisina työkielinä EU:n nykyisten ja tulevien virallisten kielten joukossa, kun ne kerran lukeutuvat maailman kolmen puhutuimman kielen joukkoon. Millaisen kannan puheenjohtajavaltio Espanja aikoo ottaa asiassa?

Vastaus

(13. toukokuuta 2002)

EY:n perustamissopimuksen 290 artiklassa määrätään, että neuvosto vahvistaa yksimielisesti yhteisön toimielimissä käytettäviä kieliä koskevan sääntelyn. Neuvoston kanta tähän asiaan on esitetty vuonna 1958 annetussa asetuksessa N:o 1 sellaisena kuin se on myöhemmin uusien jäsenvaltioiden liittymisen yhteydessä mukautettuna. Siinä säädetään, että yhteisön virallisia työkieliä on tällä hetkellä 11.