92000E0571

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0571/00 esittäjä(t): Christopher Huhne (ELDR) neuvostolle. Tilintekovelvollisuus.

Virallinen lehti nro 026 E , 26/01/2001 s. 0063 - 0063


KIRJALLINEN KYSYMYS E-0571/00

esittäjä(t): Christopher Huhne (ELDR) neuvostolle

(2. maaliskuuta 2000)

Aihe: Tilintekovelvollisuus

Hyväksyykö neuvosto sen, että olennainen osa demokraattista prosessia on, että ne, joihin päätökset vaikuttavat, tietävät kuinka heidän edustajansa äänestivät, kun tällaisia päätöksiä tehtiin, ja heidän valitsijakuntansa voi näin ollen vaatia heidät vastuuseen niistä?

Yhteinen vastaus kirjallisiin kysymyksiin E-0569/00, E-0571/00 ja E-0572/00

(8. kesäkuuta 2000)

Kaikki neuvoston jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että avoimuus ja julkisuus ovat demokraattisen prosessin olennaisia osia. Kuten Euroopan unionista tehdyn sopimuksen johdanto-osassa todetaan, yhteinen tavoitteemme on luoda yhä läheisempi Euroopan kansojen välinen liitto, jossa päätökset tehdään mahdollisimman lähellä kansalaisia.

Neuvosto on useaan otteeseen vahvistanut työskentelevänsä päättäväisesti julkisuuden lisäämiseksi, siten että samalla säilytetään päätöksentekoprosessin tehokkuus.

Tästä ovat osoituksena seuraavat toteutetut toimenpiteet:

- Jokaisen neuvoston istunnon jälkeen julkaistaan lehdistötiedote, jossa annetaan tietoja neuvoston tekemistä päätöksistä ja ilmoitetaan ne päätökset, joiden osalta pöytäkirjan lausumat ovat yleisön saatavissa. Lausumat voi saada lehdistöpalvelusta heti neuvoston istunnon jälkeen. Itse lehdistötiedotteet samoin kuin säädöksistä käytyjen äänestysten tulokset ja pöytäkirjaan merkittävät lausumat ovat yleisön saatavilla myös neuvoston Internet-sivuilla.

- Kuukausittain laaditaan yleisön saataville yhteenveto neuvoston säädöksistä. Siihen sisältyy luettelo neuvoston hyväksymistä säädöksistä ja muista asiakirjoista, myös äänestystulokset, äänestysselitykset ja pöytäkirjaan merkittävät lausumat siltä osin kuin neuvosto toimii lainsäätäjänä. On huomattava, että vain hyväksytyt pöytäkirjat ovat virallisia. Niihin voi tutustua EUDOR-sivustolla osassa Neuvoston lainsäädäntötyön avoimuus. Tietoja neuvoston lainsäädäntötyön avoimuudesta saa myös sähköpostitse osoitteesta:

- Lisäksi neuvosto järjestää julkisia keskusteluja puheenjohtajavaltion ohjelmasta yleisten asioiden sekä talous- ja raha-asioiden osalta. Neuvosto voi päättää muidenkin julkisten keskustelujen järjestämisestä.

- Yleisön oikeutta tutustua neuvoston asiakirjoihin sääntelee 20. joulukuuta 1993 tehty neuvoston päätös 93/731. Yleisön pyytämien asiakirjojen määrä on tasaisesti noussut päätöksen tekemisestä lähtien. Lisäksi neuvoston kotisivuilla avattiin 1. tammikuuta 1999 yleisölle tarkoitettu neuvoston asiakirjahakemisto, jonka avulla kansalaiset voivat yksilöidä neuvoston asiakirjoja ja pyytää saada tutustua niihin. Asiakirjahakemiston avaamisen jälkeen neuvoston asiakirjoja koskevien pyyntöjen määrä on yli kaksinkertaistunut. Niitä asioita koskevat asiakirjat, joissa neuvosto toimii lainsäätäjänä, annetaan periaatteessa yleisön saataville sen jälkeen kun neuvoston säädös on annettu.

- Tämän vuoden alusta alkaen neuvoston kotisivuilla on ollut luettelo niistä neuvoston ja sen valmistelevien elinten kokousten esityslistaehdotusten kohdista, jotka liittyvät asioihin, joissa neuvosto toimii lainsäätäjänä oman työjärjestyksensä 6 artiklan mukaisesti. Myös neuvoston kokousaikataulu julkaistaan kotisivuilla.

Lopuksi todettakoon, että komissio on antanut ehdotuksen yleisön oikeudesta tutustua Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjoihin Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksen 255 artiklan panemiseksi täytäntöön. Euroopan parlamentin ja neuvoston on hyväksyttävä uusi lainsäädäntö yhteispäätösmenettelyssä.