91999E2641

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2641/99 esittäjä(t): Elizabeth Lynne (ELDR) komissiolle. Terveys ja turvallisuus EU:n toimielinten rakennuksissa.

Virallinen lehti nro 330 E , 21/11/2000 s. 0032 - 0033


KIRJALLINEN KYSYMYS E-2641/99

esittäjä(t): Elizabeth Lynne (ELDR) komissiolle

(12. tammikuuta 2000)

Aihe: Terveys ja turvallisuus EU:n toimielinten rakennuksissa

Voiko komissio ilmoittaa EU:n toimielinten rakennusten oikeudellisen aseman etenkin terveyttä ja turvallisuutta koskevan lainsäädännön suhteen? Koskevatko Euroopan parlamenttia tietyt erityismääräykset, vai suojaako jäseniä Brysselissä Belgian lainsäädäntö, Strasbourgissa Ranskan lainsäädäntö ja Luxemburgissa Luxemburgin lainsäädäntö?

Millainen oikeudellinen suoja Euroopan parlamentin jäsenillä ja parlamentin henkilöstöllä on vaarallista ja epäterveellistä työympäristöä vastaan?

Missä määrin yhteisön terveys- ja turvallisuuslainsäädäntöä on toteutettu Euroopan unionin toimielimissä? Millaisia oikeudellisia keinoja Euroopan unionin toimielimissä työskentelevillä on käytettävissään tilanteissa, joissa työympäristö on epäterveellinen ja vaarallinen?

Neil Kinnockin komission puolesta antama vastaus

(16. helmikuuta 2000)

Toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä 12 päivänä kesäkuuta 1989 annetun neuvoston direktiivin 89/391/ETY(1) 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti työnantajan velvollisuutena on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä kaikissa työhön liittyvissä tilanteissa. Näin ollen Euroopan unionin toimielinten on suurten organisaatioiden työnantajina ja hallinnoijina noudatettava useiden säädösten turvallisuusvaatimuksia ja työhygieniaa koskevia säännöksiä.

Yhteisön lainsäädännön vähimmäisvaatimukset työturvallisuudesta ja työterveydestä määritellään direktiivissä 89/391/ETY ja useissa sen jälkeen annetuissa direktiiveissä(2), jotka kaikki on annettu komission ehdotuksen perusteella ja Euroopan parlamentin suostumuksella. Direktiivin 89/391/ETY 7 artiklassa luodaan kehys työnantajan toteuttamille tarvittaville toimille suojelun ja ennalta ehkäisevän toiminnan alalla. Direktiivissä tarkoitetut keskeiset vaatimukset ovat työpaikkojen arviointi ja vaarojen ennaltaehkäisy, työpaikkoina käytettävien rakennusten rakennussuunnitelmien ja työmaiden valvonta, työskentely- ja sosiaalitilojen hygienian tarkkailu ja valvonta sekä turvallisuutta ja hygieniaa koskevien ohjeiden laatiminen ja jakelu. Lisäksi vaatimuksiin kuuluvat henkilöstön koulutus ennaltaehkäisyä, turvallisuutta ja terveyttä koskevissa asioissa, turvallisuus- ja terveysasioiden koordinointi toimeksisaajien ja alihankkijoiden kanssa ja tiedottaminen näille kyseisistä asioista sekä työnantajan ja johdon antama neuvonta työntekijöille ja heidän edustajilleen kaikissa mainittuja asioita koskevissa kysymyksissä.

Terveyttä ja turvallisuutta koskevaa kansallista lainsäädäntöä ei sovelleta Euroopan unionin toimielimiin. On kuitenkin selvää, että toimielimet noudattavat yhteisön lainsäädäntöä tällä alalla.

Lisäksi toimielimet voivat luonnollisesti noudattaa korkeampaa turvallisuus- ja terveystasoa, kuin mitä lainsäädännössä on säädetty. Komissio on itse asiassa asettanut korkeammat tavoitteet rakennustensa ominaisuuksien, tupakoivia ja tupakoimattomia henkilöitä koskevien sääntöjen, palontorjunnan, evakuoinnin yhteydessä tai vakavan ja välittömän vaaran uhatessa noudatettavien menettelyjen sekä elintarvikehygienian suhteen.

Euroopan unionin toimielimissä työskentelevien virkamiesten käytettävissä oleva oikeuskeino on henkilöstösäännöt (90 artikla), kun taas muun henkilökunnan osalta oikeuskeinoista mainitaan työsopimuksessa sen oikeusasemasta riippuen.

Euroopan parlamentin jäseniin ja heidän henkilöstöönsä sovelletaan erityissäännöksiä. Tämä kysymyksen osa ei kuulu komission vastuualaan, joten arvoisaa parlamentin jäsentä kehotetaan kääntymään parlamentin pääsihteeristön puoleen lisätietojen saamiseksi.

(1) EYVL L 183, 29.6.1989.

(2) 89/654/ETY, 89/655/ETY ja 89/656/ETY (EYVL L 393, 30.12.1989); 90/269/ETY ja 90/270/ETY (EYVL L 156, 21.6.1990); 92/57/ETY ja 92/58/ETY (EYVL L 245, 26.8.1992).