91999E2386

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2386/99 esittäjä(t): Bart Staes (Verts/ALE) neuvostolle. Saksan apu kemiallisten aseiden tutkimuslaitoksen rakentamiselle.

Virallinen lehti nro 280 E , 03/10/2000 s. 0038 - 0039


KIRJALLINEN KYSYMYS E-2386/99

esittäjä(t): Bart Staes (Verts/ALE) neuvostolle

(13. joulukuuta 1999)

Aihe: Saksan apu kemiallisten aseiden tutkimuslaitoksen rakentamiselle

Saksan puolustusministeriö on hiljan myöntänyt, että se aikoo auttaa Turkkia rakentamaan sotilaskäyttöön tarkoitetun kemiallisen tutkimuslaitoksen. Projektilla olisi puhtaasti puolustuksellisia tarkoitusperiä. Kuitenkin ZDF-kanavan Kennzeichen D -ohjelma lainasi äskettäin sotilaslähteitä, joiden mukaan Turkin asevoimat käyttivät vielä 11. toukokuuta 1999 kemiallisia aseita kurdien PKK-liikettä vastaan. Iskussa kuoli lähteiden mukaan kaksikymmentä kurdia. Münchenin yliopiston suorittamassa tutkimuksessa kävi sitä paitsi ilmi, että turkkien käyttämien kemiallisten kranaattien kärjet tulivat saksalaisilta Buck- ja Depyfag-nimisiltä yrityksiltä.

1. Onko neuvosto tietoinen siitä, että Saksa on mukana rakentamassa uutta sotilaallista kemian tutkimuslaitosta Turkkiin?

2. Miten tämä saksalais-turkkilainen yhteistyö sopii yhteen kansainvälisten ja yhteisön sopimien aseriisunta- ja asevalvontavelvoitteiden ja -sitoumusten kanssa, varsinkin kun on kyse kemiallisista aseista?

3. Aikooko neuvosto vielä asettua vastustamaan Saksan myöntämää apua uudelle Turkkiin rakennettavalle sotilaalliselle kemian tutkimuslaitokselle, nyt kun neuvostolla on tosiasiat tiedossaan? Jos vastaus on myönteinen, miten neuvosto aikoo ilmaista vastustuksensa Saksan hallitukselle? Jos vastaus on kielteinen, miksi neuvosto ei vastusta apua?

4. Onko neuvosto tietoinen siitä, että Turkin asevoimat käyttivät 11. toukokuuta 1999 kemiallisia aseita kurdien PKK-liikettä vastaan? Jos ei ole, miksi neuvosto ei ole tietoinen tästä jäsenyyttä hakeneen maan rikkomuksesta YK:n kemiallisten aseiden käytön kieltävää sopimusta kohtaan?

5. Onko neuvosto tehnyt Turkin hallitukselle selväksi tyytymättömyytensä tämän rikkomuksen suhteen? Jos on, miten Turkin hallitus vastasi? Jos ei ole, aikooko neuvosto vielä ilmaista tyytymättömyytensä Turkin hallitukselle kyseisen rikkomuksen suhteen, nyt kun neuvostolla on tosiasiat tiedossaan? Mikä on syynä, jos neuvosto ei aio näin tehdä?

6. Aikooko neuvosto tutkia saksalaisten kranaattikärkien käyttämistä Turkissa tapahtuneessa kemiallisten aseiden iskussa, ottaen huomioon, että materiaalin toimittaja oli EU:n jäsenvaltio ja että kyse oli jäsenyyttä hakeneen maan toimista, jotka rikkovat YK:n kemiallisten aseiden sopimusta? Jos vastaus on kielteinen, miksi neuvosto ei aio tutkia asiaa?

Vastaus

(13. maaliskuuta 2000)

Kaikki Euroopan unionin jäsenvaltiot ovat kemiallisten aseiden kehittämisen, tuotannon, varastoinnin ja käytön kieltämistä sekä niiden hävittämistä koskevan yleissopimuksen sopimusvaltioita.

Kyseisen yleissopimuksen I artiklassa mainittujen yleisten velvoitteiden mukaisesti kukin sopimusvaltio sitoutuu siihen, ettei se koskaan missään olosuhteissa kehitä, valmista, muutoin hanki, varastoi tai säilytä kemiallisia aseita taikka välittömästi tai välillisesti siirrä kemiallisia aseita kenellekään eikä avusta, rohkaise tai suostuttele ketään millään tavoin toimimaan tavalla, joka tämän yleissopimuksen mukaan on sopimusvaltiolta kielletty.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tehtävänä on yleissopimuksen täytäntöönpanon sekä sen noudattamisen valvontaan liittyvien kansainvälisten toimien varmistaminen. Kaikki yleissopimuksen sopimusvaltiot ovat OPCW:n jäseniä.

Neuvostolle ei ole ilmoitettu lähteistä, joihin arvoisa parlamentin jäsen viittaa.