91998E2411



Virallinen lehti nro C 096 , 08/04/1999 s. 0088


KIRJALLINEN KYSYMYS P-2411/98

esittäjä(t): Yvan Blot (NI) neuvostolle

(28. heinäkuuta 1998)

Aihe: Pohjois-Korean nälänhätä

Eurooppaan tulee erityisesti Saksan Punaisen Ristin ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta hälyttäviä tietoja Pohjois-Korean tilanteesta. Vuoden 1995 jälkeisenä aikana 2-3 miljoonaa ihmistä, eli noin 10 prosenttia koko väestöstä, on kuollut nälänhädän vuoksi. Nälänhädän aiheuttamat tuhot jatkuvat yhä ja sen julmat vaikutukset koskettavat 20 prosenttia väestöstä, jäljelle jäävän 75 prosentin selviytyessä vain niukasti. Väestön terveydentila on erittäin huono, koska sairaalat ovat vailla perustarvikkeita ja lääkkeitä. Vallanpitäjät ovat oletettavasti ohjanneet suuren osan laajamittaisesta kansainvälisestä avusta muualle, ts. joko jälleenmyyntiin tai armeijan varustamiseen.

Toisten, huomattavasti vähemmän hälyttävien huhujen mukaan kyse on vain pulakaudesta, jonka laajuutta marxilainen diktatuurihallitus on liioitellut joukkoviestimien avulla kannustaakseen kansainvälistä yhteisöä antamaan sille anteliaasti taloudellista tukea, jonka avulla hallitus voisi tasata taloudellisista epäonnistumisista aiheutuneita vahinkoja.

1. Voisiko neuvosto täsmentää, millaisissa olosuhteissa Euroopan unionin "tarkkailijat" suorittivat itse paikalla tehdyn tutkimuksensa, miten laajalle alueelle heidät päästettiin ja millaisen liikkumisvapauden Pjongjangin marxilainen hallitus heille antoi?

2. Voisiko neuvosto täsmentää, aikooko se ryhtyä toimiin, jotta humanitaarinen apu saavuttaisi ne, jotka sitä todella tarvitsevat? Millaisia nämä toimet ovat?

3. Mihin toimiin neuvosto aikoo ryhtyä lopettaakseen tuen antamisen eräälle tämän vuosisadan lopun viimeisistä verisistä kommunistidiktatuureista siinä tapauksessa, että elintarvikekatastrofi osoittautuukin valheeksi?

Vastaus

(22. lokakuuta 1998)

1. Puheenjohtajavaltio Yhdistyneen kuningaskunnan johtamasta Pohjois-Koreaan 9.-16. toukokuuta 1998 suuntautuneesta teknisestä tiedustelumatkasta laadittu raportti julkaistiin kesäkuun alussa. Tässä laajassa raportissa esitellään ne olosuhteet, joissa valtuuskunta toteutti matkansa, mukaan lukien pääsy eri paikkoihin ja liikkumisvapaus.

2. Neuvosto on arvoisan parlamentin jäsenen tavoin huolissaan humanitäärisen avun jakamisesta. Valtuuskunnan raportti antoi aihetta toiveikkuuteen, mutta asiaan on kiinnitettävä jatkuvaa huomiota väärinkäytösten estämiseksi ja sen tekemiseksi selväksi, että avoimuus on välttämätöntä, mikäli apumme halutaan olevan tehokasta ja yleensä saatavilla. Tämä viesti on esitetty selvästi unionin ja Pohjois-Korean välisissä yhteyksissä.

3. Pohjois-Koreaan suuntautuvat Euroopan yhteisön ja jäsenvaltioiden avustusohjelmat ovat puhtaasti humanitäärisiä, vaikka niiden toivotaan myös edistävän tavoitettamme rauhan ja vakauden saavuttamiseksi Korean niemimaalla. Niiden tavoitteena on kuitenkin ainoastaan Pohjois-Korean väestön kärsimysten helpottaminen eikä Pohjois-Korean hallinnon tukeminen. Tässä yhteydessä on pantava merkille, että Korean tasavallalla ja USA:lla on vastaavia ohjelmia. Nähtäväksi jää, miten Pohjois-Korean valitettava päätös käyttää omia vähäisiä varojaan ohjuksiin ja satelliitteihin vaikuttaa kansainvälisen yhteisön suhtautumiseen humanitääriseen apuun.