91998E1514



Virallinen lehti nro C 386 , 11/12/1998 s. 0139


KIRJALLINEN KYSYMYS E-1514/98

esittäjä(t): Helena Torres Marques (PSE) komissiolle

(13. toukokuuta 1998)

Aihe: Leonardo da Vinci -ohjelma ja naiset

Naisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia käsittelevän komission jäsenten työryhmän eräässä vuonna 1997 pidetyssä kokouksessa komission jäsen Edith Cresson korosti naisten panosta koulutuksessa ja ammatillisen koulutuksen ohjelmissa, erityisesti Leonardo da Vinci -ohjelmassa ja ilmoitti aikovansa julkistaa tulokset arvioinnista, miten naisten intressien sisällyttäminen on toteutunut tässä ohjelmassa vuonna 1997.

Voisiko komissio välittää tämän arvioinnin tulokset?

Komission jäsenen Édith Cressoninkomission puolesta antama vastaus

(12. kesäkuuta 1998)

On huomattava, että Leonardo da Vinci -ohjelmalla rahoitetaan yhtäläisiä mahdollisuuksia edistäviä hankkeita kahden erityistoimenpiteen avulla (I.1.1.d ja II.1.1.d). Ohjelmalla tuetaan myös yhtäläisten mahdollisuuksien valtavirtaistamista (mainstreaming) edistämällä yhtäläisiä mahdollisuuksia tähdentäviä näkökohtia muissa hankkeissa. Vuonna 1997 näillä toimenpiteillä rahoitettiin yhteensä 3,5 miljoonalla eculla 24:ä yhtäläisten mahdollisuuksien hanketta. Lisäksi kahdeksalla hankkeella, joita rahoitetaan muista toimista, on voimakkaasti yhtäläisiä mahdollisuuksia korostava luonne.

Hankkeiden sisältö voidaan tiivistää neljään pääalueeseen:

- Naispuolisten työnhakijoiden koulutus. Nämä hankkeet keskittyvät sellaisten oppimateriaalien kehittämiseen, jotka on suunniteltu joko perustaitojen välittämiseen tai antamaan asianmukainen ammattipätevyys.

- Työssäkäyvien naisten koulutus. Suurin osa näistä hankkeista suuntautuu monialaisiin asioihin kuten ammatinvalintaan ja sukupuolen huomioon ottavien koulutusmenetelmien suunnitteluun.

- Nuorten naisten koulutus. Useimmat näistä hankkeista kohdistuvat ammatillisessa peruskoulutuksessa oleviin naisiin ja keskittyvät ohjaamaan ammatin valinnassa sekä rohkaisemaan uusien ammattialojen valintaan.

- Koulutuksen ja työn rakenteisiin kohdistuvat hankkeet. Näiden tarkoituksena on sisällyttää yhtäläisiä mahdollisuuksia edistävät toimet sekä ammattikoulutukseen että siihen liittyviin yrityksiin. Sen vuoksi niiden kohteena ovat pääasiassa näitä toimintoja johtavat henkilöt.

Toisin sanoen korostetaan tietoisuuden lisäämistä ja taitojen kehittämistä koulutettavien, kouluttajien ja hallinnon keskuudessa.

Yhtäläisiä mahdollisuuksia tukevien kahden erityistoimenpiteen lisäksi ajatus valtavirtaistamisesta, joka vähitellen on tullut yhä tärkeämmäksi kaikilla yhteisön politiikan aloilla, heijastuu johdonmukaisesti Leonardo da Vinci -ohjelmassa. Vuosittaisessa Leonardo da Vinci -ohjelmaan liittyvässä ehdotuspyynnössä hankkeen toteuttajia kehoitetaan arvioimaan hakemuksessaan, miten hankkeen katsotaan vaikuttavan naisten ja miesten yhtäläisten mahdollisuuksien toteutumiseen. Yhtäläisten mahdollisuuksien valtavirtaistamista korostetaan erityisesti meneillään olevan Leonardo da Vinci -hakukierroksen tiedotuksessa, kohdassa II.C, jossa todetaan, että komissio asettaa etusijalle sellaiset laadukkaat hakemukset, jotka painottavat tasa-arvoisten mahdollisuuksien toteutumista (siis myös ohjelman erityisesti näihin kohdistuvien toimintalohkojen lisäksi)(1). Näkökohtaa tähdennetään sekä suullisesti että kirjallisesti kaikissa seurantaan ja tiedotukseen liittyvissä yhteyksissä. Suomessa järjestettiin 16-17. tammikuuta 1998 kansainvälinen seminaari, joka käsitteli yhtäläisiä mahdollisuuksia ammattikoulutuksessa ja johon osallistui alan ammattilaisia sekä asiantuntijoita kaikkialta Euroopasta. Yksi valtavirtaistamiseen liittyvistä kysymyksistä koski keinoja, joilla yrityksiä tukevat organisaatiot saataisiin huomaamaan, miten merkittävä potentiaali naisilla on toimia yritysten omistajina.

Ehdotusten vaikutusta sukupuoliin arvioidaan parhaillaan järjestelmällisesti, mutta huolimatta kaikista ponnisteluista on selvää, että hankkeiden toteuttajat eivät yleensä vielä täysin ymmärrä ajatusta valtavirtaistamisesta. Tämän vuoksi on vaikeaa esittää asiaankuuluvia tilastotietoja siitä, miten valtavirtaistaminen on otettu mukaan Leonardo da Vinci -ohjelmaan. Samanlaiseen johtopäätökseen päädytään tarkasteltaessa äskettäin luovutettuja kansallisia toimintasuunnitelmia, joiden tarkoituksena on työllisyyden edistäminen. Valtavirtaistamiskäsitteen konkreettisista sovelluksista näissä ei juurikaan ole esimerkkejä. Leonardo da Vinci -ohjelman seurannan valmisteluissa otetaan luonnollisesti huomioon, että on tarpeen parantaa asian ymmärtämistä.

(1) EYVL C 372, 9.12.1997.