91998E0441



Virallinen lehti nro C 304 , 02/10/1998 s. 0106


KIRJALLINEN KYSYMYS E-0441/98 komissiolle esittäjä(t): Anna Karamanou (PSE) (27. helmikuuta 1998)

Aihe: Kreikassa vallinneen huonon sään ikävät seuraukset Lesvoksen ja Samoksen saarilla

Ottaen huomioon mittavat tuhot, jotka rajuilma aiheutti Lesvosin ja Samosin saarella 2. helmikuuta 1998, ihmishenkien menetykset - nainen ja kaksi lasta -, maataloustuotannon täydellisen tuhon, kymmenien eläinten hukkumisen, suunnattomat materiaaliset vahingot ja taloudelliset seuraamukset: Mitä toimenpiteitä komissio aikoo toteuttaa avustaakseen vahinkoja kärsineitä alueita yhteisön varoista?

Komission jäsenen Jacques Santerin komission puolesta antama yhteinen vastaus kirjallisiin kysymyksiin E-0440/98 ja E-0441/98 (27. maaliskuuta 1998)

Vaikka komissio pahoitteleekin viimeaikaisten rankkasateiden Kreikan Samos- ja Lesvos-saarille aiheuttamia vahinkoja, se haluaa korostaa, että rakennerahastoja ei ole tarkoitettu hätäavun antamiseen luonnonkatastrofin sattuessa. Niiden tavoitteet ja soveltamisala on määritelty neuvoston joulukuussa 1988 hyväksymissä ja heinäkuussa 1993 tarkistetuissa asetuksissa, jotka koskevat investointien ja perusrakenteiden rahoitusta, kehityksessä jälkeen jääneitä alueita, taantuvia teollisuusalueita ja maaseutualueita. Rakennerahastoista annettava apu voisi olla vain epäsuoraa siinä tapauksessa, että alueelliset viranomaiset päättäisivät osoittaa rankkasateiden vahingoittamille alueille perusrakenteiden ja taloudellisen kehityksen investointien toteuttamiseksi tarkoitetun tuen.

Kärsimään joutuneille asukkaille annettavan hätäavun osalta komissio muistuttaa, että tätä henkilöille annettavaa vertauskuvallista tukea ei voida enää antaa, koska budjettikohta B4-3400 on poistettu talousarviosta kuluvasta varainhoitovuodesta lähtien.

Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahaston (EMOTR) ohjausosaston osalta asetuksessa (ETY) N:o 4256/88 ((EYVL L 374, 31.12.1988. )) säädetään kunnostus- ja ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä luonnonkatastrofien sattuessa. Koska kyseisten toimenpideohjelmien toteutus on kuitenkin jo pitkällä, EMOTR:n määrät on lähes kokonaan osoitettu konkreettisille hankkeille ja toimille, eikä myöntämättömien määrärahojen marginaalia ole enää käytännössä käytettävissä. Ottaen kuitenkin huomioon luonnonkatastrofien aiheuttaman hätätilanteen ja pyynnön, jonka lukuisat vastuulliset viranomaiset ovat osoittaneet ohjelmien painopisteitä uudelleen suuntaavalle komissiolle, komission olisi suhtauduttava pyyntöön myönteisesti edellyttäen, että rakennerahastojen kelpoisuussääntöjä ja muita täytäntöönpanoa koskevia sääntöjä noudatetaan. On kuitenkin selvää, että mahdollinen EMOTR:n tuki olisi poikkeuksellista ja rajallista.