91997E3953



Virallinen lehti nro C 187 , 16/06/1998 s. 0100


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3953/97 komissiolle esittäjä(t): Marjo Matikainen-Kallström (PPE) (12. joulukuuta 1997)

Aihe: Alue- ja tutkimusohjelmien tukihakemukset

Komissiolle 17.9.1997 tekemässäni kirjallisessa kysymyksessä (E-2961/97) ((EYVL C 134, 30.4.1998, s. 44. )) peräänkuulutin byrokratian vähentämistä EU:n tutkimus- ja aluepolitiikassa. Komission vastauksen saatuani haluan esittää lisäkysymyksen.

Mitkä ovat yleisimmät syyt projektien hylkäämiseksi?

Komission jäsenen Monika Wulf-Mathiesin komission puolesta antama vastaus (27. tammikuuta 1998)

Yhteisön tutkimusta ja teknologian kehittämistä koskevien ohjelmien hanke-ehdotusten tärkeimmät arviointiperusteet ovat korkea tieteellinen ja tekninen laatu, innovatiivisuus, kansalliset rajat ylittävä yhteistyö (eurooppalaisuuden lisäarvo), kustannustehokkuus, hanketta ehdottavien henkilöiden pätevyys sekä tulosten levittämis- ja hyödyntämismahdollisuudet. Lisäksi kunkin ohjelman työohjelmassa määritellään tärkeimmät vaatimukset ohjelman erityistavoitteiden saavuttamiseksi. Koska käytettävissä olevat varat ovat rajallisia ja varoista käydään kovaa kilpailua, yhdenkin vaatimusten täyttämiseksi vaadittavan perusteen (jotka ovat kaikki julkisia) täyttämättä jättäminen johtaa yleensä ehdotuksen hylkäämiseen. Yleisin syy ehdotusten hylkäämiseen useimpien ohjelmien osalta on riittämätön tieteellisen ja teknisen innovatiivisuuden laatu.

Rakennerahastojen ohjelmien tutkimusta ja teknologian kehittämistä koskevien hankkeiden hylkäämisten yleisimmät syyt olisi varmistettava jäsenvaltioilta, koska ne soveltavat omia erityismenettelyjään hankkeiden valitsemisvaiheessa valvontakomiteoisssa. Hankkeiden valintaperusteet voivat vaihdella myös kyseessä olevan ohjelman erityisten painotusten mukaan.