91997E3900



Virallinen lehti nro C 196 , 22/06/1998 s. 0032


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3900/97 komissiolle esittäjä(t): Nel van Dijk (V) (11. joulukuuta 1997)

Aihe: Kansainvälinen oikeusapu turvapaikanhakijoiden luovutuksessa

Alankomaiden asianajajakunta ja Alankomaissa toimiva kansainvälisen ulkomaalais-, pakolais- ja rikosoikeuden pysyvä asiantuntijakomitea puoltavat sellaista järjestelyä, että kun turvapaikanhakija luovutetaan Dublinin

yleissopimuksen mukaisesti yhdestä jäsenmaasta toiseen, mainitaan hänen luovutusasiakirjassaan, ketkä toimivat kyseisen turvapaikanhakijan oikeusavustajina luovuttajamaassa, jotta vastaanottajamaan oikeusavustaja voi ottaa yhteyttä luovuttajamaan oikeusavustajiin.

Pitääkö komissio tällaista järjestelyä toivottavana?

Onko komissio halukas käyttämään aloiteoikeuttaan tällaisen järjestelyn aikaansaamiseksi käyttäen perusteena joko Maastrichtin sopimuksen K.3 artiklaa tai Amsterdamin sopimuksen 73 k artiklaa, mikäli kyseinen sopimus astuu voimaan?

Aikooko komissio todella yrittää saada aikaan turvapaikanhakijoiden luovutuksen yhteydessä käytettävän oikeusapujärjestelmän, jos ja kun Dublinin säännöstö saatetaan osaksi yhteisön oikeusjärjestystä?

Komission jäsenen Anita Gradinin komission puolesta antama vastaus (23. helmikuuta 1998)

Komissio toteaa, että kuka tahansa Dublinin yleissopimuksen mukaisesti yhdestä jäsenvaltiosta toiseen siirretty turvapaikanhakija voi antaa vastaanottajavaltiossa (jonne hänet on siirretty) toimivalle oikeusavustajalleen tiedot, jotka koskevat hänen oikeusavustajaansa luovuttajavaltiossa (jossa hän alun perin haki turvapaikkaa).

Komissiolle ei ole esitetty todisteita siitä, että näiden tietojen vaihtamiseksi tarvittaisiin keskitettyä järjestelyä. Useimmissa tapauksissa, joissa turvapaikanhakija on siirretty Dublinin yleissopimuksen mukaisesti yhdestä jäsenvaltiosta toiseen, luovuttajavaltio ei ole vielä aloittanut turvapaikkahakemuksen käsittelyä. Siten ei ole myöskään selvää, että luovuttajavaltiossa oikeusavustajana toimineella henkilöllä olisi useinkaan hallussaan sellaisia tietoja, jotka olisivat merkityksellisiä vastaanottajavaltiossa tehdyn turvapaikkahakemuksen tuloksen kannalta. Jos komissiolle esitetään todisteita siitä, että Alankomaissa toimivan kansainvälisen ulkomaalais-, pakolais- ja rikosoikeuden pysyvän asiantuntijakomitean ehdottaman kaltaiset järjestelyt ovat tarpeen, se tulee tutkimaan asian tarkoin.

Jäsenvaltioiden välillä yksittäistapauksissa tapahtuvaa tietojenvaihtoa koskevien järjestelyjen on noudatettava Dublinin yleissopimuksen 15 artiklan määräyksiä. Tässä artiklassa määrätään rajat, jotka koskevat tietojenvaihdon tarkoitusta, vaihdettavien tietojen laatua, tiedonvaihdon osapuolia sekä niitä tahoja, joille vaihdetuista tiedoista voidaan ilmoittaa.

Dublinin yleissopimuksen 18 artiklan nojalla perustettu komitea on ainoa elin, jolla on valtuudet hyväksyä yleissopimusta koskevia täytäntöönpanotoimia ja ehdotuksia sitä koskeviksi muutoksiksi tai tarkistuksiksi. Koska Dublinin yleissopimus tehtiin vuonna 1990 ennen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen voimaantuloa, komissiolla ei ole aloiteoikeutta 18 artiklan mukaisen komitean puitteissa.

Komissio tutkii parhaillaan joukkoa turvapaikkaoikeuteen liittyviä kysymyksiä Amsterdamin sopimuksen 73 k artiklaan liittyen. Se suhtautuu myönteisesti yksityiskohtaisiin aloitteisiin, joissa käsiteltäisiin arvoisan parlamentin jäsenen esille nostamaa kysymystä.