91997E3888



Virallinen lehti nro C 174 , 08/06/1998 s. 0151


KIRJALLINEN KYSYMYS P-3888/97 komissiolle esittäjä(t): Martin Schulz (PSE) (27. marraskuuta 1997)

Aihe: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Clovis-lastentarhassa

1. Onko komissio tietoinen siitä, että Belgian yleinen syyttäjä tutkii epäiltyä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä toimielinten välisessä lastentarhassa Clovisissa?

2. Pitääkö paikkansa, että belgialainen yksityisyritys ESEDRA pitää Clovis-lastentarhaa komission tiloissa ja komission kanssa tekemän sopimuksen perusteella?

3. Pitääkö paikkansa, että jotkut lastentarhassa työskentelevät kyseisen yrityksen työntekijät ovat tutkintavankeudessa epäilystä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön?

4. Milloin komissio on saanut tietää näistä epäilyistä?

5. Onko komissio saanut tietää tästä tilanteesta Belgian yleisen syyttäjän kautta vai ilmoitettiinko sille jo aikaisemmin? Jos ilmoitettiin, kuka ilmoitti?

6. Kuka vastaa lastentarhan tapahtumista komissiossa?

a) Kuka komissaari?

b) Mikä pääosasto? Ketkä virkamiehet tässä pääosastossa?

7. Milloin edellisessä kysymyksessä mainitut saivat tietoa tapahtumista?

8. Mihin toimenpiteisiin edellä mainitut henkilöt tai yksiköt ovat ryhtyneet tämän asian suhteen ja milloin?

Komission jäsenen Erkki Liikasen komission puolesta antama vastaus (7. tammikuuta 1998)

Clovis-lastentarhaa on kesäkuusta 1995 lähtien hoitanut belgialainen Esedra-yhtiö, joka kuuluu osana italialaisiin Aristea- ja CIR-yhtiöihin. Komissio teki kesäkuussa 1995 niiden kanssa sopimuksen Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä joulukuussa 1994 julkaistun tarjouskilpailun jälkeen.

Henkilö, joka asetettiin tutkintavankeuteen 29. lokakuuta 1997, on Esedran pedagogisena konsulttina toimivan italialaisen Reggio-yhtiön työntekijä. Alioikeus laski hänet väliaikaisesti vapaalle jalalle 1. joulukuuta 1997.

Lastentarhan johtaja ilmoitti komissiolle epävirallisesti 2. kesäkuuta 1997, että eräs huoltaja oli 29. ja 30. toukokuuta 1997 ilmaissut hänelle pelkonsa, että hänen lapsensa oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Vaikka huoltaja ei ollut kääntynyt komission puoleen, tämä otti häneen yhteyttä. Huoltaja pyysi komissiota olemaan puuttumatta asiaan. Komission turvallisuustoimistolle kuitenkin ilmoitettiin asiasta, ja se auttoi vanhempia heidän toimenpiteissään komission ulkopuolella. Turvallisuustoimisto myös antoi kaiken mahdollisen avun Belgian oikeusviranomaisille, joille tällaisten tapausten tutkinta yksinomaisesti kuuluu, jotta tutkimuksen moitteettoman kulun turvaamiseksi voitaisiin ryhtyä tarpeellisiin suojatoimenpiteisiin.

Komissio on alusta lähtien pyrkinyt toimimaan asianomaisten lasten ja vanhempien edun mukaisesti noudattaen kuitenkin Brysselin yleisen syyttäjäviraston määräämiä luottamuksellisuutta koskevia ohjeita. Ensi vaiheessa komissio toimi epävirallisesti henkilöstön edustajien, lastentarhan johdon ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Myöhemmin se perusti kriisiryhmän vastatakseen parhaalla mahdollisella tavalla vanhempien ja henkilökunnan tiedontarpeeseen. Sittemmin vanhemmille on osoitettu useita tiedonantoja ja järjestetty lukuisia tiedotustilaisuuksia. Niitä jatketaan tarvittaessa, vaikkakin komissiolla on koko tutkimuksen ajan ollut käytettävissään vain vähän tietoja.

Komissio sai epäiltyyn lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön Clovis-lastentarhassa liittyvän ensimmäisen virallisen tiedonannon 21. lokakuuta 1997, jolloin saapui Belgian oikeusviranomaisten pyyntö päästä sisälle rakennukseen. Yleisen syyttäjäviraston toisella tiedonannolla komissiolle tiedotettiin 14. marraskuuta eräistä käynnissä olevan rikostutkimuksen yksityiskohdista, joista se ei ollut tietoinen aikaisemmin ja jonka tärkeimmät kohdat ovat: ¨Brysselin yleinen syyttäjävirasto käynnisti esitutkinnan 28. kesäkuuta 1997 (...), tutkintatuomari toivoi, että tutkijat voivat käydä paikalla (...), kuvallista aineistoa voidaan kerätä (...), komissio ilmoitti suostuvansa kaikkien tarpeellisten oikeudellisten toimenpiteiden suorittamiseen (...), tutkinta perustuu vanhempien ilmoituksiin (...), tutkinta on edelleen käynnissä (...), eräät vanhemmat nimenomaan pyysivät tutkintatuomarilta pidättyväisyyttä tutkimuksen suhteen lasten huomioonottamiseksi¨.

Turvallisuustoimisto on komission puheenjohtajan alainen. Alihankkijan hallinnon seurannasta vastaava yksikkö on pääosasto IX:n sosiaalipolitiikan yksikkö, joka on henkilöstöstä ja hallinnosta vastaavan komission jäsenen alainen.