91997E3845



Virallinen lehti nro C 196 , 22/06/1998 s. 0022


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3845/97 komissiolle esittäjä(t): Kirsi Piha (PPE) (5. joulukuuta 1997)

Aihe: Unionin laajentumisesta tiedottaminen

Unionin laajentuminen on Euroopan suurin haaste lähitulevaisuudessa. Neuvottelujen aloittaminen ensimmäisten maiden kanssa on viittä vaille valmista ja Luxemburgin huippukokouksen jälkeen neuvottelut lähtenevät käyntiin ensimmäisten kanssa vuoden 1998 alussa. Samanaikaisesti on kuitenkin unionin jäsenmaissa kansalaisten kiinnostus laajentumista kohtaan mitätöntä ja pienenemään päin. Onkin pelättävissä, että jopa negatiiviset odotukset jäsenmaksuosuuksien kasvamisesta ja tukien menettämisestä ovat leviämässä poliitikkojen suusta kansalaisten mieliin. EMU on toisaalta hyvä esimerkki siitä, kuinka vasta varsin myöhäisessä vaiheessa kiinnostuttiin kansalaisten mielipiteestä ja sen muokkaamisesta ja tulos näkyy nyt siten, että suurin osa Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisista vastustaa yhteistä rahaa. Kuinka paljon rahaa komissio aikoo sijoittaa laajentumisesta tiedottamiseen ja mitä asioita se suunnittelee sisällyttävänsä tiedotuskampanjaan?

Komission jäsenen Hans Van den Broekin komission puolesta antama vastaus (6. helmikuuta 1998)

Komissio on hyvin tietoinen arvoisan parlamentin jäsenen esille tuomasta kysymyksestä. Jäsenyyttä hakeneiden maiden hallitusten on lisättävä kansalaistensa tietoisuutta asiasta ja yhteisön on edistettävä tätä kehitystä sekä hakijamaissa että jäsenvaltioissa.

Hakijamaat saavat yleensä määrärahoja Euroopan yhdentyminen -nimisestä budjettikohdasta. Niitä myönnetään hakemuksesta jäsenyyttä hakeneille maille tavanomaisia Phare-menettelyjä noudattaen.

Yhteisön toimet kyseisellä alalla kanavoidaan hakijamaissa ensisijaisesti komission edustustojen kautta. Ne pystyivät aloittamaan toimintansa vasta vuonna 1997 sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti oli varmistanut vakautta ja ennustettavuutta koskevan toimenpiteen Pharen monen maan välisen tiedotusohjelman STAP-menettelyn mukaisen rahoituksen osalta. Vuoden 1997 määrärahoista viisi miljoonaa ecua varattiin valtuuskuntien tiedotustoiminnan rahoittamiseen, kun taas keskusrahoitusta käytetään asiantuntijapalveluihin.

Komissio tarjoaa Pharen monen maan välisen tiedotus- ja viestintäohjelman tuen turvin vierailijaohjelmansa palveluja, Eurobarometri-tutkimuksia ja ennen muuta Eurooppalainen vuoropuhelu -nimisen kausijulkaisun, joka ilmestyy joka toinen kuukausi kaikilla kymmenellä Keski- ja Itä-Euroopan kielellä.

Komission www-sivu Europaplus on osoittautunut hyvin onnistuneeksi suuren yleisön tietolähteeksi sekä yhteisössä että sen ulkopuolella. Esimerkiksi PO 1A:n Keski- ja Itä-Eurooppaa koskevalla www-sivulla käy yli 500 000 henkilöä kuukaudessa. Myös jäsenvaltioissa sijaitsevista komission toimistoista saa tietoa laajentumisesta sekä siihen liittyvistä asioista.