91997E3759



Virallinen lehti nro C 196 , 22/06/1998 s. 0015


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3759/97 komissiolle esittäjä(t): Graham Mather (PPE) (21. marraskuuta 1997)

Aihe: EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyö elinikäisessä oppimisessa

Vuosi 1996 oli elinikäisen oppimisen eurooppalainen teemavuosi. Vaikka komission virallista kertomusta ei ole vielä julkaistu, useita tärkeitä kysymyksiä on noussut esiin, ja yksi kertomuksen tärkeimmistä johtopäätöksistä tulee varmasti olemaan se, että komission strategia pyrkiä soveltamaan elinikäisen oppimisen käsitettä ja käytäntöä kaikilla aloilla on oikea ja sen vuoksi sen noudattaminen on tärkeää. Kuitenkin on aivan yhtä selvää, että Yhdysvallat on erittäin edistyksellinen tällä alalla ja sen vuoksi amerikkalaisesta lähestymistavasta elinikäiseen oppimiseen ja heidän siitä saamistaan kokemuksista voidaan oppia paljon.

1. Aikooko komissio tehdä aloitteen EU:n ja Yhdysvaltojen elinikäisen oppimisen alueella tehtävän yhteistyön kannustamiseksi kyseisten valtioiden nykyisen korkeakoulutusta ja ammattikoulutusta koskevan yhteistyösopimuksen mukaisesti vai aikooko se laajentaa kyseistä sopimusta siten, että se kattaa erityisesti elinikäisen oppimisen?

2. Tullaanko elinikäistä oppimista pitämään etusijalla komission uudessa esikuva-analyysia koskevassa aloitteessa (KOM(97)0153)?

Komission jäsenen Édith Cressonin komission puolesta antama vastaus (8. tammikuuta 1998)

Elinikäisen oppimisen tarkoituksena on auttaa ihmisiä kehittämään kykyjään ja mahdollisuuksiaan ja yrityksiä ja organisaatioita hyötymään työntekijöiden uusista ja entistä paremmista taidoista. Elinikäisen oppimisen avulla opitaan hallitsemaan muutoksia ja kansainvälinen kilpailukyky paranee. Nämä ajatukset ovat osaltaan koulutukseen liittyvien komission toimien perustana.

Ajatus elinikäisestä oppimisesta sisältyy jo EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen korkeakoulutusta ja ammatillista koulutusta koskevaan yhteistyösopimukseen. Jotta elinikäistä oppimista voitaisiin toteuttaa vielä laajemmin, komissio on pyytänyt ammatilliseen koulutukseen liittyviä projektiehdotuksia, joiden tarkoituksena on antaa yksityisille yrityksille mahdollisuus osallistua projekteihin yhteistyökumppaneina. Lisäksi kannustetaan yhteyksiä Yhdysvaltojen community college -järjestelmään erityisesti keski-ikäisten tai työelämään palaavien työntekijöiden uudelleenkoulutuksen ja täydennyskoulutuksen osalta.

Tässä yhteydessä saattaa olla kiinnostavaa tutustua EU:n ja Yhdysvaltojen välisen yhteistyösopimuksen perusteella tähän mennessä tuettuihin erilaisiin projekteihin. Komissio toimittaa tiedot näistä projekteista suoraan arvoisalle parlamentin jäsenelle ja parlamentin pääsihteeristölle.

Toisen kysymyksen osalta voidaan todeta, että komission tiedonannon ¨Esikuva-analyysi - väline taloudellisten toimijoiden ja viranomaisten käyttöön¨ ((Asiak. KOM (97) 153. )) liitteessä esiteltiin neljä aluetta, joilla voidaan toteuttaa esikuva-analyysin pilottiohjelmia. Kolme näistä liittyy ammattipätevyyteen ja aineettomiin investointeihin (tieto- ja viestintätekniikka ja uusi teknologia- ja organisaatioympäristö; innovaatioiden rahoitus, erityisesti henkisen omaisuuden kustannukset; henkilöstövoimavarojen kehittäminen). Elinikäinen oppiminen on erittäin tärkeä ulottuvuus aineettomien investointien alueella.

On kuitenkin huomattava, että esikuva-analyysiin liittyviä hankkeita kehitetään jäsenvaltioiden ehdotusten pohjalta. Komissiolla ei näin ollen ole mahdollisuuksia taata, että jotakin tiettyä aihetta käsitellään myöhemmin riittävän kattavasti.