91997E3655



Virallinen lehti nro C 174 , 08/06/1998 s. 0091


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3655/97 komissiolle esittäjä(t): Alexandros Alavanos (GUE/NGL) (19. marraskuuta 1997)

Aihe: Kozloduyn ydinreaktorien toiminnan lakkauttaminen

Agenda 2000-asiakirjan tekstissä arvioidaan, että ¨viivästysten vuoksi nyt on lähdetty siitä, että yksiköiden 1 ja 2 toimintaa voidaan jatkaa vuoteen 2001 asti ja yksiköiden 3 ja 4 toimintaa vuoteen 2001/2002¨, huolimatta siitä, että Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin ja Bulgarian välisessä sopimuksessa edellytettiin toiminnan lakkauttamista vuonna 1998. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella on käynyt ilmi, että Bulgarian hallitus aikoo säilyttää nämä reaktorit vuoteen 2005 ja 2010 vastaavasti.

Komission vastauksessa kysymykseeni (1545/96) ((EYVL C 305, 15.10.1996, s. 107.)) ilmoitettiin, että oli valittu joukko investointisuunnitelmia, esimerkiksi toteutettavuustutkimus, joka koskee Kreikan ja Bulgarian sähköverkkojen yhdistämistä, jonka suunniteltiin alkavan vuoden 1996 jälkipuoliskolla tavoitteena Kozloduyn vähittäinen korvaaminen. Komissiolta kysytään:

1. Mitä aikataulua komissio ehdottaa reaktorien toiminnan lopulliselle lakkauttamiselle?

2. Missä vaiheessa eri investointisuunnitelmat sekä Kreikan ja Bulgarian sähköverkkojen yhdistämistä koskeva toteutettavuustutkimus ovat?

3. Mistä syystä UCPTE:n (sähköntuotannon ja -siirron koordinoimiseksi toimiva liitto) laajentaminen Balkanille on viivästynyt?

Komission jäsenen Hans Van den Broekin komission puolesta antama vastaus (30. tammikuuta 1998)

1. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) ja Bulgarian välillä allekirjoitetussa sopimuksessa ei aseteta tarkkoja määräaikoja Kozloduyn voimalan yksikköjen 1*4 sulkemiselle. Sopimuksessa määritellään näiden yksikköjen sulkemiselle tiettyjä ehtoja seuraavasti: yksiköt 1 ja 2 suljetaan heti, kun saadaan riittävästi korvaavaa energiaa ottamalla käyttöön Chairan pumppaamo ja kun joko Varnan lämpövoimalaitos tai Kozloduyn yksikkö 5 tai 6 on uudistettu; yksiköt 3 ja 4 suljetaan heti, kun energiatilanne sen sallii, viimeistään kuitenkin heti, kun Kozloduyn yksiköt 5 ja 6 on uudistettu ja Sofian, Kostovin ja Republikan kaukolämpökeskukset on muutettu yhdistettyä prosessia hyödyntäviksi lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksiksi.

Mitään näistä ehdoista ei ole vielä täytetty. Jos yksikköjen 5 ja 6 uudistaminen etenee aikataulun mukaisesti, ensimmäinen ehto voisi täyttyä aikaisintaan vuonna 2001.

Komissio on ilmaissut kantansa asiaan Agenda 2000 -tiedonannossa ((Asiak. KOM(97) 2000 lopullinen. )) ja kehottanut Bulgarian viranomaisia kunnioittamaan EBRD:n kanssa tekemäänsä sopimusta ja sulkemaan vanhimmat yksiköt mahdollisimman pian.

2. Kreikan ja Bulgarian sähköverkkojen yhteiskäyttöä ja yhteenliittämistä koskeva toteutettavuustutkimus on viimeistelyvaiheessa. Tutkimuksen tekemistä ovat viivästyttäneet rahoitusvaikeudet, jotka aiheutti Bulgariassa vuoden 1996 puolivälissä alkanut ja vasta vuoden 1997 puolivälissä hallintaan saatu talous- ja pankkialan kriisi.

3. Kreikan, Serbian, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian, Romanian, Bulgarian ja Albanian sähköverkkojen rinnakkaiskäyttö on toteutettu onnistuneesti muutama kuukausi sitten.

Eri tutkimukset (myös Phare-selvitykset) ovat osoittaneet, että Balkanin runkoverkon liittämiselle Sähköntuotannon- ja siirron koordinointiliiton (UCPTE) verkkoon ei ole olemassa merkittäviä teknisiä esteitä, ja tarvittavat investoinnit ovat nyt melko hyvin tiedossa.

Verkkojen yhteenliittämisen käytännön toteuttamiseen liittyy kuitenkin edelleen ongelmia. UCPTE/CENTREL -verkon ((UCPTE (Länsi-Euroopan runkoverkko), CENTREL (Puolan, Unkarin, Tekin ja Slovakian runkoverkko, joka on toiminut vakinaisella pohjalla viime vuodesta lähtien). )) ja Balkanin alueen verkkojen välille on muun muassa saatava riittävä määrä suurjännitelinjoja joko rakentamalla uusia tai kunnostamalla vanhoja.