23.1.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 24/68


Kanne 25.11.2022 – Falqui v. parlamentti

(Asia T-735/22)

(2023/C 24/94)

Oikeudenkäyntikieli: italia

Asianosaiset

Kantaja: Enrico Falqui (Firenze, Italia) (edustajat: asianajajat F. Sorrentino ja A. Sandulli)

Vastaaja: Euroopan parlamentti

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan 26.9.2022 päivätyn varainhoidon pääosaston alaiseen parlamentin jäsenten taloudellisten ja sosiaalietuuksien osastoon kuuluvan parlamentin jäsenten palkkioista ja sosiaalietuuksista vastaavan yksikön päällikön II ilmoituksen D310275

kumoamaan 4.7.2022 päivätyn Euroopan parlamentin varainhoidon pääosaston alaiseen parlamentin jäsenten taloudellisten ja sosiaalietuuksien osastoon kuuluvan parlamentin jäsenten palkkioista ja sosiaalietuuksista vastaavan yksikön ilmoituksen D307559

toteuttamaan kantajan oikeuksien suojaamiseksi tarpeelliset toimenpiteet

velvoittamaan Euroopan parlamentin maksamaan oikeudenkäynnin aikana perusteettomasti pidättämänsä summat.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa kahteen kanneperusteeseen.

1.

Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu siihen, että Euroopan parlamentin puhemiehistön 19.5 ja 9.7.2008 tekemää päätöstä Euroopan parlamentin jäsenten asemaa koskevien sääntöjen soveltamisohjeista on rikottu.

Kantaja väittää tältä osin, että koska Euroopan parlamentin jäsenten asemaa koskevien sääntöjen soveltamisohjeita 19.5. ja 9.7.2008 tehdyn päätöksen 75 artiklan 2 kohdan mukaan ennen jäsenten asemaa koskevien sääntöjen voimaantulopäivää saadut vanhuuseläkeoikeudet ”säilyvät”, aikaisemmin voimassa olleen sellaisen viittauksen kansalliseen lainsäädäntöön, josta säädettiin ns. parlamentin jäsenten kuluja ja korvauksia koskevassa säännöstössä, on katsottava merkitsevän ristiinviittauksiin perustuvaa järjestelmää (suhteessa kyseisenä ajankohtana voimassa olleeseen säännöstöön), koska eläkeoikeuksia, joita Euroopan parlamentin entiset jäsenet ovat saaneet ennen jäsenten asemaa koskevien sääntöjen voimaantuloa, ei voida muuttaa myöhemmillä säännöstöillä.

2.

Toinen kanneperuste, joka perustuu siihen, että Euroopan parlamentti on soveltanut lainvastaisesti kansallista säännöstöä, joka on ristiriidassa unionin oikeusjärjestyksen perustavanlaatuisten periaatteiden kanssa ja erityisesti luottamuksensuojan periaatteen kanssa. Unionin oikeuden ensisijaisuuttaa koskevaa periaatetta on loukattu.

Kantaja väittää tältä osin, että kun Euroopan parlamentti soveltaa automaattisesti entisiin parlamentin jäseniin, jotka oli valittu Italiassa ennen jäsenten asemaa koskevien sääntöjen voimaantuloa, Italian parlamentin edustajainhuoneen jälkikäteen hyväksymää elinikäisten korvausten uudelleenmääritystä, se asettaa nämä jäsenet heidän eläkeoikeuksiensa osalta jatkuvaan epävarmuuden tilanteeseen, mikä on vastoin unionin oikeuden perustavanlaatuisia periaatteita ja erityisesti suhteellisuusperiaatetta ja luottamuksensuojan periaatetta.