Asia T-136/19

Bulgarian Energy Holding EAD ym.

vastaan

Euroopan komissio

 Unionin yleisen tuomioistuimen määräys (laajennettu neljäs jaosto) 14.3.2022

Asian selvittämistoimi – Työjärjestyksen 103 artiklan 3 kohta – Asiakirjojen ei-luottamuksellisten versioiden esittäminen

1.      Oikeudenkäyntimenettely – Asian selvittämistoimet – SEUT 102 artiklan mukaisessa menettelyssä komissiolle toimitettujen asiakirjojen esittäminen – Luottamuksellista käsittelyä koskeva pyyntö – Arviointiperusteet

(Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys, 91 artiklan b alakohta, 92 artiklan 3 kohta ja 103 artikla)

(ks. 4, 5 ja 8–10 kohta)

2.      Euroopan unionin oikeus – Periaatteet – Oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan – Ulottuvuus – Asianosaisten prosessuaalisen yhdenvertaisuuden periaate ja kontradiktorinen periaate – Periaatteiden sisältyminen – Noudattaminen oikeudenkäyntimenettelyssä – Ulottuvuus – Asian selvittämistoimen seurauksena esitettyjen luottamuksellisten asiakirjojen käsittelyn määrittäminen – Seikkojen merkityksellisyyden asian ratkaisun kannalta huomioon ottaminen – Näiden asiakirjojen luottamukselliseen käsittelyyn SEUT 102 artiklan mukaisessa menettelyssä perustuvaa puolustautumisoikeuksien loukkaamista koskeva kanneperuste

(SEUT 102 ja SEUT 263 artikla; Euroopan unionin perusoikeuskirja, 47 artikla; unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys, 91 artiklan b alakohta, 92 artiklan 3 kohta ja 103 artiklan 3 kohta)

(ks. 6–8 kohta)

3.      Oikeudenkäyntimenettely – Asioiden käsittely unionin yleisessä tuomioistuimessa – Asian selvittämistoimen seurauksena esitettyihin luottamuksellisiin tietoihin tai asiakirjoihin sovellettava menettely – Luottamuksellisuuden yhteensovittaminen tehokasta oikeussuojaa koskevan oikeuden kanssa – Vastapuolelle toimitettavien tietojen määrittäminen – Asianosaisen edustajien laatiman yhteenvetokertomuksen luottamuksellisen version sisältämien tietojen ilmaiseminen – Luottamuksellisiin asiakirjoihin tutustumista koskeva oikeus, jonka edellytyksenä on sitoumus olla ilmaisematta niihin sisältyviä tietoja hallinnollisessa menettelyssä – Seikka, joka ei ole ratkaiseva

(SEUT 102 artikla; unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestys, 91 artiklan b alakohta, 92 artiklan 3 kohta ja 103 artikla; neuvoston asetus N:o 1/2003, 27 artiklan 1 ja 2 kohta; komission tiedonanto 2011/C 308/06, 98 kohta)

(ks. 11, 20, 32 ja 33 kohta)


Tiivistelmä

Euroopan komissio totesi 17.12.2018 antamallaan päätöksellä,(1) että Bulgarian Energy Holding EAD (jäljempänä BEH), sen kaasutoimituksista huolehtiva tytäryhtiö Bulgargaz EAD (Bulgargaz) ja kaasuinfrastruktuurista huolehtiva tytäryhtiö Bulgartransgaz EAD (Bulgartransgaz) olivat käyttäneet väärin määräävää asemaansa Bulgarian kaasutoimitusten markkinoilla, koska ne olivat 30.7.2010 ja 1.1.2015 välisenä aikana evänneet kolmansilta osapuolilta pääsyn kolmeen kaasuinfrastruktuuriin. Tämän vuoksi komissio määräsi niille sakon.

BEH ja sen kaksi tytäryhtiötä (jäljempänä kantajat) nostivat unionin yleiseen tuomioistuimeen 1.3.2019 toimittamallaan kannekirjelmällä kanteen, jossa ne vaativat ensisijaisesti tämän päätöksen kumoamista ja toissijaisesti niille määrätyn sakon määrän alentamista.

Overgas Inc., joka on BEH:n tärkein kilpailija Bulgarian maakaasutoimitusten markkinoilla, hyväksyttiin 18.11.2019 annetulla määräyksellä väliintulijaksi tukemaan komission vaatimuksia. Tässä yhteydessä tuotiin esille, että sen asema merkityksellisillä markkinoilla riippuu sen mahdollisuudesta käyttää BEH:n tuotteita ja palveluja ja että se oli osallistunut riidanalaiseen päätökseen johtaneeseen hallinnolliseen menettelyyn kolmantena osapuolena, jota asia koskee.

Riidanalaiseen päätökseen kohdistuvan kanteensa tueksi kantajat esittivät erityisesti kanneperusteen, jonka mukaan komissio on loukannut hyvän hallinnon periaatetta ja niiden puolustautumisoikeuksia. Tältä osin kantajat väittävät, että riidanalaisen päätöksen antamiseen johtaneessa hallinnollisessa menettelyssä komissio ei antanut niille mahdollisuutta tai ainakaan riittävää mahdollisuutta tutustua asiakirjoihin, jotka sisältävät kantajien mukaan niiden puolesta puhuvia todisteita. Kyseessä ovat yksityiskohtaiset pöytäkirjat komission Overgasin kanssa pitämistä kahdeksasta kokouksesta, Overgasin niiden luottamuksellista käsittelyä koskevat pyynnöt sekä Overgasin näiden kahdeksan kokouksen jälkeen toimittamien huomautusten luottamukselliset versiot ja kantajien edustajien tietohuonemenettelyn yhteydessä 28.6.2018 laatiman raportin (jäljempänä raportti) luottamuksellinen versio.

Unionin yleinen tuomioistuin määräsi kantajien pyynnöstä 26.5.2021 antamallaan asian selvittämistoimia koskevalla määräyksellä komission esittämään kyseiset asiakirjat ja täsmensi, että niitä ei toimitettaisi tässä vaiheessa kantajille. Komissio noudatti pyyntöä 17.6.2021 jättämällä kyseiset asiakirjat mutta vetosi näihin asiakirjoihin sisältyvien tiettyjen seikkojen luottamuksellisuuteen kantajiin nähden.

Työjärjestyksen 103 artiklassa tällaisessa tilanteessa edellytetyn perusteellisen tarkastelun jälkeen unionin yleinen tuomioistuin lausuu tällä määräyksellä komission tarkoittamien seikkojen luottamuksellisuudesta määrittääkseen tarkasti kantajille toimitettavat asiakirjat ja tiedot. Tässä tarkoituksessa se kehottaa komissiota jättämään kantajiin nähden ei-luottamukselliset versiot alun perin jätetyistä eri asiakirjoista, joista on peitetty ainoastaan tiedot, joiden unionin yleinen tuomioistuin on todennut olevan luottamuksellisia tai säilyvän luottamuksellisina.

Unionin yleisen tuomioistuimen arviointi asiasta

Unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen 103 artiklassa määrätään asian selvittämistoimen johdosta toimitettujen tietojen ja asiakirjojen käsittelystä, kun pyydetyt tiedot tai asiakirjat toimittanut asianosainen pyytää joidenkin niistä ilmenevien tietojen luottamuksellista käsittelyä toiseen varsinaiseen asianosaiseen nähden. Tämän artiklan ensimmäisen kohdan mukaan unionin yleisen tuomioistuimen on tällaisessa tilanteessa tarkistettava, onko näillä tiedoilla tai asiakirjoilla merkitystä asian ratkaisun kannalta ja onko niitä pidettävä luottamuksellisina. Jos tämän tarkastelun perusteella ilmenee, että jotkin kyseessä olevat tiedot tai asiakirjat täyttävät nämä kaksi kriteeriä, unionin yleisen tuomioistuimen on tämän saman artiklan toisen kohdan mukaisesti huolehdittava tämän luottamuksellisuuden yhteensovittamisesta tehokasta oikeussuojaa koskevan oikeuden ja erityisesti kontradiktorisen periaatteen noudattamisen kanssa.

Unionin yleinen tuomioistuin toteaa aluksi, että Euroopan unionin perusoikeuskirjan 47 artiklassa vahvistettuun tehokasta oikeussuojaa koskevaan oikeuteen liittyvät vaatimukset ovat erityisen painavia kyseessä olevan kaltaisissa olosuhteissa. Kyseessä olevat asiakirjat on liitetty hallinnollisen menettelyn asiakirja-aineistoon Overgasin toimitettua ne komissiolle mutta kantajilta on kuitenkin evätty oikeus tutustua niihin jo hallinnollisessa menettelyssä niiden luottamuksellisuuden vuoksi. Tällaisessa tilanteessa kantajat, jotka ovat nostaneet kanteen erityisesti puolustautumisoikeuksiensa loukkaamista koskevalla perusteella, joutuvat puolustamaan etujaan ilman tietoa näistä asiakirjoista, toisin kuin vastapuolet eli komissio ja Overgas. Edellä esitetyn vuoksi unionin yleinen tuomioistuin tukeutuu yhtenä unionin tuomioistuimena saamiinsa toimivaltuuksiin varmistaakseen erityisesti kontradiktorisesta periaatteesta ja asianosaisten prosessuaalisen yhdenvertaisuuden periaatteesta seuraavien vaatimusten täysimääräisen noudattamisen ja katsoo, että tällaisessa tilanteessa sen on annettava kantajille mahdollisimman laaja oikeus tutustua asiakirja-aineistoon, jotta ne voivat esittää kaikki käytettävissä olevat ja merkitykselliset perustelut kanteensa tueksi.

Unionin yleinen tuomioistuin panee täytäntöön työjärjestyksen 103 artiklan 3 kohdan nojalla annettavan päätöksen yhteydessä näin vahvistetun periaatteen ja täsmentää, että asiassa on toimitettava kaikki asian selvittämistoimen seurauksena esitettyihin asiakirjoihin sisältyvät seikat, joiden tarkastelun perusteella niitä ei ole pidettävä luottamuksellisina. Se huomauttaa tältä osin, että näin on muun muassa silloin, jos kyseessä olevat tiedot ovat julkisia tai helposti saatavissa laillisin keinoin tai pääteltävissä samankaltaisista tiedoista, myös silloin, jos ne ilmenevät asiakirja-aineiston muista asiakirjoista, joiden luottamuksellista käsittelyä ei ole pyydetty. Lisäksi vakiintuneesta oikeuskäytännöstä ilmenee, että lähtökohtaisesti tiedot eivät voi säilyä luottamuksellisina yli viittä vuotta, paitsi poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Siltä osin kuin kyse on sen sijaan luottamuksellisina pidettävistä asiakirjoista, unionin yleinen tuomioistuin katsoo, että tässä vaiheessa sen on tutkittava, onko niillä merkitystä asian ratkaisun kannalta.

Unionin yleinen tuomioistuin muistuttaa, että sillä on työjärjestyksen 103 artiklan perusteella harkintavaltaa luottamuksellisten tietojen tai asiakirjojen osalta turvatakseen asianosaisen, jota vastaan luottamuksellisuuteen on vedottu, prosessuaaliset oikeudet siinä määrin kuin se suinkin on mahdollista. Jos kyseessä olevia tietoja ei voida ilmaista luottamuksellisuuden suojan piiriin kuuluvien etujen vuoksi, edes antamalla asianmukaisia sitoumuksia, tietojen ilmaisematta jättämisen yhteydessä on esitettävä täsmennyksiä, jotka koskevat menettelytapoja vastapuolen prosessuaalisten takeiden turvaamiseksi.

Unionin yleinen tuomioistuin soveltaa edellä esitettyjä periaatteita ja tarkastelee perusteellisesti ja erikseen jokaista seikkaa, jonka komissio on esittänyt olevan kantajiin nähden luottamuksellinen tässä tarkoituksessa 26.5.2021 toteutetun asian selvittämistoimen kohteena olevia asiakirjoja jättäessään, ja määrittää kantajille toimitettavien tietojen tai asiakirjojen täsmällisen sisällön siinä määrin kuin se suinkin on tarpeen niiden prosessuaalisten oikeuksien turvaamiseksi.

Tämän tarkastelun päätteeksi niistä asiakirjoista, joiden katsotaan sisältävän asian ratkaisun kannalta merkityksellisiä seikkoja ja jotka voidaan siten liittää asiakirja-aineistoon, unionin yleinen tuomioistuin velvoittaa komission jättämään ei-luottamuksellisen version, joka on tarkoitettu toimitettavaksi myöhemmin kantajille, tietojen, joiden on suojattujen etujen vuoksi tarpeen säilyä edelleen luottamuksellisina, peittämistä koskevien täsmällisten ja tyhjentävien ohjeiden mukaisesti. Tässä yhteydessä unionin yleinen tuomioistuin päättää tehokasta oikeussuojaa koskevaan oikeuteen erottamattomasti kuuluvien kontradiktorisen periaatteen ja asianosaisten prosessuaalisen yhdenvertaisuuden periaatteen noudattamisen varmistamiseksi toimittaa kantajille – sillä varauksella, että rajoitettujen katkelmien sisältämät tiedot peitetään – luottamuksellisen raportin, jonka niiden asianajajat olivat laatineet saatuaan oikeuden tutustua yksityiskohtaisista pöytäkirjoista ilmeneviin luottamuksellisiin tietoihin, vaikka tämä tutustumisoikeus oli myönnetty edellyttäen, että nämä asianajajat sitoutuvat olemaan paljastamatta näitä tietoja kantajille. Sen sijaan unionin yleinen tuomioistuin päättää olla ilmaisematta kantajille täsmällistä perustelua, jonka vuoksi Overgas piti tärkeänä, ettei tiettyjä tietoja toimitettaisi kantajille, kun otetaan huomioon vakavat seuraukset, joita näiden tietojen paljastamisella voisi olla tälle asianosaiselle.


1      SEUT 102 artiklan mukaisesta menettelystä 17.1.2018 annettu komission päätös C(2018) 8806 final (asia AT.39849 – BEH Gas) (jäljempänä riidanalainen päätös).