1. Palvelujen tarjoamisen vapaus – Postipalvelut – Direktiivi 97/67 – Yleispalveluun kuuluvia postipalveluja tarjoavien velvollisuus ottaa käyttöön ulkoinen menettely käyttäjien valitusten käsittelemiseksi
(Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/67, sellaisena kuin se on muutettuna direktiiveillä 2002/93 ja 2008/6, 19 artikla)
2. Henkilöiden vapaa liikkuvuus – Sijoittautumisvapaus – Rajoitukset – Kansallinen lainsäädäntö, joka velvoittaa yleispalveluun kuulumattomia postipalveluja tarjoavat ottamaan käyttöön ulkoinen menettely käyttäjien valitusten käsittelemiseksi
(SEUT 49 artikla)
1. Yhteisön postipalvelujen sisämarkkinoiden kehittämistä ja palvelun laadun parantamista koskevista yhteisistä säännöistä annettua direktiiviä 97/67 – sekä alkuperäisessä muodossaan että direktiiveillä 2002/39 ja 2008/6 muutettuna – on tulkittava siten, ettei se ole esteenä kansalliselle lainsäädännölle, joka tekee yleispalveluun kuulumattomien postipalvelujen tarjoajille pakolliseksi ulkoisen menettelyn, jossa näiden palvelujen käyttäjien valituksia käsitellään.
Direktiivillä 97/67 ei ole täydellisesti yhdenmukaistettu siinä tarkoitettuja valitusten käsittelymenettelyjä. Direktiivissä 97/67 – sekä alkuperäisessä muodossaan että muutetuissa muodoissaan – ymmärretään siinä tarkoitetut valitusten käsittelymenettelyt vähimmäispuitteina, jotka täydentävät kansallisen ja unionin lainsäädännön mukaisia oikeussuojakeinoja. Jäsenvaltioilla on harkintavaltaa yksityiskohtaisten menettelyjen ja sen järjestelmän valinnassa, joka sopii parhaiten niiden omiin oloihin, niissä direktiivissä säädetyissä rajoissa ja niiden siinä vahvistettujen linjausten mukaisesti, joilla valitusten käsittelymenettelyt pyritään ulottamaan kaikkiin postipalvelujen tarjoajiin.
(ks. 35, 40, 47 ja 52 kohta sekä tuomiolauselman 1 kohta)
2. SEUT 49 artiklaa on tulkittava siten, ettei se ole esteenä kansalliselle lainsäädännölle, joka tekee yleispalveluun kuulumattomien postipalvelujen tarjoajille pakolliseksi ulkoisen menettelyn, jossa näiden palvelujen käyttäjien valituksia käsitellään.
Tällaisella lainsäädännöllä ei nimittäin millään tavoin rajoiteta sijoittautumisvapautta. Ensiksikin sitä sovelletaan tekemättä eroa kansalaisuuden perusteella kaikkiin yleispalveluun kuulumattomien postipalvelujen tarjoajiin. Toiseksi on niin, etteivät toimijat voi vaatia, ettei jäsenvaltiolla ole yritysten asiakkaiden etuja turvaavia oikeusturvarakenteita, joissa riidat voidaan ratkaista tuomioistuimiin turvautumatta. Lisäksi lähes kaikki jäsenvaltiot ovat myös ulottaneet valitusten ulkoiset käsittelymenettelyt yleispalveluun kuulumattomien postipalvelujen tarjoajiin.
(ks. 61, 62 ja 64 kohta sekä tuomiolauselman 2 kohta)