Asia C-425/07 P

AEPI Elliniki Etaireia pros Prostasian tis Pnevmatikis Idioktisias AE

vastaan

Euroopan yhteisöjen komissio

”Muutoksenhaku — Kilpailu — Komission hylkäämä kantelu — Merkittävät häiriöt yhteismarkkinoilla — Yhteisön etua koskevan edellytyksen täyttymättä jääminen”

Julkisasiamies P. Mengozzin ratkaisuehdotus 27.11.2008   I ‐ 3208

Yhteisöjen tuomioistuimen tuomio (kolmas jaosto) 23.4.2009   I ‐ 3226

Tuomion tiivistelmä

  1. Kilpailu – Hallinnollinen menettely – Kantelujen tutkiminen – Asian tutkintaan liittyvän yhteisön edun arviointi

    (EY 81 ja EY 82 artikla)

  2. Kilpailu – Kartellit tai muut yhteistoimintajärjestelyt – Vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan – Käsite

    (EY 81 ja EY 82 artikla)

  3. Muutoksenhaku – Valitusperusteet – Tuomion perustelut, joissa on sekoitettu keskenään kaksi oikeudellista käsitettä – Tuomiolauselma, jonka tueksi on esitetty sellaisia muita oikeudellisia perusteluita, että siitä ilmenevä lopputulos on perusteltu – Hylkääminen)

  1.  Komission edellytetään määrittelevän ja panevan täytäntöön yhteisön kilpailupolitiikan, ja sillä on tätä varten harkintavaltaa sille tehtyjen kantelujen käsittelemisessä. Kun komissio asettaa sille tehdyt kantelut tärkeysjärjestykseen, se voi lainmukaisesti käyttää perusteena yhteisön etua. Tässä yhteydessä sen on arvioitava kussakin tapauksessa sitä, kuinka vakavia väitetyt kilpailuolosuhteiden loukkaamiset ovat ja kuinka pysyviä niiden vaikutukset ovat. Tästä velvollisuudesta seuraa erityisesti, että sen on otettava huomioon kantelussa esitettyjen rikkomisten kesto ja merkitys sekä niiden vaikutus Euroopan yhteisössä vallitsevaan kilpailutilanteeseen.

    Näin ollen tapauksessa, jossa on katsottu, että kyseessä on vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, EY 81 ja EY 82 artiklan rikkomista koskevan kantelun tutkii komissio eivätkä kansalliset kilpailuviranomaiset, jos asiaan liittyy riittävä yhteisön etu. Näin saattaisi olla erityisesti silloin, kun kantelun kohteena oleva rikkominen on omiaan aiheuttamaan merkittäviä häiriöitä yhteismarkkinoilla.

    (ks. 31, 53 ja 54 kohta)

  2.  Yhtäältä vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja toisaalta merkittäviä häiriöitä yhteismarkkinoilla koskevat käsitteet ovat kaksi erillistä käsitettä.

    Vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan toimii erotteluperusteena yhteisön kilpailuoikeuden, erityisesti EY 81 ja EY 82 artiklan, ja kansallisen kilpailuoikeuden soveltamisalojen välillä. Jos osoittautuu, että väitetty rikkominen ei ole omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan tai että se on omiaan vaikuttamaan vain merkityksettömällä tavalla, yhteisön kilpailuoikeutta ja erityisesti EY 81 ja EY 82 artiklaa ei voida soveltaa. Lisäksi jotta yritysten välinen sopimus olisi omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, objektiivisten oikeudellisten seikkojen ja tosiseikkojen perusteella on oltava riittävän todennäköistä, että se voi tosiasiallisesti tai mahdollisesti vaikuttaa jäsenvaltioiden välisiin kauppavirtoihin suoraan tai välillisesti tavalla, joka voi haitata jäsenvaltioiden välisten yhtenäismarkkinoiden tavoitteiden toteutumista.

    Merkittäviä häiriöitä yhteismarkkinoilla koskeva käsite voi toimia yhtenä sen kysymyksen arviointiperusteena, liittyykö asiaan sellaista riittävää yhteisön etua, että komissio tutkii kantelun.

    Tämän osalta vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ei sellaisenaan osoita, että yhteismarkkinoilla olisi merkittäviä häiriöitä.

    (ks. 48–52 kohta)

  3.  Siitä, että ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin on valituksenalaisessa tuomiossa sekoittanut keskenään käsitteitä, ei seuraa, että kyseinen tuomio olisi kumottava, jos tuomiolauselman tueksi on esitetty sellaisia muita oikeudellisia perusteluita, että siitä ilmenevä lopputulos on perusteltu.

    (ks. 55 kohta)