Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen – Ehdottomat hylkäysperusteet – Tavaramerkit, joilta puuttuu erottamiskyky – Kolmiulotteinen tavaramerkki – Juomapakkauksen muoto

(Neuvoston asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan b alakohta)

2. Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen – Ehdottomat hylkäysperusteet – Tavaramerkit, joilta puuttuu erottamiskyky, jotka ovat kuvailevia tai jotka ovat tavallisia – Poikkeus – Käytön perusteella syntyvä erottamiskyky – Arviointiperusteet

(Neuvoston asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 3 kohta)

Tiivistelmä

1. Keltaisella nesteellä täytetystä läpinäkyvästä pullosta, jossa on pitkä kaula, jonka suuhun on asetettu vihreäkuorinen sitruunanviipale, muodostuva kolmiulotteinen tavaramerkki, jonka rekisteröintiä haetaan Nizzan sopimukseen pohjautuvan luokitukseen luokkaan 32 kuluvia oluita, hiilihappovesiä ja hedelmätuoremehuja sekä tämän luokituksen luokkaan 42 kuuluvia ravintoloita, baareja ja pikaruokaloita varten, ei ole erottamiskykyinen yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tavalla, koska tavaramerkki muodostuu sellaisten elementtien yhdistelmästä, joista kultakin puuttuu erottamiskyky tavaramerkkihakemuksessa tarkoitettujen tavaroiden ja palvelujen osalta, koska näitä elementtejä voidaan käyttää tavanomaisesti elinkeinotoiminnassa näiden tavaroiden ja palvelujen esittämiseen, ja koska tapa, jolla nämä elementit on yhdistetty, ei myöskään kykene tekemään tavaramerkkiä erottamiskykyiseksi.

(ks. 30, 32, 35 ja 36 kohta)

2. Asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu yhteisön tavaramerkin käytön perusteella syntyvä erottamiskyky edellyttää ensinnäkin, että ainakin merkittävä osa kohderyhmästä tunnistaa tavaramerkin ansiosta kyseessä olevat tavarat tai palvelut tietystä yrityksestä peräisin oleviksi. Tilannetta, jossa edellytyksen, joka koskee käytön perusteella syntyvää erottamiskykyä, voidaan katsoa täyttyneen, ei kuitenkaan voida näyttää toteen pelkästään tiettyjen prosenttiosuuksien kaltaisten yleisten ja abstraktien tietojen perusteella.

Tavaramerkin rekisteröinti asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 3 kohdan perusteella edellyttää toiseksi sen osoittamista, että kyseinen tavaramerkki on käytön perusteella tullut erottamiskykyiseksi siinä merkittävässä osassa yhteisöä, jonka osalta tämä ominaisuus tämän saman asetuksen 7 artiklan 1 kohdan b, c ja d alakohta huomioon ottaen puuttui.

Arvioitaessa yksittäistapauksessa käytön perusteella syntyvää erottamiskykyä on kolmanneksi otettava huomioon sellaiset tekijät kuin muun muassa tällä tavaramerkillä markkinoitujen tavaroiden markkinaosuus, tavaramerkin käyttämisen intensiivisyys, maantieteellinen laajuus ja kesto ja se, missä määrin yritys on käyttänyt varoja tavaramerkin tunnetuksi tekemiseen. Tämän osalta asianmukaisia todisteita ovat muun muassa kauppakamarien ja muiden liike-elämän yhteenliittymien antamat lausunnot sekä kyselytutkimukset.

Erottamiskyvyn on neljänneksi pitänyt syntyä käytön perusteella ennen tavaramerkkihakemuksen jättämistä.

(ks. 42−45 kohta)