Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Yhteisön tavaramerkki - Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen - Ehdottomat hylkäysperusteet - Tavaramerkit, jotka muodostuvat yksinomaan sellaisista merkeistä tai merkinnöistä, joita voidaan käyttää osoittamaan tuotteen ominaisuuksia - Tarkoitus - Vapaana pitämisen tarve - Tutkinnan ulottuvuus

(Neuvoston asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohta)

2. Yhteisön tavaramerkki - Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen - Merkin rekisteröinnin hakeminen kaikille samaan lajiin kuuluville palveluille - Merkin kuvailevuuden arviointi kaikkien näiden palvelujen osalta

(Neuvoston asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohta)

3. Yhteisön tavaramerkki - Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen - Ehdottomat hylkäysperusteet - Tavaramerkit, jotka muodostuvat yksinomaan sellaisista merkeistä tai merkinnöistä, joita voidaan käyttää osoittamaan tuotteen ominaisuuksia - Tavaramerkit, joilta puuttuu erottamiskyky - Sanamerkki CARCARD

(Neuvoston asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan b ja c alakohta sekä 2 kohta)

4. Yhteisön tavaramerkki - Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen - Ehdottomat hylkäysperusteet - Tavaramerkit, jotka muodostuvat yksinomaan sellaisista merkeistä tai merkinnöistä, joita voidaan käyttää osoittamaan tuotteen ominaisuuksia - Merkin kuvailevuuden arviointi - Ainoastaan rekisteröintihakemuksessa mainittujen tavara- ja/tai palvelulajien huomioon ottaminen

(Neuvoston asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohta)

Tiivistelmä

1. Yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohdalla, jossa estetään se, että ainoastaan yksi yritys saisi rekisteröinnin perusteella käyttää tavaramerkkinään tässä alakohdassa tarkoitettuja merkkejä tai ilmauksia, pyritään siihen yleisen edun mukaiseen tavoitteeseen, että tällaisia merkkejä tai ilmauksia on jokaisen saatava vapaasti käyttää. Tämän säännöksen soveltaminen ei riipu siitä, että olisi olemassa konkreettinen, aktuelli ja pakottava vapaana pitämisen tarve, joten on ainoastaan tutkittava kyseessä olevan merkin merkityksen pohjalta sitä, onko kohdeyleisön näkökulmasta katsottaessa merkin ja rekisteröintihakemuksen kohteena olevien tavara- tai palvelulajien välillä riittävän suora ja konkreettinen suhde.

( ks. 24, 27 ja 28 kohta )

2. Kun yhteisön tavaramerkiksi rekisteröintiä haetaan kaikkia palvelulajiin kuuluvia palveluita varten tekemättä eroa niiden välillä ja kun tämä merkki ei ole kuvaileva kaikkien tähän lajiin kuuluvien palveluiden osalta, asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettu hylkäysperuste on silti sovellettavissa tähän merkkiin koko kyseisen palvelulajin osalta.

Tilanne on kuitenkin toinen silloin, kun merkki, jonka rekisteröintiä on haettu, on kuvaileva vain tiettyjen palvelujen osalta, jotka, kun otetaan huomioon sen palvelulajin laajuus, johon ne kuuluvat, ovat vain palvelulajin vähäpätöinen osa.

( ks. 33, 36 ja 43 kohta )

3. Yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaan tavaramerkkejä, "jotka muodostuvat yksinomaan sellaisista merkeistä tai merkinnöistä, joita voidaan elinkeinotoiminnassa käyttää osoittamaan tavaroiden tai palvelujen lajia, laatua, - - käyttötarkoitusta - - taikka muita tavaroiden tai palvelujen ominaisuuksia", ei rekisteröidä. Asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 2 kohdassa säädetään lisäksi, että "edellä 1 kohtaa sovelletaan, vaikka rekisteröinnin esteet olisivat olemassa ainoastaan osassa yhteisöä".

Ensinnäkin kun on kyse sanamerkin CARCARD rekisteröinnistä tavaroita "ohjelmia ja/tai tietoja - - sisältävät koneellisesti luettavat tietovälineet, erityisesti magneettikortit ja/tai sirukortit ja/tai luottokortit" varten, sanamerkkiä CARCARD, kun sitä tarkastellaan kokonaisuutena, voidaan käyttää osoittamaan sekä tavaroiden lajia että laatua. Yhtäältä nämä tavarat nimittäin ovat tyypillisesti kortin muotoisia, ja toisaalta sen seikan, että kyse on ajoneuvosta, on katsottava olevan osa näiden tavaroiden laatua, jonka kohdeyleisö ottaa mahdollisesti huomioon, kun se tekee valintaansa, ja näin ollen tämä seikka muodostaa yhden oleellisen ominaisuuden. Kohdeyleisön näkökulmasta katsottuna sanamerkin CARCARD ja näiden tavaroiden välillä on siis riittävän suora ja konkreettinen suhde.

Sanamerkkiä CARCARD voidaan samoin käyttää osoittamaan palveluiden "luottokorttien ja/tai magneettikorttien ja/tai sirukorttien antaminen; henkilökorttien antaminen tavaroiden ja palvelujen, kuten huoltopalvelut ja/tai takuupalvelut ja/tai bonusjärjestelmät ja/tai kannustusjärjestelmät ja/tai kierrätyspalvelut, käyttöoikeuksiin ja/tai maksamiseen" laatua, kun otetaan huomioon, että nämä palvelut liittyvät korttien markkinointiin.

Kun on kyse tämän samaisen sanamerkin rekisteröinnistä moottoriajoneuvojen liisausta, voima- ja polttoainehuollon välitystä ja ajoneuvojen huoltoa, tietoliikennepalvelujen välittämistä, moottoriajoneuvojen välitystä ja/tai vuokrausta sekä tietokantapalveluja varten, näillä palveluilla on välitön yhteys auton toiminnan ja käytön kanssa. Se, että autoon liittyvät palvelut ovat saatavilla ja maksettavissa kortilla, on näin ollen osa näiden palveluiden laatua, jonka kohdeyleisö ottaa huomioon, kun se tekee valintaansa, joten kohdeyleisön näkökulmasta katsottaessa sanamerkin CARCARD ja näiden palveluiden välillä on riittävän suora ja konkreettinen suhde.

Tästä seuraa, että sanamerkkiä CARCARD voidaan kohdeyleisön näkökulmasta katsottuna käyttää osoittamaan yllä mainittujen tavaroiden ja palveluiden oleellisia ominaisuuksia asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla.

Toiseksi kun on kyse sanamerkin CARCARD rekisteröinnistä tavaroita "kiinteät ja siirrettävät tietojenkäsittelylaitteet; tietovälineille tallennetut ohjelmat tiedon- ja/tai tekstin- ja/tai kuvankäsittelyyn" varten, ei merkkiä voida käyttää osoittamaan tavaroiden laatua. Lisäksi vaikka oletetaan, että näitä tavaroita voidaan käyttää sellaisessa yhteydessä, jossa yhtä lailla käytetään autoihin liittyvää korttia, tämän tosiseikan perusteella ei kuitenkaan voida tehdä sellaista päätelmää, että sanamerkkiä CARCARD voidaan käyttää osoittamaan kyseisten tavaroiden käyttötarkoitusta, kun otetaan huomioon, että tällainen käyttö on korkeintaan yksi tavaroiden lukuisista käyttöaloista, mutta ei niiden tekninen toiminto. Näin ollen ei voida myöskään sanoa, että yllä mainittua sanamerkkiä voidaan käyttää osoittamaan näiden tavaroiden jonkinlaista muuta oleellista ominaisuutta.

Kun on kyse tämän samaisen sanamerkin CARCARD rekisteröinnistä maksujen välitystä ja tilitystä, huolto- ja takuupalveluiden välitystä, tietoliikennepalvelujen välittämistä ja tietojenkäsittelylaitteiden vuokrausta ja liisausta varten, näiden palveluiden osalta ei ole ilmennyt, että niillä olisi välitön yhteys auton toiminnan ja käytön kanssa. Näin ollen vaikka oletetaan, että nämä palvelut ovat saatavilla ja maksettavissa kortilla ja että tämä seikka olisi osa näiden palveluiden laatua, jonka kohdeyleisö ottaa valintaa tehdessään huomioon, ei sen seikan, että tämä kortti liittyy autoon, voida katsoa muodostavan sellaista lisäelementtiä, joka vaikuttaisi tähän valintaan. Kun otetaan huomioon, että useasta elementistä muodostuvan merkin kuvailevuutta on syytä arvioida ottamalla huomioon kaikki nämä elementit eikä vain yhtä niistä, sanamerkkiä CARCARD, kun sitä tarkastellaan kokonaisuutena, ei voida käyttää osoittamaan mainittujen palveluiden laatua. Muutoinkaan ei ole ilmennyt, että tätä sanamerkkiä voitaisiin käyttää osoittamaan joko kyseisten palvelujen käyttötarkoitusta tai jotakin muuta oleellista ominaisuutta.

Näin ollen kohdeyleisön näkökulmasta katsottaessa sanamerkkiä CARCARD ei voida käyttää osoittamaan edellä toiseksi mainittujen tavaroiden ja palveluiden oleellisia ominaisuuksia asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla.

Ei ole myöskään näytetty, että sanamerkiltä CARCARD puuttuu asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu erottamiskyky näihin samaisiin tavaroihin ja palveluihin nähden.

( ks. 32-35, 37, 39-42, 44, 47 ja 59 kohta )

4. Yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettua merkin kuvailevuutta tulee arvioida yksilöllisesti suhteessa kuhunkin rekisteröintihakemuksessa olevaan tavara- ja/tai palvelulajiin. Merkin kuvailevuuden arvioimiseksi suhteessa määrättyyn tavara- ja/tai palvelulajiin ei ole tarpeellista tietää sitä, onko tavaramerkin hakijalla aikomus toteuttaa tai toteuttaako hän tiettyä markkinointisuunnitelmaa, johon sisältyy paitsi tämäntyyppisiä tavaroita ja/tai palveluita myös muunlaisia tavaroita ja/tai palveluita. Yhtäältä markkinointisuunnitelman olemassaolo on yhteisön tavaramerkin tuottaman oikeuden kannalta ulkoinen tekijä, ja toisaalta markkinointisuunnitelmat voivat muuttua kyseisen yrityksen valinnan mukaan sen jälkeen, kun merkki on rekisteröity yhteisön tavaramerkiksi, eikä niillä näin ollen voi olla minkäänlaista vaikutusta merkin rekisteröitävyyden arviointiin.

( ks. 46 kohta )