YHTEISÖJEN ENSIMMÄISEN OIKEUSASTEEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto)

12 päivänä joulukuuta 2000

Asia T-223/99

Luc Dejaiffe

vastaan

Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (tavaramerkit ja mallit) (SMHV)

”Väliaikaiset toimihenkilöt — Väliaikaisen toimihenkilön määräaikaisen työsopimuksen ennenaikainen irtisanominen — Yksikön etu — Ilmeinen arviointivirhe — Harkintavallan väärinkäyttö — Sopimussuhteen ulkopuolinen yhteisön vastuu”

Täydellinen teksti ranskankielellä   II-1267

Aihe:

Kanne, jossa kantaja vaatii, että ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin kumoaa sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston (tavaramerkit ja mallit) 21.12.1998 tekemän päätöksen kantajan kanssa tehdyn väliaikaisen työsopimuksen irtisanomisesta, määrää suoritettavaksi korvausta kantajan kärsimästä vahingosta ja velvoittaa yhdenmukaistamisviraston palauttamaan kantajan uran entiselleen.

Ratkaisu:

Sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston (tavaramerkit ja mallit) 21.12.1998 tekemä päätös kantajan kanssa tehdyn väliaikaisen työsopimuksen irtisanomisesta kumotaan. Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (tavaramerkit ja mallit) velvoitetaan maksamaan kantajalle summa, joka vastaa 16.2.1999 ja 30.11.1999 väliseltä ajalta niiden kuukausipalkkojen välistä erotusta, jotka yhdenmukaistamisviraston olisi pitänyt maksaa kantajalle ja jotka kantajalle on maksettu, kun hänet uudelleensijoitettiin komissioon, mistä summasta vähennetään irtisanomiskorvaus, jonka yhdenmukaistamisvirasto on maksanut kantajalle Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohdan nojalla. Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (tavaramerkit ja mallit) velvoitetaan maksamaan kantajalle symbolinen yhden euron summa korvauksena hänelle aiheutuneesta henkisestä kärsimyksestä. Kanne hylätään muilta osin. Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (tavaramerkit ja mallit) velvoitetaan korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Tiivistelmä

  1. Henkilöstö – Väliaikainen toimihenkilö – Irtisanominen – Määräaikaisen sopimuksen ennenaikainen irtisanominen – Hallintoviranomaisen harkintavalta valita sopimuksen irtisanomiselle kurinpidollinen tai sopimussuhteinen peruste

    (Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohdan b alakohta ja 49—50 a artikla)

  2. Henkilöstö – Väliaikaiset toimihenkilöt – Yksikön etu – Hallintoviranomaisen harkintavallan laajuus – Asianomaisen toimihenkilön etujen huomioon ottaminen

    (Henkilöstösääntöjen 7 artikla; muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 10 artikla)

  3. Henkilöstö – Väliaikaiset toimihenkilöt – Oikeudet ja velvollisuudet – Henkilöstösääntöjen mukaisten velvollisuuksien noudattaminen – Ei ole velvollisuutta ryhtyä toimenpiteisiin palvelukseen ottamisen yhteydessä tehtyjen sitoumusten uudistamispyynnön johdosta

    (Muuhun henkilöstöön sovellettavat palvelussuhteen ehdot)

  4. Henkilöstö – Väliaikainen toimihenkilö – Irtisanominen – Määräaikaisen sopimuksen ennenaikainen irtisanominen – Toimihenkilön perusteltu intressi sopimuksen täyttämiseen sen määräajan päättymiseen asti – Hallintoviranomaisen velvollisuus ottaa huomioon kyseinen intressi

    (Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohdan b alakohta)

  5. Henkilöstö – Väliaikaiset toimihenkilöt – Määräaikaisen sopimuksen ennenaikainen irtisanominen – Irtisanominen sen vuoksi, että estettäisiin asianomaisen osallistuminen sisäisiin kilpailuihin – Harkintavallan väärinkäyttö

    (Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan I kohdan b alakohta)

  1.  Se, että väliaikaisen toimihenkilön sopimuksen irtisanomisen perusteeksi valittiin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohdan b alakohdassa sitä varten oleva sopimuslauseke, eikä muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen kurinpitomenettelyä koskeva 49 - 50 a artikla, joka koskee kurinpitomenettelyä, kuuluu hallintoviranomaisen laajaan harkintavaltaan, minkä vuoksi yhteisöjen tuomioistuinten harjoittaman valvonnan on näin ollen rajoituttava siihen, ettei ilmeistä arviointivirhettä tai harkintavallan väärinkäyttöä ole tapahtunut. Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohtaa ei voida tulkita niin, että siinä kiellettäisiin hallintoviranomaista irtisanomasta sopimusta ennenaikaisesti vedoten sellaisiin perusteluihin, jotka liittyvät asianomaisen toimihenkilön käytökseen työssä.

    (ks. 38 kohta)

  2.  Toimielimillä on laaja harkintavalta yksikön etua arvioitaessa, mistä johtuen yhteisöjen tuomioistuinten yksikön etuun perustuvaa päätöstä kohtaan harjoittaman valvonnan on rajoituttava siihen, onko kyseessä oleva toimivaltainen viranomainen pysytellyt kohtuuden rajoissa, ja siihen, ettei viranomainen ole käyttänyt harkintavaltaansa ilmeisen virheellisellä tavalla. Siltä osin kuin on kyse yksikön edun arvioinnista, toimivaltaisen viranomaisen on toimihenkilön asemasta päättäessään huomioitava kaikki ne tekijät, jotka saattavat määrätä päätöksen sisällön, muun muassa kyseessä olevan toimihenkilön intressit. Tämä on seurausta hallinnolle kuuluvasta huolenpito velvollisuudesta, josta heijastuu niiden oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino, joka henkilöstösäännöillä ja vastaavasti muuhun henkilöstöön sovellettavilla palvelussuhteen ehdoilla on luotu julkisen viranomaisen ja sen palveluksessa olevien virkamiesten väliseen suhteeseen.

    (ks. 53 kohta)

    Viittaukset: asia C-298/93 P, Klinke v. tuomioistuin, 29.6.1994 (Kok. 1994, s. I-3009, 38 kohta); asia T-13/95, Kyrpitsis v. TSK, 18.4.1996 (Kok. H. 1996, s. I-A-167 ja II-503,52 kohta) ja asia T-79/98, Carrasco Benítez v. EMEA, 11.2.1999(Kok. H. 1999, s. I-A-29 ja s. II-127, 55 kohta).

  3.  Väliaikaiseen toimihenkilöön sovelletaan työsopimuksen allekirjoittamisesta lähtien muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen säännöksiä. Tämä edellyttää, että aloittaessaan tehtävässään väliaikainen toimihenkilö sitoutuu noudattamaan henkilöstösääntöjen säännösten mukaisia velvollisuuksia kurinpitoseuraamusten uhalla. Missään muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen säännöksessä ei kuitenkaan säädetä toimihenkilön velvollisuudesta ryhtyä toimenpiteisiin sellaisen pyynnön johdosta, jossa häntä pyydetään uusimaan muodollisesti kyseinen, tehtävässä aloittamisen yhteydessä annettu sitoumus.

    Näin ollen väliaikaisen toimihenkilön kieltäytyminen ryhtymästä toimenpiteisiin kyseisen pyynnön johdosta ei voi olla hyväksyttävä peruste työsopimuksen ennenaikaiselle irtisanomiselle. Toimielin ei myöskään voi perustellusti vedota toimihenkilön kieltäytymiseen seikkana, joka on loukannut sitä luottamuksellista yhteyttä, joka toimielimen ja kantajan välillä pitäisi olla.

    (ks. 74 ja 76 kohta)

  4.  Vilpittömän mielen periaatteen kannalta muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohdan b alakohtaa on tulkittava siten, että väliaikainen toimihenkilö, joka on allekirjoittanut määräaikaisen työsopimuksen, nauttii erityistä suojelua siten, että halutessaan irtisanoa ennenaikaisesti kyseisen työsopimuksen, toimivaltaisen viranomaisen on otettava huomioon oikeutettu intressi siihen, että sopimus täytetään normaalisti sen määräajan päättymiseen asti, johon asianomainen toimihenkilö voi vedota, ja näin ollen käytettävä harkiten edellä mainitussa säännöksessä tarjottua mahdollisuutta työsopimuksen irtisanomiseen.

    (ks. 79 kohta)

  5.  Sopimusten tekemiseen valtuutettu viranomainen käyttää harkintavaltaansa väärin silloin, kun se ennenaikaisesti irtisanoo väliaikaisen toimihenkilön työsopimuksen siksi, että asianomainen ei voisi osallistua sisäisiin kilpailuihin. Tehdessään kyseisen päätöksen viranomainen käyttää muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artiklan 1 kohdan b alakohdassa sille annettua harkintavaltaa toisiin tarkoituksiin, kuin mihin tämä harkintavalta oli annettu.

    (ks. 83 kohta)

    Viittaukset: asia T-589/93, Ryan-Sheridan v. FEACVT, 15.2.1996 (Kok. H. 1996, s. I-A-27 ja s. II-77, 117 kohta).