Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Ennakkoratkaisukysymykset Yhteisöjen tuomioistuimen toimivalta Sellaisen kansainvälisen sopimuksen tulkinta, jonka yhteisö ja jäsenvaltiot ovat tehneet jaetun toimivallan perusteella ja joka vaikuttaa siihen, miten kansalliset tuomioistuimet soveltavat yhteisön oikeussääntöjä Teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehty sopimus (TRIPS-sopimus)

(EY:n perustamissopimuksen 177 artikla (josta on tullut EY 234 artikla); TRIPS-sopimuksen 50 artikla)

2. Kansainväliset sopimukset Teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehty sopimus (TRIPS-sopimus) Sopimuksen 50 artiklan 6 kohta Välittömän oikeusvaikutuksen puuttuminen Kansallisten tuomioistuinten velvollisuudet Eron tekeminen yhteisön oikeuden soveltamisalaan kuuluvien ja jäsenvaltioiden toimivaltaan kuuluvien alojen välillä

(TRIPS-sopimuksen 50 artikla)

3. Kansainväliset sopimukset Teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehty sopimus (TRIPS-sopimus) Teollis- tai tekijänoikeuksien käsite Oikeus nostaa sopimuksenulkoista vahingonkorvausvastuuta koskevien yleisten kansallisten oikeussäännösten nojalla kanne teollismallin suojaamiseksi jäljittelyltä Sopimuspuolten tehtävänä on määrittää, pidetäänkö kanneoikeutta teollis- tai tekijänoikeuden käsitteen piiriin kuuluvana

(TRIPS-sopimuksen 50 artiklan 1 kohta)

Tiivistelmä

1. Yhteisöjen tuomioistuin, jonka käsiteltäväksi asia on saatettu perustamissopimuksen ja erityisesti sen 177 artiklan (josta on tullut EY 234 artikla) nojalla, on toimivaltainen tulkitsemaan Maailman kauppajärjestön perustamissopimuksen liitteessä 1 C olevan teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehdyn sopimuksen (TRIPS-sopimus), joka on hyväksytty yhteisön puolesta yhteisön toimivaltaan kuuluvien asioiden osalta päätöksellä 94/800/EY, 50 artiklaa, kun jäsenvaltioiden lainkäyttöelimet päättävät turvaamistoimista sellaisten teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamiseksi, jotka kuuluvat TRIPS-sopimuksen soveltamisalaan.

( ks. 40 kohta ja tuomiolauselman 1 kohta )

2. Yksityisillä ei ole Maailman kauppajärjestön perustamissopimuksen liitteessä olevan teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehdyn sopimuksen (TRIPS-sopimus) määräysten perusteella sellaisia oikeuksia, joihin nämä voisivat suoraan vedota tuomioistuimessa yhteisön oikeuden nojalla.

Kuitenkin kun on kyse alasta, johon TRIPS-sopimusta sovelletaan ja jota koskevia säännöksiä yhteisö on jo antanut, päättäessään turvaamistoimista tällaista alaa koskevien oikeuksien suojaamiseksi jäsenvaltioiden lainkäyttöelinten on yhteisön oikeuden mukaan sovellettava kansallisia säännöksiään TRIPS-sopimuksen 50 artiklan sanamuotoa ja tarkoitusta mahdollisimman tarkasti noudattaen.

Kun on kyse alasta, jota koskevia säännöksiä yhteisö ei ole vielä antanut ja joka siis kuuluu jäsenvaltioiden toimivaltaan, teollis- ja tekijänoikeuksien suojaaminen ja lainkäyttöelinten tätä varten toteuttamat toimenpiteet eivät kuulu yhteisön oikeuden soveltamisalaan. Yhteisön oikeudessa ei tällöin määrätä eikä suljeta pois sitä, että tietyn jäsenvaltion oikeusjärjestyksessä tunnustettaisiin yksityisille oikeus vedota suoraan TRIPS-sopimuksen 50 artiklan 6 kohtaan sisältyvään oikeusnormiin tai että tuomioistuimella olisi velvollisuus soveltaa tällaista normia viran puolesta.

( ks. 44 ja 49 kohta sekä tuomiolauselman 2 kohta )

3. Teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehdyn sopimuksen (TRIPS-sopimus) 50 artiklassa jätetään sopimuspuolten tehtäväksi määrittää yksityiskohtaisesti oikeusjärjestystensä ja erityisesti yksityisoikeuden alaa koskevien sääntelyjensä mukaisesti, voidaanko oikeutta nostaa sopimuksenulkoista vahingonkorvausvastuuta ja erityisesti vilpillistä kilpailua koskevien yleisten kansallisten oikeussääntöjen nojalla tuomioistuimessa kanne teollismallin suojaamiseksi jäljittelyltä pitää TRIPS-sopimuksen 50 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuna "teollis- tai tekijänoikeutena".

( ks. 63 kohta ja tuomiolauselman 3 kohta )