1. Liikenne - Meriliikenne - Jäsenvaltion ja kolmannen maan välinen lastinjakosopimus - Velvollisuus mukauttaa ennen asetuksen N:o 4055/86 voimaantuloa voimassa ollut sopimus - Velvollisuuden noudattamatta jättäminen - Jäsenvaltion velvollisuus irtisanoa tällainen sopimus - Laiminlyönti - Kolmannen maan vaikea poliittinen tilanne ei käy perusteluksi
(Perustamissopimuksen 169 artikla (josta on tullut EY 226 artikla); neuvoston asetuksen N:o 4055/86 3 artikla ja 4 artiklan 1 kohta)
2. Kansainväliset sopimukset - Jäsenvaltioiden sopimukset - EY:n perustamissopimusta edeltävät sopimukset - Kolmansien valtioiden oikeudet ja jäsenvaltioiden velvollisuudet - Velvollisuus poistaa mahdolliset ristiriidat edeltävän sopimuksen ja perustamissopimuksen väliltä - Ulottuvuus
(Perustamissopimuksen 234 artikla (josta on muutettuna tullut EY 307 artikla))
1. Silloin kun jäsenvaltio ei palvelujen tarjoamisen vapauden periaatteen soveltamisesta jäsenvaltioiden väliseen meriliikenteeseen sekä jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden väliseen meriliikenteeseen annetussa asetuksessa N:o 4055/86 säädetyissä määräajoissa ole saanut muutettua diplomaattisin keinoin kahdenvälistä sopimusta, joka on tehty kolmannen maan kanssa ennen kyseisen jäsenvaltion liittymistä yhteisöihin ja jossa määrätään lastinjakojärjestelyistä, jotka ovat yhteensoveltumattomia edellä mainitun asetuksen kanssa, kyseisen jäsenvaltion on irtisanottava tämänkaltainen sopimus siltä osin kuin sen irtisanominen on mahdollista kansainvälisen oikeuden mukaan.
Tältä osin on todettava, että kolmannen sopimusvaltion vaikea poliittinen tilanne ei voi olla perusteena sille, että jäsenvaltio voisi jatkuvasti jättää noudattamatta perustamissopimuksen nojalla sille kuuluvia velvoitteita.
( ks. 40 ja 48 kohta )
2. Perustamissopimuksen 234 artiklan ensimmäisen kohdan (josta on muutettuna tullut EY 307 artiklan ensimmäinen kohta) tavoitteena on täsmentää kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti, että perustamissopimuksen soveltaminen ei vaikuta kyseisen jäsenvaltion sitoutumiseen yhtäältä kunnioittaa niitä kolmansien maiden oikeuksia, jotka johtuvat perustamissopimusta edeltävästä sopimuksesta, ja toisaalta noudattaa vastaavia velvollisuuksiaan. Kuitenkin on huomattava, että vaikka jäsenvaltioilla on perustamissopimuksen 234 artiklan toisen kohdan soveltamisalalla mahdollisuus valita ne aiheelliset keinot, joita on käytettävä, niillä on kuitenkin velvollisuus poistaa ristiriidat ennen liittymistä tekemänsä sopimuksen ja perustamissopimuksen väliltä. Jos sopimuksen muuttamisessa kohdatut vaikeudet tekevät sopimuksen muuttamisen jäsenvaltiolle mahdottomaksi, ei siten voida sulkea pois sitä, että sen on irtisanottava sopimus.
Tältä osin ei voida hyväksyä perustelua, jonka mukaan tällainen irtisanominen merkitsisi kyseisen jäsenvaltion ulkopolitiikkaan liittyvien etujen sivuuttamista suhteellisuusperiaatteen vastaisella tavalla, kun otetaan huomioon yhteisön etu asiassa. On näet todettava, että se tasapaino, joka vallitsee jäsenvaltion ulkopolitiikkaan liittyvien etujen ja yhteisön edun välillä, on jo saanut ilmauksensa edellä mainitussa 234 artiklassa, koska tässä määräyksessä annetaan jäsenvaltiolle mahdollisuus sivuuttaa yhteisön oikeuden normi niiden oikeuksien kunnioittamiseksi, joita kolmansilla mailla on aiemmin tehdyn sopimuksen perusteella, ja näitä oikeuksia vastaavien velvollisuuksiensa noudattamiseksi, ja lisäksi tässä artiklassa jäsenvaltiolle annetaan mahdollisuus valita aiheelliset keinot, joilla kyseinen sopimus saatetaan yhteisön oikeuden mukaiseksi.
( ks. 53 ja 58-59 kohta )