Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1 Sosiaalipolitiikka - Työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojelu - Tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista annettu direktiivi 93/104/EY - Oikeudellinen perusta - Perustamissopimuksen 118 a artikla - Rajat - Viikoittaisen lepopäivän vahvistaminen sunnuntaiksi - Direktiivin 5 artiklan toisen kohdan kumoaminen

(EY:n perustamissopimuksen 100, 100 a ja 118 a artikla; neuvoston direktiivin 93/104/EY 5 artiklan toinen kohta)

2 Toimielinten säädökset, päätökset ja muut toimet - Oikeudellisen perustan valinta - Perusteet - Toimielimen noudattama käytäntö - Merkityksettömyys perustamissopimuksen määräysten kannalta

3 EY:n perustamissopimus - 235 artikla - Ulottuvuus

4 Yhteisön oikeus - Periaatteet - Suhteellisuus - Ulottuvuus - Periaatetta ei ole loukattu tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista annetulla direktiivillä 93/104/EY

(Neuvoston direktiivi 93/104/EY)

5 Kumoamiskanne - Kanneperusteet - Harkintavallan väärinkäyttö - Käsite - Neuvoston direktiivi 93/104/EY - Lainmukaisuus

(Neuvoston direktiivi 93/104/EY)

6 Toimielinten säädökset, päätökset ja muut toimet - Perusteluvelvollisuus - Ulottuvuus

(EY:n perustamissopimuksen 190 artikla)

Tiivistelmä

7 Perustamissopimuksen 118 a artikla on asianmukainen oikeudellinen perusta sellaisille yhteisön toimenpiteille, joilla on pääasiallisesti tarkoitus suojella työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta, huolimatta niistä liitännäisistä vaikutuksista, joita tällaisilla toimenpiteillä voi olla sisämarkkinoiden toteuttamiseen tai toimintaan. Kun nimittäin kyseessä on tällaisen suojelun varmistaminen, tämä artikla on perustamissopimuksen 100 ja 100 a artiklaan verrattuna erityismääräys, eikä 100 ja 100 a artiklalla rajoiteta 118 a artiklan soveltamisalaa; 118 a artiklaa on tulkittava laajasti siltä osin kuin siinä määritellään yhteisön lainsäätäjän toiminnan ala työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta koskevissa kysymyksissä. Tällaiseen toimintaan voi kuulua yleisesti sovellettavia toimenpiteitä nimenomaan tiettyihin työntekijäryhmiin sovellettavien toimenpiteiden lisäksi, ja toimintaan kuuluvilla toimenpiteillä on säädettävä vähimmäisvaatimuksista ainoastaan siinä merkityksessä, että jäsenvaltioilla on edelleen oikeus säätää tiukempia suojelusääntöjä.

Tämän vuoksi kyseinen tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista annettu direktiivi 93/104/EY saatettiin sen sisältö ja tarkoitus huomioon ottaen antaa 118 a artiklan perusteella, lukuun ottamatta kuitenkaan direktiivin 5 artiklan toista alakohtaa, jossa sunnuntai asetetaan viikoittaisena lepopäivänä etusijalle ja joka on siten kumottava.

8 Yhteisön toimivaltajärjestelmässä säädöksen tai päätöksen oikeudellinen perusta on valittava sellaisten objektiivisten seikkojen perusteella, joita tuomioistuin voi valvoa. Tällaisia seikkoja ovat erityisesti säädöksen tai päätöksen tavoite ja sisältö.

Pelkästään neuvoston käytännön perusteella ei voida poiketa perustamissopimuksen määräyksistä, eikä tämä käytäntö voi näin ollen luoda ennakkotapausta, joka sitoisi yhteisön toimielimiä silloin, kun näiden on määritettävä oikea oikeudellinen perusta ennen toimenpiteen toteuttamista.

9 Perustamissopimuksen 235 artikla voi olla säädöksen oikeudellisena perustana ainoastaan, jos missään muussa perustamissopimuksen artiklassa ei anneta yhteisöjen toimielimille säädöksen antamiseksi tarvittavaa toimivaltaa.

10 Antaessaan tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista direktiivin 93/104/EY neuvosto ei loukannut suhteellisuusperiaatetta.

Yhteisöjen tuomioistuimen harjoittaman rajoitetun valvonnan perusteella, joka kohdistuu siihen, kuinka neuvosto on käyttänyt laajaa harkintavaltaansa työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojelun alalla, jolla toteutetaan sosiaalipoliittisia valintoja ja monitahoisia arviointeja, ei ole ilmennyt, että direktiivillä toteutettujen toimenpiteiden avulla ei voitaisi saavuttaa työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojelun tavoitetta tai että näillä toimenpiteillä, joille on ominaista tietty joustavuus, ylitettäisiin se, mikä on tarpeen tavoitteen saavuttamiseksi.

11 Yhteisön toimenpidettä tehtäessä harkintavaltaa on käytetty väärin, jos toimenpide on tehty yksinomaan tai ainakin olennaisilta osin muiden kuin esitettyjen päämäärien saavuttamiseksi tai perustamissopimuksessa asian käsittelyjärjestykseksi erityisesti määrätyn menettelyn välttämiseksi.

Harkintavaltaa ei ole käytetty väärin annettaessa neuvoston direktiiviä 93/104/EY tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista, koska ei ole näytetty toteen, että se olisi annettu siten, että sillä olisi pyritty yksinomaan tai ainakin olennaisilta osin muuhun päämäärään kuin sen oikeudellisena perustana olevassa perustamissopimuksen 118 a artiklassa tarkoitettuun työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojeluun.

12 Vaikka pitää paikkansa, että perustamissopimuksen 190 artiklassa määrätyissä perusteluissa on selkeästi ja yksiselitteisesti ilmaistava yhteisön toimielimen tekemän riidanalaisen toimenpiteen perustelut siten, että henkilöille, joita toimenpide koskee, selviää sen syyt ja että yhteisöjen tuomioistuin voi valvoa toimenpiteen laillisuutta, yhteisön toimielimen ei kuitenkaan tarvitse esittää yksityiskohtaisesti kaikkia asiaan liittyviä tosiseikkoja ja oikeudellisia seikkoja.

Jokaisesta riidanalaisessa säädöksessä toteutetusta teknisestä valinnasta ei vaadita erityisiä perusteluja, jos säädöksestä ilmenevät olennaiset osat siitä tavoitteesta, johon toimielin pyrkii.