Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Kilpailu - Julkiset yritykset ja yritykset, joille jäsenvaltiot myöntävät erityisoikeuksia tai yksinoikeuksia - Yritys, jolla on yleisen televerkon hoitamisen monopoli - Puhelinlaitteiden myynti kilpailutilanteessa - Oikeus antaa puhelinlaitteisiin sovellettavia teknisiä normeja ja tarkastaa, että kilpailevat yritykset noudattavat niitä - Ei hyväksyttävä

(ETY:n perustamissopimuksen 3 artiklan f alakohta, 86 ja 90 artikla)

2. Tavaroiden vapaa liikkuvuus - Määrälliset rajoitukset - Vaikutukseltaan vastaavat toimenpiteet - Julkisen yrityksen suorittama sellaisten yleiseen televerkkoon liitettäväksi tarkoitettujen puhelinlaitteiden, joita se ei itse ole toimittanut, tyyppihyväksyntä - Oikeussuojakeinon puuttuminen - Ei hyväksyttävä

(ETY:n perustamissopimuksen 30 artikla)

Tiivistelmä

1. ETY:n perustamissopimuksen 3 artiklan f alakohdassa ja 86 ja 90 artiklassa kielletään jäsenvaltiota antamasta yleistä televerkkoa hoitavalle yhtiölle oikeutta antaa puhelinlaitteisiin liittyviä normeja ja tarkastaa, että taloudelliset toimijat noudattavat niitä, kun yritys itse kilpailee näiden toimijoiden kanssa kyseisten laitteiden markkinoilla.

Itse asiassa se, että puhelinlaitteita myyvä yritys saa tehtäväkseen laatia eritelmät, joita laitteiden on vastattava, valvoa niiden soveltamista sekä tyyppihyväksyä laitteita, antaa tälle oikeuden määrittää mielensä mukaan mitä laitteita verkkoon saa liittää ja näin ilmeisen edun kilpailijoihin nähden, mikä on täysin eri taloudellisten toimijoiden yhtäläisten mahdollisuuksien vastaista, jotka puolestaan ovat välttämättömiä vääristymättömän kilpailujärjestelmän takaamiseksi. Tällaista kilpailunrajoitusta ei voida pitää oikeutettuna yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvänä palveluna perustamissopimuksen 90 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla.

2. Perustamissopimuksen 30 artiklassa kielletään myöntämästä

yritykselle oikeutta tyyppihyväksyä yleiseen verkkoon liitettäviä puhelinlaitteita, joita se ei itse ole toimittanut, jos yrityksen tekemien päätösten varalle ei ole olemassa oikeussuojakeinoa.

Itse asiassa, vaikka käyttäjien suojelemista palvelujen kuluttajina sekä yleisen verkon toiminnan suojelemista koskevat pakottavat vaatimukset ovat mainittujen laitteiden tyyppihyväksyntämenettelyn olemassaolon perusteena, voi oikeussuojakeinon puuttumisesta seurata, että tyyppihyväksynnästä vastaava viranomainen voi toimia mielivaltaisesti ja järjestelmällisen epäsuotuisasti tuontilaitteita kohtaan.