Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Valtiontuki - Tukihankkeet - Ilmoittamatta jättäminen - Täytäntöönpano ennen komission lopullista päätöstä - Komission valta antaa määräyksiä - Määräyksen noudattamatta jättäminen - Seuraukset

(ETY:n perustamissopimuksen 93 artiklan 2 ja 3 kohta)

2. Yhteisön oikeus - Periaatteet - Oikeusvarmuus - Valtiontuki - Komission suorittama tukihankkeiden tutkinta - Tutkinnan tavanomaisesta poikkeava kesto - Perusteleminen - Kyseisen jäsenvaltion asenne

(ETY:n perustamissopimuksen 93 artikla)

3. Yhteisön oikeus - Periaatteet - Puolustautumisoikeudet - Soveltaminen komission aloittaman hallinnollisen menettelyn yhteydessä - Tukihankkeiden tutkinta - Vaikutus

(ETY:n perustamissopimuksen 93 artiklan 2 kohta)

4. Valtiontuki - Komission päätös, jolla se toteaa sellaisen tuen soveltumattomuuden yhteismarkkinoille, josta ei ole ilmoitettu - Perustelemisvelvollisuus - Laajuus

(ETY:n perustamissopimuksen 93 artiklan 3 kohta ja 190 artikla)

5. Valtiontuki - Käsite - Jäsenvaltion yritykselle myöntämä taloudellinen tuki - Arviointiperuste - Yrityksen tilanne suhteessa yksityisiin pääomamarkkinoihin

(ETY:n perustamissopimuksen 92 artikla)

6. Valtiontuki - Kielto - Poikkeukset - Tuki, joka voidaan katsoa yhteismarkkinoille soveltuvaksi - Komission harkintavalta - Koko yhteisön huomioon ottaminen - Kaupankäynnin edellytysten muuttuminen yhteisön edun vastaisella tavalla

(ETY:n perustamissopimuksen 92 artiklan 3 kohdan c alakohta)

Tiivistelmä

1. Perustamissopimuksen 93 artiklan 3 kohdan tarkoituksena on varmistaa, että komissiolla on tilaisuus tutkia riittävän aikaisessa vaiheessa ja yhteisöjen yleisen edun huomioon ottaen kaikki sellaiset hankkeet, joiden tarkoituksena on tukien käyttöönottaminen tai muuttaminen. Perustamissopimuksen 93 artiklan 3 kohdan viimeisellä virkkeellä pyritään turvaamaan se, että kyseisessä artiklassa käyttöön otettua valvontajärjestelmää, joka puolestaan on olennaisen tärkeä yhteismarkkinoiden toiminnan varmistamiseksi, todellisuudessa noudatetaan. Kyseisessä artiklassa määrätyn toteuttamiskiellon tarkoituksena on sen takaaminen, etteivät tukiohjelman vaikutukset toteudu ennen kuin komissiolla on ollut riittävästi aikaa tarkastella hanketta yksityiskohtaisesti ja aloittaa tarvittaessa kyseisen artiklan 2 kohdassa määrätty menettely.

Ollakseen tehokas kyseinen järjestelmä edellyttää, että 93 artiklan 3 kohdassa esitettyjen sääntöjen rikkomisen estämiseksi voidaan toteuttaa suojatoimenpiteitä, ja että näitä toimenpiteitä vastaan voidaan jäsenvaltioiden oikeutettujen intressien suojelemiseksi nostaa kanne. Kun komissio on saanut tietoonsa, että tuki on otettu käyttöön tai sitä on muutettu tekemättä ilmoitusta, se voi, sen jälkeen kun se on antanut asianomaiselle jäsenvaltiolle tilaisuuden ilmaista näkemyksensä, väliaikaisella päätöksellä määrätä asianomaisen jäsenvaltion välittömästi lopettamaan tuen maksaminen tuen tutkimisen ajaksi ja toimittamaan komissiolle sen asettaman määräajan kuluessa kaikki asiakirjat ja tiedot, jotka ovat tarpeen sen selvittämiseksi, onko tuki yhteismarkkinoille soveltuva. Komissiolla on samanlainen valta antaa määräyksiä myös silloin, kun tuesta on ilmoitettu, mutta kyseinen jäsenvaltio on odottamatta perustamissopimuksen 93 artiklan 2 ja 3 kohdassa määrätyn menettelyn päättymistä toteuttanut tuen kyseisen artiklan 3 kohdassa esitetyn kiellon vastaisesti.

Jos jäsenvaltio noudattaa täysimääräisesti komission määräystä esittää vaaditut tiedot, komission on perustamissopimuksen 93 artiklan 2 ja 3 kohdassa määrätyn menettelyn mukaisesti tutkittava, onko tuki yhteismarkkinoille soveltuva. Jos jäsenvaltio jättää komission määräyksestä huolimatta toimittamatta pyydetyt tiedot, komissiolla on oikeus lopettaa menettely ja päättää käytettävissään olevien tietojen perusteella, onko tuki yhteismarkkinoille soveltuva. Tässä päätöksessä jäsenvaltio voidaan tarvittaessa velvoittaa perimään jo maksettu tuki takaisin.

Jos jäsenvaltio ei lopeta tuen maksamista, komissiolla on oikeus, samalla kun se jatkaa tuen asiasisällön tutkimista, saattaa asia suoraan yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi sen vahvistamiseksi, että perustamissopimuksen määräyksiä on rikottu. Asian saattaminen yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi on perusteltua kiireellisyytensä vuoksi, koska määräyspäätös on tehty sen jälkeen kun jäsenvaltiolle on annettu tilaisuus esittää huomautuksensa ja siis oikeudenkäyntiä edeltävän kontradiktorisen menettelyn päätyttyä, kuten perustamissopimuksen 93 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa määrätyn oikeuskeinon yhteydessä. Kyseinen oikeuskeino on ainoastaan eräs jäsenvelvoitteen noudattamatta jättämistä koskevan kanteen muunnos, joka on erityisellä tavalla mukautettu niihin erityisongelmiin, joita valtiontuesta aiheutuu kilpailulle yhteismarkkinoilla.

2. Jos komissiolle ei ole ilmoitettu tukihankkeista perustamissopimuksen 93 artiklan 3 kohdan mukaisesti riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta se voi esittää niitä koskevat huomautuksensa, ja jos se on saanut ainoastaan epätäydelliset tiedot, se ei loukkaa yleistä oikeusvarmuuden periaatetta, jos se suo itselleen harkinta- ja tarkasteluajan ennen kuin antaa jäsenvaltiolle 93 artiklan 2 kohdassa määrätyn virallisen huomautuksen. Sitä ei voida myöskään syyttää siitä, että se on antanut melko pitkän ajan kulua ennen lopullisen päätöksen tekemistä, jos sillä on asianomaisen jäsenvaltion suhtautumisen vuoksi ollut vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa käytettävissään kaikki ne tiedot, jotka ovat tarpeen sen ratkaisemiseksi, onko tuki yhteismarkkinoille soveltuva.

3. Puolustautumisoikeuksien kunnioittaminen kaikissa sellaisissa menettelyissä, jotka on saatettu vireille tiettyä henkilöä vastaan ja joiden päätteeksi voidaan tehdä tälle henkilölle vastainen päätös, on yhteisön oikeuden perusperiaate, jota on noudatettava myös nimenomaisen sääntelyn puuttuessa. Tämä periaate, jota komissio soveltaa tukihankkeiden seurannassa, edellyttää, että kyseiselle jäsenvaltiolle annetaan tilaisuus esittää asianmukaisesti näkemyksensä sellaisista niiden kolmansien osapuolten, joita asia koskee perustamissopimuksen 93 artiklan 2 kohdan mukaisesti, esittämistä huomautuksista, jotka komissio aikoo ottaa päätöksensä perustaksi. Jos jäsenvaltiolle ei ole annettu tilaisuutta esittää näkemystään näistä huomautuksista, komissio ei voi sisällyttää niitä kyseistä jäsenvaltiota koskevaan päätökseensä loukkaamatta puolustautumisoikeuksia. Sellaisesta loukkaamisesta voi kuitenkin seurata päätöksen kumoaminen ainoastaan, jos menettely olisi voinut johtaa toisenlaiseen tulokseen ilman kyseistä menettelyvirhettä.

4. Jos jäsenvaltio on myöntänyt tuen ilmoittamatta siitä komissiolle suunnitteluvaiheessa, päätöksen, jolla kyseinen tuki todetaan yhteismarkkinoille soveltumattomaksi, perusteluissa ei tarvitse esittää kyseisen tuen todellista vaikutusta kilpailuun tai jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Sellainen päätös johtaisi niiden jäsenvaltioiden suosimiseen, jotka maksavat tukea noudattamatta perustamissopimuksen 93 artiklan 3 kohdassa määrättyä ilmoitusvelvollisuutta, niiden kustannuksella, jotka ilmoittavat tuesta suunnitteluvaiheessa.

5. Sen ratkaisemiseksi, onko jäsen-

valtion tietylle yritykselle myöntämä taloudellinen tuki luonteeltaan valtiontuen kaltainen, on asianmukaista käyttää perusteena yrityksen mahdollisuuksia saada kyseiset summat yksityisiltä pääomamarkkinoilta.

6. Perustamissopimuksen 92 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuilla aloilla komissiolla on laaja harkintavalta, jonka käyttäminen edellyttää koko yhteisöä koskevaa taloudellisten ja sosiaalisten kysymysten arviointia. Komissio ei ylitä harkintavaltansa rajoja, jos se arvioi, ettei perustamissopimuksen 92 artiklan 3 kohdan c alakohdassa määrättyä poikkeusta, jota sovelletaan sellaisten tukien eduksi, jotka on tarkoitettu helpottamaan tietyn toiminnan tai tiettyjen taloudellisten alueiden kehittämistä ja jotka eivät muuta kaupankäynnin edellytyksiä yhteisen edun vastaisella tavalla, voida soveltaa sellaisiin tukiin, jotka ovat auttaneet alentamaan tuensaajayrityksen kuluja ja siten heikentäneet yhteisön muiden valmistajien kilpailukykyä, minkä seurauksena ne voivat joutua vetäytymään markkinoilta, vaikka olisivat siihen asti voineet jatkaa toimintaansa omilla varoillaan rahoittamiensa rakenneuudistusten avulla sekä parantamalla tuottavuutta ja laatua.